[ sandrava @ 10.12.2012. 08:49 ] @
Pozdrav,
Potrebna mi je pomoc oko izrade PMOV-a za podsistem preduzeca,radi se o prodaji.Treba da modelujem dokument po dokument...Od dokumenata imam predlog za prodaju,nalog za prodaju,odluka o prodaji,resenje za prodaju,prodaja putem licitacije,javni poziv za prodaju,deklaracija o objavljivanju oglasne poruke,zapisnik,izvestaj,ugovor o kupoprodaji,profaktura,izvestaj iz banke,dispozicija,otpremnica,izvestaj sa vage,faktura.Treba modelovati dokument po dokument i dati definiciju atributa,bez ponavavljanja atributa i bez integrisanih modela na jednom dijagramu ...ma sta to znacilo :-(((Inace,ovo mi je sve novo,ali zaista bih zelela da naucim jer me bas interesuje,nazalost nemam nikoga ko bi mi pomogao bar malo,ne trazim da neko ovo uradi umesto mene i da ja to odnesem gotovo vec da mi pomognete da zajednickim snagama uradim ovo i naucim nesto ) Hvala unapred!
[ Zidar @ 10.12.2012. 15:39 ] @
Ono sto se u nasem skolstvu naziva "model objekti-veze" jeste dijagram koji pokazuje oibjekte koji su cine sistem koji modelujes i njihove veze, zato se valjda tako i zove. Potrebno je da svoj model opises skupom prostih ili prosto-prosirenih recenica. Kad sam ja isao u skolu, definicija proste i prosto-prosirene recenice ucila se u petom ili sestom razredu osnovne skole, pa predpostavljam da je to poznato. Na primer:
"Covek peca" je prosta recenica, jer ima samo subjkat(imenica, koj vrsi radju) i predikat (glagol = radnja koju imenica izvrsava), a "Covek peca ribu" je prosto-prosirena recenica, koju smo dobili tako sto smo prvu recenicu prosirili - dodali smo imenicu "riba" koja je u recenici objekat - ono nad cim se radja vrsi. Tvoj zadatak je da sistem opises prosto prosirenim recenicama, tipa "Subjekat - predikat-obkjekat", ili po srpski "Neko radi nesto".

Onako kako si opisala problem, ne pomaze ti da odradis zadatak. Ovo ne pomaze "radi se o prodaji.Treba da modelujem dokument po dokument.."
Bolje bi bilo nesto ovako: "Neko daje predlog za prodaju. Na osnovu predloga, neko drugi donosi odluku o prodaji. Prodaja moze biti putem licitacije, za koju se objavljuje oglasna poruka..." I tako nekakako. Znaci, treba da se raspitas kako stvarni proces funkcionise. To kako proces funkcionise treba da opises recenicama, po mogucstvu prosto prosirenim. U prvoj iteraciji mogu i slozene recenice, kasnije ces ih razbiti na prostije. Na kraju se te recenice pretvore u slike.Pprimer za pretvaranje recenica u slike imas temi na koju si prvi put zakacila pitanje.


Konkretno, predlazem da uradis ovako:

1. raspitas se kako funkcionise proces koji modeliras - ko sta radi (ko priprema i obradjuje dokumente, kako dokumenti putuju)
2. napises na papir opis procesa, ili ga nacrtas nekim od dijagrama za pokazivanje procesa (nije MOV dijagram)
3. postavis odgovor na ovu temu i zakacis sve sto si do tada napisala i nacrtala o procesu

Ovo ne bi trebalo da bude problem, mislim da vas u skoli uce nekom standardnom nacinu opisivanja procesa, bar sam video na forumu da ljudi to rade uglavnom na isti nacin (ERWIN, BPWIN). Umeti da opises proces nije lako, ali zato se osobe koje to umeju da rade uglavnom placaju vise nego obicni programeri.

