[ lm741 @ 19.12.2012. 19:33 ] @
razmišljao sam kako da na naj jednostavniji način izložim problem ali naj bolje da krenem od početka,..

vetro generator trofazni 7 kw
vrši punjenje ukumulatora. 20 kom. 12volti 200 Ah vezanih na red (pun aku.=290 volti)

u sklopu sve te aparature postojala je i regulacija kineska koja je krepala

da ne produbljujem previše
problem mi pretstavlja sledeće:

kako podići napon,...

da ponovim generator je trofazni,..
tri faze vode se u trofazni grec
na izlazu greca postoji DC napon u rasponu od 0-320 volti u zavisnosti koliko se vetrenjača vrti,..

kada je vetar slab treba podići napon posle greca na napon punjenja aku.
kinez je rekao da pri naponu 80 volti dc već se vrši punjenje aku.
znači imao je DC-DC konvertor

imao sam ideju da se napravi trofazni korektor napona na AC strani znači pre greca
kontaktirao sam edelinskog da se napravi torusni regulacioni tri komada na jednu osovinu sa četkicama,..
ali kada je rekao cenu suuunce je stalo istog časa

da li imate ideju kako da rešim-napravim DC-DC konvertor ili kako već,..možda i sa klasičnim trafoom korektor,..

samo da napomenem da su za dve godine dva komada originalna kineska konvertora riknula,..

[ gigabyte091 @ 19.12.2012. 20:13 ] @
Pozdrav, rješenje za to bi bio neki DC-DC pretvarač, koji bi imao široki raspon ulaznog napona, od 80 do 400V, a izlaz bi bio stabilnih 290V za punjenje akumulatora, tako da možeš iskoristiti i vjetar manje brzine.

Bilo bi dobro dodati i funkciju kočenja, ako brzina vjetra prijeđe dozvoljenu, da pretvarač napaja 7 kW dump load naprimjer za zagrijavanje vode ili prostora da baš ta sva energija ne ode u prazno i tako ograničuje brzinu okretaja ili kako je kod nekih to izvedeno, kratko spoji generator makar ja nebih išao na tu opciju.

Korektor napona u vidu regulacijskog transformatora zaboravi pošto se raspon frekvencije mjenja sa brojem okretaja, a i pitanje je kolika je izlazna frekvencija generatora.

Znači: Generator -> Trofazni GREATZ -> Kondenzatorska baterija -> DC-DC Pretvarač i regulator punjenja -> akumulatori -> potrošači.

Kondenzatorska baterija netreba biti prevelika, pošto se tu radi o trofaznoj struji i vjerojatno višoj frekvenciji pa je i sama valovitost ispravljenog napona puno manja nego kod jednofazne struje, 2 do 3 000 uF bi bilo dovoljno
[ lm741 @ 19.12.2012. 20:31 ] @
pozdrav,..

torus može i do 500 Hz a to na generatoru sigurno nema,..

ima mehaničko kočenje na elisi tj. zakretanje elise kada se vrti nekom većom od dozvoljene brzine,..
ima i dump load i sve to je ok i jasno

ali kako dalje,..

samo da dodam od edelinskom sam zahtevao da u ponudi bude samo tri trafoa bez motor i elektronike za regulaciju istog (sam bi napravio)
znači golišava tri trafo sa četkicama
da ne pomisli neko kako sam skrtica i cicija i ne umem da cenim tuć rad,..ne
znači bez ičega samo tri trafoa a cena je bolje da je ne pominjem,..i sad naravno imam problem

da li može pomoć sa nekim približnim rešenjem,..

[ gigabyte091 @ 19.12.2012. 20:43 ] @
Može, moj regulacioni radi od 50 do 400 Hz :D

Ako te zanima pretvarač, ovdje je macolakg doktor za takve stvari pa se njemu obrati.

7 kW trofazni regulacijski transformator hehe, šta si očekivao, to si odmah u startu mogao znat da bu ko suho zlato.

[ Horvat I @ 19.12.2012. 20:44 ] @
Najjednostavnije regulacijom pobude
[ lm741 @ 19.12.2012. 20:45 ] @
@gigabyte091
e to,..molim te ponudu na pp ako nije problem,..
krajnje realno rešenje,..
[ gigabyte091 @ 19.12.2012. 20:47 ] @
Ovo sa kontrolom pobude vrijedi ako je rotor namotan, tj elektromagnet, a što ako su trajni magneti u rotoru ?

Kakvu ponudu ? Za pretvarač bi se trebao obratiti @macolakg
[ lm741 @ 19.12.2012. 20:48 ] @
@Horvat I

generator nema spoljasnju pobudu rotor mu je stalni magnet
[ lm741 @ 19.12.2012. 21:03 ] @
Dragoljubu poslao pp,..

[ yz7myg @ 19.12.2012. 21:10 ] @
Dali si došao na ideju da kontaktiraš uvoznika tog generatora pa da nabavi regulator iz Kine ili čak da kontaktiraš fabriku u kini pa da ti prodaju drugi regulator.To bi bilo mnogo jeftinije od rešenja koje je Edelinski trebao da napravi.
[ lm741 @ 19.12.2012. 21:16 ] @
na tu ideju smo dolazi dva puta za dve godine,..
edelinski je trebalo da napravi samo trafoe,..
[ gigabyte091 @ 19.12.2012. 21:27 ] @
Jesi li probao tražiti shemu tog kineskog pretvarača ? možda bi se nešto dalo napraviti ili poboljšati na postojećem uređaju
[ lm741 @ 19.12.2012. 21:46 ] @
pokušavam baš sad da precrtam koliko mogu šta da vidim ali nisam neki optimista da ću sklopiti sliku do kraja,..

mada ovo što imam pred sobom deluje mi kao igračka,..
imam utisak da je to samo kineski marketinški trik da tek kao ima nešto,..
[ gigabyte091 @ 19.12.2012. 21:55 ] @
Okači sliku, to se odmah može vidjeti jel to može podnjet 7 kW na ulazu ili je to samo kinesko napuhavanje snage
[ lm741 @ 19.12.2012. 22:15 ] @
ovog trenutka ne mogu jer nemam u sebe aparat za sutra ok
mada nisam imao nameru da se bakćem sa ovim postojećim

feritni trafo je nešto veći vrlo malo u odnosu na onaj koji se nalazi na primer u kompjuterskom napajanju

vidim da ima samo dva namotaja i motana su istom debljinom žice približno 1-1,2 mm
[ gigabyte091 @ 19.12.2012. 22:29 ] @
Neka neko stručniji na tom području potvrdi, al ja mislim da to nikako nemože prenjet 7 kW... na 320V i 7 kW imamo oko 22A struje, a samo jedna žica od 1 mm2 takvu struju nemože podnjeti trajno... a ni jezgra sigurno.

Kako je hlađenje izvedeno ? koliko ima tranzistora na ulazu ?
[ lm741 @ 19.12.2012. 22:43 ] @
hladjenje je ventilatorom 80 mm prečnika
ima dva feta 12 amperska paralelno vezana u koćištu to-247
kolce dip8 koje samo sa dve žičke je povezano sa pločicom koja je navodno kao kontrolna
to kolce deluje mi kao da je optokapler mada ima 8 pina
na žalost nemam mogućnost da pročitam oznaku na njemu

znači to kolce fetovi trafo i četiri velika elektrolit nalazi se na toj ploči koja bi trebalo da je konvertor
[ gigabyte091 @ 19.12.2012. 23:05 ] @
samo 2 tranzistora ? hahahaha, meni se više čini neka trajna snaga od 500-700W nego 7 kW, ako i tolko.
[ lm741 @ 19.12.2012. 23:19 ] @
zato i kažem da mi deluje kao igračka,..

usled takvog rešenja tokom te dve godina rada akumulatori su bili punjevi većinom iz solara,..
mada se vetrenjača konstantno vrti
a do sada nisam imao priliku da merim veći napon od 150-160 volti DC
neka je to polovina snage
znači 3,5 Kw ovo nemože da progura,..
[ Darko_zed @ 20.12.2012. 01:27 ] @
Ne moras torusni autotrafo sa cetkicama vec mozes i klasicna EI tri komada sa relejima , duplo jeftinija varijanta , a provereno u praksi radi (vec sam pravio za jednu vetrenjacu mislim da je na cestobrodici put Paracin-Zajecar ).
Pozdrav
[ gigabyte091 @ 20.12.2012. 10:33 ] @
Ma sumnjam ja u tih 3.5 kW.

MPPT od 2.5 kW koji sam ja vidio sa ulaznim naponom panela od 180V u svom ulazu ima oko 8 MOSFET-a u TO-247 kučištu ako me pamćenje dobro služi i poveće HF transformatore i prigušnice tak da je ovo kinesko smeće dobro samo da potpali vatru u kući..
[ macolakg @ 20.12.2012. 14:27 ] @
@lm741

Potreban ti je bilo koji PFC konverter koji moze operisati sa tom snagom.

Net je prepun fabrickih aplikacija koje pouzdano rade.

PFC je inace postao obavezan predsklop vecini SMPS, tako da dobrih shema ne nedostaje.

Nemam vremena za trazenje, ali mogu se neki od clanova pozabaviti tim.

PFC-om ces dobiti bas ono sto ti je potrebno, i pri tom ces imati i odlican power faktor.

