[ MariGaga11 @ 31.12.2012. 01:14 ] @
Potrebno mi je da resim matričnu jednačinu, ali prethodnom moram da ovo svedem na nepoznatu X..Moze li samo mala provera da li je ovo dobro uradjeno? Matrrična jednačina je: ACB-2X=(CB)^2 X + (D-I)^2... Rezultat mog svodjenja je sledeci: ( (CB)^2 + 2I)X = ACB - (D-I)^2 , a to mi je na kraju jednako sledecem---> X = ( (CB)^2 + 2I)X * ( ACB - (D-I)^2 )... Unapred zahvalna..
[ Fraktal @ 31.12.2012. 01:44 ] @
Ono što si nazvala rezultatom svođenja je ok, ali zadnja formula koju navodiš nije.
Nakon tog koraka svođenja moraš celu jednačinu pomnožiti sa inverznom matricom od .
Vodi računa i o tome s koje strane množiš, jer množenje matrica nije komutativno u opštem slučaju.
[ Nedeljko @ 31.12.2012. 09:56 ] @
Ako je bio lapsus u pitanju, pa je umesto invertovanja napisano X, onda je formula dobra.
[ MariGaga11 @ 31.12.2012. 11:13 ] @
Hvala vam puno.. Fraktal, u pravu si, jasno mi je da se mora voditi računa oko toga sa koje strane mnozim matricu, ali sam ja napravila gresku dok sam kucala: ( (CB)^2 + 2I)^-1 ovo mi je ta inverzna matrica, zaboravila sam da napisem i -1. To je ovaj krajnji zapis: X = ( (CB)^2 + 2I)^-1 * ( ACB - (D-I)^2 ). Je l' to sad u redu? :) Jer zato sto se uz nepoznatu X izraz nalazi sa leve strane, onda izraz koji mi je na desnoj strani jednakosti, ovo ACB-....... mnozim inverznom matricom isto sa leve strane? I jos nesto: Ovo (D-I)^2 radim kao razliku kvadrata? Izvinite sto vas gnjavim, ali uvek negde pogresim,a matrice sad radim prvi put. :(
[ Fraktal @ 31.12.2012. 13:03 ] @
Da, izraz koji si sada dobila je u redu.
Odgovor na naredno pitanje je takođe potvrdan.
Što se tiče , treba da oduzmeš od matrice D jediničnu matricu i tako dobijenu matricu pomnožiš sa samom sobom.
[ MariGaga11 @ 31.12.2012. 13:31 ] @
E to mi je trebalo..Hvala do neba! Sad cu pokusati da zavrsim zadatak do kraja, sa datim matricama. Nadam se da cu uspeti. Hvala puno!!