ZNaci, olovku u ruke, i otvoriu novu temu.
[ Zidar @ 11.12.2012. 14:44 ] @
Sta bi, ne treba pomoc vise?
[ sandrava @ 11.12.2012. 14:52 ] @
Jao Zidar treba kako da ne treba :-((( dete mi se razbolelo pa nisam mogla ni da se posvetim ovome, stiglo mi obavestenje o odgovoru ali nisam mogla da uhvatim vreme ni da se javim i zahvalim,evo upravo malo pre sam uzela da pokusam da napisem sve kao sto si mi rekao da nesto nacrtam pa sta bude,treba do cetvrtka to da zavrsim vidim u najavi nocnu smenu :-)
[ sandrava @ 11.12.2012. 16:20 ] @
Moze li ovako?
Direktor donosi odluku o prodaji.Salje se odluka u kom.sluzbu.kom.sluzba salje resenje sektoru za zas. i unap.zivotne sredine.Ono izdaju nalog za prodaju koji odlazi u marketing na osnovu kojeg se pravi javni poziv i oglasne poruke,pravi se zapisnik i izvestaj o odrzavanju licitacije i pokrece se licitacija,po zavrsetku licitacije se potpisuje ugovor sa kupcem.Kupac dobija profakturu.Uplacuje iznos u banku.Po dobijanju izvestaja iz banke,kupac dobija dispoziciju,potom dobija merni list sa vage i otpremnicu.na kraju izdaje se faktura.... :-/
[ Zidar @ 11.12.2012. 17:33 ] @
Ma sve je OK. Ovde kazu "First things first", ima sta je prece.

Opis je dobr za pocetak. Sada mozes odmah da uradis sledece - svaku recenicu iz opisa napisi u pseban red, otprilike ovako:

1. Direktor donosi odluku o prodaji.
2. Salje se odluka u kom.sluzbu.
3. kom.sluzba salje resenje sektoru za zas. i unap.zivotne sredine

.. ovde dodju ostale recenice (ti ces to da uradis)
-- poslednje tri recenice su ove (ti dodaj redne brojeve)

.kupac dobija dispoziciju,
.potom dobija merni list sa vage i otpremnicu.
.na kraju izdaje se faktura....

Svaka recenica predstavlja jedan korak u procesu i ako napravimo listu, lakse ce se videti sta treba da se radi. U sledecm koraku cemo malo korigovati recenice, da budu jasnije, da budu sve u obliku 'Subjekat - predikat -objekat'. Trebalo bi da u dve-tri iteracije dobijemo cistu i jasnu sliku o tome sta ko radi kome u procesu. Posle toga dodje cratnje.

Jedno pitanje - je li ovo skolski zadatak ili posao? Pomoci cemo u oba slucaja, ali je pristup malo drugaciji. Ako je skolski rad, sami cemo napraviti neke pretpostavke, koje bi trebalo da nam olaksaju posao. ako je u pitanju posao, onda cemo verovatno morati da odgovorimo na dodatna pitanja.

Za sada, ispis recenice kao listu sa rednim brojevima.

:-)

[ sandrava @ 11.12.2012. 18:19 ] @
Ogromno hvala!!!

Evo recenica:

1.Direktor donosi odluku o prodaji.
2.Salje se odluka u kom .sluzbu
3.Kom. sluzba salje resenje sektoru za zas. i unap.zivotne sredine.
4.Sektor za zas. ziv i unap. zivotne sredine salje nalog za prodaju u marketing sluzbu.
5.Marketing sluzba previ javni poziv
6. mar. sluz pravi oglasne poruke
7. mar. sluzba pravi zapisnik o buducoj licitaciji
8.

E sad ne znam da li da ubacim sledece: Oni ovo objavljuju na lokalnoj tv i radio stanici kao i u dnevnim novinama , ako treba i to da ubacim kako da ih definisem ili ipak ne treba jer je to proces van preduzeca. Ili ipak da glasi recimo 8.. Marketing sluzba salje oglasne poruke sredstvima javnog informisanja?

onda bi dalje islo

9.Marketing sluzba pokrece licitaciju
10.Mar. sluzba salje izvestaj Sluzbi prodaje
11.Potpisuje se ugovor sa kupcem
12.kupac dobija profakturu
13.kupac uplacuje iznos
14.sluzba prodaje dobija izvestaj o uplati
15.kupac dobija dispoziciju
16.potom dobija merni list sa vage i otpremnicu.(da li vagu i otpremnicu da razdvojim?da pod 17. bude dobija otpremnicu?)
17.na kraju izdaje se faktura.