Pozdrav!
[ lm741 @ 20.12.2012. 17:42 ] @
prelistao sam dovoljno stranica da konačno shvatim da ja sam nema šanse to da napravim
toliko bi mi vremena trebalo da bi se i klima potpuno promenila i svi vetrovi stali,...

poslušaću savet nekih članova sa ovog foruma i napraviti to sam sa običnim trofaznim trafoom

hvala vam puno svima koji ste učestvovali,..

javljam se kad proradi,..nadam se
[ shadow88 @ 20.12.2012. 18:49 ] @
obican trofazni trafo nije najsjajnije resenje, pri promeni brzine vetra menja se br obrtaja kao i frekvencija , a trafoi sa obicnim jezgrima su motani sa brojem navojaka po voltu za 50Hz , promenom frekvencije se povecavaju gubitci od 0-95% , pa moze cak doci do crkavanja trafoa zbog prevelike mirne struje...

ja bih predlozio neki dubler napona kad vec imas AC na izlazu , i to mozes odraditi relejima, diodama i kondovima, nisi napomenuo jel generator vezan u zvezdu ili trougao, ? mozes prosto ispraviti svaku fazu grecom i vezati na red sto ce ti dati prilicno visi napon od standardnog trofaznog greca, isto tako svaku fazu mozes pustiti kroz dubler napona i tako duplirane vezes na red napone sto ti podize osnovni napon 6 puta
[ lm741 @ 20.12.2012. 22:36 ] @
generator je vezan u trokut
od njega se vuku samo tri žice do greca

bilo bi lepo da je radjeno sa torusima ali 148.000 dinara za samo golišava tri trafoa deluje bukvalno kao odbijanje posla,..
postoji i verovatnoća da sutra nabavim tri regulaciona torusa,.. 3Kw po torusu,...pa ću da vidim

naj elegantnije mi deluje što je macolakg predložio PFC konvertor ali niko mi se nejavlja na pp sa nekim ponudama
[ macolakg @ 21.12.2012. 00:36 ] @
@lm741

Bio sam na terenu...

Za pocetak ces morati da ispitas tih veoma sumnjivuh 7KW.

Velika je razlika u ceni konvertora do par KW i iznad.

Naci ces vise komada identicnih grejaca od npr. 2 KW za 220VAC, onih za rernu, bojlerskih ili slicno, sto vise to bolje.

Potom ces sacekati situacuju da vetar makar 5 minuta ima neku prosecnu vrednost koja se ne menja bitno (jos ce i ponajbolje biti ako jako duva, a bitno je da se ne menja previse).

Za tih nekoliko minuta ces na brzinu, iza greca prikljuciti jedan, pa dva, tri, i tako sve dok imas slobodnih grejaca (unapred ces spremiti neke prekidace kojima to mozes dovoljno brzo uraditi, brzo da se ne bi znacajno promenila brzina vetra tokom merenja).

Sve vreme ce ti analogni (kazaljkas) voltmetar biti prikacen izmedju + i - pola greca, bez ikakvih kondenzatora.

Jednostavno ces popisati napone koje si izmerio sa svakim sledecim ukljucenjem dodatnog grejaca.

Ako se brzina vetra znacajno promeni u toku merenja, odbacices rezultate i sacekati sledecu priliku.

U sto vise etapa (grejaca) treba obaviti merenje. Generatoru nece biti problem i ako mu okacis i 15KW, kao sto mu nece biti problem ni cist kratki spoj (ako je grec dobro dimenzionisan).

Na osnovu tih tacaka koje dobijes, otkricemo sposobnost tog generatora, i izvuci pribliznu krivu njegovih mogucnosti.

Tek onda mozemo razgovarati o konvertoru, jer sada nemamo ni pribliznu orijentaciju o kojoj se snazi radi, osim reci kineza koji te je snabdeo tim.

Tako ces potrositi najmanje novca, i nazalost, verovatno biti pomalo razocaran snagom svoje vetrenjace.

Bice ti strasno bacanje novca ako za stvarnih npr. 1-2KW budes investirao 7KW.

Ima ovde vise nas koji smo voljni da ti pomognemo, tako da u pravljenju PFC neces biti sam.

PFC istovremeno moze biti i automatski punjac takvog tipa da su aku. zakaceni besprekidno, tj. trosio energiju ili ne, aku se nece prepuniti.

Takodje je potrebno da das podatke o precniku rotora, sirini lopatica i pribliznim mehanickim gabaritima generatora, kao i podatke sa tablice generatora (ako uopste ima tablicu).

Pozdrav!
[ lm741 @ 21.12.2012. 01:00 ] @
oduševljen sam,.. ovo će biti savršena avantura

generator je pre otprilike mesec dana bio izgoreo pa je uredno previklovan
tako da sve moguće precizne dimenzije ću pokupiti a tablica samog generatora nikada nije ni postojala,..
prečnik elise i sve vezano za nju,..
pokušaću sad da okaćim ovde slike koje sam postavio prilikom rasklapanja kada je generator izgoreo

shvatio sam upute sa grejačima
ali ima jedan "mali" problem sa jednom elisom pa je skinuta da se sredi (totalni raspad sistema)
očekuje se sad za vikend da se vrati sve na svoje mesto pa ću tek tada imati priliku da vrebam dobar vetar

Dragoljube hvala ti puno,..

[ lm741 @ 21.12.2012. 01:05 ] @
nisam siguran ali da probam pojedinačne slike a ovo je ka temi u kojoj sam postavio slike

http://www.elitesecurity.org/t164481-39#3217715

ne vredi,..nisu mi na ovom hardu slike,..

[ macolakg @ 21.12.2012. 01:10 ] @
@lm741

Nek smo samo zivi i zdravi. Ne zurimo nigde.

Sklopi ti to lepo kada budes mogao, pa cemo narednih dana po "smaku sveta" :-) razmotriti stvari natenane.

Inace cu morati u subotu na put, pa necu bas imati previse vremena, no za avanture sam uvek raspolozen.

A bivsa Kragujevacka rok grupa "Smak" ima 29.12. koncert u BG.

Komotno su mogli koncert da nazovu "Smak posle smaka" :-)

Veliki pozdrav!
[ bogdan.kecman @ 21.12.2012. 01:22 ] @

ovo izgorelo pa si moro da viklujes :(

ovo je stalni magnet?

bas me zanima pfc za 7kW :D i kako ce on da puni baterije :D, vec vidim neke veeeeelike prigusnice motane traktorom na telo od skrckanih pa presovanih ferita iz pc napajanja :D .. hiljadu njih :D :D :D

nadji neki aparat pa slikaj taj kineski pretvarac, zivo me interesuje sta su uvalili .. ne mogu da verujem da su na toliku skalameriju od vetrenjace (to bre nije malo) zakacili kutiju velicine pc napajanja

inace, kapiram da su ova tri velika kraka gde se kace seciva propelera i da se tu menja napadni ugao? ne vidim kako se menja napadni ugao? jel se pomera ova osovina ili ?
[ macolakg @ 21.12.2012. 01:25 ] @
7KW, koja stotina Kg generatora...

@bogdan.kecman

Nije neka frka za trofazni ili visefazni PFC za 7KW, razdeli se to na manje delove.

PFC je sam po sebi boost konvertor, pri cemu "drzi" i faktor snage dobrim, pa ce biti stvarno dobro resenje.

Pozdrav!
[ lm741 @ 21.12.2012. 01:26 ] @
ne znam kakva je situacija kod vas,..kod mene je sve mirno i na svom mestu
biće da su promašili datum :)

pozdrav do prvih info,..
[ bogdan.kecman @ 21.12.2012. 01:27 ] @
joj sto ja volim ove miliampere ljudi ne mogu da vam objasnim :D ... kilo mi odgovara samo za ome .. to bre suvise debela zica da moze da se ubode u breadboard :D :D
[ macolakg @ 21.12.2012. 01:33 ] @
@bogdan.kecman

Za kiloampere ti treba i kilokljuc, za stezanje srafova :-)

Sve na kilo...
[ lm741 @ 21.12.2012. 01:34 ] @
bogdane pozdrav,..

da generator je baš izgoreo
nismo ustanovili zbog čega
kineski grec je isto stradao pa je napravljen sa 6 kom. 100 A diodama 1000 voltne (nisam ima manje)
i sve to je radilo neko vreme dok sad ovo čudo od regulatora nije riknulo

da ti opišem princip zakretanja elise jako mi komplikovano ovako kuckanjem,..
ali to fercera,..
[ macolakg @ 21.12.2012. 01:36 ] @
Citat:
lm741:
ne znam kakva je situacija kod vas,..kod mene je sve mirno i na svom mestu
biće da su promašili datum :)

pozdrav do prvih info,..

Apokalipsa je vec pocela samo mi to jos ne znamo, a zavrsice se za jedno 5-6000 godina :-)
[ macolakg @ 21.12.2012. 01:40 ] @
@lm741

Pretpostavljam da je Bogdan postavio sliku tvog generatora?

Ta naprava izgleda prilicno snazno... Moze se desiti da ima tih 7KW.

Zbog toga, kada budes merio krivu opterecenja, nemoj probati kratak spoj, a merenja obavljaj kratko.

Potrebno je da ga opteretis znacajno preko deklarisane snage, jer tako cemo saznati mnogo o njemu.

Pozz
[ lm741 @ 21.12.2012. 01:48 ] @
ok,..
kinez je predvideo ručno kočenje vetrenjače tako što se tri faze pre greca bukvalno kratko spoje :)
čudno ali tako je i neverovatno kako bukvalno u momentu stane ma kakav vetar duvao
mada ima i mehaničku kočnicu na stubu,..
ali je naglasio da se ta mehanička kočnica ne koristi prilikom zaustavljanja već samo za blokadu
navodno da se ne spale ferode

da te slike koje je bogdan postavio su taj generator,..

[ macolakg @ 21.12.2012. 01:59 ] @
@lm741

Da. Kratkospajanje je dobra metoda za zaustavljanje vetrenjace, ali posle toga je treba blokirati mehanickom kocnicom da struja kratkog spoja ne bi i dalje tekla.

Ferode bi verovatno i izgorele ako su male povrsine, a verujem da se tu stedelo.

Cudi me da na izlazu generatora te snage niko nije stavio obicne automatske osigurace.

