[ aleks92 @ 11.01.2013. 20:12 ] @
Izguglao sam sve i svasta i na raznim sajtovima pronasao brojne informacije koje me sada dovode u veliku dilemu.
Posto sam u prilici da predam za Rumunsko drzavljanstvo kao dete rodjene rumunke ucinio bih to samo ako mi taj dokument
daje neke olaksice u pronalazenju posla u drzavama koje to dozvoljavaju za Rumunske drzavljane (Italija,Spanija,Svedska ..od sledece godine Nemacka,Austrija itd)..
Medjutim,da li ja imam ista prava u tim zemljama za zaposlenje kao i rumuni koji zive i koji su skolu zavrsili u Rumuniji za razliku od mene koji sam skolu zavrsio u Srbiji i nemam ni dan boravka u Rumuniji. Nisam visoko obrazovan,imam Masinsku srednju - Masinstvo i obrada metala.
Posao bih trazio od naredne godine u ugostiteljstvu za pocetak i upisao u toj zemlji kurs jezika kako bih kasnije mogao da konkurisem za posao u struci za koji nemam radnog iskustva...Sta mi vi predlazete i sta mislite da je najpametnija odluka.Otici tamo i truditi se da po svaku cenu uspem u toj nameri ili jednostavno u startu odustati? Molim vas za najiskrenija misljenja i tacne informacije u vezi ovog drzavljanstva..Pozdrav
[ deedee5 @ 11.01.2013. 21:17 ] @
Citat:
Truditi se da po svaku cenu uspem u toj nameri

Lepo uzmi papir i olovku i 100x napiši ovo gore...
[ aleks92 @ 12.01.2013. 18:16 ] @
Dobro ok razumem to ali trebaju mi vasa iskustva i znanja jer ne mogu ovako da bilo sta planiram !
Ako naucim jezik do sl.godine i odem za Nemacku,dal` treba da se odjavim sa ove adrese ovde u Srbiji i kad stignem tamo da prijavim u policiji boravak ili ne moram na nekoj adresi gdee budem ziveo ? Da li trebam/moram da se prijavim na njihov biro i jel to moguce ? Sa tim drzavljanstvom se mogu zadrzati 3 meseca,ali ako ne nadjem posao moram da se vratim.Ali ako nadjem posao da li postoji zakon po kome bih ja morao da zaradjujem odredjenu sumu novca da bih produzio svoj boravak (dokaz da imam sredstava za zivot u toj zemlji )? Jer sa platom nekoga ko radi u ugostiteljstvu nzm da li je moguce :/ ..nadam se da znate nesto o ovome !
[ mihaleks @ 12.01.2013. 18:36 ] @
Zakon o prebivalistu i boravistu gradjana

Prijava privremenog boravka u inostrastvu
i povratka iz inostranstva
Član 19.
Grañani koji odlaze u inostranstvo s namerom da neprekidno borave u
inostranstvu duže od 90 dana dužni su da, pre odlaska, nadležnom organu prijave
privremeni boravak u inostranstvu.
Grañani koji odu u inostranstvo s namerom da neprekidno borave u
inostranstvu ne duže od 90 dana, a svoj boravak produže, dužni su da privremeni - 5 -

boravak u inostranstvu duži od 90 dana prijave nadležnom organu, preko
diplomatsko-konzularnog predstavništa.
Grañani iz st. 1. i 2. ovog člana dužni su da prijave povratak u zemlju u roku
od osam dana od dana povratka u mesto prebivališta.
U slučajevima iz st. 1–3. ovog člana grañani su dužni da podnesu prijavu i za
maloletna lica ukoliko ona putuju sa njima.
Podnosiocu prijave privremenog boravka u inostranstvu i povratka iz
inostranstva izdaje se odgovarajuća potvrda.
III. KAZNENE ODREDBE
Član 27.
Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko
lice:
5) ako ne prijavi privremeni boravak u inostranstvu duži od 90 dana ili ako
ne prijavi povratak u zemlju, u skladu sa članom 19. st. 1–4. ovog zakona;
[ mihaleks @ 12.01.2013. 18:37 ] @
Aleks92 jedno pitanje za tebe. Znas li nesto o rumunskoj vozackoj dozvoli i kako se moze nasa zameniti za njihovu?
[ član @ 12.01.2013. 18:38 ] @
uh, druže, kolko si ti daleko otišao u planovima... :)