Skolski zadatak je u pitanju
[ Zidar @ 11.12.2012. 21:56 ] @
Odlicno, sad se bolje vidi sta radimo.

1.Direktor donosi odluku o prodaji.
Sta se prodaje? Knjige, stanovi, zemljiste, kamioni, umetnicke slike, tekstil? Koliko ima direktora koji mogu da potpisu odluku, jedan ili vise?

2.Salje se odluka u kom .sluzbu
ne moze ovako. NEKO salje poruku u keomercijalnu(?) sluzbu. Ko je NEKO?

3.Kom. sluzba salje resenje sektoru za zas. i unap.zivotne sredine.
Pretpostavljam da kom. sluzbe prvo NAPRAVI resenje? Dodaj tu recenicu ispred. Isto vazi i za recenicu Br 4., o nalogu za prodaju.

9.Marketing sluzba pokrece licitaciju
Sta to znaci 'pravi zapisnik o buducoj licitaciji'?

11.Potpisuje se ugovor sa kupcem - NEKO 'potpisuje ugovor sa kupcem' Ko?

16.potom dobija merni list sa vage i otpremnicu.(da li vagu i otpremnicu da razdvojim?da pod 17. bude dobija otpremnicu?)
Razdvoji. I ubaci subjekat KUPAC

Skolski zadatak je u pitanju. OK, imacemo to na umu. Zadatak nije bas zgodan za ucenje MOV, vecina veza bice 1:1, a ideja sa MOV je da dobijes shemu tabela u 1:vise. Lose izabran primer za ucenje MOV,a li to je kriv asistent, a ti imas glavobolju zbog toga

Napravi novu iteraciju liste pa cemo sutra nastaviti dalje.


[ sandrava @ 12.12.2012. 10:54 ] @
U pravu ste imam glavobolju vec 3 dana bez prestanka :-)))

1.Direktor donosi odluku o prodaji jabuka. Ovu odluku donosi samo jedan direktor.
2.Salje se odluka u kom .sluzbu
3.Kom. sluzba pravi resenje o prodaji
4.Kom. sluzba salje resenje sektoru za zas. i unap.zivotne sredine.
5.Sektor za zas.ziv. i unap. zivotne sredine pise nalog za prodaju
6.Sektor za zas. ziv i unap. zivotne sredine salje nalog za prodaju u marketing sluzbu.
7.Marketing sluzba pravi javni poziv
8. mar. sluz pravi oglasne poruke
9.Marketing sluzba pokrece licitaciju

10. mar. sluzba pravi zapisnik o obavljenoj licitaciji- moja greska naravno... nisam se izrazila kako treba...

11.Mar. sluzba salje izvestaj Sluzbi prodaje
12.Sluzba prodaje pravi ugovor
13.Sluzba prodaje salje ugovor direktoru
14.Direktor potpisuje ugovor sa kupcem
15.kupac dobija profakturu
16.kupac uplacuje iznos
17.sluzba prodaje dobija izvestaj o uplati
18.kupac dobija dispoziciju
19.kupac dobija merni list sa vage
20.kupac dobija otpremnicu
21.kupac dobija fakturu

ja od ovoga treba na napravim pmov i pretvorim u relacioni model mislite li da ima nade za mene?? :-)) i to sve do sutra u ovo vreme da zavrsim? ;-(
[ Zidar @ 12.12.2012. 14:21 ] @
SUtra u ovo vreme? Tesko, ali moguce. Moram da crtam u Visiu, pa to da cuvam na disku, pa upload uz poruku, to ide sporo. Pokusacemo da uhvatimo neke precice, pa kako ti Bog da.


