[ PedjaZ @ 01.01.2013. 12:48 ] @
Da li je moguce izvesti ovo obicnom WI-FI opremom ili mora nesto ozbiljnije. Naravno dolaze u obzir samo dozvoljene frekvencije. |
[ PedjaZ @ 01.01.2013. 12:48 ] @
[ gigabyte091 @ 01.01.2013. 13:04 ] @
Hmm, jel postoji optička vidljivost između ta 2 objekta između kojih bi bio postavljen taj link ?
[ bogdan.kecman @ 01.01.2013. 13:38 ] @
zavisi koji kvalitet a/v-a ti treba. wifi ti radi posao u svakom slucaju, pitanje je samo koliko ti debeo link treba i to zavisi samo od kvaliteta signala koji ti je potreban sa druge strane... sa nekih 9Mbps mozes da pustis full kvalitet pal signal, onda ga kreses na dole, sa 2MBps imas vrlo dobar signal pod uslovom da imas dobar koder na ulazu (dakle neki h264 ili slicno) i jedva upotrebljiv signal sa losim koderom (dv/mpeg2 na 2Mbps imas dosta kockica i dinamican signal ne moze da prodje), ispod 2MBps vec moras da radis sa boljim koderima inace neces videti nista.
kreni od opreme za kodiranje signala u ip pa onda prema tome pravi racunicu za kvalitet linka koji ti je potreban [ gigabyte091 @ 01.01.2013. 13:55 ] @
Možda ovako nešto, još ako se nekak prilagodi pa se stavi antena od 24 dBm, imaš i preko 10 km dometa.
Malo je skuplje, možda bi mogao nekaj iskombinirati sa onim kineskim USB mrežnim karticama kaj imaju "2W" izlaznu snagu. Obično imaju oko 300-500 mW što bi tebi uz dobru usmjerenu antenu bilo i više nego dovoljno. [ Slobodan Milivojevic @ 01.01.2013. 14:00 ] @
U svakom slučaju preporučujem 5GHz, 2.4 dolazi u obzir samo ako je etar tu čist, što baš ne verujem da je slučaj.
Mikrotik groove sa nekom ozbiljnijom antenom bi završio dosta brži link od 10Mbps, čak na širini kanala od 20MHz možeš izvući oko 40Mbps što je za a/v signal i u mpeg2 sasvim dovoljno. Takođe može da posluži Ubiquity AirGrid M5 sa recimo 27dB antenom. Naravno ako postoji optička vidljivost. [ ventura @ 01.01.2013. 17:10 ] @
Probaj sa hobby komponentama koje koriste avio modelari.. Imaš već gotove Rx/Tx pločice koje sa 800mW na 5.8 GHz imaju domet tipa par kilometara sa običnim omni antenama, a sa usmerenim antenama cenim da mogu da dobace tih 10km, a pri tome ceo komplet košta tipa 100-150 dolara.
Imaš ih recimo u Kineskom hobbyking.com ili bliže (ali i skuplje) kod Slovenaca kopterworkx.com [ PedjaZ @ 01.01.2013. 19:57 ] @
Opticka vidljivost bi trebala da postoji.
Ako zasmeta krajicak zgrade i po koji fabricki dimnjak - onda ce da radi eksplozivni svemirski modulator :) Radi se o analognom (obicnom TV) signalu. Dakle prvo bi mi trebalo nesto sto bi pretvaralo i kompresovalo signal (mozda je ovde najjeftinije koristiti obican kompjuter sa sto manjom potrosnjom - neki Atom, ako bi imao snage za to). Citat: ...USB mrežnim karticama... Verovatno bi morao antenu dici par spratova kako bi imao opticku vidljivost a kod ovih USB adaptera to ne moze (ne rade ako je usb kabal duzi od par metara). @gigabyte091 Koja je alternativa ukoliko nema opticke vidljivosti? Samo da napomenem da mi ne gori da moram ovo uraditi vec me vise zanima kako se to radi i koliko bi kostalo? [ gigabyte091 @ 01.01.2013. 20:37 ] @
Ovisi šta se nalazi između antena.
