[ bakara @ 11.01.2013. 15:23 ] @
Vrlo interesantna vest za one koji znaju kako funkcionise distribucija epla u svetu.

U stvari ovde je i vrlo interesantno kako su kupili te telefone bez eplovog odobrenja.

Citat:

Oko 200 ajfona koje je firma „Komtrejd“ pokušala da uveze u Srbiju, zbog problema s propisima, umesto kod nas, završilo je na tržištu Bosne i Nemačke, saznaje “Blic”.

Ajfoni umesto u Srbiji završili u BiH

- Povoljno smo u Americi kupili oko 200 ajfona koje pravi „Epl“, ali zbog naših propisa nismo mogli legalno da uvezemo te telefone u Srbiju. Naime, Ratel nam je tražio da donesemo sertifikat od proizvođača, da bi nam dali dozvolu da uvezemo te telefone. S druge strane, „Epl“ daje sertifikate samo svojim distributerima, a mi to nismo - kaže za “Blic” Veselin Jevrosimović, vlasnik „Komtrejda“.


Ovakvim potezom, kako kaže, prvi legalan uvoz ajfona je praktično zaustavljen, dok je na našem tržištu bar 75.000 ilegalno kupljenih ajfonova.
- Ne razumem u čemu je problem, nisam želeo da budem distributer, samo sam hteo da uvezem ajfon legalno. Pri tom bih uredno platio carinu i država bi imala koristi. Sada smo napravili pet koraka unazad. „Epl“ kod nas neće doći ni za pet godina, a ajfon je najprodavaniji telefon u svetu - kaže Jevrosimović.


http://www.blic.rs/IT/362092/Bez-legalnog-ajfona-u-Srbiji
[ mr. ako @ 11.01.2013. 17:01 ] @
Fin je Vesa, jos kaze da bi platio i carinu... :D


Citat:
bakara:
U stvari ovde je i vrlo interesantno kako su kupili te telefone bez eplovog odobrenja.

Wtf?! Da li si ozbiljan?
[ Predrag Supurovic @ 11.01.2013. 17:09 ] @
Ispada da je Apple stopirao uvoy iphonea u Srbiju?
[ bakara @ 11.01.2013. 17:34 ] @
Citat:
mr. ako
Wtf?! Da li si ozbiljan?

Naravno da sam ozbiljan, eplova roba se prodaje iskljucivo u mrezi ovlascenih distributera.
Ovde bi komtrejdov dobavljac trebao da izgubi licencu.

Citat:
Predrag Supurovic: Ispada da je Apple stopirao uvoy iphonea u Srbiju?

Pre ce biti da je lokalni predstavnik to uradio, posto oni sami na isti nacin (nezvanicno) uvoze iPad.

iPad, AppleTv i iPhone nisu predvidjeni za prodaju na nasem trzistu pa se mora muvati.

Najinteresantnije u celoj prici je to sto g. Jevrosimović to nije znao pa je pozvao novinare.
[ cyBerManIA @ 11.01.2013. 17:43 ] @
A zbog cega konkretno Apple ne zeli distributera u Srbiji?
Takodje, gladan para pa deru i na konektoru, cak i malo trziste kao sto je kod nas je ipak neko trziste koje ce im malo utoliti glad.
---
Usput, iStyle sebe naziva premium resellerom. I oni nelegalno uvoze?
[ bulat666 @ 11.01.2013. 18:05 ] @
Ja bi ta americka s***a i zabranio da se prodaju kod nas...

https://www.elitesecurity.org/...retly-Tracks-Everywhere-You-Go
[ aleksandarzz @ 11.01.2013. 18:55 ] @
Meni najviše bode oči reč "legalan" iz naslova.
Ako nema sertifikat od proizvođača, kako onda znamo da je te uređaje napravio "apple", a ne "aplle" ili tako neki slični kinezi?
[ Homer J. Simpson @ 11.01.2013. 20:13 ] @
Citat:
cyBerManIA:
A zbog cega konkretno Apple ne zeli distributera u Srbiji?
Takodje, gladan para pa deru i na konektoru, cak i malo trziste kao sto je kod nas je ipak neko trziste koje ce im malo utoliti glad.
---
Usput, iStyle sebe naziva premium resellerom. I oni nelegalno uvoze?

Apple zeli ali ne moze. Razlog je isti kao i za PayPal
[ bachi @ 11.01.2013. 20:23 ] @
Čekaj, kako svi drugi mogu i uvoze, samo Iphone ne može? Poprilično laičko pitanje, znam, ali molim odgovor.
[ Homer J. Simpson @ 11.01.2013. 22:47 ] @
iPhone ide u paketu sa App Store-om i iTunes-om. Toga nema u Srbiji (kao ni PayPal-a) te nema ni iPhone-a. Ako hocete iPhone, obratite se skupstini i ministrima, a ne Vesi, Telenoru itd.
[ dragancesu @ 12.01.2013. 05:24 ] @
Malo je kupio, samo 200 komada? To Apple ne podrzava

http://www.blic.rs/IT/346784/A...rbiji-duplo-skuplji-nego-u-SAD
[ Predrag Supurovic @ 12.01.2013. 06:21 ] @
Kakva SKupština, ministri, kakvi bakrači:

"Da bi „Epl“ počeo zvanično da posluje u Srbiji, prema nezvaničnim informacijama traži garanciju od 50.000 do 100.000 prodatih komada „Ajfona“, a osim procenta od svakog prodatog modela traži i udeo u korisničkim ugovorima na koje domaći operateri (još) ne žele da pristanu."
[ cyofee @ 12.01.2013. 07:55 ] @
Appleu se ne isplati da ulazi u srpsko tržište, prevodi svoj sadržaj, plaća licence, advokate da se upoznaju s regulativama, itd, zbog samo hiljadu ili dve telefona prodatih godišnje.
[ llux @ 12.01.2013. 08:13 ] @
Neko rece da ih ima u drugim balkanskim zemljama. Kako?
[ bantes9 @ 12.01.2013. 08:18 ] @
Problem treba gledati u sirem aspektu i treba se zapitati zato Ikea jos nije otvorila objekat, zasto H&M dolazi tek krajem ove godine kod nas.

Da zanemarimo pricu o broju prodatih uredjaja, recimo da Apple-ova studija pokaze da je Srbija dovoljno veliko trziste, tu nastaju problemi. Kod nas je Samsung prilicno jak i prakticno je u ponudi svih operatera, ulaskom Apple (koliko god ga ne volim), doslo bi do promena na trzistu, sto ne ide na ruku sadasnjim igracima, koji ce svojim uticajem gledati da sto duze sprece ovaj ulazak. Kod nas je tako, nismo dovoljno sredjeno trziste, dosta stvari mora da ide kroz posrednike, a velike kompanije nisu navikle na takvo poslovanje vec zele da same guraju svoju pricu, formirajuci cenu prema svojoj politici a ne prema uticajima sa strane.

Pored problema sa lobijem ovde, Apple koji je zatvoreni sistem i znacajan deo prihoda dobija sa svog online store-a, dosao bi na trziste gde je vecina telefona jailbreak-ovana(ljudi ovde nisu navikli da dotano placaju za nesto), sto znaci manje korisnika koji ce im donositi prihode i nakon prodaje telefona. Apple je navikao da zaradjuje na svakom koraku, sa vecinom operatera ima takve dogovore gde dobijaju i odredjeni procenat od saobracja za vreme trajanja Ugovorne obaveze, pa tu imamo i problem dogovora sa operaterima, koji su navikli na monopol ovde.

Postoji prica da je Telenor pokusao uvoz Iphone-a ali je prva prepreka bio kontigent koji je od njih zahtevan, a zatim i sve ostalo sto sam naveo.

[ bachi @ 12.01.2013. 11:01 ] @
Čekaj, alavim montrumima je malo što deru ljude na našminkanoj plastici i ireligiji, već žele da kintu uzimaju i od operatera od pretplate (odnosno od korisnika, jer to će sigurno pasti na teret korisnika)? Wow.
[ bakara @ 12.01.2013. 11:55 ] @
Citat:
cyBerManIA:
A zbog cega konkretno Apple ne zeli distributera u Srbiji?

Apple ima svog distributera za region a to je Apcom.

Citat:
Usput, iStyle sebe naziva premium resellerom. I oni nelegalno uvoze?

Ne znam dal direktno ili preko druge firme, ali prodaju iPad svih vrsta, i to prolazi.

Inace i komtrejd je apple resseler i duzan je robu nabavljati iskljucivo putem zvanicnog kanala.
Putem tog kanala nije mogao dobiti iPhone.
[ mr. ako @ 12.01.2013. 15:59 ] @
Citat:
bantes9:
Postoji prica da je Telenor pokusao uvoz Iphone-a ali je prva prepreka bio kontigent koji je od njih zahtevan, a zatim i sve ostalo sto sam naveo.


Nije Telenor jedini, pokusavao je Telekom mts. Radujko je pricao o tome u nekoliko navrata na Twitteru, ne mogu da pronadjem sada te twitove koje hocu, ali evo jednog slicnog:
"A sto se tice Apple-a vec dugo mu stoji ponuda na stolu... "
https://twitter.com/radujkob/status/153996463842672641

Svi su pokusavali, pitanje je samo odluke Apple-a. Slicna stvar kao i sa PayPal... svi misle da je problem samo do nas... No, ako neka kompanija zeli da udje na trziste, nece je spreciti ni zakoni te zemlje. Znaju oni kako se prica sa politicarima, znaju kako zaobici prepreke koji ih koce, napraviti izuzetke i specijalne slucajeve. Samo je pitanje da li kompanija zeli to, odnosno da li joj ratio ulozeno/dobijeno dobro zvuci. :) Izjave tipa, "jadan Apple ne moze da dodje zbog nase drzave i zakona, o Boze jadni smo, Srbijo medju sljivama", ne da ne piju vodu, nego nemaju veze sa mozgom. Cisto spinovanje.
Vesa pokusao da uveze 200 (dvestotine) telefona... pa sta je s tim hteo da uradi jbt?! Da podeli uzoj porodici?!
[ Almedin @ 12.01.2013. 17:30 ] @
Sta uopste znaci to da je prodaja iphone-a "nelegalna" u nekoj drzavi? Razumijem ako kompanija ne zeli ici na neko trziste pa operater ili eventualni prodavac ne mogu ponuditi prijavu na store i slicno, ali koji to zakon brani uvoz i prodaju iphone-a kao uredjaja?
[ aleksandarzz @ 12.01.2013. 18:15 ] @
Citat:
Almedin: ... koji to zakon brani uvoz i prodaju iphone-a kao uredjaja?

Ne brani nijedan. Ono što se meni čini kao najverovatnije je sledeće: Za svaku vrstu robe postoje određene kontrole koje je neophodno izvršiti pri prelasku granice ili pre carinjenja. Za to je ponekad dovoljna i neophodna dokumentacija koja prati robu - faktura, sertifikat kvaliteta, razni drugi sertifikati. Ovde nije bilo sertifikata od proizvođača, pa ne mogu ni da dobiju atest, a samim tim ni da ih uvezu.
[ mr. ako @ 12.01.2013. 20:08 ] @
Citat:
aleksandarzz: Ne brani nijedan. Ono što se meni čini kao najverovatnije je sledeće: Za svaku vrstu robe postoje određene kontrole koje je neophodno izvršiti pri prelasku granice ili pre carinjenja. Za to je ponekad dovoljna i neophodna dokumentacija koja prati robu - faktura, sertifikat kvaliteta, razni drugi sertifikati. Ovde nije bilo sertifikata od proizvođača, pa ne mogu ni da dobiju atest, a samim tim ni da ih uvezu.


