[ dekse51 @ 18.12.2012. 17:59 ] @
Pretraživao sam forum ali nisam našao slično pitanje pa ni odgovor. Radi se o tome da u excelu imam jednu ćeliju koja pokazuje današnji datum ("TODAY()"). E sad, računar na kome se nalazi ovaj dokument u excelu se ne gasi odnosno radi 24h. Tako da onda ta ćelija ne pokazuje današnji datum već datum kada sam zadnji put otvorio ovaj dokument.
Da li postoji neko rešenje da npr. ćelija svakih pet minuta proverava stvarni datum na računaru i automatski promeni datum?
[ 3okc @ 18.12.2012. 18:34 ] @
Bilo koja izmena u dokumentu inicira rekalkulaciju tako da ne vidim potrebu za tim; šta god da se novo preračuna uključiće osvežavanje vrednosti za TODAY().
U opštem slučaju preračun iniciraš sa F9.
[ Brodoplovac @ 18.12.2012. 18:52 ] @
Formula =Today() će se izračunati svaki put kada otvoriš dokument. Valjda si pod "otvaranjem" mislio davanje fokusa već otvorenom Excel fajlu. Ako je tako, možeš da staviš ovaj kod u "Sheet" modul. Samo zameni "Sheet1" sa nazivom lista u kome je =Today() funkcija i zameni A1 sa ćelijom u kojoj je ta funkcija.

Private Sub Worksheet_Activate()
If Worksheets("Sheet1").Range("A1").Value <> Date Then
Worksheets("Sheet1").Range("A1").Value = Date
End If
End Sub
[ Ivek33 @ 18.12.2012. 21:53 ] @
Citat:
dekse51:  Da li postoji neko rešenje da npr. ćelija svakih pet minuta proverava stvarni datum na računaru i automatski promeni datum?
pogledaj temu
- Automatic update time in Excel
[ lukarim @ 19.12.2012. 13:06 ] @
Kopirati u u modul, ako sm dobro shvatio, mislim da se može bez obzira na reakcije i stanje na internetu.

Code:

Sub auto_open()
Zapocni
End Sub
Public Sub Zapocni()
 Application.OnTime Now + TimeValue("00:00:02"), "Povecaj" '("00:05:00")-ovo je 5 minuta
End Sub
Private Sub Povecaj()
 Range("a1") = Format(Now, "dd.mm.yyyy   hh:mm:ss")
 Zapocni
End Sub
'inače makro započima radom nakon otvaranja i mjenja datum i vrijeme
'svakih onoliko vremena koliko namjestiš.  Perpetuum mobile.
[ dekse51 @ 19.12.2012. 23:10 ] @
Hvala svima koji su ponudili pomoć. Ja sam na ovaj način rešio:

Code:
Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
Cancel = True
ActiveSheet.UsedRange.Columns("A:C").Calculate
End Sub

Na ovaj način, neažurira se vreme svakih 5 minuta, ali, u dokumentu, prilikom prelaska iz neke ćelije u neku drugu ćeliju, ćelija sa datumom automatski učitava trenutni datum, što je ustvari meni bitno.

[EDIT: Tagovi]

[Ovu poruku je menjao 3okc dana 20.12.2012. u 08:10 GMT+1]
[ 3okc @ 20.12.2012. 07:13 ] @
Ok, samo što u kodu koji si postavio imaš događaj _BeforeDoubleClick a za reagovanje na izmene se koristi _Change; samo toliko, greška pretpostavljam.