Ukoliko imaš jake mrežne i dobre antene, neke manje smetnje nebi trebale biti problem, ali kod takve udaljenosti je optička vidljivost poželjna. Ako je zgrada između onda mislim da bi bilo problema i da bi morao repeater. Poželjna je i kod manjih udaljenosti. Kao što je neko i reko, bolje ti je da oprema radi na 5 GHz, da se nebi mješao signal sa ostalim signalom na 2.4 GHz. 5 GHz oprema je sama po sebi u startu skuplja, ne znam kolki bi ti bio problem dić antenu tih par katova ? Alternativa ne znam koja bi mogla biti, pošto je WiFi sam po sebi dobra opcija. Jedino kaj mi sada pada na pamet je neka vrsta odašiljača, analognog, ako samo video prenosiš [ zica49 @ 01.01.2013. 20:44 ] @
Bogdan je rekao kako i kojim pravcom to treba da ide.Ako se sve to kompresuje kako treba u startu neces zauzeti previse
frekventnog sprektra ono neces navuci bjes drugih koji isto imaju pravo na taj spektar. A spomenuo si wi-fi spektar... [ mikikg @ 01.01.2013. 22:16 ] @
Stvar je malo delikatna jer zahteva i digitalno procesiranje i RF opremu (WiFi je sigurno daleko povoljniji izbor).
Dakle prvo moras da digitalizujes signal, kako ces to uraditi zavisi od HW capture kartice. Generalno imas na raspolaganju 3 vrste kartica za to. Prva je low-cost TV kartice koje imaju Composite ulaz i koje na sebi imaju samo video/audio AD konvertor dok se sve ostalo kompresuje u racunaru i to zahteva veoma puno resursa, sta znam ali minimum neki Dual Core procesor. Druga opcija su nesto bolje kartice koje pored AD konvertora imaju HW codec procesor na sebi tako da digitalizaciju i kompresiju radi samostalno sa minimalnim zauzecem PC CPU. Treca opcija su polu-profi i profi capture DV kartice za video montazu. Dalje, kada dobijes neki digitalizovan signal to trebas pretvoriti u nekakv stream (TS - transport stream) sa multipleksovanim nekim CODEC-om, MPEG2 ili h264 + MP2/MP3 za audio. Ovo zna da bude prilicno zaludno ali sigurno ima nekakvih alatki za to. Mozda moze da se to realizuje sa FFMPEG bibliotekom i da od toga dobijes bilo UDP ili TCP stream. Ovde je isto vrlo vazno da imas pristup ili nacin da uopste dobijes RAW informaciju sa capture kartice i to dobro preispitaj pre nego sto krenes u kupovinu kartice. Preporucujm ti da ovo oko digitalizacije video signala prvo pokrenes u lokalnoj mrezi pa tek posle toga da se bavis komunikacinim kanalom. Sve u svemu nije ni malo prosto jer moras da poznajes dosta stvari oko video procesiranja. Totalno druga opcija je da ides na neku fabricku varijantu ali mislim da u tom domenu ima samo profi oprema koja zna da bude papreno skupa. [ zica49 @ 01.01.2013. 22:29 ] @
Nije wi-fi spektar "sretano" rjesenje kao izbor da bi to radilo.Svaki dan sve vise i vise raznoraznih AP-ova u eteru.A spomenue stambene zgrade znaci ima tih AP-ova okolo i svakim danom ce ih biti sve vise i vise.