Kako je doslo do situacije da to izgori?
[ lm741 @ 21.12.2012. 02:01 ] @
ov je razbucana pločica sa prethodnog
skinuo sam elemente nebi li nešto povato
deluje smešno
dva feta koja fale su riknula
a dve brze diode su tu samo se loše vide

skenerom sa usliko još uvek mi nije aparat u mene,..
[ lm741 @ 21.12.2012. 02:06 ] @
nisam siguran ali pretpostavljam da ganerator ne sme da bude rasterećen pri max. obrtajima
pa iz tog razloga nesme da ima osigurače koji kada izbace bi ostavili otvorene namotaje
[ macolakg @ 21.12.2012. 02:12 ] @
Vrlo sicusno za tu snagu.

Veruj mi da i pored ogromnog iskustva jos uvek ne umem da napravim tolickih 7KW :-).

Mozda je to pretvarac samo za "tiho" punjenje aku. ?

Da li je jedino to bilo zakaceno za generator, tj. da li je sva struja isla kroz to?
[ macolakg @ 21.12.2012. 02:14 ] @
Za 25A kontinualne struje, zica mora biti bar 4mm^2.
[ bogdan.kecman @ 21.12.2012. 02:16 ] @
cek ba stani, kilokljuc kontam, 100A diode kontam, kocenje kontam, ferode ne kontam al cu proguglam nije bitno .. ali ovaj trafo i ovu plocku ne kontam da me ubijes ..

vidim ja da je po tri zice kratko spjio on ovde, ali 7kW kroz ove zice, pa i 10 da ih je stavio smesno je a ne tri ?!

ono na plocki je kao baterija plus i baterija minus, motor (vetrenjaca) plus i motor minus? pre toga kao grec? kakva je ovo smejurija i kinezi znaju bolje :( (meni deluje ni da ovi najdeblji trackovi na ovom pertinaxu - deluje da je pertinax a ne vitroplast - ne mogu da puste 7kw :( ?! kakav je ono clearance za 290V 7kW ?! ima li tamo 3 milimetra? reci mi molim te da ne vidim dobro i da su ove rupe za B+, B-, M+, M- M5 rupe za debeli kabl pa je to sve samo uvecano ...
[ bogdan.kecman @ 21.12.2012. 02:20 ] @
sad je meni jasno sto ga nema ovaj smak sveta, on je vec tu neko vreme samo mi jos nismo svatili .. vidi sta nam kinezi rade, neko je ovu "elektroniku" platio dvaput ...

ne kapiram da na onoliku skalameriju stave ovo :(

btw macola, ima slike cele skalamerija u drugoj temi, evo ovde svi linkovi na slike:
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto1.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto2.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto3.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto4.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto5.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto6.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto7.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto8.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto9.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto10.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto11.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto12.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto13.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto14.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto15.JPG
https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3202793/foto16.JPG

boro ovo je kod tebe u dvoristu ili negde u okolini?

i pitanje, kako se ovo dize gore na stub? vidim na stupu one pateticne zice za penjanje, ovo cudo ima kilograma i kilograma sigurno ga ne dize gore neko na ledjima? to ide sa nekim kranom ili ?
[ macolakg @ 21.12.2012. 02:21 ] @
@bogdan.kecman

Brate Bogdane, pa zar nisi cuo da su japanci izmislili kanister od 20 litara velicine kockice za jamb.

I osim toga su izmislili i uredjaj za gledanje kroz zid, i to u boji, a kod nas ga zovu prozor :-)

Odoh kuci da spavam, slaba vajda od ovog smaka :-)

[ lm741 @ 21.12.2012. 02:22 ] @
ne to je bilo aktivno samo onda kada je napon posle greca ispod napona akumulatora
a kada vetrenjača vrti da njen napon dostigne napon punjenja onda gura direktno

zaboravio sam reći da je prvi "regulator" deklarisan na 5 KW koji je krepo pre godinu dana
sada ovaj drugi je deklarisan kao 10 Kw aaali sve je bukvalno isto osim trofaznog greca,..

a šta reći,..navodno već na 80 volti puni aku tako kaže kinez ali ne i kojom strujom
paralelno tome aku. pune i solari
što verujem da je kinez to uzeo u obzir prilikom prevare,..
gde verujem da je 90% energije do sada punjeno iz solara,..
[ macolakg @ 21.12.2012. 02:25 ] @
@lm741

Na zalost, izgleda da je bilo tako.

Sada cemo vec smuckati da puni sve dok se mrda elisa.

Laku noc.
[ lm741 @ 21.12.2012. 02:27 ] @
bogdane,..na žalost nevidiš dobro zbog lošeg ugla skeniranja
nisu tri žice nego jedna,...
samo je jednu istu žicu namoto oko tri pina,..

ne ne jedna žička oko dva pina,..

[Ovu poruku je menjao lm741 dana 21.12.2012. u 03:38 GMT+1]
[ lm741 @ 21.12.2012. 02:36 ] @
laku noć,..
odo i ja,..
[ bogdan.kecman @ 21.12.2012. 02:38 ] @
Citat:
lm741:
samo je jednu istu žicu namoto oko tri pina,..

ne bih ti sada objasnjavao sta bi mu radio da sam platio sve to, montirao i onda to nasao unutra ..
[ lm741 @ 21.12.2012. 02:43 ] @
hahahhah,..bolje nemoj

ha sad mi se neda spavati,..
[ bogdan.kecman @ 21.12.2012. 03:11 ] @
ja pokusavam da se nateram vec satima, ali znam sta me sutra ceka pa mi se ne da prekinuti danas :( ... a i toliko posla ima, ja ne znam gde su meni sve ove stvari bila u ona dva stana, a bacio sam tonu stvari, poklonio 2 tone ... i opet ne mogu da verujem kakvog sam ja krsa ovde nakupio za samo 5-6 godina od kad sam se vratio za srbistan .. strasno .. dobro je sto mi nije uspela ona ideja se odlaskom na selo, ja bi se tamo zakopao krsem :(

nego me bas zanima ova tema i kako to sve moze da se uradi da valja, bas mi je danas nesto drugar pricao zasto ove "stedljive" sijalice imaju cosfi od oko 0.66 a ne oko 0.30 koliko sam ja ocekivao (posto sam ja ocekivao grec -> kond unutra i nikakav pfc sto mu dodje oko 0.3 a doso mi danas neki logger i pise 0.66 za neke noname sijalice) i bas pricam sa drugarom, kaze vecina tih sijalica ima neki trip sa tim da posle greca ne ide kond, tj ide ali nesto jaaako malo tipa 2-3uF i signal odatle bude talasast a feedback od smps-a prati onda kako varira taj sinus posle greca tako da na taj nacin iskoristi vise od periode pa dobije 0.66 umesto 0.30 cosfi .. kapiram da bi mozda tako neka tracking varijanta bila najjednostavnija da se napravi a kapiram da na 7kW (a mora onda realno pravis bar 10) jednostavnije == jeftinije ... nadam se da se ne varam..

btw ne znam dal macola zna da ti imas tu svu mogucu opremu za viklovanje i da mozes da namotas "svasta na svasta", to mu je verovatno korisna informacija kod razmisljanja o tome kako napraviti takav device za vetrenjaca -> baterije .. inace, ako sam dobro svatio tu postoji i baterija solarnih celija koje isto idu na neki kontroler koji puni te baterije, na sta to lici, dal je taj dcdc bolji? mozda bi bilo iskusno napraviti jednu spravu odjednom koja spaja i ulaz sa solarnih celija i ulaz sa vetrenjace (nemam pojma, pretpostavljam... znas ono kako perica..)
[ gigabyte091 @ 21.12.2012. 08:24 ] @
Vidim, daleko ste dospjeli, lijepa vjetrenjača, generator bi mogao dat 7 kW, ali ovaj "pretvarač" od "10kW", stvarno, šta ovi kinezi misle da su ljudi budale ?

25A struje kroz jednu žicu i to relativno tanku i to na par desetaka kHz, kinezi nisu čuli za skin effect ??

Kako je to čudo uopće izdržalo godinu dana hahahaha

Veća je pločica mog pretvarača od 70W nego ovog od 10 kW

Sve u svemu, katastrofa... Mehanički i električni dio vjetrenjače izgleda super, al elektronika je poznato kinesko smeće xD

Sad kad @macolakg napravi pravi pretvarač za 10 kW, prije će doć smak svijeta nego bu taj uređaj krepal

Vidim i solarne ćelije u igri, u jednom uređaju da bude regulator za vjetrenjaču i MPPT za solarne čelije :))
[ lm741 @ 21.12.2012. 11:23 ] @
@kecman
a sećam se te ideje,..mala fina kućica na selu baštica i cveće sa što većim protokom interneta :)

tek sad vidim da si editovo gornji post i postavio slike
na pitanje da li je to kod mene u dvorištu,..
pa obilazio si moje dvorište uzduž i popreko,..tolika kuća nije mogla iznići za godinu dana
ta vetrenjača se nalazi na salašu mog prijatelja,..to prijateljstvo nasledio sam od pokojnog oca,..

solari i vetro uvode se u sistem na jednostavan način sa dve snažne diode jedna za vetro druga za solar
dve katode spojene u jednu tačku i to mu dodje zajedniči plus a masa zajednička i to je to,..

da motanje nije problem šta god da bude,..

@gigabyte091

a evo pomeramo stvar u pozitivnom pravcu,..