Tacno tako. Iako smo banana drzava, nismo bas dildo od drzave. Znaju se procedure i potrebne sertifikacije, a Vesa to nije imao... i onda se odlucio da twitne malo, pljucne i zamuti vodu... jos je u recenicu ubacio kako bi on platio porez drzavi, da bude ozbiljnije i zvuci kao da je u pravu. :D
[ matijalukic @ 12.01.2013. 20:52 ] @
Nije to problem samo sa Apple-om, problem je i sa mnogim drugim proizvodima, pa zašto Googleov Nexus 4 kod nas košta 500e a u americi 200-300$. Jednostavno, nisu nam omogućene brže i sigurnije bankarske transakcije elektronskim putem i PayPal neće da omogući njihov servis, što odvlači mnoge prodavce, ne samo Apple od Srbije.

Tako da sve zavisi od Dinkića i njegovih "sposobnosti" da omogući PayPal u Srbiji, ako omogući to će dovesti mnoge između ostalih i Apple, i imaćemo koliko toliko jeftiniju tehnologiju na tržištu.
[ Dexic @ 12.01.2013. 22:29 ] @
Apple ne zaradjuje samo od prodaje iPhone-a, vec i od svega sto posle proda za iPhone. A posto bi ljudi u Srbiji manje kupovali sa AppStore-a i ostale stvari vezane za iphone, onda je bolje da one komade koje mogu da naprave posalju u drzave gde to nije slucaj.
Ovo je sigurno logika kojom ide Apple, ali tu ne stima zasto MKD ga ima zvanicno vec 3+ godina ;)
[ Marcus Naissus @ 13.01.2013. 06:15 ] @
@Dexic
Nisi u pravu.... Apple nije neka mala fimica koja ne bi mogla da pokrije potražnju za njihovim proizvodima u Srbiji bez smanjivanja ponude u drugim zemljama, pa da gledaju da ponude svoje uređaje samo tamo gde ljudi imaju bolji standard da bi kupovali puno aplikacija.

Apple svoje proizvode nudi i u Kini, tako da ni potražnja u Srbiji ne bi bila problem za njih.

Pored toga, plate u Kini nisu baš neuporedivo veće od plata u Srbiji, pa opet tamo prodaju iPhone.


Kao što je neko već pomenuo, razlog može da bude to što PayPal još ne podržava Srbiju.
[ Predrag Supurovic @ 13.01.2013. 07:38 ] @
Jel vi stvarno mislite da firme kao Apple svoje poslovanje vezuju za nešto kao što je PayPal?
[ labicko1 @ 13.01.2013. 08:32 ] @
To da se Apple ne isplati prodaja na nasem trzistu to nije tacno, problem je mozda sto nemozemo da imamo zvanicnog zastupnika, jer kao takav on mora da garantuje prodaju odredjenog broja proizvoda da bi mogao da dobije taj status. Kako je nase trziste dosta malo tesko da ce se iko upustiti tek tako u taj posao. Inace da im se isplati prodaja kod nas, ona se isplati, bez obzira dali ce nasi ljudi da koriste bilo kakavu dodatnu uslugu.

Ono sto drzava kaze to je jasno, postoje pravila za uvoz i ako nemas pratecu dokumentaciju onda ta roba ne moze da se uveze. Ovaj zakon je tu da bi zastitio trziste od robe loseg i sumnjivog kvaliteta, samo u praksi je sasvim druga prica. Primera radi, ja kao mala firma nemama nikakve sanse da dobijem sve papire od Apple, Sony, Nike ... zato sto te firme direktno saradjuju samo sa zvanicnim prestavnicima, a posto je moja firma mala i ja nemogu da konkurisem za mesto prestavnika ja te papire nemogu da dobijem. Sa druge strane bez problema mogu da sardjujem sa firmama poput Aappllee, Nikke, Adibas, Sonyy ... da od njih dobijem svu papirologiju i da to smece uvozim na nase trziste.
[ marko1101 @ 13.01.2013. 11:09 ] @
jel samsung bese izbacen sa nekog trzista , zbog odluke sudaova po americi ili svetu ? , da li bi se to desilo u srbiji ?

od tih 75k prodatih uredjaja, koje pominje vesa, jedno 80k ima jailbrake

a jobs je menjao kola svakih 6 meseci da nebi morao da ima tablice (kapiram da je i politika firme slicna) ...

... u srbiji ce zaraditi za jedno 3-4 "promene".


neki ipak traze da smo u odredjenom drustvu , da bi se druzili sa nama ...

... moze im se, a mi smo za njim ocigledno trenutno u pogresnom drustvu ... neko ce reci moze se i nama :)


a ovaj potez sa iphonima, verujem da je samo unazadio stvari ... ukoliko apple zna za ovo i nije dao te sertifikate.
[ marko1101 @ 13.01.2013. 11:18 ] @
btw,

sasvim je moguce da su u ratelu trazili dokumenta za neki standard, koji samo mi potrazujemo


ja sam imao takvo iskustvo, kad smo uvozili neku opremu koja ima i WIFI ugradjen ...

proizvodjac, nije imao te sertifikate , i njegovo obrazlozenje je bilo da mu se neisplati da to pravi ... i ako su to neki Evropski standardi ... ?!

medjutim po celoj evropi se taj uredjaj vec prodaje ... i pored toga sto taj sertifikat nepostoji ... imaju bar 20 distributera po evropi.


na tu moju konstataciju, u ratelu su rekli, ... mi cak i da vam damo sad saglasnost za uvoz ... "sutra" ukoliko vam dodje inspekcija u radnju i vi nemate taj papir ... kazna vam je minimum 1mil. dinara , itd...[ marko1101 @ 13.01.2013. 11:57 ] @
a mogu da se kladim je problem identican ... da fali neki od tih sertifikat ...


btw, mi smo imali problem sa ovim:

- Radio test report po standardu ETSI EN 300 328 i ETSI EN 301 893. ... taj dokument proizvodjac nije imao.


evo kako to izgleda za npr. CM9 ... najpopularniju mini wifi karticu, link , u pitanju je PDF


ratel ne zanima dozvola proizvodjaca za ulazak na neko trziste

tako da zakljucujem da nije problem sto apple nece da zvanicno radi na nasem trzistu ... nego vesi fali neki dokument kao ovaj.e sad ... :)

http://www.apple.com/euro/compliance/


znaci dokument postoji ...


... sa ovim dokumentom ratel 100% dozvoljava uvoz ... tako da mi sad nije jasno , sta se desava ?!


a ratel sigurno ne stiti apple , jer apple ne postoji u srbiji zvanicno
[ Dexic @ 13.01.2013. 12:02 ] @
Citat:
Marcus Naissus:
@Dexic
Nisi u pravu.... Apple nije neka mala fimica koja ne bi mogla da pokrije potražnju za njihovim proizvodima u Srbiji bez smanjivanja ponude u drugim zemljama

Apple ima prilicno spec. limit koliko moze iphone-a da proizvede u nekom roku (tj. Foxconn ima). Sve sto ode u Srbiju, ne ide u neku drugu zemlju.

Citat:
pa da gledaju da ponude svoje uređaje samo tamo gde ljudi imaju bolji standard da bi kupovali puno aplikacija.

A zasto onda ne nude i u Zimbabveu i u Butanu?:)

Citat:
Apple svoje proizvode nudi i u Kini, tako da ni potražnja u Srbiji ne bi bila problem za njih.

Apple Kinu ne gleda kao trziste gde se zaradjuje trenutno (sigurno je zarada manja i od UK a kamoli od Amerike, a mislim da je manja i od nekih manjih drzavica tipa Norveska/Danska), vec kao trziste gde se treba probiti. Ako pocnu da distribuiraju kroz China Mobile, otvorice se jos jedna fabrika samo za Kinu i u tom grmu, po meni, lezi zec. A do tada je vise promocija.

Opet - sta god se ocekuje od nasih operatera, sanse da ne mogu da urade barem onoliko koliko su uradili makedonski su sigurno blizu nule, jer su em skuplje tarife kod nas, em je vece trziste, i nije primetno siromasnije.
[ aleksandarzz @ 13.01.2013. 12:50 ] @
Citat:

e sad ... :)

http://www.apple.com/euro/compliance/


znaci dokument postoji ...


... sa ovim dokumentom ratel 100% dozvoljava uvoz ... tako da mi sad nije jasno , sta se desava ?!

Kako misliš da dozvoljavaju uvoz sa dokumentom koji skineš sa neta i odštampaš?
[ cyofee @ 13.01.2013. 12:55 ] @
Citat:
Apple Kinu ne gleda kao trziste gde se zaradjuje trenutno (sigurno je zarada manja i od UK a kamoli od Amerike, a mislim da je manja i od nekih manjih drzavica tipa Norveska/Danska)

Kina je već sada jedno od najvećih tržišta za Apple, ako ne i drugo po redu posle Amerike. 15% svega što su prodali prošle godine je bilo u Kini.
http://thenextweb.com/asia/201...apples-revenue-in-fiscal-2012/
[ Dexic @ 13.01.2013. 13:28 ] @
Za Apple (sve proizvode), ali ne i za iPhone zassebno. Ne mogu da nadjem % prodaje iPhone-a po drzavi, ranije je bilo >75% drze US/UK, tako da je Kina opet mala.
Imaj na umu da je ovo samo REVENUE, ne i dobit.
Ko nadje neke podatke po zemlji, share :)

@aleksandarzz, taj dokument ima vaznost, doduse na uvozniku je odgovornost ukoliko dokument nije tacan. (bitno je da su brojke tacne, i to se proverava, potpis i ostalo vredi i u e-formi). Znam jer mi takve dokumente prihvataju od ambasada do nasih "agencija" tipa Ratel.
[ marko1101 @ 13.01.2013. 13:55 ] @
Citat:
Kako misliš da dozvoljavaju uvoz sa dokumentom koji skineš sa neta i odštampaš?

iz ove recenice , zakljucujem da ti je odmah palo napamet, da je onda prilicno lako da ih prevari neko ...

... e bas zbog tog razmisljanja i nema iphona u srbiji ... sve dok prvo budemo gledali kako da nekog prevarimo, nece nam pomoci nikakvi datumi.a procedura je sledeca, ... bukvalno posaljes taj link na mail u ratel ... neveruju oni tebi, nego oni sami skinu dokument, jedini je uslov da se nalazi na zvanicnom sajtu proizvodjaca.

platis tasku , od njih dobijes racunza to , i odes po saglasnost za uzov... i to predas na carini .a najbolje je sto ratel, za svu opremu , za koju se vec nekom izdali saglasnoti za uvoz , ne traze nikakvu dokumentaciju ...

...to znaci da ukoliko zelis da uvezes nesto sto neko vec uvozi, imas na sajtu ratela spisak svih izdatih saglasnosti , nadjes redni broj i posaljes im , a oni ti izdaju saglasnost, ne treba ti nikakva dokumentacija ... samo pare za tasku ;)


ali, nije ti uvek dovoljna samo saglasnost ratela.
[ Homer J. Simpson @ 13.01.2013. 17:49 ] @
Vesa ne moze da dobije papire za uvoz jer nije operater a ne moze ni da otvori Apple store (posto nije fransiza) a ne moze da postane ni authorized reseller (posto vec neko vreme ne primaju nove).

Operateri (bar jedan od njih) nisu problem, problem su zakoni i pravila. A u Apple postuju zakone Srbije (dok na primer Google zabole za nase zakone, znaju da im ne mozemo nista).

Citat:
Predrag Supurovic: Jel vi stvarno mislite da firme kao Apple svoje poslovanje vezuju za nešto kao što je PayPal?

Ne vezuju za PayPal nego ni PayPal ni Apple ne mogu da dodju u Srbiju iz istog razloga. Kontas ?