Da bi taj link radio kako treba potrebno je odrzavati SNR iznad 24dB,sto je jos veci problem 10 km distanca.Sto uopste nije bezazlen problem,u stvari to se jednostavno izracuna http://www.wirelessconnections.net/calcs/BudgetCalc.asp Mozda ipak ici tamo gdje je tome spektar i namjenjen... [ bogdan.kecman @ 01.01.2013. 22:54 ] @
profi video over ip nije preterano skup ali to moze jeftinije da se napravi
pc sa jedne strane, pc sa druge strane, bilo koji broadcasting software, ima ih mali milion, od real audio-a do broadcom, stopcast do najprostijeg a odlicnog VLC+VLS=VideoLAN ( http://www.videolan.org/ ) link izmedju isto tako nema nikakve velike filozofije, uzmes 5GHz bullet, navrnes na neku 24dB usmerenu antenu sa jedne i sa druge strane u puf, imas link.. najveci problem je montirati dobar nosac kako se te antene ne bi ljuljale i dobro ih ubosti jednu u drugu (dobar durbin neophodan za montazu) ... naravno podrazumeva opticku vidljivost, bez opticke mora repetitor ili mora da se uzima iznajmljena parica ili staklo (sada pored telekoma te usluge nudi jos par firmi) ili se uzme gradjevinska pa se postavi staklo samostalno [ shadow88 @ 02.01.2013. 00:30 ] @
umesto racunara mozes koristiti DVR sa mogucnoscu kacenja na mrezu, sad su takvi uredjaji reda 50 evra, a imaju i ptz i audio, i jos brdo mogucnosti, lako se kace na mrezu, prosto se podesavaju
uzmes jedan dvr, krosover kablom ga povezes na neku 5,8Ghz nanostation na koji moze da se zakaci eksterna antena i to ti je po meni najjeftinije resenje za predajnik, a prijemnik isto moze da bude neki nanostation... sa ovakvom opremom sam odradio video nadzor tri objekta, koji su medjusobno udaljeni oko 4Km a umrezeni preko mikrotik rutera i nanostanica, tj svaka IP kamera ima po nanostanicu koja komunicira sa ruterom koji dalje komunicira sa drugim objektom, sve je bezicno i radi ekstra. naravno ne igra ti ulogu da li je u pitanju ip kamera ili dvr sa analognom kamerom. [ Jorgovan88 @ 02.01.2013. 02:33 ] @
dva ubiquity nanobridge-a mogu da spoje ovo bez problema
![]() http://www.wifi-stock.com/deta...anobridge_m5_25dbi_airmax.html [ marko37 @ 02.01.2013. 14:23 ] @
Ako ti je već signal u analognom obliku, što ne vidiš na forumu radio elektronika da li ima nekih analognih STL-ova (studio - transmitter link), takvi obično rade u opsegu oko 1.7 GHz ako se dobro sećam.
Nego, u kom formatu dovodiš signal do ulaza TV predajnika? [ Aleksandar Đokić @ 02.01.2013. 15:37 ] @
Citat: dva ubiquity nanobridge-a Kao i dva mikrotika. [ zica49 @ 02.01.2013. 17:58 ] @
Takav link trazi integitet minimum 99,99 a bilo bi idealno 99,999. i uz FEC controlu i trazeni SNR koji bi trebao biti iznad 24dB malo previse ocekivanja na 10 km uz upitnu opticku vidljivost.Koliko znam to se radi na 11 -12 MHz.(da bas tamo gdje je satelitska televizija)...
[ PedjaZ @ 02.01.2013. 21:18 ] @
Citat: Nego, u kom formatu dovodiš signal do ulaza TV predajnika? Format je klasican analogni video izlaz iz uredjaja. @zica49 Hvala na trudu ali ja tebe nista ne razumem :) [ zica49 @ 02.01.2013. 21:46 ] @
Pedja oprosti da pojednostavim. Integritet linka kako sam naveo 99,99 ili 99,999 je konstantnost linka u jedinici vremnena a tipicno se gleda kroz godinu dana.Znaci ovaj prvi ima deset puta vise ispada od drugog.To bas na wi-fi spektru ne bi islo u toj mjeri cak ni priblizno,bez obzira ubiquti,nanostation,mikrotik,proxim,motorola(sve je to podlozno smetnjama)jer i isti nisu napravljeni sa filterima kako bi to trebalo biti pa prljaju vise nego sto korisno rade.Okolo imas masu drugih koju su spremni da ti dropnu poprilican broj paketa. Znaci u najboljem slucaju 99,9 % a to nije bas dobro.
