[ erkan @ 09.03.2004. 08:22 ] @
pozdrav svima,
javilo mi se par interesantnih problema i nikako da skontam u cemu se radi.

1. Naime, u ASP.NEt projektu pokusavam da kalendarskim user kontrolama postavim CurrentCulture, medjutim, uvijek kao trenutni culture javlja hr-HR iako mi je racunar (kao server) defaultno postavljen na ruski, a ostalim klijentima razlicito: engleski ili serbian ...Medjutim, uvijek postavlja hrvatski??? Moze li mi neko pojasniti u cemu se radi?

2. Druga mistreriozna (za mene) stvar je sto je nemoguce u bilo kojoj funkciji promjeniti vrijednost nekog polja, public ili private, a da ono zadrzi tu vrijednost. Pokusavao sam i sa propertima, ali isto - nikako da zadrzi promjenjenu vrijednost!
Na kraju sam (kao ocajnicki potez) postavio ta polja kao static (mada mi ne trebaju kao takve), i za divno cudo - radi! Varijable zadrzavaju promjenjenu vrijednost...
Mislim da to nije adekvatno rjesenje, pa bih zamolio nekoga da mi pojasni u cemu sam pogrijesio.

Hvala!
[ degojs @ 09.03.2004. 08:49 ] @
2. Radi se o principu na kome radi web: klijent se konektuje na server, server mu pošalje podatke i konekcija se prekida, što znači da server zaboravlja sve. E sad, postoji rešenje u vidu Session promenjivih, ali klijent mora imati omogućene kukije, kako bi server uspeo da poveže klijenta i sesiju. Jendnostavno ako želiš da pamtiš vrednosti možeš da koristiš nešto poput Session["Ime_promenjive"], odnosno:

Session["Username"] = "Marko";

a zatim negde, na nekoj drugoj stranici (ili toj istoj):

string username = Session["Username"].ToString();

Naravno, ako radiš sa VB.NET onda ćeš [uglaste] zagrade da zameniš sa (običnim).

Sesija se prekida kada istekne vreme podešeno za dužinu sesije (mislim da je po difoltu 20 minuta - dakle, ako odeš na neku stranicu sajta i 20 minuta ne radiš ništa, Session promenjive će da "ispare") ili kada klijent zatvori browser (nisam ni za ovo 100% siguran, proveri). Postoje još neki načini da se uradi isto, ovo je jednostavniji.

Kada članove deklarišeš kao static treba da znaš da će biti dostupni na nivou ASP.NET aplikacije. Praktično, ako 2 korisnika odu na tvoj sajt, svaki od njih će čitati ALI I PISATI te iste promenjive, što verovatno nije ono što ti treba. Dakle, može static, ali samo za čitanje, nikako i za pisanje u iste.

Pogledaj ovde na forumu, imali smo nedavno još jednu sličnu temu.
[ erkan @ 09.03.2004. 11:05 ] @
Hvala puno.
Sasvim malo sam radio u ASP 3.0, a i nedavno sam poceo malo gledati ASP.NET
tako da sam previdio cinjenicu na koju si mi ukazao, mada mi je odranije bilo nekako poznato, ali ne sasvim, hvala ti puno, ne preostaje nista drugo do 'knjigu u ruke'.