[ shadow88 @ 21.12.2012. 16:03 ] @
kad je generator vec bio previklavan mogao se previklovati da pri manjim obrtajima daje veci napon, ili da se faze izvuku posebno pa da se sklopkama upravlja po izlaznom naponu , tj da se pri manjim ili vecim naponima (manjim ili vecim obrtajima) prevezuje iz zvezde u trougao itd, ili faze ispravljene na red ili zvezda, trougao, sa dublerima napona kao opcijom, i to bi sklopke ili releji odradjivali savrseno samo bi trebalo smisliti logiku upravljanja relejima...

isto tako bi rele mogli zameniti tranzistorima , tiristorima, trijacima, i to bi ako je dobro dimenzionisano trajalo vecno...
[ lm741 @ 21.12.2012. 17:15 ] @
jasno mi šta hoćeš reći ali aj ko bi znao da će i avetinja baš sad krepati

prvi reg. je bio 5 Kw pa se verovalo da je bio slab
pa je zato uzet navodno 10 Kw koji se razlikuje od prvog samo po veličini greca,..

[ DJKARELI @ 29.12.2012. 20:32 ] @
pozdrav, lm741 ,mozes li dati opis generatora od vetrenjace,broj magneta dimenzije rotora ,statora,debljina zice
hvala unapred
[ lm741 @ 31.12.2012. 00:13 ] @

pozdrav,..evo nekih podataka

prečnik elise je 5,5 m
debljina paketa lima statora 94,5 mm
prečnik rotora 250 mm
motano žicom 4 x 0,9 27 namotaja 1-4 korak jednoslojno
16 polova

[ gigabyte091 @ 01.01.2013. 11:13 ] @
Citat:
lm741:
nisam siguran ali pretpostavljam da ganerator ne sme da bude rasterećen pri max. obrtajima
pa iz tog razloga nesme da ima osigurače koji kada izbace bi ostavili otvorene namotaje

Jao kineza... Ne vidim razlog zašto generator nesmije biti rasterećen pri maksimalnom broju okretaja. Šta onda ako nemaš opterećenja na generatoru ? dođe ti na isto kao i ako si ga ostavio bez spoja na priključnoj kutiji.

Ako je to neka vrsta overspeed zaštite, pa imaju mehaničku kočnicu, ovako samo štetu naprave...
[ macolakg @ 01.01.2013. 15:12 ] @
@lm741

Hajde da predjemo na konkretne stvari:

-potrebno je jos neko merenje sa otpornicima (grejacima) kada bude jaceg vetra.
Da bi bilo preciznije za shvatanje, napisi (radi provere, jer to moze varirati) otpornost jednog od opteretnih grejaca (ako su svi isti).
Onda tabelu napravi ovako: Proceni jacinu vetra (jak, prosecan, slab), pa napravi tabelu napona prema opterecenju kao:
1)Uac-broj grejaca
2)Uac-broj grejaca
x)Uac-broj grejaca....

-Potrebno je da znam tacnu velicinu paketa akumulatora, kapacitet pojedinacnih, alternativne izvore punjenja i njihove mogucnosti.

Opisi metodu kontrole koraka elise (automatski centrifugalno, rucno....).

Mislim da se kocenje kod snaznog vetra moze izvesti tako sto cemo (ako su aku. puni, i ako nema druge potrosnje) zagrevati vodu u nekom bojleru, ili pak nekakvom drugom akumulatoru toplote poput onih sa kamenom ili sl.., a gde se toplota moze kasnije iskoristiti.
Cilj bi nam bio da odrzimo broj obrtaja u dozvoljenim granicama, bez potpunog zaustavljanja, gde struja generatora moze biti u granicama nominalne, a ne kratkim spojem. Bolje je i nesto vecom strujom od nominalne nego totalnim kratkim spojem.

Ako je potrebno totalno zaustavljanje, onda kratki spoj, ali on bi smeo da traje samo dok se ne steknu uslovi za blokiranje mehanickom kocnicom, tj. najvise par minuta.

Mogao bi se izraditi neki jednostavni samookidni mehanizam, poput oroza na revolveru, koji bi se rucno zapinjao kod omogucavanja upotrebe vetrenjace, a kod prekoracenja broja obrtaja okinuti malom snagom (elektromagnetom), gde bi ocitavali frekvenciju generatora (broj obrtaja), pa kod prekoracenja bespovratno pokrenuli mehanizam kocenja koji bi se "resetovao" rucnim zapinjanjem kad prodje oluja.
Mislim da se za takvo nesto mogu veoma zgodno upotrebiti rastavljaci poput onih koji imaju podnaponske/prenaponske zastite, ili sa daljinskom komandom. Mogu se isceprkati kod onih koji prodaju polovne delove industrijskih masina. Oni koji su za struje od reda 100A imaju obicno rucicu koju je potrebno poprilicnom silom "zapeti" u radni polozaj, cim se istovremeno zapinje i jednookidna elektromagnetna bravica, a kada se bravica okine, onda se poluga vraca sa takodje poprilicnom silom ka neutralnom polozaju, a ta sila se moze iskoristiti za okidanje mehanicke kocnice, pomocni kontakti za pravljenje kratkog spoja do zaustavljanja. Ima ih od raznih firmi: Fuji, Moeler, Merlin-Gerin itd..
Naravno da to ne mora biti tako izvedeno, ali tu ima prilicno vec gotovog resenja.

Postavicu uskoro PFC boost za generator, sa dodatnom kontrolom punjenja, ali ipak moram znati sta to najvise moze dati generator, jer ako je to napon koji prevazilazi napon aku bitno, onda uredjaj mora biti boost-buck.

Mozda bi to bilo upravo i najbolje resenje, koje bi nas oslobodilo strahova od moguceg prevelikog viska energije (u sta iskreno sumnjam), ali ne lezi vraze...
Boost-buck bi definitivno imao vecu cenu materijala, i morao biti mnogo ozbiljniji sklop od onog kineza (kanister od 20 litara velicine kockice za jamb :-).

Daj sto vise podataka u jednom postu, pa da se bacim na konstrukciju.

Odradio bih konstrukciju, bez pcb, testirao simulacijama realnih uslova pri maksimalnom opterecenju, pa onda nadji dobrovoljca za izradu pcb.

Pozdrav!
[ lm741 @ 01.01.2013. 17:11 ] @
pozdrav,..

od poslednjeg merenja još uvek čekam dobar vetar,..
spremio sam 5 kom. grejača od po 2 Kw
samo da dune vetar pa da imamo pravu sliku

Citat:
-Potrebno je da znam tacnu velicinu paketa akumulatora, kapacitet pojedinacnih, alternativne izvore punjenja i njihove mogucnosti.

akumulatori su gel 12 V
kapacitet jednog aku. 200 Ah
20 kom. vezanih na red

osim vetrogeneratora instalirani su i solari
nihove karakteristike spremiću za sutra,..

Citat:
Opisi metodu kontrole koraka elise (automatski centrifugalno, rucno....).

sistem kontrole elise je automatski centrifugalno
znači kad prekorači odredjen broj obrtaja, elese se zakrenu u pravcu vetra
kako opadne broj obrtaja one se vraćaju u prvbitni položaj
i to za sada dobro fercera :)

što se tiče viška energije ako su akumulatori puni, šalje se u dump load koji je inače stigao u tom paketu
dump load je ništa drugo nego otpornik velike snage kako kinez kaže 10 Kw
njegova otpornost prilikom merenja na toj temperaturi,..kada sam merio je 6,5 oma
"višak" energije vetra i solara preko fetova šalje u damp load onog momenta kada su aku puni

juče sam prikupio dokumentaciju koju je kinez poslao
kontam da je skeniram pa da ti pošaljem na mail

dobrovoljac za PCB sam ja,..
kao i za "naročitu" elektroniku koja bi posmatrala stanje akumulatora
planiram da ostavim mogućnost slanja "viška" u veliki bojler sa vodom
ako se voda zagreje do zadate temperature a još uvek akumulatori puni tek tad bi slao "višak" na instaliran dump load
u slučaju da napon na akumulatoru padne "naročita" elektronika ponovo prebaci na punjenje akumulatora
ali otom-potom

javljam ti se na pp u vezi dokumentacije

[ lm741 @ 01.01.2013. 19:39 ] @
@gigabyte091

kažem nisam siguran ali pretpostavljam da nesme da ostane rasterećena iz razloga što kada je jak vetar veoma laklo i brzo dostiže max. brzinu
ako ima teret situacija je druga

kada je jak vetar i dostigne tu neku brzinu i proradi mehanizam koji zakreće elise
dešava se nagli udar na elise usled velikog otpora i elisa bukvalno stane
kako stane, elisa se vrati u prvobitno stanje i opet veoma brzo zaleti

kada bi akumulatori bili puni mora se isključiti punjenje a ni jedan potrošač nije uključen
a jak vetar duva, pritom nema tereta na generatoru u tom slučaju veoma često bi dolazilo do zakretanja elise
zato što tako rasterećen za par sekundi postiže max. brzinu
i sad da zamislimo situaciju da dva dana duva jak vetar koliko puta bi dolazilo do snažnih udara
pa iz tog razloga mislim da to nije dobro za samu vetrenjaču

ali možda i grešim,..
[ gigabyte091 @ 01.01.2013. 20:44 ] @
Hmm, onda bi trebalo napraviti dump load, 7 kW, kao i nazivna snaga generatora i naravno osigurači, pa onda neka ti otpori terete generator, a ta energija se može iskoristiti za naprimjer grijanje vode ili grijanje kuće
[ Horvat I @ 02.01.2013. 18:29 ] @
Kočenje strujom kratke veze je najefikasnije,i sa najmanje energije!

I kratke veze je manja od i od I Pmax. jer je napon ~ 0V Ko neveruje nek isproba dinamom bicikle teranim bušilicom.

Još ima dodatne koristi, deluje ko veoma snažan udarac gumenim čekićem po osovini usled čega se oslobađa eventualno blokiran sistem centrifugalne regulacije koraka elise.

Generator NESME ostat rasterećen iz više razloga od previsokog napona oštećenje namotaja i elektronike,

zbog prevelikog broja obrtaja oštećenje uležištenja zbog mehaničkog debalansa delova,

zbog prevelike brzine vrha elise...
[ macolakg @ 02.01.2013. 18:55 ] @
@Horvat I

Tacno tako.