Idemo ubrzanim tempom. Ono sto ces da cuvas u bazi podataka jesu podaci o dokumentima koji se generisu tokom procesa. Dokumenti imaju neke atribute, koje ces da zakljucis analizom (posmatranjem) opisanog procesa. MOV znaci Model Objekti Veze. U originalu, to se zove ERD dijagram, iliti Entity Relationship Diagram. Entity je prevedeno u Objekti , relationship je prvedeno u Veze a Diagram je preveden u Model.

Ovako se radi: SVaka imenica u tvojim recenicama pretvara se u Entity= Entitete =Objekt. U recenicama imenice su subjekti i objekti (gramaticki). Svaki glagol (gramaticki predikat) pretvara se u vezu. Entiteti se crtaju kao pravougaonici, a veze su linije koje povezuju pravougaonike. Na primer:

Direktor donosi odluku ima dve imenice, 'Direktor' i 'odluka' i jedn glagol - 'donosi'. To ce biti dva pravougaonika spojeni jednom linijom, ovako nekako:


Sledeca recenica je "Salje se odluka u kom. sluzbu" To bi se modelovalo ovako:

IMas dve slike, koje imaju zajednicki isti entitet, "odluka". Te dve slike se spajaju u jednu, ovako:


Moram da zurim na neki sastanak. Vidis ideju - pravis male slike i onda ih spajas vezama. Pokusaj da napravis male slike za svaku recenicu, i mozda da ih spojis. To ti je pola zadatka 'nacrtati MOV za zadati proces'. Druga polovina je dodavanje atributa entitetima. Treca polovina je refiniranje dijagrama :-)

[Ovu poruku je menjao Zidar dana 12.12.2012. u 15:32 GMT+1]
[ sandrava @ 12.12.2012. 14:46 ] @
HVALA!!! Ne znam kako da Vam se zahvalim,stvarno mi ovo mnogo znaci.Koliko god da stignete da mi pomognete bice mi dovoljno jer bez Vas verovatno nista ne bih ni uradila...Evo bacam se na posao,pa cu javiti ili objaviti :-) sta sam uradila :-))))

[ Zidar @ 12.12.2012. 15:42 ] @
OK, nadam se da si razumela sta se trazi. Ovako nekako moze da zigleda slika koja pokazuje sve recenice:


Zapazi da na levoj starni ima sizvrsioce radnji, a na desnoj dokumente nad kojima se radnja vrsi. Za tvoj specijalan slucaj, dokumenti ce postati entiteti u konacnom modelu. Izvrsioce necemo smatrati entieteima, nego cemo ih uglavnom pretvoriti u atribute entiteta koj predstavljaju dokumente, ili cemo ih potpuno ignosrisati (!). Atribut se prikazuje kao oval povezan sa pravougaonikom koji predstavlja entitet. Za entitet Odluka, znamo da je donesena nekog datuma, da ima svoj identifikacioni broj, da se odnosi na neki predmet i da je odluku doneo neko (u nasem slucaju direktor). Ovako mozes da opises da je direktor doneo odluku o nekom predmetu na odredjeni dan:
"Odluku Broj X o predmetu Y doneo je donosilac Z na dan W, text odluke je Q"
Ovo moze sa se matematicki posmatra kao logicka funkcija:
Odluka = f(Broj, Predmet, Donosilc, DatumDonosnja, TextOdluke)
Odluka je funkcija a (Broj, Predmet, Donosilc, DatumDonosnja, textOdluke) su varijable. Za neke konkretne varijable funkcija ce imati konkretnu vrednost. Na primer:
X = 125
Y = 'prodaja jabuka'
Z = 'direktor Laza'
W = '10 Decembar 2012'
Q = "prodati 125 Kg jabuka na lictaciji'

Ovako bi zgledao entitet Odluka, ako ga nacrtamo na modelu:


[Ovu poruku je menjao Zidar dana 12.12.2012. u 16:59 GMT+1]
[ Zidar @ 12.12.2012. 16:16 ] @
Namerno smo opisali i nacrtali entitet Odluka pre svih ostalih. To je jedini (ili skoro jedini) nezavsni entitete -dokument. Svi ostali dokumenti slede is te odluke. Odluku dakle donosi direktor, po svom nahodjenju, kad mu se prohte. Tu odluku mozemo da sacuvamo u nekoj bazi podataka u atbeli Odluke, koju mozemo da opisemo kao:
Odluke : (Broj, predmet, DatumDonosenje, Donosilc, text)