od sledeće godine sa rumunskim/bugarskim pasošem ćeš moći neograničeno da sediš i radiš na teritoriji EU sve jedno da li našao tamo posao ili ne.
Ne znam da li u Srbiji treba da se odjavljuješ kad budeš odlazio, a na novoj adresi u EU svakako treba da prijaviš boravak.
[ aleks92 @ 12.01.2013. 19:19 ] @
Hvala na odgovorima :) Mihaleks - za v.dozvole trenutno ne znam nista.Probacu da se raspitam pa ako dobijem neke info.javicu ;)
@član pa jesam,znam da mnogo pitam,ali stvarno mnogo toga ni ne znam..
[ mihaleks @ 12.01.2013. 19:41 ] @
Forum je tu da se razmenjuju informacije. Gledaj odmah sta moze oko vd zato sto u nekim zemljama Evrope neces moci nasu da zamenis i moraces ponovo sve da polazes.
[ Svejeok @ 14.01.2013. 03:03 ] @
Ako zelis da radis u EU , treba ti pasos iste (kao 'leba da jedes) , a to ti omogucava rumunski pasos. Vidim da nisi upucen , ali ti sa EU pasosem imas teorijski ista prava kao nemac , francuz , svedjanin and so on. Postoji normalno malo diskriminacije , malo jezik , malo ovo - ono ali to su zanemarljive stvarcice ako ulozis u sebe. Izmedju ostalog vazeca vozacka dozvola iz Rumunije je OGROMNA prednost , jer na teritoriji EU mozes da vozis kao u zemlji koja ti je izdala pasos.Sa srpskom dozvolom se vozi (cini mi se) "samo" god dana u EU/EEA zemljama , i to je veoma bitna razlika.
U prevodu :
Iskoristi veliku prednost koju imas i poljubi rumunsku zastavu :)
[ SunnyBoy @ 14.01.2013. 08:22 ] @
Citat:
mihaleks:
Zakon o prebivalistu i boravistu gradjana

Prijava privremenog boravka u inostrastvu
i povratka iz inostranstva
Član 19.
Grañani koji odlaze u inostranstvo s namerom da neprekidno borave u
inostranstvu duže od 90 dana dužni su da, pre odlaska, nadležnom organu prijave
privremeni boravak u inostranstvu.


A koji je nadlezni organ?

PS: Rumunski i Bugarski gradjani (EU2) nemaju isti tretman kao gradjani ostalih EU zemalja, no uskoro ce isteci zastitna klauzula. U Svajcarskoj redukovana prava imaju gradjani EU8.
U svakom slucaju, preporucljivo je da se za svaku zemlju proveri, posto neke zemlje ne koriste zastitnu klauzuli, a neke koriste u manjem ili vecem obimu.
[ mihaleks @ 14.01.2013. 08:47 ] @
Pa upravni poslovi u policiji iliti salteri u policiji a ko ce drugi biti nadlezni organ?
[ aleks92 @ 16.01.2013. 20:26 ] @
Ok..znaci da ipak ima nekih prednosti sa tim pasosem.Hvala na odgovorima,bacam se ja uskoro na ucenju jezika ;)
[ sakis992 @ 01.02.2013. 19:10 ] @
Da li postoji mogucnost da se dobiju rumunski papiri i pasos,iako neam nikog poreklom odatle??
Postoji li ikakav nacin za to?
[ aleks92 @ 02.02.2013. 18:47 ] @
sakis992 na osnovu cega mislis da dobijes papire? Mislim da su sanse skoro nikakve..Jel znas jezik ? i odakle si tacno ?
[ keresztur @ 07.02.2013. 14:52 ] @
Hmmm, pitam se kako bi gledali na nekoga kome je pradeda bio Cincar iz Makedonije (Vlah, što bi neki rekli, iako se zna da to nije isto) sa nečime što liči na rumunsko prezime. Znam da su Rumuni početkom prošlog veka gledali na njih kao na neku svoju davnu i udaljenu dijasporu, pa su čak bila i neka preseljenja u Rumuniju.
Ako neko slučajno zna ili je čuo nešto više o tako nekim mogućim kombinacijama, nadam se da će da podeli sa nama.
Zvuči čudno i nemoguće, ali ako može Bugarska tako sa Gorancima, što ne bi mogla i Rumunija sa Cincarima? ;)
[ grujica91 @ 21.05.2013. 14:00 ] @
Dobar dan, mene interesuje da li ja mogu da dobijem rumunsko državljanstvo, pošto je moja čukunbaba (baba od mog dede) rodjena u Rumuniji i bila je rumunski državljanin. Ne znam rumunski jezik, ali ako je neophodno mogao bih da naučim. Mene interesuje rumunsko državljanstvo zbog njihovog pasoša. Pozdrav
[ mirko09 @ 23.05.2013. 10:38 ] @
Citat:
grujica91: Dobar dan, mene interesuje da li ja mogu da dobijem rumunsko državljanstvo, pošto je moja čukunbaba (baba od mog dede) rodjena u Rumuniji i bila je rumunski državljanin. Ne znam rumunski jezik, ali ako je neophodno mogao bih da naučim. Mene interesuje rumunsko državljanstvo zbog njihovog pasoša. Pozdrav

Koliko ja znam, u Rumuniji ne postoji zakon po kome se na osnovu predaka dobija državljanstvo (kao što je slučaj sa Mađarskom).
Pretpostavljam da je rumunsko državljanstvo moguće dobiti kada tamo provedeš neki niz godina sa radnom vizom, na osnovu braka sa rumunskim državljaninom i sl. kao i u drugim EU državama.