Citat:
marko1101: neki ipak traze da smo u odredjenom drustvu , da bi se druzili sa nama ...

... moze im se, a mi smo za njim ocigledno trenutno u pogresnom drustvu ... neko ce reci moze se i nama :)

Evo otkrio covek jos jednu zaveru protiv Srba. Sad iz inata treba da bojkotujemo Apple
[ Devanagari @ 13.01.2013. 18:16 ] @
Citat:
mr. ako:"A sto se tice Apple-a vec dugo mu stoji ponuda na stolu... "
https://twitter.com/radujkob/status/153996463842672641

Ali ovo mi je mnogo jako :)

Direktorcic drzavnog mobilnog operatera, gde je "drzava" - najveci luzer u ostoj luzerskoj konkurenciji zatucanog regiona, stavio je ponudu na sto najvrednijoj svetskoj kompaniji :D :D :D Mnogo bizarno!
[ angelos @ 13.01.2013. 19:23 ] @
A chemu u stvari sluzi taj RATEL ?
Sem da sabotira uvoz svega sto uma "network" na sebi. Umesto da mi deo dodje "danas za sutra" oni ga drze dve nedelje.
Kako ja klijentu da objasnim da ga ratel drzi dve nedelje ?
Da li su uradili nesto po pitanju tv programa, duzine reklama, sadrzaja?
Da li imamo WiMax? I dalje pokrivaju TS da radi sta hoce, zar ne?
Ajd lepo da podvucemo crtu sta su to korisno odradili, pod korisno mislim u interesu gradjanstva u poslednjih 12 godina?
[ mr. ako @ 13.01.2013. 19:28 ] @
Kakvi su ovo hitovi jbt...
Citat:
matijalukic:
Tako da sve zavisi od Dinkića i njegovih "sposobnosti" da omogući PayPal u Srbiji, ako omogući to će dovesti mnoge između ostalih i Apple, i imaćemo koliko toliko jeftiniju tehnologiju na tržištu.
Citat:
Marcus Naissus:
Kao što je neko već pomenuo, razlog može da bude to što PayPal još ne podržava Srbiju.
Pa zar zaista mislite da je problem koji Srbija ima sa PayPal-om vezan za Apple-ovu politiku prema Srbiji?! :D :D Biseri.Inace, Vesa je postigao cilj. Dig'o je prasinu, pljucno na drzavu, raspalio fanboy-liberalizam i izvrsio pritisak uz vrlo malo ulozenih sredstava. Eno angazovao je Istoka Pavlovica i B92 da na vestima u 16h pokusaju da sastave neku smislenu recenicu (Istoku to i nije poslo za rukom... (a ni B92 nije mnogo bolji, standardno :D )), cak se i Jasna Matic pojavila sa nekim uopstenim palamudjenjem o zivotu i Internetu. Sve je spremno. Ceka se popustanje drzave pred kapitalom.


[ Dexic @ 13.01.2013. 19:35 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Vesa ne moze da dobije papire za uvoz jer nije operater a ne moze ni da otvori Apple store (posto nije fransiza) a ne moze da postane ni authorized reseller (posto vec neko vreme ne primaju nove).

Operateri (bar jedan od njih) nisu problem, problem su zakoni i pravila. A u Apple postuju zakone Srbije (dok na primer Google zabole za nase zakone, znaju da im ne mozemo nista).

Sto bi ivan.m meni uvek rekao: "Imas li ti nesto cime ces ovo potkrepiti ili je samo pausalna procena?" :D
[ mondexx @ 13.01.2013. 19:44 ] @
smesne su mi ove izjave "apple nece da posluje u zemljama gde nema paypal-a" "mi smo malo trziste"etc.. kako to da onda iPhone mozes uzeti legalno u crnoj gori? a cini mi se da su oni manje trziste od Srbije,a isto nemaju paypal (ako se ne varam).. dolazak apple-a zavisi iskljucivo od nasih operatera i njihovog dogovara sa apple-om. a izjave da mladjan dinkic treba nesto da promeni/predlozi su u najmanju ruku smesne..

[ Dexic @ 13.01.2013. 20:50 ] @
Pa i Makedonija nema PP.
[ mondexx @ 13.01.2013. 21:02 ] @
u crnoj gori ima jer kod njih posluje T-mobile, kao i kod hrvata.. koji je za razliku od nasih operatera, ozbiljna firma...
[ marko1101 @ 13.01.2013. 21:14 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Vesa ne moze da dobije papire za uvoz jer nije operater a ne moze ni da otvori Apple store (posto nije fransiza) a ne moze da postane ni authorized reseller (posto vec neko vreme ne primaju nove).

koliko shvatam ... jedina zastita koju appla sprovodi, je da ne prodaje iphone na veliko , nego samo mozes da kupis preko operatera ... ili direktno ako si distributer.

e vidis , sad ...

kad vesa, donese 200 telefona na carinu (ne ulazim u to kako ih je kupio) , ali ako ih je kupio, to je mogao da uradi samo od distributera , ili na crno ...

... a ne postoji nijedna ustanova u srbiji, koja ce mu traziti dozvolu od appla , da bi mu dala saglasnost.

treba ti
- faktura
- deklaracija
- tehnicki sertifikat (zracenje , zastita sredine itd...)
- saglasnot

i sa time ides na carinu ...


ta prica, ne moze da uveze, jer nema neku apple dozvolu, nema veze sa zivotom ...

on ne moze da kupi jer nema dozvolu appla, ... a onda je pitanje kako je kupio !

njemu fali neki tehnicki sertifikat i zato nije dobio saglasnot.


e a kad se tih 200 telefona pojavi kod operatera u srbiji, onda ce appla da pozove ... i to verovatno ova 2 strana i to ne u srbiji, nego po evropi, njihove centrale, pa da vidi sta se desava ... i koga da odere za prevaru.
[ Dexic @ 13.01.2013. 22:24 ] @
Citat:
mondexx:
u crnoj gori ima jer kod njih posluje T-mobile, kao i kod hrvata.. koji je za razliku od nasih operatera, ozbiljna firma...

Koji je trenutno jedini operater u Americi koji nema iPhone :D
[ Nemke_BG @ 14.01.2013. 22:39 ] @
Ako se ja dobro secam, bila je neka prica da je Telenor je hteo zvanicno da ponudi iPhone uz svoje pakete ali da je odustao jer im je
Apple trazio da unapred garantuju bar 100 - 200 K cini mi se prodanih telefona kao i da im daju nesto tipa 20% od zarade koju
bi korisnici pravili sa tim telefonima Telenoru. Ovo jeste rekla kazala ali mi lici na Apple da tako nesto traze, tako da mi se pre cini
da ovakve stvari mogu da sprece njihov dolazak u Srbiju a ne PayPal...
[ Dexic @ 15.01.2013. 01:17 ] @
To isto traze i za Makedoniju i CG (manje primeraka zbog manjeg trzista), a u MKD su nize cene paketa - pa opet ga ima ;)
[ Nemke_BG @ 15.01.2013. 07:58 ] @
Dexic zaboravih da dodam sledecu recenicu u prethodni komentar koja se u stvari slaze sa tim sto ti kazes

A znajuci ove nase lopove operatere (a zna ih svako ko je morao ista da posluje sa njima i koje % ti uzimaju od zarade) oni nema sanse da pristanu na nesto takvo.
[ mister beli @ 15.01.2013. 09:44 ] @
Dexic - u Zimbabweu ga nude
https://www.econet.co.zw/node/257
[ newtesla @ 15.01.2013. 13:00 ] @
Zar nije jedini problem samo naš (domaći) Zakon o deviznom poslovanju?
[ Dexic @ 15.01.2013. 16:14 ] @
Za uvoz nekog uredjaja ili prosto placanje na netu? :D LOL!
[ bojan_bozovic @ 15.01.2013. 16:40 ] @
Dosta više sa tim PayPalom i domaćim zakonodavstvom! Da li mislite da ima PayPala u Zimbabveu? NEMA.

http://www.techzim.co.zw/2012/...cess-restrictions-on-zimbabwe/

Citat:
The issues though is that PayPal still doesn’t consider individuals and businesses with Zimbabwean physical addresses eligible to have PayPal accounts. You have to use a non-Zim physical addresses to register an account. Your cousin’s South African or Botswana address maybe? Crazy still hey.


A ima ajfona? Pa naravno.

Radi se samo o tome da je Apple postavio uslove domaćim operaterima na koje oni ne žele da pristanu.
[ marko1101 @ 15.01.2013. 17:11 ] @
ako je to sa uslovima tacno ... tu je verovatno samo telekom problem , jer kapiram da telenor i vip , u drugim zemljama gde imaju mreze, nude iphone ?
[ bakara @ 15.01.2013. 17:39 ] @
Ne znam koliko vas se potrudilo da procita sta sam napisao napocetku...

Nije samo iPhone, vec nam nije namenjen ni AppleTV ni iPad, sve se to prodaje ispod zita i uvozi i svercuje nezvanicnim kanalima.

Uvozi se i iPhone samo je ovih 200 komada negde zapelo gde nije trebalo...
[ marko1101 @ 15.01.2013. 17:57 ] @
pa cek ... zar mi nemamo zvanicne prodavce ...

... macola.rs


?

btw, kod njih ima appleTV
[ labicko1 @ 15.01.2013. 18:24 ] @
Sto se tice takozvanih domacih operatera, nemojte da zaboravite da oni vrse svoju delatnost i u zemljama gde imate Apple, takodje nije u njihovom interesu da ne prodaju popularan proizvod, tako da nisu oni koji koce. Moguce da koci drzava, mada i u to sumnjam, iako ima ogroman broj nepismenih, ipak bi ovo bilo dobro mesto za zaradu, suvise dobro da bi oni kocili.

U principu nije stvar u kocenju, pitajte nekog ko se bavi uvozom, to jest ko je zvanicni prestavnik ili uvoznik neke firme. Da bi bio zvanicni uvoznik moraces da potpises ugovor, Apple "NAJ VEROVATNIJE" trazi da se garantuje prodaja oderedjenog broja njihovoih proizvoda da bi se dobio taj status, niko od nasih preduzetnika nisu u stanju da to garantuju zato sto nam je drzava pred bakrotom (ne zaboravite da do kraja godine treba blizu pola miliona ljudi da ostanu bez posla - po zakonu drzava nema vise prava da finansira propala drzavna preduzeca od kraja ove godine), tako da niko nije lud da potpisuje takav ugovor.

Sada kako to da neke prodavnice imaju iPhone u prodaji, tako sto kupe sa Amazona ili odakle vec 4-5 komada, na to plate carinu (valjda za tolko mnogo komada netreba nikakva papirologija), i onda to prodaju u svojim prodavnicama. Imate u samom centu grada radnju MacOla koja prodaje iskljucivo Apple proizvode, tako da neverujem da oni krse zakone, inace bi odavno bili ugaseni.

Inace moje licno misljenje je da Apple ne treba ni da dodje, ta kompanija je jedna od najcrnjih na celom svetu, skoro su uspeli da dobiju patent na kocku zaobljenih linija, samo taj podatak moze da vam kaze sve o njihovom poslovanju. Sto se mene tice njima bi trebalo zabraniti prodaju u svim civilizovanim zemljama sveta.
[ bojan_bozovic @ 15.01.2013. 18:57 ] @
@labicko1

Problem je što Apple ima svoje uslove, i tu spada, pretpostavljam, i procenat od zarade na postpaid, ne samo cena telefona, i normalan profit. Da nije tako, imali bi smo ovde ajfonove odavno. Uostalom, da li je iko pokušao da kupi ajfon pleko epl onlajn prodavnice (store.apple.com) vidim prodaju ih otključane takođe? Šalju li ovde?
[ bakara @ 15.01.2013. 19:49 ] @
Citat:
marko1101: pa cek ... zar mi nemamo zvanicne prodavce ...

