[ Nedeljko @ 11.01.2013. 15:13 ] @
Jedna osoba koja se bavi manjim književnim radom (recimo, piše priče) me je pitala kako da zaštiti svoje delo tako da ne može sutra neko da ga ukrade tvrdeći da je njegovo. Dakle, reč je o dokazu autorstva ako bude potrebe na sudu.

Ja sam mu predložio da otvori gmail nalog i da kada nešto napiše pošalje samom sebi na meil (čak je i hash dovoljan, ali da ne petljamo previše). U tom slučaju mu je google svedok da je tog datuma imao taj sadržaj. Google bi trebao da bude prilično ubedljiv svedok na sudu jer je neutralan (ne ide mu ni iz džepa ni u džep) i dovoljno bogat da ga je teško potkupiti. Ako neko posle toga pokuša da prisvoji delo, neće moći da dokaže da je taj sadržaj imao pre tog datuma.

Šta mislite o ovome?
[ Predrag Supurovic @ 11.01.2013. 17:15 ] @
Zakon o autorskom delu tretira autorstvo sa danom objavljivanja.

Imejl nije objavljivanje. Efektnije je da napravi recimo blog i da na njemu objavljuje te priče.[ Nedeljko @ 11.01.2013. 18:00 ] @
Pa, sad, član 8 zakona o autorskim i srodnim pravima glasi:
Citat:
Autor uživa moralna i imovinska prava u pogledu svog autorskog dela od trenutka nastanka autorskog dela.

Dakle, sa zakonske strane objavljivanje uopšte nije potrebno. No, ja sam mislio kako praktično da se autorstvo dokaže na sudu.

Recimo, ti napišeš neku priču, posle nekog vremena ti je ja ukradem i tvrdim da sam je ja napisao. Autor sadržaja je po prirodi stvari prvi u posedu primerka sadržaja (nije najsrećniji izraz) jer je za stizanej sadržaja do nekoga drugog (zakonito ili nezakonito) neophodno da prođe neko vreme. Ako bi ti dokazao da si imao primerak sadržaja 1. 1. 2012, a ja ne bih mogao da dokažem da sam ga imao pre 10. 10. 2012, da li je to dovoljno da dokažeš da si zapravo ti autor?

Meil sam pomenuo kao način da se dokaže da si u nekom trenutku bio u posedu primerka sadržaja.
[ Goran Rakić @ 12.01.2013. 18:18 ] @
http://www.ca.posta.rs/vremenski_zigovi.htm je uobičajna praksa.
[ Nedeljko @ 12.01.2013. 21:52 ] @
Bi li mogao to malo da pojasniš?
[ Zoran Milovanovic @ 15.01.2013. 13:58 ] @
Izvinite sto uskacem, ali imam jedan predlog, pa da vidimo.

Da li bi dovoljan dokaz bio ako bih pricu odstampanu poslao preko poste (u koverti naravno) samom sebi i cuvao neotvaranu kovertu, a na koverti naznaciti koja je prica unutra? Slicno je ovom sto je Nedeljko prelozio, ali je ovako "opipljivije"?

Recimo da mi je potrebno da dokazem da su uslovi nekog sajta promenjeni nakon sto su mi naneli stetu, a sve kako bi sebe zastitili. Da li je dovoljan dokaz to sto sam odstampao TERMS stranicu + napravio screenshot i to odstampao i adresirao samom sebi (ili kome god vec)?


Hvala.