U kom delu Rumunije je bakuta rođena? možda imaš prava na mađarsko državljanstvo ako je rođena na teritoriji koja je pripadala Mađarskoj... mada, kako god bilo, do papira koji dokazuju tvoju vezu sa tom čukun-babom bi sigurno bilo mnogo, mnogo teško doći.
[ grujica91 @ 23.05.2013. 17:04 ] @
Rodjena je u selu Mali Gaj (rum. Gaiu Mic), u rumunskom delu Banata, oko Temisvara, ime joj je Ana Seržen. Imamo neke dokumente o njoj, to je moj deda još odavno sačuvao, a postoje njeni podaci i u crkvi gde je venčana, sve u svemu, mogu da dokažem da mi je ona predak, samo pitanje je da li bi mi to nešto pomoglo...hvala na odgovoru :)
[ mirko09 @ 23.05.2013. 20:39 ] @
Citat:
grujica91: Rodjena je u selu Mali Gaj (rum. Gaiu Mic), u rumunskom delu Banata, oko Temisvara, ime joj je Ana Seržen. Imamo neke dokumente o njoj, to je moj deda još odavno sačuvao, a postoje njeni podaci i u crkvi gde je venčana, sve u svemu, mogu da dokažem da mi je ona predak, samo pitanje je da li bi mi to nešto pomoglo...hvala na odgovoru :)

Baba ti je onda definitivno rođena na teritoriji nekadašnje Mađarske, ako je rođena pre 1921 god. a verujem da jeste.
Ako ti samo treba EU pasoš (ako ne radiš to iz nekioh drugih razloga), onda se bolje uputi oko procedure dobijanja mađarskog državljanstva, pošto si rekao da rumunski neznaš (a verovatno ni mađarski :) manje/više sve jedno ti je koji ćeš jezik učiti.
[ grujica91 @ 24.05.2013. 23:41 ] @
aha, e pa jos bolje onda, jer mogu da prilozim dokumentaciju jos od nekih predaka, posto imam jako puno predaka rodjenih u Banatu u to doba, e sad jos jedino da upisem neki kurs madjarskog jezika, doduse, znam da je madjarski dosta tezak, ali ima bar neke nade da u buducnosti mogu to da ostvarim...Meni je najvise zbog pasosa, jer se bojim ko zna sta ce biti sa nama, da nam ne uvedu ponovo vize za zemlje EU (daleko bilo), a sa madjarskim mogu da putujem i u neke zemlje u kojima nam traze vize ( USA, UK )...Jel si imao ti neka iskustva sa madjarskim ili nekim drugim drzavljanstvom ? Hvala ti za odgovore, pozdrav :D
[ cokomoko @ 05.08.2013. 08:59 ] @
Citat:
aleks92:
Ok..znaci da ipak ima nekih prednosti sa tim pasosem.Hvala na odgovorima,bacam se ja uskoro na ucenju jezika


Zdravo Aleks92. Da li si sređivao nešto od te dokumentacije za državljanstvo? Zanima me jer i ja planiram da napravim rumunski pasoš. Takođe mi je mama Rumunka, pa se nadam da mogu na osnovu toga dobiti njihovo državljanstvo.
[ Danijela 115 @ 17.07.2014. 22:00 ] @
Koji su uslovi za rumunsko drzavljanstvo?
[ iwwan666 @ 29.04.2015. 20:56 ] @
Zdravo svima cujem da se uskoro treba otvoriti rumunski kozulat u Zajecaru
Dali mi kao vlaska manjina mozda imamo pravo na rumunsko drzavljanstvo znamo rumunski i dali ce biti uslov da se ima neko srodstvo iz rumunije http://static.elitesecurity.org/confusedsquare.gif
[ aspireE @ 05.03.2016. 11:30 ] @
Pozdrav drugari,da li ima nekih novosti sto se tice dobijanja rumunskog drzavljanstva?
[ iwwan666 @ 10.03.2016. 20:48 ] @
Hmm Vidim dosta ljudi iz mog sela idu za Rumuniju nesto muvaju po bukurestu nesto se desava niko ne prica nista
na jednoj stranici na face kaze ovako:
Polakomljeni, uspeli su da preko jedne lažne izjave na ličnu odgovornost da se osećaju kao rumuni da se upišu na raznim školama u Rumuniji ,naravno na budžetu uz obaveznu stipendiju.
[ mladen2008 @ 16.10.2017. 19:48 ] @
Koji su uslovi za rumunsko drzavljanstvo? Ima li neceg novog na ovu temu? Kako dobiti drzavljanstvo ako nemam predake?
[ sssladja @ 30.10.2017. 05:45 ] @
>
[ mare060606 @ 06.07.2021. 15:46 ] @
Da li je neko podneo zahtev za rumunsko drzavljanstvo, i ako jeste da li ima neku informaciju koliko se ceka ?
postoji mnogo nacina za podnosenje zahteva, promovisanje kulture, preci itd. ....