Samo sto ne treba da traje dugo, vec ubrzo treba aktivirati i mehanicku kocnicu.

Pozz
[ Horvat I @ 03.01.2013. 21:15 ] @
Iz prakse kažem da izuzetno brzo i efikasno hvata i ako nije zahtev da se osovina ne sme mrdnuti efikasnija od mehaničke kočnice
[ macolakg @ 04.01.2013. 00:27 ] @
@Horvat I

Apsolutno tacno.

Takav nacin kocenja je stvarno izuzetno efikasan i dovoljno brz da broj obrtaja opadne na vrednost koja nece upaliti lamele na mehanickoj kocnici.

Nego, interesantna je kriva struje kratkog spoja u zavisnosti od broja obrtaja.
Nije linearna (vise je ispupcena na srednjem delu). Pri malom broju obrtaja nece preci nominalnu struju generatora, takodje ni pri velikom (zamislimo dovoljno snage za to) jer ce doci do "preskakanja" polja, ali na nekom srednjem broju obrtaja moze preci nominalnu struju, i ako oluja potraje pri toj brzini ce pregoreti namotaji (sto inace imamo kao korpus delikti kod @Lm741).

Kod naprava koje nemaju permanentne magnete ne dolazi do efeka "preskakanja". Kada je rotor kratkospojenog tipa (poput onog u trofaznom asinhronom motoru), kod kocenja DC biasovanim statorom struja u rotoru ce u veoma sirokim granicama biti srazmerna broju obrtaja (a takodje ce statoru vracati energiju i takodje moze se prekoraciti nominalna struja).

Zato kazem da je posle efikasnog kocenja kratkim spojem, jako pametno aktivirati i mehanicku kocnicu koja ce osigurati stvar.

Veliki pozdrav!
[ lm741 @ 04.01.2013. 00:39 ] @
@macolakg pozdrav,..
samo da se javim,..
noćas sam otišao na teren i evo sad se vratio
mrtav sam umoran
a trebalo bi da odem u radionicu po karakteristike solara,..
ostavljam za sutra

[ macolakg @ 04.01.2013. 00:48 ] @
@lm741

:-) Ni ja nisam u boljem rezimu. Ne zurimo bas toliko.

Pozz
[ Horvat I @ 04.01.2013. 10:02 ] @
Tema me ponukala da experimentišem, dečiji auti su najličniji zbog magneta, zaustavljanje kratkom vezom efikasnije od udara o prepreku.
Gurat je moguće samo malom brzinom povećanjem snage proklizava.
da bih imao merljive rezultate DC motor 100W (redni) sam kratko vezo šentom za 100A i terao osovinu. Pri I~ 1/10 nominal sam presekao kajlu koja se za više godina rada nije prekinula.
Izgleda da kratkovezani generator nakon nekog malog broja obrtaja stvara velik mehanički otpor. verivatno se zato ne primenjuje za kočenje električnih vozila samo šentovima i kombinovano s mehaničkim kočenjem
@lm741 dobro bi bilo da merenja struje obavljaš amperkleštima da ampermetar ne bude potrošač
[ lm741 @ 04.01.2013. 11:12 ] @
treuto ima dorog vetra pa idem da merim
ha žalost imam samo ac klešta pa ću meriti na jedoj fazi struju kratkog spoja
pa cemo videti šta se dešava,..

[ Horvat I @ 04.01.2013. 18:22 ] @
ako je viklovanje korektno trebaju bit =
da dodam svom prethodnom postu u slučaju jakog vetra jako je i hlađenje pa dugotrajna kratka veza ne predstavlja problem
[ lm741 @ 04.01.2013. 19:34 ] @
po pitanju kratkog spoja iznenadio sam se danas,..

vetar je po prilično duvao da je elisa fijukala kao da helihopter poleće i sleće
prvo što sam uradi da vidim šta se dešava kad ga kratko spojim

sprava kojom se kratko spajaju tri faze izgleda kao dva automatska osigurača
jedna faza dovodi se na ulaz oba "prekidača" druge dve faze dovode se na izlaze "prekidača"
poluge tih prekidača povezane su baš kao kod automatskih osigurača
taj prekidač nalazi se pre greca i kada je otvoren sve ok. a kada je zatvoren samo kratko spoji sve tri faze

merim na jednoj fazi 20 A (naravno sve tri su iste)
u isto vreme uključeni su i potrošači preko invertora a i pune se akumulatori
kada sam kratko spojio faze struja ode na nulu,..
pomislio sam da sam nešto pogrešio ali ispravno je merenje više puta pokazalo isto i ne umem da objasnim šta se dešava
pri tako snažnom vetru jedva da sam primetio usporavanje a struja na nuli
kratak spoj je naj duže 10 sekundi trajao,.. bilo mi strašno da duže držim nisam siguran šta se dešava
pa sam čekao malo slabiji vetar da opet kratko spojim i tek tad elisa je stala skroz
ali svaki put kad kratko spojim struja ode na nulu,..

macolikg šaljem na pp rezultate mereja pada napona pri kačeju tereta,..

[ Horvat I @ 04.01.2013. 20:01 ] @
To je upravo ono što sam pisao i izmerio. napon padne na 0 i struja je zanemarljiva.
Klešta su ti verovatno gruba jer je za očekivati merljiva struja. Objavi i tu rezultate merenja jer je to neprocenjivo gradivo.
[ lm741 @ 04.01.2013. 20:12 ] @
@Horvat I

uf,..tu meni nešto nije jasno
moram ja to sutra ponoviti merenje ako bude vetra
nelogično mi da struja ode baš na nulu

[ macolakg @ 05.01.2013. 11:12 ] @
:-)

Porazmislite o gresci u merenju... Kao npr. o rasponu frekvencije u kom rade strujna klesta i sl..

Perpetum mobile jos nije izmisljen.

I jos nesto, u slucaju da je (po vasem merenju) struja =0, kaveznom rotoru u asinhronoj masini bi "zavrsile posao" licne umesto masivnih aluminijumskih sipki.

Pozz
[ macolakg @ 05.01.2013. 13:20 ] @
@lm741 i @Horvat I

Ne bih mogao prespavati noc a da ne proveriim ono sto teorija kaze :-).

Test uzorak je AC servo motor "Xinje" 280V 3A, trofazni, 0,75KW, 2,4Nm, 3000RPM.
Permanentni magneti u rotoru.

Ovo bi bio najblizi "mini" ekvivalent @lm741-ovom vetrogeneratoru. Izabrao sam taj od 0,75KW jer ga mogu pokrenuti rukom, tj. u kracem vremenskom periodu rukom mogu proizvesti nominalni moment tog motora.

Servo motori su inace izuzetno povoljni za vetrogeneratore, jer imaju izuzetno snazne rotorske magnete, sa ekstremno malim zazorom rotor-stator, a posledicno tome i izuzetan stepen iskoristenja. Takodje im je i ulezistenje vrhunsko (mora, zbog malih zazora stator-rotor, gde su i radijalne sile veoma velike).
Jedina mana im je jos uvek prilicno visoka cena, ali verujte mi da nema boljeg izbora za generator medju napravama sa permanentnim magnetima.

Test:

-merni shunt otpori su 100miliohm 0,1%, 3 komada.
-napravljen je kratki spoj sa tri shunta vezanih u zvezdu, pri cemu su drugi krajevi vezani za tri faze motora.
- napon na shunt-ovima (pojedinacno) je kontrolisan osciloskopom

Rezultati:

-okretanjem rotora rukom (svakako uz veoma snazan protivmoment motora, koji je sada generator), izazivam struju od 3Arms, tj. 4,2Apk po fazi. Dakle nominalnu struju za konkretni motor.

-kada namotam krpu oko osovine sa klinom (kajlom) da mi ne bi sekla ruke, i bas zapnem, uspevam da udvostrucim struju faza na 6A (na kratko, posto bas bole ruke od toga). Dakle 200% ili dvostruku struju od nominalne.

Zakljucci:

Pri kratkospojenom rotoru, kod generatora sa permanentnim magnetima (u rotoru ili statoru, sve jedno),
struja kratkog spoja POSTOJI, znacajna je, i moze biti veca od nominalne.

Nalazi se potpuno poklapaju sa teorijom (ja nisam ni sumnjao :-):

- Struja namotaja ce biti linearno srazmerna momentu ulozenom u osovinu rotora.
- Termicka discipacija namotaja ce biti srazmerna snazi unetoj u osovinu rotora.
- Temperatura zice ce biti direktno odredjena zakonom I^2 x R zice.

Dakle, negde krupno gresite u merenju.

Pozdrav!
[ macolakg @ 05.01.2013. 14:12 ] @
@lm741

Posto smo ovo prethodno razjasnili, ostajem pri tvrdnji da posle kocenja kratkim spojem treba sto pre aktivirati mehanicku kocnicu, da se ne bi i dalje proizvodila toplota u namotajima.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sto se boost konvertora tice, njegova snaga ne mora biti onolika kolika je snaga generatora.

Poput autotransformatora, on mora nadoknaditi RAZLIKU u naponu pri datoj struji.

Dodatno imamo i faktor da je najveca energija koju mora nadoknaditi boost, onda kada je napon generatora jednak polovini nominalnog.
Kada je napon generatora jednak polovini nominalnog, i njegova snaga je priblizno jednaka polovini nominalne snage.

http://www.google.com/imgres?s...mp;ved=1t:429,r:32,s:100,i:100

Boost mora nadoknaditi polovinu od toga.

Dakle, boost konvertor mora imati cetvrtinu nominalne snage generatora, i svakako da njegova zavojnica mora biti dimenzionisana za punu nominalnu struju generatora.