... macola.rs


?

btw, kod njih ima appleTV

To je takodje uvezeno na mala vrata (isto kao i iPhone sa pocetka teme) posto uredjaj nije namenjen nasem trzistu.
Uredjaji koji su namenjeni za koriscenje iTunes sadrzaja (iPhone, AppleTv i iPad) nisu za nas namenjeni niti je nasa zemlja na spisku zemalja, izuzetak je samo iPod touch.

[ labicko1 @ 15.01.2013. 20:00 ] @
@bojan_bozovic
Zar Telenor ne funkcionise u vise zemalja, ako mu se tamo isplati da deli profit sa Apple sto mu se to ovde nebi isplatilo ????? Isto vazi i za VIP.


@bakara
Po tvojoj logici ja kao privatni gradjanin ako kupim Apple proizvod i unesem ga u zemlju, cinim krivicno delo, zato sto Apple ne pruza podrsku za nasu zemlju???
Ako moja firma naruci sa Amazona 5 Apple proizvoda, oni stignu na carinu, carinia ih propusti, ja platim sve troskove, zar je to krivicno delo? Ja takodje imam pravo da prodam te proizvode, jel sam ih legalno nabavio.

Najverovatnije ovde zakon trazi dodatne papire ako se radi o unosu veceg broja jednog te istog proizvoda, nisam siguran jer nisam pravnik, ali ako nije to u pitanju onda stvarno mi nije jasno u cemu je problem.
[ bakara @ 15.01.2013. 20:04 ] @
Citat:
labicko1
@bakara
Po tvojoj logici ja kao privatni gradjanin ako kupim Apple proizvod i unesem ga u zemlju, cinim krivicno delo, zato sto Apple ne pruza podrsku za nasu zemlju???
Ako moja firma naruci sa Amazona 5 Apple proizvoda, oni stignu na carinu, carinia ih propusti, ja platim sve troskove, zar je to krivicno delo? Ja takodje imam pravo da prodam te proizvode, jel sam ih legalno nabavio.

Najverovatnije ovde zakon trazi dodatne papire ako se radi o unosu veceg broja jednog te istog proizvoda, nisam siguran jer nisam pravnik, ali ako nije to u pitanju onda stvarno mi nije jasno u cemu je problem.

Ne, nije problem ako ti kao fizicko lice kupis nesto za sebe i platis sve dazbine.

Cak nije problem ni ako ti kao pravno lice kupis za sebe ili za dalju prodaju i platis sve dazbine.

Problem je kada ti kao neko ko se bavi prodajom apple proizvoda (imas licencu) pokusas zaobilaznim putem da dodjes do robe koju apple nije planirao za to trziste.
Objasnio sam vec da apple proizvode ne mozes da kupis van svoje mreze distributera a oni opet mogu da prodaju samo sta im je dozvoljeno.
Ti telefoni su u americi najverovatnije kupljeni po MPC ceni i provuceni kroz US firmu jer ni tamo nije moguce legalno da kupi 200 kom osim od zvanicnog distributera, koji bi ga opet uputio na njegovog distributera.
[ Dexic @ 15.01.2013. 20:16 ] @
Ovo sto ti pominjes nas zakon i carina nece gledati. To moze sud/ovo/ono americki da goni distributera koji je prodao, ali nasi nemaju NISTA sa tim.

Firma ne moze da uveze nesto sto nema atest i pratece papire, platila ona carinu ili ne. Znaci ne moze firma da uveze nijedan tehnicki uredjaj ukoliko nema podatke o sertifikaciji (npr. link sa Apple sajta) i dok barem jedan primerak toga nije prosao atest kod nas.
*VISE ne moze (ranije je firma mogla za internu upotrebu da uveze tehnicku robu bez atesta)
[ bojan_bozovic @ 15.01.2013. 20:21 ] @
Citat:
labicko1:
@bojan_bozovic
Zar Telenor ne funkcionise u vise zemalja, ako mu se tamo isplati da deli profit sa Apple sto mu se to ovde nebi isplatilo ????? Isto vazi i za VIP.


Ukoliko se moraju ugovorom obavezovati da prodaju izvestan broj telefona ili će plaćati penale, itekako može da se ne isplati. Dalje i zarada na postpaidu je ovde daleko mršavija nego na zapadu, još operaterima samo epl treba da zavuče ruku u džep! Tačne brojke mi nisu poznate, ali od tri operatera ovde nijedan ne nudi ajfon, što samo znači da epl nije ponudio uslove koji bi operaterima odgovarali.
[ labicko1 @ 15.01.2013. 20:30 ] @
Cekaj hoces da kazes da zvanicni distributer iz Nemacke nema pravo da proda telefone firmi iz Srbije ?
Ako je tako, onda nemacka firma moze da kupi te telefone od zvanicnog distrubutera i to onda preproda firmi iz Srbije. Opet ne vidim krsenje zakona.

Jos jedno pitanje, dali ti treba licneca od Apple da bi prodavao njihove proizvode???? Jel ako je tako onda, onda mozemo govoriti o krsenju zakona USA. Sto se tice evrope mislim da je jasno receno da bilo koju robu koju si legalno kupio mozes da prodas, bez obzira sta pise u ugovoru koji ti proizvodjac daje pri kupovini(Court of Justice of the European Union po pitanju ugoivora Oracle koji je zabranjivao preprodaju njihovog software).
[ labicko1 @ 15.01.2013. 20:34 ] @
@bojan_bozovic
Ovo sto ti pricas je druga stvar, i sa time se slazem, niko nece da rizikuje da uveze nekoliko hiljade preskupih telefona na ovo malo trziste u fazi raspada. Ali ja ne vidim zasto smatras da su operateri duzni da budu uvoznici telefona??? Takodje nevidim zasto bi operateri bili protiv uvoza bilo kojih telefona.
[ bakara @ 15.01.2013. 20:41 ] @
Citat:
labicko1: Cekaj hoces da kazes da zvanicni distributer iz Nemacke nema pravo da proda telefone firmi iz Srbije ?

Kod epla je ovo zabranjeno.

Citat:
labicko1
Jos jedno pitanje, dali ti treba licneca od Apple da bi prodavao njihove proizvode????

Da, treba.
Bez licence mozes kupiti robu samo u maloprodaji.
[ Dexic @ 15.01.2013. 22:54 ] @
Odakle ti ova ideja :) Ne treba ti licenca da kupis da nesto sto postoji u slobodnoj prodaji.
Ne moze Apple ni to zakonski da ti zabrani, i ne moze ti nista po tom pitanju. Ali zato moze da ubije distributera koji ti je prodao tu malu kolicinu, a taj distributer nece to rizikovati. (samo da ga odsece iz lanca je dovoljno, a njega vec i moze da tuzi za prekrsen ugovor - ali zakon nista ne brani ni njemu, ni tebi direktno).
Zasto uporno mesas te dve stvari ne kapiram.
[ Ivan Dimkovic @ 15.01.2013. 22:56 ] @
Postoji vrlo jednostavna fora na koju svaki veliki brend moze da kontrolise maloprodaju - trademark.

Levis* je tako stopirao prodaju pantalona kupljenih u USA i prodaju u EU.

Apple je tako stopirao prodaju iPod-a kupljenih u USA i prodaju u EU.

U oba slucaja se radilo o malom prodavcu koji je kupio neku vecu kolicinu robe u USA na popustu, i onda prodavao robu u EU.

Stvar je stigla do EU sudova (isti slucaj je bio i u USA **), koji su presudili u korist retailer-a zato sto zakon o slobodnoj trgovini unutar EU vazi samo za robu proizvedenu u EU - za svu ostalu, mrka kapa.

--

Fora je jednostavna - vlasnik robne marke moze da zabrani koriscenje njihovog imena i logotipa. U slucaju domace robe, nije moguce koristiti to pravo za zabranu prodaje ali postoji rupa koja omogucava primenu ovoga na robi koja je uvezena. A prodavati, recimo, Levis pantalone ili iPod bez pominjanja imena nije bas izvodljivo.

IMHO, mislim da je to pogresno i da bi zakon trebao da bude na strani slobodne prodaje posto je u pitanju cista "fora" tj. koriscenje rupe u zakonu - ali trenutno nije, i kompanije imaju zakonsko pravo da stopiraju oglasavanje svojih proizvoda bez autorizacije.

Referenca:

(*) http://www.upi.com/Business_Ne...y-EU-court/UPI-44411006255664/
(**) Slican slucaj, samo u USA http://www.theatlantic.com/nat...violated-copyright-law/258276/

Obratite paznju da je u oba slucaja sud presudio u korist proizvodjaca na osnovu fakta da roba nije proizvedena na njihovoj teritoriji i da je ne kaci "first sale" doktrina (i slicne regulative van USA). Posto je vecina robe danas proizvedena u Kini, to znaci da "first sale" doktrina zapravo ima veliki broj potencijalnih izuzetaka.

Ocigledno je u pitanju zakonska rupa koja je nelogicna jer za domacu robu vazi "first sale" doktrina u USA, recimo, koja vam daje pravo da prodate robu koju ste kupili - ali ce verovatno trebati vremena da se ta stvar ispravi zbog lobiranja velikih proizvodjaca koji time stite svoje kanale prodaje.

IMHO, bice potreban neki veci slucaj koji ce izazvati vecu javnu reakciju i onda ce se stvar verovatno regulisati tako sto ce se "first sale" doktrina (i slicna regulativa u EU) prosiriti i na robu koja je uvezena.

Do tada - ako neki veliki proizvodjac odluci da stiti svoj kanal, to moze da uradi uz pomoc robne marke.

U ovom konkretnom slucaju se ocigledno ne radi o tome vec o birokratskom problemu sa lokalnim vlastima.
[ labicko1 @ 15.01.2013. 23:57 ] @
Ovo je cisto teoriski : znaci ako ja hocu da prodam svoj polovni Nikon (cisto primera radi), ja u oglasu nesmem da navedem ime brenda, jer za to nemam dozvolu, i za to mogu krivicno biti gonjen. Ime brenda je u vlsanistvu firme i smatra se intelektualnom svojinom.

Sada pod istim tim zakonom, svako pominjanje brendova na ovom ili bilo kom drugom forumu, takodje moze biti sankcionisano, to je takodje koriscenje tudje intelektualne svojine bez dozvole. Nisam siguran dali mozes da odes u zatvor zbog izgovora imena brendova? A ako kojim slucajem Nikon organizuje masakar u nekom obdanistu, ni jedan mediji nema pravo da izvesti o tome, jel za koriscenje imena brenda treba da imaju dozvolu te kompanije.

Zalosno je to sto je Ivan upravu, da zakon zaista to kaze, drugo je sto se on ne primenjuje u ovoj preteranoj verziji kojoj sam ja naveo, ali na papiru to je tako. Svako je od nas okoreli kriminalac i samo je pitanja dana kad cemo biti uhapsen. Ono sto se vekovima smatralo normalno vise nije tako, drzava treba da nas sto vise kontrolise jel smo mi varavarska banda i bez njene kontrole cemo biti izgublejni, jedni druge cemo pojesti.
[ Dexic @ 16.01.2013. 03:16 ] @
Mislim da mesas grdno koriscenje nekog brenda u svrhe zarade ili promocije svog biznisa, i sve ostalo (licna upotreba, vesti i sl.)
[ labicko1 @ 16.01.2013. 04:20 ] @
zar su informativne agencije neprofitne organizacije????
Takodje ako dam oglas za nesto zar to nije da bi nesto profitirao????
Ako napisem ovde na forumu da CocaCola ima da se kupi u Maxi marketima, zar Maxi ne profitira od toga????

