[ Nedeljko @ 21.12.2012. 00:30 ] @
U sredu, 19.12.2012 izašao je Qt 5.0.0. Još ga nisam testirao kako treba, ali da napišem nešto.

Prvo što me je iznenadilo je da nije bilo binarne instalacije za Windows sa MinGW prevodiocem. Međutim, ispostavlja se da korisnici ovog prevodioca nisu zapostavljeni. Naime, na adresi http://qt-project.org/wiki/Qt_5.0 piše da im win32-g++ nije referentna platforma, ali da je podržavaju na tier 1 nivou (šta god to značilo). Ranije je Qt zvaničpno podržavao stare verzije MinGW-a, tj. do 4.4 ili tako nešto, koje nisu imale podršku za C++11 standard, mada je po mojim iskustvima ispravno radio i sa novijim verzijama prevodioca. Sada zvanično podržavaju novi MinGW 4.7. No, da bi se koristio MinGW prevodilac, neophodno je skinuti izvorni kod i kompajlirati ga.

Sa izvornim kodom postoji samo jedan paket za sve platforme, a configure alat zahteva instaliran perl. Instalirao sam strawberry varijantu i radio je bez problema.

Za sada su podržani sistemi Windows, MacOS X, UNIX/Linux Wayland/X11 i Windows CE. Digia je ranije najavila podršku za android i iOS, ali je još uvek nema.

Svojevremeno je klasa QSound za puštanje zvuka na UNIX/Linux X11 sistemima zahtevala NAS (Network Audio System), koji baš i nisam uspevao da upotrebim i Qt-a. Instalacija razvojnog paketa za NAS (libnas ili nas-dev ili kako se već zove) uz ponovno prevođenje Qt-a sa NAS podrškom nije uspevalo. Kao rešenje se preporučivala upotreba Phonon-a, koji jeste moćniji, ali nije potpuna zamena, jer prilikom iskakanja MessageBox-ova treba da se čuje zvuk, što radi samo uz NAS. Klasa QSound je imala statičku metodu isAvailable() koja je davala informaciju da li je takav zvuk podržan. Koliko vidim, klasa QSound više nema tu statičku metodu i u dokumentaciji se nigde ne pominje da je nešto potrebno da bi takav zvuk radio. Izgleda da je problem rešen. Ono što je možda mali problem je što programi koji su pozivali metodu isAvailable() neće više moći da se kompajliraju jer te metode više nema, pa se ona mora izbaciti iz koda.

Za razliku od Qt-a 4 koji je bio vrlo nekompatibilan sa Qt-om 3 čak i na nivou izvornog koda, ovaj put su se potrudili da kompatibilnost unazad bude što veća.

Proizvođač izdvaja sledeće novosti (koje nisam testirao):

1. Mnogo veće grafičke mogućnosti sa zaista impresivnim grafičkim efektima.
2. Qt Quick je veoma unapređen. Kažu da će akcenat biti na skriptingu. Koristi OpenGL za maksimalne performanse.
3. WebKit je dobio HTML 5 podršku.
4. Moćna multimedija kroz skripting.
5. Apstrakcija prozorskog sistema tako da ista binarna verzija za Linux radi na X11 i Wayland sistemima.
6. JSON podrška.
[ belikralj @ 12.05.2014. 23:19 ] @
Citat:
ali da je podržavaju na tier 1 nivou (šta god to značilo)


Tier 1 nivo (prva lestvica po mom prevodu) znači da će podršku davati pretplaćenim mušterijama za Windows i da mora da radi na Windows'u kao da je napravljen za njega iako im više nije glavna platforma na kojoj ga razvijaju. Takođe znači da će još uvek testirati rigorozno na Windowsu.

Obično se podrška označava sa tier 1, 2, 3... itd. Gde tier 1 je najbolja moguća a ostale su nekako ograničene...

Bar sam tako ja razumeo. Moguće je da si i ti a da je tvoj komentar bio sarkazam a ne pitanje. Svejedno odgovorih...