Najbolje iskoriscenje generatora u raznim situacijama brzine vetra je veoma slozen skup krivih, i to kod nepromenljivog koraka lopatica elise:

http://www.google.com/url?sa=t...Lw&bvm=bv.1355534169,d.Yms

U nasem slucaju je dodatno slozenija situacija zbog toga sto imamo varijabilni korak elise, pokretan nekim centrifugalnim regulatorom cije karakteristike ne znamo.

Definitivno, skup dijagrama za generator sa nepromenljivim korakom nece vaziti.

Moramo dakle pribeci lukavijem pristupu problemu, jer nemamo dovoljno podataka o generatoru.

Metod:

- boost, kome ce se struja punjenja aku. podesavati stepenasto, u vise unapred programiranih tacaka, a u zavisnosti od broja obrtaja (frekvencije), na takav nacin da uvek da najveci umnozak struja-napon, tj. najvecu mogucu snagu u datom trenutku.

Nacini:

-primena MCU, koji bi metodom "autotuning" kroz neko vreme u primeni, "pronasao" te najpovoljnije tacke. To je najbolja ali najslozenija metoda,

- analogno, sa visekoracnom kontrolom PWM, gde bi se o unapred podesenim tackama donosila odluka prema frekvenciji generatora (citaj: broj obrtaja), a tacke bi korisnik mogao podesiti trimer potenciometrima, posle dugotrajnog posmatranja sistema i merenja snage. Odnosno, pri nekim oblastima frekvencija (sada citaj kao: brzina vetra), korisnik bi podesio korespodentni trimer na vrednost koja daje maksimum snage u toj zoni. Jednom dobro namestestena vrednost bi trajno ostala, pa bi se sledecom bavili tek kada imamo novu zonu brzine vetra. Posle izvesnog vremena bi smo dospeli u stanje gde smo podesili ceo raspon rada (sve zone), i tim bi podesavanje zauvek bilo zavrseno.

Razlika u finoci rada bi bila poput razlike izmadju karburatora i direktnog ubrizgavanja. Naime, karburator u vise tacaka stepenasto obradjuje smesu goriva, dok direktno ubrizgavanje to takodje stepenasto radi, ali u mnogo vise tacaka, pa je rezultat u celom rasponu finiji.

Dakle, slucaj sa MCU bi oslobodio korisnika dosadnog podesavanja i dao maksimum optimalnosti, dok bi analogni sistem bio nesto malo manje efikasan (optimalan), ali bi uz strpljenje za podesavanje bio znatno jednostavniji.

Kada smo vec kod jednostavnosti, na prvi pogled, jednostavnije ce izgledati PCB sa MCU, ali to sadrzi i program kog analogni sistem nema, pa sam to podrazumevao pod jednostavnoscu.

Posto nam boost vece snage "ne gine", prvo cemo njega smisliti, na takav nacin da moze biti podrzan od obe vrste upravljanja, pa cemo videti za dalje.

Posto su cene MCU stvarno veoma niske poslednjih godina, a vecina njih ima bar 10bit A/D (sto je i vise nego dovoljno za ovakav vid optimizacije), verujem da je to najbolje i najprihvatljivije resenje koje moze ponuditi jos puno dodatnih mogucnosti.

Pozdrav!
[ Darko_zed @ 05.01.2013. 14:19 ] @
Imas li sanse da ga postepeno dovodis u kratak spoj putem nekog otpora , da bas utvrdis koja je granica kada ti struja opada na 0 ako stvarno opada .

[ macolakg @ 05.01.2013. 14:26 ] @
@Darko_zed

Darko, apsolutno je sigurno da je u pitanju greska u merenju (koja se uvek lako desi ako se nehoticno zanemari neki od parametara).

To se kosi sa zakonom o odrzanju energije.
Nulta struja pri nultom naponu generatora, a sa ulozenom snagom u osovinu je neodrziva pojava.

Evo, bas sam u jednom od prethodnih postova napravio "korpus delikti", ne radi sebe svakako, jer sam potpuno siguran u to.

Pozdrav!
[ Darko_zed @ 05.01.2013. 15:04 ] @
Potpuno mi nije logicno jer sam imao vise puta bas ovakve situacije gde sam merio struje kratkog spoja i nikada nisu bile 0 i upravo je onako kao sto si opisao . Ne razumem kako se obojici to desavalo ,a znam da su iskusni u ovim oblastima .
Da nema neka strujna zastita u samom generatoru , mehanickog tipa recimo , bimetal sa automatskim resetom ??
Stvarno mi cela situacija nije jasna i logicna .
Veliki pozdrav
[ milan_obr @ 05.01.2013. 15:18 ] @
Pozdrav Kolegama.

Generator je premotavan (viklovan) neposredno pre merenja struje.
Šta bi se desilo ako je greška u faziranju namotaja?
Da li je dostupno zvezdište za merenje?
Postoji li mogućnost, da bez vetra, pustiš napon (preko rednog otpora) u taj generator?
Struja, koju pokazuju amperklešta, može biti=0 samo ako se vektorski poništavaju sve tri faze.
PS:
Ako želite da probate gen kao motor, naknadno ću Vam objasniti kako sam to radio sa rednim otporom, bez rednog otpora (!).

Milan.
[ Darko_zed @ 05.01.2013. 15:34 ] @
Citat:
Struja, koju pokazuju amperklešta, može biti=0 samo ako se vektorski poništavaju sve tri faze.

Apsolutno tacno ali ne bi onda ni pod opterecenjem potrosaca davao 20A , a i sam znas sta bi se desavalo kada bi doslo do ponistavanja faza medjusobno u samom generatoru .
[ lm741 @ 05.01.2013. 15:38 ] @
@macolakg

poootpuno si u pravu,..takvu gresku sam napravio da,.. molim vas nemojte pitati koju glupost sam napravio
danas je bio znatno slabiji vetar ali sam isao da ustanovim gresku merenja kratkog spoja

ustanovljeno novo stanje,..

opet sam na dc strani greca prikacio analogni da merim napon
amper klesta postavio na PRAVO mesto,..posmatram samo jednu fazu
u rasponu od 150 volti do 280 volti svaki put merim 32 ampera kada kratko spojim tri faze, znaci svejedno da li je napon 150 200 250 280 merim 32 ampera
kako elisa usporava tako i napon pada ali drzi tih 32 A sve dok napon nepadne ispod 150 volti i tek tada i struja naglo pada kao i napon

nemojte mi zameriti na tako banalnoj gresci,..juce mi je situacija bila jeziva pored onolikog fijukanja elise

i tek danas sam ustanovio jos jedan propust prilikom jucerasnjeg merenja samo iz razloga sto nisam bio potpuno spreman da razdvojim vetro od ostatka sistema
ali su i ta merenja zanimljiva mada cu ih zanemariti

jos jenom se izvinjavam na unetoj konfuziji

ostalo je sve spremno i skopcano jos samo da se pojavi dobar vetar i sad sam siguran da ce buduce merenje biti potpuno ispravno,..

[ macolakg @ 05.01.2013. 15:40 ] @
Obicna AC klesta (bez Hall senzora), koja imaju gvozdeno jezgro, nece ispravno meriti pri nizim ucestanostima jer se to isto jezgro zasiti.
[ lm741 @ 05.01.2013. 16:06 ] @
da ova moja su obicna sa gvozdenim jezgrom,..
[ macolakg @ 05.01.2013. 16:30 ] @
@lm741

Ma nista opasno drugar... :-)

Merenja su jako "klizava" oblast.

Za tren oka se zanemari neka sitnica i napravi se potpuni promasaj.

Odavno sam to naucio, pa nikada ne verujem jednom, ili jednom nacinu, merenja.

Vrlo iskusnim ljudima, pa i institutima, se lako "provuce" neopazena sitnica koja napravi katastrofu od merenja i da veoma zbunjujuce rezultate.

Ako si pratio neki moj post, primetio si koliko sam skeptican oko izjava o KKD neceg. (posebno su mi simpaticni oni sa HHO generatorima :-), necu dalje to pominjati da ne navucem nekog ovamo, sto je ravno navlacenju "anateme" na sebe samog)

Ljudi ne shvataju da za pouzdano (ali stvarno pouzdano) merenje neceg treba primeniti vise razlicitih metoda i imati opaku opremu. Merna oprema za KKD neceg (sto nije grejac :-) cesto zahteva ulaganje u opremu od nekoliko desetina K eura.

Nasi (prosecni) DVM se razlikuju medjusobno za po +-0,2-0,3 V na opsegu od 10V :-)

Pogledaj samo kako izgleda i kako radi vrhunski referent za 1V:

http://www.google.com/url?sa=t...wg&bvm=bv.1355534169,d.Yms

Ma citavi doktorati se ponekad preispitaju ponovo, i bude otkrivena sitnica koja je uticala na rezultat...

To je definitivno najzahtevnija oblast u elektronici (i ne samo u elektronici), koja obuhvata skoro sve grane fizike odjednom, i zahteva neverovatnu opreznost u sagledavanju mogucih uticaja...

Probaj ti da sto vise rezultata uhvatis sa onim grejacima, a bilo bi savrseno kada bi mogao da meris pri tom i frekvenciju generatora, makar relativno. To bi nam dalo izvesne prenosti kasnije. Ako nemas sa cim meriti frekvenciju, mogu ti dati predlog kako da napravis pomocnu spravicu za to.

Veliki pozdrav!

[ macolakg @ 05.01.2013. 16:37 ] @
Heh, posto se vecina nece zamarati citanjem dokumenta o Josephson voltage standardu, samo da napomenem da radi u atmosferi isparavanja tecnog helijuma i da se napaja mikrotalasnom energijom.