Znam ja da su ove gluposti i da niko to trenutno nece procesuirati, ali cisto pokazujem sta zakon govori. Zato pazi sta pises ovde na forumu jel nikad neznas kada ce bas tebe da proglase kriminalcem :))))))
[ madamov @ 16.01.2013. 08:57 ] @
Na sve ovo da dodam da ovo nije prvi legalni uvoz iPhonea, jedan od dilera, već pominjan, je pre par godina uvezao iz Italije sasvim legalno i sa dozvolm Ratela, iPhone 3G.
[ newtesla @ 16.01.2013. 09:20 ] @
Ma, Vladica je verovatno hteo da sa hrpom ajfona pokrene lavinu pitanja u ovoj Srbiji (što pozdravljam): beše komtrejd se već godinama ne bavi maloprodajom? ;)
=======

Kad kažem da je problem sa Zakonom o deviznom poslovanju - evo na šta mislim: ajfon ide u paketu sa itunes, appstore i ostalim servisima - na kojima je za sada NEMOGUĆE* kupiti legalno bilo šta: epl jednostavno neće da prodaje proizvod u zemlji koja mu ne omogućava zaradu i na servisima koji obavezno (!!!) idu uz to. Kad kažem neće: boli ih patkica da se smaraju za soma uređaja, sa našim deviznim krivinama...

*moguće je kupiti proizvod/uslugu iz inostranstva, ali: 1- morate imati devizni račun u banci, i 2- morate doneti profakturu za proizvod/uslugu; a onda se u banci hvataju za šifrarnik: meni su iznajmljivanje servera stavili pod (beše) "340: iznajmljivanje telekomunikacione opreme" - i to je jedini legalan način!!!

To što se domaće (i one mnogo manje domaće) banke dovijaju za razne načine da iznesu pare iz zemlje kada svako od nas koristi internet kartice - to je korišćenje rupa u zakonu i gledanje kroz prste - to i dalje nije van sive zone.

Što u principu znači da bi appstore i itunes morao da vam šalje profakturu na mejl za svaku sitnicu koju kupujete; vi onda štampate to i trk u banku; zahtevate u banci plaćanje roba i usluga u inostranstvu; dajete profakturu, i u najjeftinijoj domaćoj (mislim da je ljubičanstvena najjeftinija) cela ta usluga će vas koštati soma dindži; a pare će prodavcu stići u roku od 5 dana; naravno, prodavcu plaćate na IBAN.

ili misli neko da će Jabuka da prima uplate WesternUnion-om? :D (koji je, usput - opet u sivoj zoni poslovanja: banke sve to najčešće balansiraju time što kinta ustvari ne ide napolje, već one samo smanje i preusmere za tu istu vrednost ulaz svih onih para koje nam dijaspora šalje lično: poslednja istraživanja pokazuju da, da nam nije dijaspore - odavno bi crkli.)

(uostalom, beše jedina banka koja nudi legalnu naplatu roba/usluga putem neta u Srbiji (pa da kažeš da se epl iscima da stvori nešto kao "srpski ajtjunes/epstor proksi") - traži promet od pola miliona evra godišnje da bi uopšte prodala taj svoj servis??????)

[ bakara @ 16.01.2013. 09:30 ] @
Citat:
madamov: Na sve ovo da dodam da ovo nije prvi legalni uvoz iPhonea, jedan od dilera, već pominjan, je pre par godina uvezao iz Italije sasvim legalno i sa dozvolm Ratela, iPhone 3G.

Uvozila se i cetvorka, ali se atest nije radio kao telefon vec na nesto drugo.


[ bojan_bozovic @ 16.01.2013. 12:16 ] @
Citat:
newtesla:
Ma, Vladica je verovatno hteo da sa hrpom ajfona pokrene lavinu pitanja u ovoj Srbiji (što pozdravljam): beše komtrejd se već godinama ne bavi maloprodajom? ;)
=======

Kad kažem da je problem sa Zakonom o deviznom poslovanju - evo na šta mislim: ajfon ide u paketu sa itunes, appstore i ostalim servisima - na kojima je za sada NEMOGUĆE* kupiti legalno bilo šta: epl jednostavno neće da prodaje proizvod u zemlji koja mu ne omogućava zaradu i na servisima koji obavezno (!!!) idu uz to. Kad kažem neće: boli ih patkica da se smaraju za soma uređaja, sa našim deviznim krivinama...

*moguće je kupiti proizvod/uslugu iz inostranstva, ali: 1- morate imati devizni račun u banci, i 2- morate doneti profakturu za proizvod/uslugu; a onda se u banci hvataju za šifrarnik: meni su iznajmljivanje servera stavili pod (beše) "340: iznajmljivanje telekomunikacione opreme" - i to je jedini legalan način!!!

To što se domaće (i one mnogo manje domaće) banke dovijaju za razne načine da iznesu pare iz zemlje kada svako od nas koristi internet kartice - to je korišćenje rupa u zakonu i gledanje kroz prste - to i dalje nije van sive zone.

Što u principu znači da bi appstore i itunes morao da vam šalje profakturu na mejl za svaku sitnicu koju kupujete; vi onda štampate to i trk u banku; zahtevate u banci plaćanje roba i usluga u inostranstvu; dajete profakturu, i u najjeftinijoj domaćoj (mislim da je ljubičanstvena najjeftinija) cela ta usluga će vas koštati soma dindži; a pare će prodavcu stići u roku od 5 dana; naravno, prodavcu plaćate na IBAN.

ili misli neko da će Jabuka da prima uplate WesternUnion-om? :D (koji je, usput - opet u sivoj zoni poslovanja: banke sve to najčešće balansiraju time što kinta ustvari ne ide napolje, već one samo smanje i preusmere za tu istu vrednost ulaz svih onih para koje nam dijaspora šalje lično: poslednja istraživanja pokazuju da, da nam nije dijaspore - odavno bi crkli.)

(uostalom, beše jedina banka koja nudi legalnu naplatu roba/usluga putem neta u Srbiji (pa da kažeš da se epl iscima da stvori nešto kao "srpski ajtjunes/epstor proksi") - traži promet od pola miliona evra godišnje da bi uopšte prodala taj svoj servis??????)A zašto onda u Zimbabveu može da se kupi ajfon, iako su pod sankcijama SAD i EU, i takođe ne mogu koristiti pejpal?
[ Dexic @ 16.01.2013. 15:48 ] @
Citat:
labicko1:
zar su informativne agencije neprofitne organizacije????

DIREKTNOM prodajom ili aluzijom da je prodavac asociran sa proizvodom. Vesti su free-speech BS i slicno, i one ne profitiraju na tome direktno.

Citat:
Takodje ako dam oglas za nesto zar to nije da bi nesto profitirao????

Jesi ali kao fizicko lice i to nije isto.


*Ne kazem da je sigurno tako, ko zna sta sve "stoji u zakonu", ali ja nisam pravnik da tacno znam da recima objasnim razliku izmedju vesti i prodavnice :)

@newtesla, mozda bi ovo sto si rekao imalo iole smisla da ne postoje kreditne kartice, i da svi ne koriste iste u svetu za placanje na netu a ne profakture ;)
[ newtesla @ 16.01.2013. 18:43 ] @
^^Ja ti dadoh odgovor gore: kartice su siva zona. No, ako ne veruješ, skoči do banke i plati neku uslugu tako što ćeš uplatiti pare direktno na račun u inostranstvu.
[ Dexic @ 16.01.2013. 19:25 ] @
Nemam nameru to da radim, jer to kosta 10e+ sto znaci >10% za vecinu transakcija. ALi placao sam nekoliko puta vece sume, nikad nisam imao problem zbog invoice-a ;) Ni 2001. nije bilo problema, jedina razlika je sto je morao stajati "potpis" ;)

Po zakonu o deviznom poslovanju se kartice mogu korititi za sva placanja bez profaktura, osim za kapitalne poslove (citaj: kupovinu nekretnine). Kakva je to siva zona ako ja placam nesto njom onda?


@labicko1, setih se jednog konkretnog primera - komicari. Imaju pravo da koriste trademarks za bilo koje nastupe, za svrhe sala, sve dok ne insinuiraju da je to sto kazu tacno bez potrebe da traze dozvole od vlasnika trademarka. (nisam proverio, ovo sam cuo u jednom show-u)
[ bantes9 @ 18.01.2013. 12:45 ] @
http://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno.php?nav_id=674895&fs=1

Generalni direktor Telenora u Srbiji Uve Fredhajm:

Generalni direktor Telenora je kazao i da operateri mobilne telefonije u Srbiji nisu prava adresa za pitanje kada će se iPhone pojaviti na srpskom tržištu. Dok Apple ne dozvoli otvaranje iTunes računa u Srbiji, operateri neće moći da ponude sve usluge korisnicima iPhone.

"Telenor bi bio zadovoljan da na tome radi zajedno sa Appleom. Ne znam zašto oklevaju sa ulaskom na tržište, ali verujem da ima veze i sa piraterijom i autorskim pravima i naplatom poreza na dodatu vrednost na usluge. Siguran sam da će jednog dana iPhone zvanično doći, ali nije na meni da predviđam kad", kazao je Fredhajm.
[ mr. ako @ 18.01.2013. 19:25 ] @
Ma kakvi bre! Apple je svatec, stvorio ga Bog Steva licno. Nije do Apple-a. Bitno je da se oplete po drzavi i zastarelim zakonima, da se istakne kako smo jos jadniji nego sto zaista jesmo... doda se odma i prica kako drzava i zakoni koce PayPal... a jos usput ako se izreklamiramo kao dobrocinilac koji hoce da uveze 200 (dvestotine) komaTa bozanskog telefona i plati porez truloj drzavi - tim bolje (Vesa dobija titlulu glavnog Twitter-spin-majstora). A svi ostali koji su se primili na hash tag #primamubuljuzaapple dobijaju jedno veliko L na sred cela i besplatan sut u bilo koji bolni predeo. :D
[ Tactman @ 19.01.2013. 10:12 ] @
naravno da je problem u nasim propisima o deviznom poslovanju, koji su napravljeni tako da obeshrabre svaki odliv deviza iz zemlje...kao i bilo kakvu online kupovinu...za apple je to dovoljna prepreka da ne žele dalje da razmišljaju o tome. priče o uslovima tipa 100.000 telefona su glupost. kakve uslove mogu da postave nekim egzotičnim ostrvima ili zemljama koje je teško naći na karti a koje su u sistemu itunes/appstore i prodaju iphone? a baš im je eto stalo da imaju iphone u zemlji sa 500 pretplatnika, ali su baš u ogromnoj srbiji zapeli da isteruju cifre...što se vese tiče, verovatno je kupio neke refurbished telefone u americi, što je možda lakše nego kupovati nekim drugim kanalima i pretpostavljam da za njihovu prodaju važe neki drugi propisi...mislim da je u današnjoj ekonomiji sve moguće kupiti bez obaziranja na zvanične zastupnike bla, bla, niko te neće vratiti ako dođeš s parama za bilo šta...malo se mistifikuje ta priča zvanični distributeri itd. spremi keš pa ćeš da vidiš kako sve može da se nabavi ako kupuješ neke veće količine. a čak i 200 komada je veća količina...
[ bojan_bozovic @ 19.01.2013. 16:09 ] @
Citat:
Tactman: naravno da je problem u nasim propisima o deviznom poslovanju, koji su napravljeni tako da obeshrabre svaki odliv deviza iz zemlje...kao i bilo kakvu online kupovinu...za apple je to dovoljna prepreka da ne žele dalje da razmišljaju o tome. priče o uslovima tipa 100.000 telefona su glupost. kakve uslove mogu da postave nekim egzotičnim ostrvima ili zemljama koje je teško naći na karti a koje su u sistemu itunes/appstore i prodaju iphone? a baš im je eto stalo da imaju iphone u zemlji sa 500 pretplatnika, ali su baš u ogromnoj srbiji zapeli da isteruju cifre...što se vese tiče, verovatno je kupio neke refurbished telefone u americi, što je možda lakše nego kupovati nekim drugim kanalima i pretpostavljam da za njihovu prodaju važe neki drugi propisi...mislim da je u današnjoj ekonomiji sve moguće kupiti bez obaziranja na zvanične zastupnike bla, bla, niko te neće vratiti ako dođeš s parama za bilo šta...malo se mistifikuje ta priča zvanični distributeri itd. spremi keš pa ćeš da vidiš kako sve može da se nabavi ako kupuješ neke veće količine. a čak i 200 komada je veća količina...