Zaboravi bilo sta sto ide rx/tx a to sam gore naveo sve te silne brandove. Da bi to radilo trebas imati nesto sto je jedna strana TX only a na drugoj strani RX only. FEC (korekcija greske u transferu ono poznato sa satelita 3/2 4/3 5/4 ili nesto drugo znaci pakovanje da je u ukupnom broju prenesenih paketa dobar dio postotka paketi za korekciju odnosno da bi se slozila slika). 10 kilometara zahtijeva da signal bude iznad granice suma minimalno 24 dB ili SNR(signal noise reduction) da bi mogao u najboljem slucaju da ostvaris 99.9 % integritet ili postojanost linka. Na wi-fi spektru je to skoro nemoguce ako se uopste planira da bi taj video i audio bio upotrebljiv u daljnoj distribuciji. Neko je spomenuo band od 1,7 GHz ima i na tome ali koliko sam vidjao i koliko sam radio sa tim uglavnom je izmedju 11 i 12 GHz ono cista analogija bez silnih racunara kompresora ili slicno dvije kutijice na dvije strane,dvije parabole i zaboravis na to. [ marko37 @ 02.01.2013. 22:56 ] @
zica,
Malo si ga banalizovao, ali uglavnom si oko mete. Ali grešiš za to da linkovi koji rade u "wi-fi" (pravilno bi bilo reći nelicenciranom) spektru ne mogu da postignu odgovarajući kvalitet veze. I filtri nemaju veze sa time, postoje i digitalni filtri, tako da tu nije problem. Pre svega, ako njemu treba veza između dve tačke gde nema druge opreme u istom opsegu, šta ga onda briga za ometače. Ima lepo da radi i sa starim 802.11b karticama ako treba, na 2.4 GHz. Drugo, čak i tamo gde ima prisutnih uređaja u istom opsegu, ako koristi profi (ili poluprofi) opremu koja ne radi po 802.11xyz standardu, već koristi neki svoj, velika je verovatnoća da će veza da radi bez problema čak i pored smetnji. Treće, možda mu i ne treba 99.999% raspoloživost. Ako je budžet mali nešto mora da se žrtvuje. A čak i kad je link faličan, ima načina kako da se to koliko toliko kompenzuje. WLAN oprema je jeftina, tako da ima tu mogućnost da postavi link za ~300 eur i vidi da li to šljaka ili ne. Opseg 11 - 12 GHz baš i nije dozvoljeno koristiti za takve stvari kod nas, do 11.7 GHz i od 12.7 GHz je licencni opseg. Ima onaj sivi deo oko 10.5 GHz koji takođe nije dozvoljen, ali mislim da se ne koristi preterano. [ mikikg @ 02.01.2013. 23:45 ] @
Mozda ovako nesto? :)
http://diydrones.com/profiles/...video-system-1200mw-long-range ili ovo http://www.verrents.com/produc...eo-systems/analog/16chawpk.htm [Ovu poruku je menjao mikikg dana 03.01.2013. u 00:58 GMT+1] [ Aleksandar Đokić @ 03.01.2013. 01:16 ] @
Citat: Na wi-fi spektru je to skoro nemoguce ako se uopste planira da bi taj video i audio bio upotrebljiv u daljnoj distribuciji. http://www.wispforum.net/entry...XT-5D-s-In-Bridge-Mode-Part-II Ako moze 100Mbps full duplex sto ne bi moglo da prodje 4Mbps HD video+audio. Ne mislim bas na ove uredjaje i ovako, ali uz kvalitetnije antene i neke "jace" kartice zasto da ne. [ bogdan.kecman @ 03.01.2013. 03:01 ] @