Tesko izvodljivo u home-made.
[ lm741 @ 05.01.2013. 17:14 ] @
ma zao mi je sto sam juce propustio priliku da uradim "kako treba" merenje
i sto se plasim da ne ugusim temu i ljude koji prate temu mojim mropustima
a sad opet je pitanje kada cu imati priliku
mada sam danas potpuno drugacije pristupio svemu ali,..slab vetar
iskreno to sve tamo je pospajano sa "stapom i kanapom" nebi li se dovelo u kakvo-takvo stanje da samo radi koliko moze da se napune aku.
pa iz tog razloga i nisam slikao,...nista se videlo nebi

imam neku rusku krntiju osciloskop ili nista od toga
ocekivao sam pre nove godine spravicu a jos nije stigla
http://www.seeedstudio.com/dep...torage-oscilloscope-p-736.html
nekakoce mo i to srediti,..

[ bogdan.kecman @ 05.01.2013. 17:26 ] @
neces se usreciti sa quad-om :( mnogo mu je mali bandwidth i mnogo los software :(
[ lm741 @ 05.01.2013. 17:50 ] @
za pocetak da se naucim i poigram bice odlican,..a ako zatreba bolje vec nekako ce se stvoriti,..
bar tako kontam,..
[ Horvat I @ 06.01.2013. 14:15 ] @
ono što je bitno za kočenje kratkom vezom je što jačina magnetnog polja zavisi od kvadrata struje pošto je broj namotaja konstrukcijski dat.
[ macolakg @ 06.01.2013. 15:23 ] @
@Horvat I

Molim te nemoj mi zameriti. Verujem da je lapsus u pitanju.

A i ako nije lapsus, opet nista strasno.
Bez ikakve sujete, i pored strahovitog iskustva, sa radoscu prihvatim kada mi neko ukaze na propust u nekom znanju, jer to je prilika da ga poboljsam. Svi ucimo dozivotno i nije greh imati propust u znanju (imaju to i vrlo eminentni naucnici), vec bi bio greh ne prihvatiti ispravku.

Svoju sujetu odbacujem ovako: http://www.elitesecurity.org/t459995-Grec-BC-EI-Nis

A sa radoscu i zahvalnoscu prihvatim priliku da ispravim "bag" u znanju koji je postojao 35 godina...

Dakle, samo bez sujete. Opste dobro je u pitanju.
---------------------------------------------------------------------------------

Magnetno polje (broj ampernavoja) je linearno srazmerno struji, posto je fiksan broj navoja.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%...D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0

Indukovani napon je direktno srazmeran ugaonoj brzini.

http://www.google.com/url?sa=t...Jg&bvm=bv.1355534169,d.Yms

Sledi: Posto je otpornost kratkog spoja jednaka termogenoj otpornosti zice, napon, koji ce linearno zavisiti od ugaone brzine, ce linearno narastati sa brojem obrtaja generatora.
Sa linearnim narastanjem napona, na konstantnom otporu zice ce linearno narastati i struja.
Imacemo stanje: P=I*U, odakle sledi da nam SNAGA narasta kvadratno sa ugaonom brzinom, tj. brojem obrtaja.

Zakljucak: Snaga koju moramo uloziti u osovinu kratkospojenog genertora ce kvadratno zavisiti od njegove ugaone brzine.

Prakticno je to sposobnost njegovog kocenja. (ispravite me ako gresim)

Pozdrav, i opet, nemoj mi zameriti (ni u kom slucaju nista licno).

Puno postovanje gajim prema tebi, kao prema veoma iskusnom elektronicaru, ali (bila slucajna ili ne) dezinformaciju moram ispraviti, to je jace od mene.

Pozdrav!
[ pedja089 @ 08.01.2013. 23:50 ] @
Boro, ako budes nailazio u ns, navrati, pa mozes da biras cime oces da meris frekfenciju :)
[ lm741 @ 09.01.2013. 01:21 ] @
pozdrav pedja,..
na tebe sam i pomislio kada je macolakg rekao da bi bilo dobro "zaviriti" u generator osciloskopom,..

u isčekivanju vetra i prikupljanju podataka edukujem se u temi "SMPS za pojačalo"
[ macolakg @ 09.01.2013. 12:35 ] @
@lm741

Za f generatora ce ti biti sasvim dovoljan DVM koji ima merenje frekvencije, a kada budes pravio boost konvertor onda ce biti pozeljan osciloskop (mada nije nuzno).

Pozz
[ lm741 @ 09.01.2013. 15:39 ] @
e sad je super sve sam nabavio, domar unimer za merenje frekvencije i osciloskop a evo i linka
http://www.uni-trend.com/ut81b.html

[ bogdan.kecman @ 09.01.2013. 16:52 ] @
extra, deluje znacajno kvalitetnije od quad-a
[ lm741 @ 09.01.2013. 17:31 ] @
pedja i ja danas smo merili 8 MHz sinus na oba istovremeno i rezultati su identicni,...

quad je meni iskljucivo u edukativnu svrhu porucen a zasto bas on,..pa zato sto sam ga kod pedje video i jako mi se svideo
pa sam tamo u gornjem postu rekao da ce biti ok dok ne zateba nesto bolje,..
mozda sam za istu lovu mogao naci bolje ali sad je gotovo :)
[ macolakg @ 09.01.2013. 18:15 ] @
@lm741

Imam Uni-T 81B.

Sasvim dobra sprava za te pare. Kupio sam ga pre mozda 8-9 meseci.

Prvenstveno sam ga nabavio da ne vucem TEC po gepeku, a i pokazalo se da je za 95% stvari na terenu Uni-T savim dovoljan.

Ima par mana, kao sto su povelika potrosnja baterija i sporo rukovanje osciloskopom, no ipak je osciloskop, sto ni jedan DVM ne moze zameniti.

Neces se pokajati. Uz malo navikavanja na komande, ta naprava ce ti lepo posluziti.

Dodatno korisna stvar je opticki RS232, koji te galvanski razdvaja od racunara, a moze izvrsno posluziti za snimanje nekih stvari za koje nemas zivaca da cekas. Zakacis, startujes, i odes da pijes pivo.
Arhiva te ceka, pa polako pregledas.

Recimo, upravo ga mozes upotrebiti za snimanje vetrenjace: Zakacis vetrenjaci neko konstantno a poznato opterecenje, pa onda Uni-T kao osciloskop zakacis za jednu fazu (a napajas ga ispravljacem da ti ne "arci" baterije), prikacis na PC.

Iz snimljene arhive mozes da vidis kompletnu karakteristiku generatora (sa tom velicinom opterecenja), jer imas amplitudu napona, a takodje istovremeno i frekvenciju (broj obrtaja).
Sledeci dan sa drugim opterecenjem itd., i to je to.

Nije mu los ni DVM, mada ne spada u veoma precizne, ali za vecinu stvari je sasvim dovoljan.

Drago mi je da si ga kupio.

Samo se navikni da rucno namestas opseg, time bazu i triger, i moze tim dobro da se meri.

Pozdrav!
[ lm741 @ 09.01.2013. 20:18 ] @
poveliku potrosnju osciloskopa ustanovili smo i mi
inace do sada je na stolu radio samo na adapter a tek sad prvi put posle tri godine poterali ga na baterije
sa programom za komjuter nismo bas odusevljeni a moze da posluzi
da ne bude zabune nisam se ponovio vec sam ga posudio od pedje089,..

e sad,.. malo smo se igrali sa plocicom izvadjenom iz prethodnog regulatora koji je inace identican onome regulatoru koji je jos uvek u polu funkciji
slika f3

isprobali smo smps na njoj, koje je divnim cudom ispravno
na ulaz smo dovodili napon 50-250 volti DC
na izlazu je davao stabilnih dvadeset volti sa kojim je napajao ostatak elektronike
kolce je TL3845
fet radi na 33,5 KHz

zanimljiva slika koju ce te videti u prvi mah pomislili sko da su sva tri pina feta u kratkom spoju ali ipak nisu sto i potvrdjuje da smi uspeli da merimo napon na izlazu. zanimljivo je da su kinezi ostavili tako nesto na PCB-u
obratite paznju na crveno zaokruzeno
mozda je to zbog duzeg veka trajanja :)
slika f1 i f2
[ pedja089 @ 12.01.2013. 21:07 ] @
Ja sam malo kontao na ovu temu...
Neka ideja mi je da se mosfet pokrece pwm signalom sa mikrokontroler. Mozda preko nekog gate transformatora, iz vise razloga... Prvo galvansko odvajanje upravljackog i energetskog dela, drugo ukoliko dodje do neke gluposti na kontroleru(iz bilo kojeg razloga), mosfet ne moze ostati ukljucen stalno, npr ako bi se nesto desilo sa klokom kontrolera pa da pin ostane na log 1.
Mikrokontroler bi trebao da prati struju punjenja akumulatora, napon na akumulatoru, frekfenciju sa generatora.

Ako sam dobro sve shvatio, regulator treba da postigne odgovarajuci napon tako da ne prekoraci neku zadanu struju punjenja akumulatora. Ukoliko pri datom pwm koji zadovoljava izlaznu struju i napon, frekfencija na generatoru krene da opada, pwm treba smanjiti toliko da frekfencija ne bude ispod neke minimalne zadane...
U svakom slucaju ako se predje frekfencija koja je zadana, opet treba ukljuciti grejac, ili sta vec, odmah posle greca, da bih se ogranicio broj obrtaja...
Ovo ukljucivanje iskljucivanje raditi sa nekim histerezisom... Tu sad dolaze u obzir bojleri, grejaci itd itd...
A ukoliko se i dalje nastavi povecavati frekfencija, vetrenjacu bi trebalo zaustaviti kratkim spojem i aktiviranjem mehanicke kocnice...
A sta raditi u slucaju ako je struja punjenja prevelika, a pwm 0%, a akumulatori nisu puni?
Mozda napraviti vise grejaca(ili cega vec) koji bi se postepeno ukljucivali do neke snage??

