[ bogdan.kecman @ 13.12.2012. 22:23 ] @

Hteo sam od uvek da imam jedan zgodan anti static mat za rad ali me nekako uvek zaobilazio, bilo veliko, nezgodno, skupo za shipment etc etc ... no sad sam nekako iskoristio da mi buraz donese iz usa i castio sam sebe jednim anti static high temperature resistance mat

uzeo sam ovaj skuplji (oko 5 puta) posto je 380C heat resistant za razliku od klasicnih pvc kojima pridjes lemilicom i ode sve u .. elem imam par pitanja posto jeli seljak nikad ovo nije ranije ni video uzivo a kamoli koristio ..

1. ako pogledate sliku vidi se da uz sam mat (na kome nema nikakvih rupa, cist 60x100cm sa donje strane crn sa gornje zelen gumeni panel) dolazi parce feder kabla, sa jedne strane krokodilka sa druge strane neka "zvezda". sam kabl se na zvezdu kaci drikerom. kapiram da zvezda treba nekako da se spoji sa samim mat-om ali nemam ideju kako (niti je uz doticni stiglo neko uputstvo)

2. kada spojim nekako ovo dvoje, sta radim sa krokodilom?? spajam ga na zemlju direkt ili preko otpora ili ga ne spajam na zemlju nego to spajam sebi na narukvicu a mat disipira antistaticki naboj "negde" ?

3. da proverim dal je otporan na 380C cu lako, kako da proverim dal stvarno disipira antistaticki naboj? posto oni koliko se secam nisu provodni (sa crne strane koja ide prema stolu ako stavim celom duzinom dve pipalice da pritiskaju gumu, dakle 2cm metala u dodiru sa gumom, paralelno na razmaku od 3mm merim oko 10-20M, sa zelene strane ne mogu da izmerim nikakav otpor, tj veci je od max koliko moj dmm moze da izmeri)

fala unapred :)
[ Igor Gajic @ 13.12.2012. 22:28 ] @

[ ZAS011 @ 13.12.2012. 22:43 ] @
Eto, igor ti postavio sličke kako se driker postavlja na mat.
Štipaljka, podrazumevano, za uzemljenje u šuko utičnici. Još ako si paranoičan po pitanju statike, u Kelco imaš i narukvicu
[ bogdan.kecman @ 13.12.2012. 22:52 ] @
imam nekoliko narukvica, sto metalnih sto onih papirnih sa grafitnim slojem (imao punu kutiju, dok sam radio za silikon grafix to je bila potrosna roba oni su u fazonu kada pipas bilo sta od opreme u sistem sali prvo narukvica pa onda radis tako da smo imali kutije tih papirnih .. razdelio sam ih vecinom ali sigurno imam bar jos 2-3 negde po kuci ..) .. znaci posebno sebe narukvicom posebno mat .. cool ..

a za kacenje .. haha, kakav sam papan, ja sam mislio kako da rastavim sve ovo, pa napravim rupu pa onda ovo da kao izadje sa donje strane .. a vidi kako jednostavno :D :D :D ...

a vezano za merenje? imal tu neke filozofije ili je "cuti i ne talasaj" varijanta?