A Zimbabve? Zašto ima ajfona legalno u Zimbabveu da se kupi? Zemlja pod sankcijama EU i SAD, standard jedan od najnižih u Africi, pejpal ne mogu koristiti takođe... Dalje, zašto to nije problem za jedan Samsung, Soni Erikson itd. a jeste za Epl? I pazi, taj Epl mi ne nudi baš ništa što mi ne nudi neki android telefon koji je napravila konkurencija, da bi mogli da se ponašaju tako - ako neće da se bore za mene kao kupca, neće me ni imati kao kupca, jer kupiću telefon nekog drugog proizvođača. Ovde pišete kao da ćemo pocrkati zato što nas Epl ne udostojava da nam prodaje svoje preskupe igračke - e vidite nećemo.
[ mr. ako @ 19.01.2013. 18:35 ] @
Citat:
bojan_bozovic: A Zimbabve? Zašto ima ajfona legalno u Zimbabveu da se kupi? Zemlja pod sankcijama EU i SAD, standard jedan od najnižih u Africi, pejpal ne mogu koristiti takođe... Dalje, zašto to nije problem za jedan Samsung, Soni Erikson itd. a jeste za Epl? I pazi, taj Epl mi ne nudi baš ništa što mi ne nudi neki android telefon koji je napravila konkurencija, da bi mogli da se ponašaju tako - ako neće da se bore za mene kao kupca, neće me ni imati kao kupca, jer kupiću telefon nekog drugog proizvođača. Ovde pišete kao da ćemo pocrkati zato što nas Epl ne udostojava da nam prodaje svoje preskupe igračke - e vidite nećemo.

Ne radi se o "pocrkavanju"... Imaju kompleks nize vrednosti zato sto ne mogu da imaju iPhone kao sto mogu tinejdzeri u USA, a usput svoj kompleks lece pljuvanjem po drzavi. Boles'.


Boldovanje u citatu je moje.
[ Tactman @ 19.01.2013. 19:58 ] @
Citat:
bojan_bozovic: A Zimbabve? Zašto ima ajfona legalno u Zimbabveu da se kupi? Zemlja pod sankcijama EU i SAD, standard jedan od najnižih u Africi, pejpal ne mogu koristiti takođe... Dalje, zašto to nije problem za jedan Samsung, Soni Erikson itd. a jeste za Epl? I pazi, taj Epl mi ne nudi baš ništa što mi ne nudi neki android telefon koji je napravila konkurencija, da bi mogli da se ponašaju tako - ako neće da se bore za mene kao kupca, neće me ni imati kao kupca, jer kupiću telefon nekog drugog proizvođača. Ovde pišete kao da ćemo pocrkati zato što nas Epl ne udostojava da nam prodaje svoje preskupe igračke - e vidite nećemo.


kako god, za apple je najvažnije da nesmetano mogu da funkcionišu itunes i app store...to je prvi korak, i ako tu postoje neke prepreke onda nema daljih koraka...a očito je da kod nas ni to ne može da funkcioniše...a pored toga, ni google play store ne radi kod nas, i ne možeš regularno da kupuješ programe ni sve ostalo što tamo nude...ajd mrzi nas apple, sad nas mrzi i google...ili nas i google ucenjuje koliko android telefona moramo nedeljno da kupimo...

očito je da i faking zimbabve ima dovoljno liberalne propise za online trgovinu, jer ako kod nas ni apple prodavnice ni google prodavnice ne šljakaju onda stvarno nekima treba nacrtati gde je problem...

to šta ko nudi od konkurencije je neka druga priča...
[ bojan_bozovic @ 19.01.2013. 20:27 ] @
@Tactman

Nema. Tamo ni karticu ne koristiš normalno (zbog sankcija SAD, EU, može da radi, može i ne). Paypal nikako ne radi, a njihov Mugabe je malo nezgodniji nego što je naš Sloba bio ("večiti" predsednik, kad zadnji put nije iz cuga dobio više od pola glasova pokrenuo je kampanju nasilja prema političkim protivnicima dok protivnički kandidat nije odustao od kandidature javno izjavivši da odustaje zbog nasilja prema njegovim simpatizerima i da će ionako pobediti onaj koga Mugabe izabere).

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7467990.stm

Citat:
Zimbabwe's opposition leader Morgan Tsvangirai says he is pulling out of Friday's presidential run-off, handing victory to President Robert Mugabe.

Mr Tsvangirai said there was no point running when elections would not be free and fair and "the outcome is determined by... Mugabe himself".

He called on the global community to step in to prevent "genocide".


Nemaš pojma koja je to rupa.
[ Tactman @ 19.01.2013. 20:41 ] @
Citat:
bojan_bozovicNemaš pojma koja je to rupa. :)


tim je čitava ova priča još gora po nas...
[ bojan_bozovic @ 19.01.2013. 20:47 ] @
Zašto nas? Ja nemam kompleks da neka tamo firma treba da me udostoji prodavanjem svojih proizvoda, i ako me neće kao kupca, biram drugi proizvod.

Za tebe ne znam... Ajd' da je žena po sredi, pa da kukaš što te neće, ali Epl....
[ Tactman @ 19.01.2013. 20:54 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Zašto nas? Ja nemam kompleks da neka tamo firma treba da me udostoji prodavanjem svojih proizvoda, i ako me neće kao kupca, biram drugi proizvod.

Za tebe ne znam... :) Ajd' da je žena po sredi, pa da kukaš što te neće, ali Epl.... :)


ma znaš kako se sekiram...samo kažem da ako i otvoreni/slobodoumni/narodni google ima problem da građanima srbije omogući legalan play store, onda znači da nije problem samo u nadrkanom/šminkerskom/diktatorskom apple-u...
[ Homer J. Simpson @ 19.01.2013. 23:12 ] @
.... vas vise Zimbabwe, sad sam gledao, oni su bili pod sankcijama ali ne potpuno, vec Mugabe, neki iz Vlade, neke institucije i povezani pojedinci (privrednici). Neki racuni zamrznuti, stopirana pomoc i to je to, neke delimicne sankcije. iTunes i App Store su dobili pre mesec i po dana, a sankcije nisu bile razlog, kao ni finansijska regulativa vec
Citat:
The delay in bringing the iTunes store to Zimbabwe was due to the complex regional licensing agreements that govern the distribution of music and movies in various regions.

I nigde ne vidim da mogu da kupe iPhone, sem po oglasima.
Citat:
bojan_bozovic: Zašto nas? Ja nemam kompleks da neka tamo firma treba da me udostoji prodavanjem svojih proizvoda, i ako me neće kao kupca, biram drugi proizvod.

Za tebe ne znam... :) Ajd' da je žena po sredi, pa da kukaš što te neće, ali Epl.... :)

Ajde odaberi drugi proizvod - Nexus 4 pa ga kupi preko Play Store-a.
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 00:28 ] @
Citat:
Ajde odaberi drugi proizvod - Nexus 4 pa ga kupi preko Play Store-a.


Moram li da kupujem preko plej stora? Mogu li nešto drugo sem toga? Neki htc npr. ili soni?

Evo, izbor http://www.htc.com/rs/smartphones/htc-one-x-plus/

A ajfona u Zimbabveu ima: https://www.econet.co.zw/node/257

[ Devanagari @ 20.01.2013. 00:39 ] @
Citat:
bojan_bozovic:Zašto nas? Ja nemam kompleks da neka tamo firma treba da me udostoji prodavanjem svojih proizvoda, i ako me neće kao kupca, biram drugi proizvod.

Treci put pokusavam nesto da otkucam i ne znam kako da formulisem odgovor na ovakav biser…

To sto ti nemas drugi rezon sem da zelju nekog potrosaca da nesto kupi/konzumira nazoves kompleksom - to je samo tvoj kompleks.

Ako pricamo o problemima, to sto ti i slicni tebi ne mozete da skupite hrabrosti i pogledate istini u oci - a to je da zivite u zemlji od koje svaki biznis bezi utoliko brze i dalje sto je veci i ozbiljniji - to vec nije samo tvoj problem.

Ja ne znam sta bi se desilo ljudima kada bi pogledali toj prostoj istini u oci. Koliko se upinju da joj pobegnu pomislim da bi im eksplodirala glava ili nesto slicno. Da li to zaista toliko boli, da li je moguce da su ljudi generalno toliki slabici i kukavice? Koji je to problem pa da je potrebno izmisljati zavere, ucene od strane Applea i tako neke budalastine…?

Sta tu meni nije jasno - kako je uopste moguce uklopiti sve cinjenice s kojima raspolazemo u tu paranoidnu konstrukciju? Dakle, prva cinjenica je da Apple ima store u svim zemljama izuzev u ono bas najgorim nefunkcionalnim drustvima tipa S. Koreja, neka kavkaske i balkanske zabiti… (zamalo da se zjbm pa da napisem Belorusija ali je cak i oni imaju!). Druga cinjenica je da Apple uopste nije usamljen u tome, naprotiv. Tactman me je preduhitrio za Google Play, dakle voleo bih da cujem kakvu su to zaveru skovali Apple i Google? GP se pojavio u Srbiji i posle kraceg vremena brze bolje ukinuo kupovinu i ostavio samo besplatni trash za raju da se igra. Zasto?! Zbog necega vezano za Srbiju ili zbog necega vezano za njihova uslovljavanja, kaprice, itd.? Voleo bih da cujem tu logicku akrobaciju koja ovo moze da objasni.

To sto tebi ne trebaju proizvodi neke strane firme to nikoga nije briga, nisi ti reper, mnogim ljudima je potrebno i to i jos mnogo toga sto je blokirano tim istim primitivnim zakonima. A ti zakoni su zaostaliji u Srbiji od onih u zemljama u kojima je osnovno prenozno sredstvo koza. To je poenta Tactmanovog "tim je čitava ova priča još gora po nas..."

Krajnje primitivan rezon: meni ne treba = generalno ne treba.
[ newtesla @ 20.01.2013. 01:20 ] @
O, vidim da upadam u temu u pravom trenutku.

Već 5 dana zakupljujem novi server: UK.

Zbog porekla iz Srbije, moj nalog je "under review" - flegovan crvenom zastavicom. Moj GoogleWallet nalog je takođe "flagged", jer sam iz Srbije.

Uplata je zapela, mada su pare sa računa skinute.

Posle slanja skena "utility bill"-a, pasoša i LK obe strane, a onda i printscreen-a GW naloga, dobijem ovakav odgovor na opasku u post-skriptumu da sam navikao više na sigurnosne provere, jer znam da živim u Srbiji:

Citat:
Hi Aleksander,

It's a shame you have to go through so many checks - hopefully everything will be fine and you'll have no more issues with us

======

Za zaplakati.
======

Jabuka? Identična priča, garantujem: dok njima ne bude kristalno jasno da će biti pravno zaštićeni na ovoj teritoriji - duvaćemo ga; bez obzira što ja nikada ne bih kupio Jabuku - poenta je u odnosu domaćeg zakonodavstva prema stranim ulagačima.
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 01:23 ] @
Ne spinujte više, to je zato što ne žele, a ne zato što ne mogu. htc soni samsung itd nemaju problema da posluju ovde a ni onlajn šopovi tipa amazona. Ne kažem da bolje ne bi moglo biti, ali ja sam strpljiv. Ko nije, i može, slobodno može van što se mene tiče ne branim mu.