Na osnovu 'odluke' se donosi 'resenje o prodaji'. Ocigledno, bez odluke ne moze da postoji resenje, stoga resenje zavis od odluke. Resenje bismo opisali na slican nacin:

Resenje: BrojResenja X na osnovu odluke BrOdluke doneseno je dana DatumResenje od strane osobe XX u komercijalnoj sluzbi.
Resenje (BrResenja, BrOdluke, DAtumResenja, Donosilac)
nacrtano:

Ovo je vrlo vazna slika. Entitetu Odluka, dodali smo entitet (dokument) Resenje. Povezali smo ih linijom na kojoj pise "Na osnovu odluke donosi se resenje" Uz Odluke pise 1 i uz Resenje pise 1. to znaci, za svaku odluku postoji jedno resenje. U realnom zivotu, za neke odluke postoji 0 (nula) resenja. To se desi kada je odluka donesena i poslata u kom. sluzbu i sedi na necijem stolu dok se ne donese esenaje. Ali, u oidealnom svetu, trebalo bi za svaku odluku da postoji tacno jedno resenje. Entitet resenje smo nakitili atributima. Uocite atribut NrojOdluke, isti onaj koji imamo u entitetu Odluka. To ce se u fizickom modelu baze pdataka pretvoriti u FOREIGN KEY (FK_, iliti Spoljasnji Kljuc (to pretpostavljam da znas sta je?).

Za dalje, redjaj dokumente onim redom koji se pojavljuju, povezuj jedan za drugi (pazi da preneses atribute u zavisne entitete, za FK). Onako kako je opisan proces, mislim da ce sve veze biti 1:1, sto nije realno, ali tako je opisano. Zato sam na pocetku rekao da ovaj proces nije bas najsrecnije izabran za ucenje ER modeling. U svakom slucaju, ako ovako napravis model, imaces sta da pokazes pa ce ti asistent ili profesor pomoci za dalje.

Svi entiteti na modelu postaju tabele u fizickom sistemu (bazi podataka). Atributi postaju kolone u tabelama. Veze psotaju Foreign key kljucevi. Atributi koji se prenose iz entitete u zavisne entitete, na nezavisnoj starni su PRIMARY KEY. Na zavsnoj starni mgu ali i ne moraju da budu UNIQUE (U tvom slucaju su UNIQUE i na zavisnoj strani - jednu odluku moze da pokrije najvise jedno resenje. Ako jedan kupac ucestvuje na vis elicitacija, onda je veza Kupac : Licitacija = 1:vise (sto iz opisa tvog problema ne mozemo da tvrdimo zasigurno)

Mislim da ces se snaci dalje i sama, vreme je kratko za dalje pricu.

Srecan rad :-)

[Ovu poruku je menjao Zidar dana 12.12.2012. u 17:28 GMT+1]
[ sandrava @ 12.12.2012. 16:25 ] @
Uradila sam...pa kao sto ste mi rekli sta mi Bog da ....
[ sandrava @ 12.12.2012. 16:29 ] @
Tek sada vidim vase postove...nisam puno izlupetala :-)) Ja sam radila u nekom diagram desinger da li vama to predstavlja problem da vidite slike?
[ Zidar @ 12.12.2012. 17:24 ] @
Citat:
sam radila u nekom diagram desinger da li vama to predstavlja problem da vidite slike?

Za slike, uradi screen-shot, pa Upload uz poruku i to je to.
[ sandrava @ 13.12.2012. 08:11 ] @
Ovako nekako :-/ Zavrsila sam dokument po dokument...ne umem pmov...nema veze...videcu sta ce mi reci asisten danas,valjda mi nece skinuti mnogo bodova...ma sta bude.
Veliko Hvala Zidar na nesebicnoj pomoci i podrsci!!!!!
[ Zoran.Eremija @ 14.12.2012. 15:53 ] @
Citat:
Zidar:Ovo ne bi trebalo da bude problem, mislim da vas u skoli uce nekom standardnom nacinu opisivanja procesa, bar sam video na forumu da ljudi to rade uglavnom na isti nacin (ERWIN, BPWIN). Umeti da opises proces nije lako, ali zato se osobe koje to umeju da rade uglavnom placaju vise nego obicni programeri.


