[ wex-alpha @ 12.01.2013. 11:39 ] @
Postavljena je e-commerce aplikacija (jos uvijek development faza) na Amazonu.
Koriste se dva servera:
RDS - MsSQL 2012 baza
EC2 - Win 2012 Server

Sve to odlicno radi, ali problem je sa FTS (Full Text Search). Spor je odziv. Gdje lokalno treba recimo 0,1 sekunda na Amazonu treba 5 sekundi. Ako uzmem zvijer od RDS servera to spadne na 4 sekunde (ali to je pretjerano). Problem postoji, ocigledno!!!
Dal je do softvera koji koristim, ne znam. Jer ista konfiguracija (doduse ne jednom serveru) lokalno daje sasvim razlicite rezultate (lokalno se mjeri u milisekundama, a na Amazonu u seknudama!!!).
Nakon bezbroj sati citanja, testiranja, kontaktiranja... bez uspjesnog odgovora zasto FTS kasni. Na Amazon forumu se niko nije ni udostojio da odgovori, na SO forumu mi kazu da kontaktiram Amazon... lol

Planiram drugi pristup. EC2 ima dosta konfiguracija, izmedju ostalih je i MsSQL 2012 i Server 2012 na jednoj masini.
Planiram da to probam. Znam da je idealno okruzenje dvije masine, ali u mom slucaju ja to ne mogu da rijesim, zato intenzivno razmisljam da probam sve na jednoj masini.

Najveca mana RDS Servera (zaseban MsSQL server) je nepostojanje File Systema prema korisniku. Jednostavno receno, file sistem je meni nedostupan, a u EC2 sve na jednoj masini onda imam pristup file sistemu.

Sta mislite? Koliko realno gubim na performansama (odokativno) ako sve to vrtim na jednoj masini (ako uzmemo u obzir da sve radi kako treba).

Naravno, taj jedan server mogu skalirati kako mi je volja (hardver)
[ dusans @ 12.01.2013. 14:08 ] @
Da li si probao da updejtujes statistiku za sve tabele i view-e, mozda je problem do optimizacije upita a ne do Amazona:

Code:

UPDATE STATISTICS Tabela WITH FULLSCAN, ALL
...


Kad god mi se desilo da na jednoj masini nesto radi brzo a na drugoj sporo, ovo je bilo u pitanju.
[ wex-alpha @ 13.01.2013. 10:01 ] @
Citat:
dusans: Da li si probao da updejtujes statistiku za sve tabele i view-e, mozda je problem do optimizacije upita a ne do Amazona:

Code:

UPDATE STATISTICS Tabela WITH FULLSCAN, ALL
...


Kad god mi se desilo da na jednoj masini nesto radi brzo a na drugoj sporo, ovo je bilo u pitanju.


Hvala na sugestiji, sigurno cu probati.