Zaista, da verujem da epl ne može poslovati ovde zbog nas, a može u nekoj afričkoj vukojebini u kojoj el prezidente trideset godina dobija na izborima premlaćivanjem birača, to ne mogu.
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 01:44 ] @
Citat:
newtesla:
O, vidim da upadam u temu u pravom trenutku.

Već 5 dana zakupljujem novi server: UK.

Zbog porekla iz Srbije, moj nalog je "under review" - flegovan crvenom zastavicom. Moj GoogleWallet nalog je takođe "flagged", jer sam iz Srbije.

Uplata je zapela, mada su pare sa računa skinute.

Posle slanja skena "utility bill"-a, pasoša i LK obe strane, a onda i printscreen-a GW naloga, dobijem ovakav odgovor na opasku u post-skriptumu da sam navikao više na sigurnosne provere, jer znam da živim u Srbiji:

Citat:
Hi Aleksander,

It's a shame you have to go through so many checks - hopefully everything will be fine and you'll have no more issues with us

======

Za zaplakati.
======

Jabuka? Identična priča, garantujem: dok njima ne bude kristalno jasno da će biti pravno zaštićeni na ovoj teritoriji - duvaćemo ga; bez obzira što ja nikada ne bih kupio Jabuku - poenta je u odnosu domaćeg zakonodavstva prema stranim ulagačima.


Lepi offtopic.

Nego kako je epl "strani ulagač" ako prodaje svoje telefone ovde?
[ Homer J. Simpson @ 20.01.2013. 02:36 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Citat:
Ajde odaberi drugi proizvod - Nexus 4 pa ga kupi preko Play Store-a.


Moram li da kupujem preko plej stora? Mogu li nešto drugo sem toga? Neki htc npr. ili soni?

Evo, izbor http://www.htc.com/rs/smartphones/htc-one-x-plus/

A ajfona u Zimbabveu ima: https://www.econet.co.zw/node/257


Ne moras, ali ces platiti duplo vise. Eto znaci imaju i iPhone, trazio sam 5 pa nisam nasao nista kod operatera ...

Ovde se prica o iPhone-u, gde je prodaja moguca u Apple Store-u (nema u Srbiji), preko operatera (nema u Srbiji) ili online (nema za Srbiju). A nema zbog zakonske regulative (napisao sam i kome da se obratite), ne zbog broja primeraka, provizije itd.
Ti ne mozes da odredjujes kako ce Apple prodavati iPhone, i da se pitas zasto ne prodaje kao htc, vec mozes da ne kupis. A ko hoce da kupi i odgovaraju mu Apple uslovi, on ne moze jer zivi u Srbiji.
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 02:40 ] @
Kako znaš da je zbog zakonske regulative?

http://www.elitesecurity.org/p3231668

Kako vidiš, bilo je pregovora sa telenorom i mts, što ne bi bilo moguće da je problem zakonska regulativa.

Pokušaj ponovo.
[ Homer J. Simpson @ 20.01.2013. 02:45 ] @
Eto znam. Bilo je pregovora sa sva 3 operatera, samo 1 je bio ozbiljan ali ne moze ... Pa sam ja pitao kako Google moze (tada je bilo aplikacija na Marketu sa cenom u dinarima) pa mi rekli da Google izgleda ne mari za srpske zakone. Ali i to je pre nestalo nego sto se i pojavilo.

Pokusaj ti ponovo, kad dodje Pay Pal, nakon samo nekoliko meseci doci ce i iPhone (osim ako dodatno ne zapne oko muzike i filmova, verovatno oni iz agencije za fonograme nece znati kako to da sprovedu ili ce znati ali uz masnu ugradnju).
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 02:57 ] @
Je li? Kako ja kupujem karticom stvari iz inostranstva onda? To bez problema radi. Pejment procesori poput pejpala nemaju sa time veze.

Ipak mislim da je problem samo to što Epl nije pristao na uslove koji bi našim operaterima odgovarali (i uzgred, to što su imali nameru da vežu prodaju za određenog operatera govori koliko su ozbiljni i razumeju ovo naše tržište).
[ Tactman @ 20.01.2013. 09:22 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Citat:
Ajde odaberi drugi proizvod - Nexus 4 pa ga kupi preko Play Store-a.


Moram li da kupujem preko plej stora? Mogu li nešto drugo sem toga? Neki htc npr. ili soni?
jel ima dugotrajnog mleka? nema. jel ima kraktkotrajnog mleka? nema. jel ima mleka u prahu? nema.

hm, ajd daj mi onda dva piva...nek se deca navikavaju na nestašicu mleka...
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 12:34 ] @
@Tactman

Eto ti HTC, Sony Xperia to ti je mleko takođe.
Šta hoćeš reći, da je Srbija kriva što gospoda iz Epla nemaju pojma, i ne znaju da ljudi ovde kupuju skupe telefone mahom zato što su modni predmet a ne zbog upotrebne vrednosti, pošto nemaju para da strimuju preko netfliksa filmove na 720p? I ako dođe pejpal, šta će to promeniti, ako je Epl tražio nerealne obaveze od operatera, recimo, po broju prodatih telefona? Svi ćemo odmah postati bogati i moći da strimujemo filmove sa netfliksa na fon od 600€ u 720p?


[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 20.01.2013. u 23:27 GMT+1]
[ bakara @ 20.01.2013. 12:57 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Eto ti HTC, Sony Xperia to ti je mleko takođe.
Šta hoćeš reći, da je Srbija kriva što gospoda iz Epla nemaju pojma, i ne znaju da ljudi ovde kupuju skupe telefone mahom zato što su modni predmet a ne zbog upotrebne vrednosti, pošto nemaju para da strimuju preko netfliksa filmove na 720p?

HTC i Sony imaju takodje skupe telefone...
Kako kupiti aplikacije, filmove, igre....legalno?
U tome je poenta, telefon ces kupiti ovako il`onako
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 13:07 ] @
Citat:
bakara: HTC i Sony imaju takodje skupe telefone...
Kako kupiti aplikacije, filmove, igre....legalno?
U tome je poenta, telefon ces kupiti ovako il`onako


Vidiš, ako amazon radi (a radi), nema razloga da ne radi epl/android onlajn prodavnica takođe. Reći suprotno je spinovanje, i protiv toga se borim na ovoj temi.
Dalje, u trenutku kad Epl više ne bude bolelo levo mudo za nas, filmovi koje prodaju preko ajtjuns biće dostupni sa titlovima na srpskom... jesu li sad? Ako nisu ne sažaljevajte. Ionako vam 720p ekran ne treba za fejs i mejl - i tu je suština problema.
[ Devanagari @ 20.01.2013. 15:11 ] @
Citat:
bojan_bozovic:Šta hoćeš reći, da je Srbija kriva što gospoda iz Epla nemaju pojma, i ne znaju da ljudi ovde kupuju skupe telefone mahom zato što su modni predmet a ne zbog upotrebne vrednosti, pošto nemaju para da strimuju preko netfliksa filmove na 720p? I ako dođe pejpal, šta će to promeniti, ako je Epl tražio nerealne obaveze od operatera, recimo, po broju prodatih telefona? Svi ćemo odmah postati bogati i moći da strimujemo filmove sa netfliksa na fon od 600€ u 720p?

Pokrijte se ušima i ćutite.

Objasni kako se Srbija u tome razlikuje od drugih zemalja i zasto ni Google ne prodaje aplikacije u Srbiji. Tvoja objasnjenja su na nivou tumacenja sire ekonomske situacije u zemlji kao rezultata rada jevrejskog lobija, Bilderberg grupe ili tajnih masonskih loza. Pazi molim te, specijalno se Srbija uslovljava necim cime se niko drugi nije uslovljavao - mislim, sta reci? ZASTO? Treba da zoves Veliku Srbiju, da pitas uvedu IT vesti, da tamo iznosis takve analize, to je taj nivo razmisljanja.

[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 20.01.2013. u 23:28 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 15:23 ] @
Citat:
Devanagari: Objasni kako se Srbija u tome razlikuje od drugih zemalja i zasto ni Google ne prodaje aplikacije u Srbiji. Tvoja objasnjenja su na nivou tumacenja sire ekonomske situacije u zemlji kao rezultata rada jevrejskog lobija, Bilderberg grupe ili tajnih masonskih loza. Pazi molim te, specijalno se Srbija uslovljava necim cime se niko drugi nije uslovljavao - mislim, sta reci? ZASTO? Treba da zoves Veliku Srbiju, da pitas uvedu IT vesti, da tamo iznosis takve analize, to je taj nivo razmisljanja.


Objasni zašto Epl ne radi ovde, a rade Samsung, HTC, Soni? Zasto itunes prodavnica ne radi, a radi amazon?


[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 20.01.2013. u 23:29 GMT+1]
[ mr. ako @ 20.01.2013. 16:49 ] @
Citat:
newtesla:
O, vidim da upadam u temu u pravom trenutku.

Već 5 dana zakupljujem novi server: UK.

Zbog porekla iz Srbije, moj nalog je "under review" - flegovan crvenom zastavicom. Moj GoogleWallet nalog je takođe "flagged", jer sam iz Srbije.

Uplata je zapela, mada su pare sa računa skinute.

Posle slanja skena "utility bill"-a, pasoša i LK obe strane, a onda i printscreen-a GW naloga, dobijem ovakav odgovor na opasku u post-skriptumu da sam navikao više na sigurnosne provere, jer znam da živim u Srbiji:

Citat:
Hi Aleksander,

It's a shame you have to go through so many checks - hopefully everything will be fine and you'll have no more issues with us

======

Za zaplakati.
======

Jabuka? Identična priča, garantujem: dok njima ne bude kristalno jasno da će biti pravno zaštićeni na ovoj teritoriji - duvaćemo ga; bez obzira što ja nikada ne bih kupio Jabuku - poenta je u odnosu domaćeg zakonodavstva prema stranim ulagačima.


Da li si upao u temu u pravom trenutku ne znam, ali da ono sto si rekao nema veze sa temom, to je sigurno. :) A izgleda si i pregrejao, ne znas gde udaras... vec si ranije upao na temu, nekoliko puta. :)
http://www.elitesecurity.org/p3233417
http://www.elitesecurity.org/p3233957
http://www.elitesecurity.org/p3234256


Nego, i sam kazes "Zbog porekla iz Srbije, moj nalog je "under review" - flegovan crvenom zastavicom.", a to povezano sa nekim proslim vremenima, ne sadasnjim.

Ta UK firma kod koje si kupio server koristi staru data listu gde je Srbija i dalje oznacena kao opasno podrucje sa kog dolaze e-transakcije. Sto? Pa pola srbije je par godina pre i posle 2000. godine narucivalo sve i svasta iz svih mogucih i nemogucih online prodavaca, sta god je moglo da se naruci... da, dinosaurus sa snimanja Jurassic Parka, Jeep Pajero sto je stigao iz UK u luku u Italiji, DVD-eva toliko da se otvori DVD klub na Novom Beogradu (i otvorio se ;) ), itd. (inace, sve pojedinacni slucajevi, nista organizovano i zbirno :) ).