Citat: bogdan.kecman: zavisi koji kvalitet a/v-a ti treba Ovo pitanje je postavljeno u trecem postu i nikad nije stigao odgovor, a to je parametar od koga zavisi cela dalja diskusija ... ako ti treba hd rezolucija i dinamika prenosa sportskog dogadjaja pricamo i nekih minimalnih 9-10 megabita, ako pricamo o pal signalu i prenosu vesti pricamo od par stotina kilobita .. dakle bez toga da kazes sta ce da ide kroz taj link sva dalja prica je besmislena (evo zica ti daje info kako se prenosi profi av signal izmedju dve tv stanice, ako ti treba taj kvalitet i taj availability to ti je najjeftinije resenje, a da je jeftino - nije) .. ako treba da prebacis pal signal sa kamere koja snima ulazna vrata na kendici to ti zavrsava lik sa prebudzenim wifi karticama i nekim jeftinim dvr-om sa network interface-om .. za sve izmedju moras da kazes prijatelju sta oces da pustis kroz taj "link"... dalje je bitno koliko ti je frka da nema kockica, da nema zamrzavanja i slicno... mi mozemo sad ovde da nagadjamo do prekosutra ali ti koristan info nes dobit dok ne kazes sta ti treba [ zica49 @ 03.01.2013. 15:56 ] @
marko37
Banalizovao ili ne samo sam naveo kako se to inace radi. Wi-fi spektar nije rjesenje za takvu vrstu linka. Radice okej dva tri dana i onda ce neko poceti sa svojim ap-om da dropa poprilican broj paketa pa mjenjaj frekvenciju i tako svaki drugi ili treci dan...za poluditi jos ako je u pitanju nekakva televizija lokalna ili regionalna onda ne spuje jedan gledatelj nego poprilican broj njih.Bar tako iskustvo pokazalo..Ku-band je namjenjen za to i zasto traziti nesto drugo.. [ PedjaZ @ 03.01.2013. 17:02 ] @
Kvalitet slike...
Nikakav HD - klasican analogni TV signal (mislim da je to oko 720x576) [ Jorgovan88 @ 05.01.2013. 17:08 ] @
Open IP tv radi tako sto se kroz modem konstantno vuce oko 6mb/s.... Tako da moje pitanje je zasto ne bi mogao spojiti dva nanobridga na 5GHZ i prebaciti video signal (koji je ja mislim i losijeg kvaliteta od OpenIPTV-a) kada se zna da dva nanobridga mogu da obezbede link brzi od 6 mb/s... Sto se tice frekvencije podesis ih oba u Compliance Test (izaberes drzavu Compliance Test) i onda lupis neki kanal koga niko ne koristi i to je to... Svi problemi reseni zauvek!!!
[ newtesla @ 08.01.2013. 10:23 ] @
PedjaZ: samo nikako da pojasniš o čemu je reč: da li hoćeš da gledaš televiziju na udaljenoj lokaciji - ili hoćeš kameru od video nadzora da posmatraš na udaljenoj lokaciji.
[ PedjaZ @ 08.01.2013. 14:06 ] @
Prvo hvala svima koji su se ukljucili u resavanju ovog problema.
Konkretan odgovor nisam nigde nasao pa sam zato postavio pitanje ovde. Nista mi ne gori pod nogama da ovo moram uraditi vec me zanima kako se radi i koliko bi kostalo pa od toga da krenem. Odgovor na tvoje pitanje newtesla je gledanje televizije na udaljenoj lokaciji. [ bogdan.kecman @ 08.01.2013. 19:20 ] @
pazi gledanje tv-a na udaljenoj lokaciji znaci da bi morao kanale da menjas na 10km udaljenom tuner-u ..
[ PedjaZ @ 08.01.2013. 19:37 ] @
Znam ali ako nije problem prebaciti sliku na 10km, nece biti ni ovo.
[ acivoj @ 08.01.2013. 19:51 ] @
Zar neki satelitski komplet ne bi bio jednostavniji, pouzdaniji, a možda i jeftiniji?