E sad posto u tom sistemu vec postoji i solarni paneli, da li i njih vuci na jos jedan ovakav konverter, i da li ima potrebe za dampload na solarnim panelima.
[ pedja089 @ 12.01.2013. 22:02 ] @
Ja probao malo racunati, odokativno onako...
40A 300V izlaz, 160V ulaz, F=50KHz
dobijem
Lmin=9.9uH
Ipk=150A
Da to nije malo puno? Bas me zanima na cega ce da lici taj kalem, i mosfet :D
[ lm741 @ 14.01.2013. 18:11 ] @
pozdrav ljudi,..
evo konačno da vetar bude povoljan za merenja
gospodinu macolikg poslao sam na mail rezultate merenja
a evo kačim i ovde za one koje to interesuje,..

sva tri grejača su jednaka od po 2 KW znači ukupna snaga 6 KW
prvo bih zakačio jedan grejač pa zapisao rezultat, zatim zakačim drugi grejač pa zapisem rezultat i na kraju treći grejač
naravno imao sam pomoćnika koji je sve to brzo morao zapisivati ali u toj žurbi se desi da nestigne da zabeleži neki parametar
adešavalo se i da vetar naglo promeni intezitet pa zapis nije imao smisla a to se obično dešavalo kada zakačim treći grejač

sve u svemu zadovoljan sam sa merenjem i zapisom
sad ostaje na Dragoljubu da smisli ostatak čuda tehnike i ja ga ovim putem pozdravljam,..
[ macolakg @ 14.01.2013. 18:56 ] @
@lm741

Sve u svemu ta vetrenjaca nije uopste naivna.

Ako je tacno da su grejaci 6KW@230VAC, onda si u trecem merenju imao pik snage iznad 8KW, sto je ozbiljna snaga koja moze spaliti i sam generator ako bi se trajno crpla.

Mada se vide i prilicno cudna odstupanja od pravila, sto je zasigurno vezano sa automaskom promenom koraka elise.

Sada cemo smisliti najbolji nacin za dobro iskoriscenje takve.

Definitivno, za najbolje rezultate ce sistem morati da bude autoadaptivan, i takodje mora da vodi racuna o limitima generatora.

Javicu se za par dana...
[ lm741 @ 14.01.2013. 19:37 ] @
veeeliko hvala,..a naravno i vidimose,..

imao sam momente kad su svi grejači uključeni i puštao da vidim neki maximum naponakoji može da dostigne pri naletu baš baš jakog vetra
bilo je da sa tih "6KW" tereta nagura i na 290 V a struja jedne faze 22 A
sad naravno pri tom naponu snaga grejača je veća, ako dobro kapiram stvar,..

jedino za sta nisam imao hrabrosti da je pustim potpuno rasterećenu a da pritom merim frekvenciju koju dostiže pre no što proradi onaj sistem za zastitu od preterane brzine,..bilo bi zanimljivo ali verujte jezivo zvuči,..svak čas samo sam očekivao da mi elisa uleti u prostoriju :D
[ macolakg @ 14.01.2013. 20:28 ] @
@lm741

Grejaci od 6KW@230VAC bi trebalo da imaju otpornost od 8,85 ohm.

290V^2/8,85ohm=9,5KW

Pretpostavljam da je generator vezan u trougao, pa ti je izlazna struja 1,73 puta veca od struje jedne faze.

Porazmisli o daljinskom aktiviranju mehanicke kocnice. Generator moze spaliti sam sebe koliko vidimo iz rezultata.

Pozz
[ lm741 @ 14.01.2013. 22:25 ] @
uf,..malo me bunilo to što merim struju na ac stravi jedne faze a teret na dc,..zapravo zbir tri faze ali kontam da je snaga od 6 kw veća pri tom naponu
hvala ti za ovu matematiku,..

da on se već jednom samospalio,..probio original trofazni grec i tako krako vezana celu noć vrtela a bio jak vetar,..

zanimljivo je to što sam i danas probao prilikom jakog naleta vetra da kratko spojim tri faze i bukvalno ga ne oseti i vrteo bi do izgorevanja kao što se i desilo ranije,..
nastavi da vrti nesmanjenom brzinom a merim struju 30+ A samo par sekundi dok strignem da očitam,..
uspeo sam da je zaustavim sa zakačenim teretom ta tri grejača i čekao priliku da vetar popusti
tek kad je napon na DC strani pao na stotinak volti onda sam kratko spoio tri faze i uspeo da je potpuno zaustavim
tako kratko spojene tri faze a pri jakim naletima vetra elisa se tek malo pomerala i merim struju 200-500 mA i ni makac
ali je na kraju ispitivanja aktivirana i mehanička kočnica tako da je sad elisa potpuno blokirana

još jedna zanimljiva stvar
na ormarčetu postoji analogni instrument (kazaljkaš) sa nulom u sredini
pa se vidi kada invertor čupa iz aku. onda ide u minus tj. ispod nule a kad se aku. puni ide u plus
e tako jak vetar taj instrument zakuca do graničnika a inače može da pokaže 60 A u plusu

taj kineski ormarić koji zovu regulator nema kontrolu struje punjenja baterije
što sam siguran da je upravo to dovelo do stradanja akumulatora(baterije)

znači on na kratko pusti struju u aku. i preko 60 A ali usled vec propalih akumulatora jako brzo poraste napon na njima i to elektronika primeti tako da nakon jedne sekunde šutne u dump load
tako neko vreme radi dok napon na aku nepadne usled potrošnje zato što je uključen invertor i gura tamo neke potrošače, pa se opet enerkija iz vetro preusmeri na punjenja,..i tako non stop njaka tamo-vamo,..

znači da pravim i regulaciju struje,..tako da novi akumulatori kada jednog dana stignu treebalo bi da traju duže,..

ovo sve opisujem ako je nekom zanimljivo da zna kakva je to ipak sprava bila :)

što se tiče aktiviranja mehaničke kočnice nije loša ideja ali činimi se komplikovana iz razloga da se sad tamo nešto "budži" a postojeća nesme da se aktivira dok je elisa u punoj brzini,..spalio bi ferode i onaj disk na koji naležu,..
ali mislim da je dovoljno ograničiti struju punjenja i posmatranje napona na istom
ako je aku. napunjenj, struju iz vetro i solara preusmeriti u neki dump load bilo koje vrste gde se i dalje posmatra prirast i kontroliše,....
u slučaju meteorološke najave jakih vetrova kao sto je danas bio prosto se pre pojave vetra zaustavi vetrenjača i čeka da vetar prodje
a ovakvi vetrovi su ipak redji na ovim prostorima
više ima onog vetra kada nemože da je dovoljno zavrti i vrši punjeje
pa je to i razlog što pravimo taj dc-dc konvertor
da onu "malu" energiju ne dovoljnog napona iskoristimo i napunimo akumulatore, posebno zimi kada nema dovoljno sunca,..

pozdrav svima,..

[ macolakg @ 14.01.2013. 22:59 ] @
@lm741

Pa sam si "skinuo recept" kocenja: Prvo snazan dump-load, pa kratak spoj, pa mehanicka.

Pracenjem frekvencije je to sa MCU lako izvesti (uz jos par kontaktora).

Sadasnja mehanicka kocnica, pretpostavljam da ima neku polugu ili sajlu.

Dovoljno bi bilo da joj na neki nacin prevrnes funkciju, tj. da je spusta veoma snazna opruga, a ti rucno da je "zapnes" savladjujuci silu te opruge (koja ce biti onolika koliku sada upotrebljavas za kocenje), do nekog "okidaca" koji moze biti elektromagnet. Inace uvek za taj kratkotrajni potez "okidanja" imas energiju iz aku. ma koliko bili prazni u tom trenutku.

Pozz
[ lm741 @ 14.01.2013. 23:10 ] @
a da da,..tog se nisam setio,..jasna stvar potpuno, posebno ako se noću iznenada pojavi jak vetar na duže vreme(više sati) a naprimer akumulatori puni i na primer bojler veliki sa vodom,.. da sistem bude automatizovan,..tako se može izvesti, već imam ideju kako,..
postojeći sistem ima kao mali bubanj na koji se namotava i odmotava sajla sa ručicom,..aktivira i deaktivira kočnica

[ macolakg @ 14.01.2013. 23:18 ] @
@lm741

Cist poluautomatik: ti ga dignes, sam padne. (na kocioni sistem mislim :-)

[ lm741 @ 14.01.2013. 23:27 ] @
ahhhahah,...da potpuno sam te razumeo,..
kao inače sve stvari što prvo podignem a onda one same padnu,..........hteo nehteo,....ahahaha,..
pozdav,..
[ macolakg @ 14.01.2013. 23:30 ] @
@lm741

Sad ozbiljno.

Mozes umesto opruge upotrebiti i kontrateg ili sta vec, bocu sa CO2, komprimiranim vazduhom, amortizer za gepek (vise komada), sve sto ti padne na pamet, a moze da se zategne i kasnije vrati silu.

Pozz
[ lm741 @ 14.01.2013. 23:39 ] @
imam savršenu zupčastu letvu bas za ovu priliku(takvi su zubi)dovoljne dužine+ teret i to je to,..
elektro magnet koji će povući zub kad zatreba,..ma kažem ti da sam te razumeo,..
[ lm741 @ 09.03.2013. 18:26 ] @
Pozdrav,..

samo da se javim i pohvalim da se radovi privode kraju,..malkico je potrajalo duže od planiranog ali zadovoljstvo je ne merljivo
sve je testirano onako u vazduhu na licu mesta i pokazalo idealne rezultate,..
sada je na red došlo sklapanje pa ugradnja,..

želim da se zahvalim citavoj ekipi ljudi koji su mi pomogli da privedem ovo kraju
bilo je preko privatnih poruka, telefonom na mail i naravno uživo,..

posebno se zahvaljujem pedji089,..

kada sve postavim i bude u radu ponovo se javljam,..do tada veliki pozdrav,..