Mozda je za seminarski kasno ali za druge nikada nije kasno, pa da se ukljucim.

U prilogu sam dao nacelni opis procesa na osnovu tekstualnog koji je dala koleginica ali u IDEF0 metodologiji koriscenjem CASE alata BPwin. Opis procesa putem slike je mnog laksi i prijemcljiviji. Postovanjem IDEF0 metodologije odmah ce analiticar uociti slabosti realnog sistema sto se i ovde vidi. Onako kako je opisano tekstom taksativno prelikano je u prilozeni model i odmah se uocava da prvo moraju nastati procesi (poslovi) marketinga, a onda procesi prodaje. No dobro i ovako prikazano je jednostavnije. U nekojd rugoj iteraciji cu prikazati preslikan PMOV model u ER model primenom IDEF1X metodologije i CASE alata ERwin.
[ sandrava @ 17.12.2012. 09:28 ] @
Evo mene borim se i dalje ko gresan sa dusom :-)))
Moze li neko da mi kaze da li sam ja ovo dobro uradila ako nisam gde sam se zamrsila i da mi kazete kako sada da dam definiciju atributa?? Hvala!!!
[ Zidar @ 17.12.2012. 14:41 ] @
Lepo izgleda :-)

Nedostaju podaci o radniku i kupcu u tabeli Otpremnice.

Nedostaje identifikacija artikla u tabeli StavkeOtpremnice. Imas identifikaciju otpremnice i kolicinu, treba jos i RbArtikla (ili kako s evec tacno zove), da se zna da je "Na otpremnici [RBOtpremnice] imamo [Kolicina] komada roebe [ArtiklID]".

Veza Roba : STavke = 1:M, Otpremnica:STavke = 1:M, cini mi se da drugacije pise na dijagramu.

Za ostalo, kljucne kolone su tu, koliko ces daleko ici u detalje na svakoj tabeli, zavisi od zahteva zadatka, u sustini to je to.
[ sandrava @ 18.12.2012. 11:31 ] @
Uf,hvala!Mnogo mi znace vasi postovi,e od sutra idem na temu denormalizacije pa nastavljamo caskanje :-))))
[ sandrava @ 24.12.2012. 10:40 ] @
Eeee necu ja izgleda otici skoro sa ove teme :-)))

Evo slike,treba da dodam na nalog vezu prema sluzbi...jesam i stavila sam nalog-sluzba kao i sluzba nalog 0,m jel to dobro?
Na proizvod treba da dodam vezu prema ceni isto ispravka,skidam sa atibuta i stavljam je u objekat i ima atribut jed.mere?Jel to dobro?
I proizvod cena 1.1 a cena proizvod 1.m?
Pisem sve ovo ovako jer ne mogu da uradim sliku crko mi lap top danas stize iz servisa a ovaj kras sa kojeg se javljam je posebna prica :-))))
[ koja86 @ 28.12.2016. 14:54 ] @
Pozdrav,

Zidar, da li mogu da Vas zamolim da pogledate moj MOV za jedan od 7 dokumenata koji sam uradio pa me zanima Vaše mišljenje da li idem u pravom smijeru, tj. da li sam bilo šta uradio kako treba (samo za prvi dokumet sam uradio jer nisam siguran da radim pravilno pa bi volio da me Vi uputite).

Naravno ako imate volje da pogledate i da mi date neke komentare.

Nadam se da ćete vidjeti poruku i javiti se uskoro posto je ovo stari post.

Unaprijed hvala.

[ Bonzaik @ 11.12.2017. 10:15 ] @
Jel bi neko mogao ovu pmov-otpremnica.png Da prebaci u relacionu model.