On topic:
Ono sto je problem ovde na temi je uporno spinovanje, a time i velicanje lika i dela Vese Jevrosimovica, koji je i zapoceo ovu ujdurmu spinom na Twitteru - i svaka mu cas' za to, Klout influence mu je sigurno narast'o za 500%. :)

Ko sto rekoh u ranijim porukama 1 2 3:
Iako smo banana drzava, nismo bas dildo od drzave. Znaju se procedure i potrebne sertifikacije, a Vesa to nije imao... i onda se odlucio da twitne malo, pljucne i zamuti vodu... jos je u recenicu ubacio kako bi on platio porez drzavi, da bude ozbiljnije i zvuci kao da je u pravu. :D
Dig'o je prasinu, pljucno na drzavu, raspalio fanboy-liberalizam i izvrsio pritisak uz vrlo malo ulozenih sredstava. Eno angazovao je Istoka Pavlovica i B92 da na vestima u 16h pokusaju da sastave neku smislenu recenicu (Istoku to i nije poslo za rukom... (a ni B92 nije mnogo bolji, standardno :D )), cak se i Jasna Matic pojavila sa nekim uopstenim palamudjenjem o zivotu i Internetu. Sve je spremno. Ceka se popustanje drzave pred kapitalom.
...a jos usput ako se izreklamiramo kao dobrocinilac koji hoce da uveze 200 (dvestotine) komaTa bozanskog telefona i plati porez truloj drzavi - tim bolje (Vesa dobija titlulu glavnog Twitter-spin-majstora). A svi ostali koji su se primili na hash tag #primamubuljuzaapple dobijaju jedno veliko L na sred cela i besplatan sut u bilo koji bolni predeo. :D

Sto se tice dela "ZASTO?" nemamo Apple u Srbiji, to je pitanje pre svega za sam Apple. Tek kad oni kazu sta je u pitanju, valja dalje pricati...
[ bakara @ 20.01.2013. 17:33 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Objasni zašto Epl ne radi ovde, a rade Samsung, HTC, Soni? Zasto itunes prodavnica ne radi, a radi amazon?

Zato sto apple ne prodaje samo hardver vec kompletnu uslugu.

A evo i kako amazon radi, mogu da kupim ali nece da mi posalju[ Homer J. Simpson @ 20.01.2013. 17:46 ] @
Citat:
mr. ako:
Sto se tice dela "ZASTO?" nemamo Apple u Srbiji, to je pitanje pre svega za sam Apple. Tek kad oni kazu sta je u pitanju, valja dalje pricati...

Pa rekli su, ali ne tebi nego onima koji mogu da rese problem, ako hoce da rese

Citat:
bojan_bozovic:
Je li? Kako ja kupujem karticom stvari iz inostranstva onda? To bez problema radi. Pejment procesori poput pejpala nemaju sa time veze.

Pay Pal nema veze sa problemom Apple-a (nije Pay Pal problem) nego Pay Pal (eBay) i Apple imaju isti problem (a moguce je da Apple ima jos i dodatni). Zajednicki problem, kao onaj zajednicki imenitelj u matematici.

Zasto Amazon radi (iako ne salje nista sem knjiga i cd-dvd-ova) ne znam. Ili imaju drugaciji model tog online sistema ili ne mare za zakone neke tamo Srbije (izgleda ne mare ni za zakone U.S, eno IRS ih nesto istrazuje). A Amazon i iTunes nemaju nista zajednicko, Amazon prodaje muziku, filmove na medijumima, a iTunes samo digitalno ...
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 17:51 ] @
@Bakara

Koji spin!

Pa Amazon šalje van SAD samo knjige i dvdove! Tehnička roba ne može da se kupi tako preko njih!@Homer

Koji to problem imaju, a? To da u Zimbabveu nema pejpala, a ajfon se prodaje?

Objasni to malo, molim te.

Dalje, koliko ja znam, korišćenje itunes nije uslovljeno pejpalom. Možeš li sa itunes da kupiš preko kartice u SAD, zaobilazeći pejpal? Ajde da vidimo...

http://support.apple.com/kb/ht1918

Vidiš može i preko kreditne kartice, kad je traže... E pa ako Blizardova, ili Godedijeva, il Amazonova banka nema problema da mi naplati sa viza kartice, molim objasni zašto Eplova ne može?
Ili Epl samo boli Stojko da posluje ovde?
[ Devanagari @ 20.01.2013. 18:07 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Citat:
Devanagari: Pravo si drcan ali samo dok ne treba da objasnis kako se Srbija u tome razlikuje od drugih zemalja i zasto ni Google ne prodaje aplikacije u Srbiji. Tvoja infantilna objasnjenja su na nivou tumacenja sire ekonomske situacije u zemlji kao rezultata rada jevrejskog lobija, Bilderberg grupe ili tajnih masonskih loza. Pazi molim te, specijalno se Srbija uslovljava necim cime se niko drugi nije uslovljavao - mislim, sta reci? ZASTO? Treba da zoves Veliku Srbiju, da pitas uvedu IT vesti, da tamo iznosis takve analize, to je taj nivo razmisljanja.


Objasni zašto Epl ne radi ovde, a rade Samsung, HTC, Soni? Zasto itunes prodavnica ne radi, a radi amazon?

I ovo te molim, ne stavljaj mi u usta ta rasistička sranja, koja izrekao nisam. Ako ne možeš ništa sem ad hominem napada, bolje ćuti.

Opet ti zapovedas ljudima sta da rade, nikako da shvatis da nemas ta ovlascenja.

Nisam ti nista stavljao u usta, da umes da sabiras dvojke to bi i sam shvatio ali onda ne bi ni bilo citave ove rasprave. Da pokusam da ponovim: trivijalna objasnjenja koja nudis za rudimentalni problem koji postoji u zemlji (finansijske transakcije sa inostranstvom) su istovetna onima koja se dobijaju u kurgovima teoreticara zavere na pitanje zasto je citava zemlja generalno u banani. Je li sada jasnije?

Pre nego sto nastavis da propitujes ovde bio bi red da odgovoris na nesto sto si upitan nekoliko puta pre toga. Hajde da zanemarimo Apple za momenat, posto je ocigledno blasfemican entitet u tvojoj religiji pa ti samo njegovo spominjanje dize pritisak - reci zasto je Google blokirao paid apps na srpskom Google Play? Da nije i on pokusao da zjb srpske operatere, drzavu i rod?

Ukoliko hoces da povlacis paralele reci gde su linkovi za Samsung/HTC/Sony app storeove u Srbiji???
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 18:15 ] @
Pitaj slobodno Gugl što su reklame blokirane - to mene ne interesuje.

Ne kažem da zakon o deviznom poslovanju nije loš, i da ga ne treba menjati, ali tvrdim da nije razlog zato što nemamo itunes (jedva čekam da se liberalizuje, inače). To su dve sasvim različite stvari.
[ bakara @ 20.01.2013. 18:17 ] @
Citat:
bojan_bozovic: @Bakara

Koji spin!

Pa Amazon šalje van SAD samo knjige i dvdove! Tehnička roba ne može da se kupi tako preko njih!

Pa ja sam lepo pitao ovo:

Citat:
bakara:
Kako kupiti aplikacije, filmove, igre....legalno?

A ti si naveo primer amazona...
Ja hocu da kupim to sto sam okacio, a ti mi nudis knjige...?

I ajde odgovori na ovo:

Citat:
Devanagari:
Ukoliko hoces da povlacis paralele reci gde su linkovi za Samsung/HTC/Sony app storeove u Srbiji???
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 18:20 ] @
Aplikacije, filmove, igre, možeš kupiti bez problema. Kamere ne možeš, jer si pokušao kameru da kupiš.

A za android apps, pitaj to Gugl.

Zašto? Sve se transakcije vizom vrše preko centrale vize u sad, i ako jedna američka banka može da naplati sa naše viza kartice mogu sve.
[ Devanagari @ 20.01.2013. 18:23 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Pitaj slobodno Gugl što su reklame blokirane - to mene ne interesuje.

Kakve reklame covece???

Citat:
bojan_bozovic:
Ne kažem da zakon o deviznom poslovanju nije loš, i da ga ne treba menjati, ali tvrdim da nije razlog zato što nemamo itunes (jedva čekam da se liberalizuje, inače).

Opet te pitam za Google Play apps. Tvoje je puno i neotudjivo pravo da uporno tvrdis nesto bez da dajes ikakvo obrazlozenje za tu tvrdnju ali nadam se da ti je jasno da to tvoj kredibilitet obara na nulu. Tri puta ti postavljam isto pitanje, ne odgovaras na njega ali uporno "tvrdis". Pa dobro, to ti niko ne moze zabraniti.
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 18:27 ] @
Već sam ti odgovorio za Google Play, ako ne radi, problem je samo do Google-a. Zašto? Zato što se sve transakcije Visa karticama vode preko centrale Vise u SAD, pa ako jedna američka banka može naplatiti preko Visa kartice izdate u Srbiji, može svaka, jer banke međusobno to ne rade.
[ Devanagari @ 20.01.2013. 18:31 ] @
Da, Google, jasno - ali sta konkretno? Apple uslovljava operatere, dobro, on je zao. Medjutim, Google je dobar, on nam je dao Android, koji on konkretno ima problem posebno sa Srbijom? Jer kao sto postoji AppStore u drugim zemljama, postoji i Google Play. Kako to da Google ima problem bas sa Srbijom?
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 18:36 ] @
Nije Google dobar ili Apple zao. Firma ne može biti dobra ili zla.
[ Homer J. Simpson @ 20.01.2013. 18:53 ] @
Citat:
@Homer

Koji to problem imaju, a? To da u Zimbabveu nema pejpala, a ajfon se prodaje?

Objasni to malo, molim te.

Dalje, koliko ja znam, korišćenje itunes nije uslovljeno pejpalom. Možeš li sa itunes da kupiš preko kartice u SAD, zaobilazeći pejpal? Ajde da vidimo...

http://support.apple.com/kb/ht1918

Vidiš može i preko kreditne kartice, kad je traže... E pa ako Blizardova, ili Godedijeva, il Amazonova banka nema problema da mi naplati sa viza kartice, molim objasni zašto Eplova ne može?
Ili Epl samo boli Stojko da posluje ovde? :)


Cim nadjes gde sam rekao da je koriscenje iTunes-a uslovljeno Pay Pal-om, ja cu da ti kazem sta sam tacno cuo i od koga, imenom i prezimenom !
Nadam se da ces uspeti da procitas i shvatis recenicu

[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 20.01.2013. u 23:36 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 20.01.2013. 19:11 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Pay Pal nema veze sa problemom Apple-a (nije Pay Pal problem) nego Pay Pal (eBay) i Apple imaju isti problem (a moguce je da Apple ima jos i dodatni). Zajednicki problem, kao onaj zajednicki imenitelj u matematici.


E vidi, razumeo sam da taj zajednički problem vezan za poislovanje u Srbiji.[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 20.01.2013. u 23:35 GMT+1]
[ ventura @ 20.01.2013. 20:08 ] @
Zašto Apple na Srpskom tržištu nema ovo, nema ono, ne dozvoljava ovo i ono? Odgovor je vrlo prost - zato što je u pitanju Apple.

Apple ima jednu dobru reputaciju da ne rade mnogo toga, ali ono što rade, urade kako treba.
[ Devanagari @ 20.01.2013. 20:43 ] @
Naravno ali to je trivijalan odgovor na pitanje zasto bas u Srbiji. I zasto Google isto? PP?

Znaci koji je to problem pa da ni jedni ni drugi ne rade tu vrstu posla bas u Srbiji, mimo toliko drugih zemalja? Ako se Appleu digao patak da ucenjuje posebno Srbiju, koja je onda prica sa Googleom?

Sta to u Srbiji ne moze da se uradi sto moze u Centralnoafrickoj republici, Nigeru, Gvatemali, Bocvani, Crnoj Gori? Ili ako je to nesto sto treba da se uradi totalno posebno za Srbiju onda se vracamo na prethodno pitanje…