[ dusans @ 12.12.2012. 09:31 ] @
http://www.globalpost.com/disp...-apple-maps-dangerous-iphone-5
[ Marcus Naissus @ 12.12.2012. 15:33 ] @
Na tim "online kartama" kao što su Google Maps i Apple Maps nazivi mesta ne pišu isključivo samo u centru tog mesta, nego se često dešava da se naziv nađe bilo gde na teritoriji koja pripada tom mestu (okolna sela, šume, njive... i ostala okolina).

Pogledaj, na primer, kartu Srbije na Google Maps...

Evo, na primer, pogledaj šta na Google Maps piše pored rezervata "Jelašnička klisura"... ukucaj ovo tamo: 43.289077,22.064311

Piše "Niš - Niška banja", al' pogledaj ti gde je Niška banja čak (mora da se izađe na autoput, pa još da se vozi dok se ne dođe do puta kojim se ide za Nišku banju)... Niška banja je na 43.293372, 22.005762

Ali sve se to vodi kao teritorija Niške banje jer ta okolna sela, šume i taj rezervat pripadaju Niškoj banji.


Tako isto i za to mesto "Mildura" i "Murray-Sunset National Park"... vidi ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Murray-Sunset_National_Park
Tu piše na teritoriji kog mesta je taj park... citat: "State/territory electorate(s): Mildura"...

Znači, taj "Murray-Sunset National Park" pripada mestu Mildura, isto kao što rezervat "Jelašnička klisura" pripada Niškoj banji.


[Ovu poruku je menjao Marcus Naissus dana 12.12.2012. u 20:32 GMT+1]
[ xtraya @ 13.12.2012. 10:20 ] @
Trazili ste , gledajte :)

Tako im i treba kad su se napravili pametni ...


Citat:
Epl vraća Gugl mape

Tanjug | 13. 12. 2012. - 10:45h | Komentara: 0
Kompanija Epl odlučila je da vrati aplikaciju Gugl mape na Ajfon.

Ova aplikacija će, između ostalog, ponuditi pregled lokacija sa nivoa ulice, kao i trodimenzionalni pregled, smerove linija javnog prevoza, kao i spiskove više od 80 miliona firmi.

U Guglu smatraju da je nova mapa za Ajfon veliko poboljšanje u odnosu na onu koju je izbacio Epl, prenosi AP. Kako se navodi, još nema aplikacije koja bi bila dostupna za Epl tablet Ajped, ali u Guglu razmatraju i tu opciju. Ova odluka je usledila tri meseca nakon što je Epl zamenio Gugl mape ugradjenom aplikacijom i stavio sopstvene mape u poslednju verziju operativnog sistema na telefonu.

Ispostavilo se da su Epl mape lošijeg kvaliteta od Guglovih, jer su između ostalog, neprecizne, previđaju postojanje nekih gradova, a u nekim slučajevima su dovele do toga da korisnici zalutaju. Ovaj nedostatak je naterao direktora Epla Tima Kuka da uputi javno izvinjenje i preporuči korisnicima Ajfona da koriste Gugl mape preko internet pretraživača ili da potraže neku alternativu, dok kompanija ne reši problem.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2012. 20:44 ] @
@xtraya, kakva je to idiotska vest? Nije Apple odlucio da "vrati Google mape" (boze gluposti) vec je Google odlucio da raspise svoju nezavisnu aplikaciju za iOS (uprkos idiotskim izjavama njihovog ex-CEO-a) ... ah da, vidim, Tanjug :) Verovatno taj sto pise nema ni pojma ko je sta napisao od softvera.

Apple je morao da napravi svoje mape i ne obnovi ugovor sa Google-om posto su postojali problemi sa licenciranjem turn-by-turn navigacije od strane Google-a. To je vec duze vremena "javna tajna" - i vremenom je bilo sve ociglednije da ce Apple verzija mapa kaskati za Android verzijom, sve dok je Apple bio nominalni vlasnik aplikacije.

Krajnji rezultat je da je Apple bio primoran napraviti svoju aplikaciju (koja je djubre, btw) ako su hteli da imaju turn-by-turn.

Medjutim, Google je jednostavno morao podrzati iOS posle odluke Apple-a da ne saradjuje sa njima, posto iOS predstavlja solidan % mobilne populacije i to vrlo verovatno onaj koji jako puno koristi online servise...

Tako da, ovo je win-win za Apple i Google:

- Apple je dobio Google turn-by-turn navigaciju, bez i jednog centa koje mora da placa Google-u

- Google je dobio mogucnost da kompletno bude u vlasnistvu podataka koje prikupi analizom koriscenja njihovih mapa, bez potrebe da se tali sa Apple-om

- Korisnici su dobili vise mogucnosti

Sve u svemu, tesko da ima necega loseg u celom ovom razvoju dogadjaja - za bilo koga.
[ bakara @ 13.12.2012. 21:35 ] @
Kakve su ove nokijine mape za iOS?

https://itunes.apple.com/us/app/here-maps/id577430143?mt=8
[ xtraya @ 14.12.2012. 00:39 ] @
Citat:
Tako da, ovo je win-win za Apple i Google:

- Apple je dobio Google turn-by-turn navigaciju, bez i jednog centa koje mora da placa Google-u

- Google je dobio mogucnost da kompletno bude u vlasnistvu podataka koje prikupi analizom koriscenja njihovih mapa, bez potrebe da se tali sa Apple-om

- Korisnici su dobili vise mogucnosti

Sve u svemu, tesko da ima necega loseg u celom ovom razvoju dogadjaja - za bilo koga.


Turn by turn / stagod ... izblamirali su se propisno... eto kako je kad hype arshin bude kontra okrenut pa ceo svet bruji i smeje se zbog menadzerskog "mrsh bre google"

Uostalom,koga mape uopste zanimaju?

Najbolje da ce za 6 meseci da ispeglaju servis koji ovi iz google-a rade 10 godina. I to da naplate papreno kao "revolucionarno/nevidjeno/avioni/kamioni"

Na nizbrdici su, vidi se iz aviona...
[ madamov @ 14.12.2012. 07:55 ] @
xtraya, Google nije hteo da licencira turn-by-turn Appleu ni za kakve pare. Šta je trebalo da urade? Meni je tu samo izbor Tom-Toma problematičan, i traljavost hendlovanja situacije, naravno, sam čin odustajanja od Gugla nije problem, morao je da se desi pre ili kasnije.
[ xtraya @ 14.12.2012. 11:13 ] @
Hm, ali koga uopste ovde zanima navigacija? Drugari su se zaigrali i posteno ispalili (to je poenta price) ... kome treba turn by turn, nece se mnogo smarati sa googleom iako stvarno cool izgleda sa satelite view-om. iGo/TomTom sasvim dobro rade posao (doduse ne znam da li igo ima satelite view , nisam naisao na takve mape)

[ bakara @ 14.12.2012. 12:37 ] @
Citat:
xtraya: ... kome treba turn by turn, nece se mnogo smarati sa googleom iako stvarno cool izgleda sa satelite view-om. iGo/TomTom sasvim dobro rade posao (doduse ne znam da li igo ima satelite view , nisam naisao na takve mape)

Za iOS ima i Garmin, pa bar ima da se bira:
https://itunes.apple.com/us/app/garmin-u.s.a./id435490305?mt=8
[ mulaz @ 14.12.2012. 13:05 ] @
iGo kosta, google maps je za dz.

Koriste ljudi puno google maps, jos pogotovu kad malo vise modela dobije google now funkcionalnosti