[ newtesla @ 08.01.2013. 21:45 ] @
Citat: PedjaZ: ... gledanje televizije na udaljenoj lokaciji. Bingo ![]() ==== Odgovor na tvoje pitanje je: MythTV + WiFi link. Ne, nemam pojma kako da ga nateram da radi. Kažu ljudi da je užasno naporan. Za nameštanje. Strimovi su po izboru: 4-5mbps za ok kvalitet. Ja se ubih pokušavajući. Citat: bogdan.kecman: pazi gledanje tv-a na udaljenoj lokaciji znaci da bi morao kanale da menjas na 10km udaljenom tuner-u .. Da: MythTV nudi baš to ![]() ![]() ===== Usput, PedjaZ: jel kablovska, klasična antena, ili IPTV? [ bogdan.kecman @ 09.01.2013. 02:38 ] @
mythtv to radi ako imas tv karticu full, jedini problem sa mythtv-om je nasiljiti isti, ja sam se otelio i meni ne radi a kupio sam karticu sa spiska podrzanih i nista .. na kraju sam stavio karticu kod zene u windoze masinu i tamo sve radi super :D
... isto tako to radi i media portal i mnoooooooooooogo je laksi za namestiti... doduse on je za windoze, sto mozda tebi moze da bude plus. u svakom slucaju zgodno je zbog vece podrske kartica ... obavezno ti treba kartica sa hw mpeg enkoderom pregledaj sajt/forum mozda nadjes spisak .. takodje obavezno pogledaj: http://www.linuxis.us/linux/me...o/linux-htpc/introduction.html [ PedjaZ @ 09.01.2013. 03:14 ] @
Isprobavao sam mythtv, media portal, xbmc, Snapstream Beyond TV, The SageTV Home, MediaJukebox
pre nekih godinu dana ali mi je kartica bez hardverskog enkodera pa bilo sta sto ima veze sa karticom (radio, tv) nije radilo. Koliko se secam... na jednom kompjuteru se vrti mythtv a drugi mu pristupaju i gledaju sta im je volja. Sada samo treba povuci crtu u google earth-u i videti da li nesto stoji na put ili pozajmiti dvogled od nekog golubara pa verovati svojim ocima. [ bogdan.kecman @ 09.01.2013. 05:25 ] @
Citat: PedjaZ: Koliko se secam... na jednom kompjuteru se vrti mythtv a drugi mu pristupaju i gledaju sta im je volja. ne mogu da gledaju sta im je volja posto tv kartice imaju samo jedan tuner tako da mogu da se ukace samo na jedan kanal istovremeno, to je za analogne, za digitalne je ista prica, lokuju se na jedan stream, nemaju ni hw snage n imogucnosti da prate vise od jednog stream-a odjednom [ PedjaZ @ 09.01.2013. 10:58 ] @
Bogdane, kada ti spavas?
:) Izgleda upravo sada [Ovu poruku je menjao PedjaZ dana 09.01.2013. u 13:27 GMT+1] [ bogdan.kecman @ 09.01.2013. 13:23 ] @
Citat: PedjaZ: Bogdane, kada ti spavas? ja ne spavam :D, tj ne "normalno" .. spavam jednom dvaput po sat, mozda 90min i jednom sat dva u komadu u toku dana .. ovih dana to obicno bude tamo na stolu, onih 45 min sto me rokaju strujom ja odspavam, onda dok mi lome ledja onih drugih 40tak minuta ja zakuntam min 2-3 puta na po 5-10min i to mi pokriva vise od pola potrebe za spavanje dnevno ... jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje zabodem 12-15h odjednom i tako odrzavam neki prosek od 4h dnevno sto se pokazalo do sada da je dovoljno, mada kako prolaze godine polako se dize taj prosek.. Citat: [url=/p3229571] Izgleda upravo sada [Ovu poruku je menjao PedjaZ dana 09.01.2013. u 13:27 GMT+1] jok, dok si ti pisao ovo ja sam bio na terapiji (generalka za ledja svakih 6 meseci) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|