[ Stefan Markic @ 14.01.2013. 01:29 ] @
Sviđa mi se tekst, plus što je iz jedne perspektive skroz ok, iako je autor naveo da je ceo članak zajebancija. Ovde ću izdvojiti samo jedan bitan deo teksta, a ostatak pročitajte na njegovom blogu.

Citat:
Please note that this article is a parody. The events that happened have not actually taken place, and author has experience using Windows. The article is based on actual experiences.


On the state of Windows on the desktop
--

Mislim da bi bilo previše ako bih temu otvorio u Windows podforumu, a mislim da nema šta da traži u Linux podforumu.
[ component @ 14.01.2013. 07:39 ] @
Super tekst... Baš sam se nasmejao
Svaki put kad neko upoređuje ova dva sistema obično pokušava da prilagodi Linux Windows-u. Zaista interesantna situacija kad proba da se uradi obrnuto
Ovo mi je najbolje:
Citat:
I could download a free copy off torrent sites, and get a matching "activation key".
...
So I got an .iso file. I was lucky enough to find a copy that already includes this "activation key" thingy.

Istina
[ calexx @ 14.01.2013. 08:38 ] @
Kad neko nešto hoće, onda lako napravi priču. Ona prva je htela da pokaže da linux ne valja, ova druga (mada sam samo malo pogledao početak) da može da se napiše i obrnuto. Liči mi na onaj prilog u kome klinac instalira majci razne operativne sisteme da ona izabere tri najbolja i tri najgora. I onda se iskoristi ono što ona ne zna da se objasni da to ne valja ili da toga nema, upravo kao ceo prilog http://jonas.lophus.org/2012/0...nt-have-a-shutdown-button.html gde je autor pokazao da on baš i nije stručan za ovo. A kao vrhunac je oduševljenje tetke kako može da mrda prozor sa kalkulatorom a on se trese kao pihtija ;) što je nešto najbolje što je ona videla i zato je taj OS najbolji. Najgore je što ms-dos 6.22 (koji su proglasili trećim najgorim) nema kalkulator koji će da bude negde na ekranu i što nema shutdown dugme.
[ mmix @ 14.01.2013. 08:53 ] @
Pa pazi, taj komentar sa Shutdown stoji. Zasto bi ja morao da znam ili da gubim vreme kopajuci po netu da moram da pritisnem Alt da bih dobio komandu koja je svuda direktno dostupna. Previse je danas samozvanih UIx strucnjaka koji nesto "streamline"-uju i sve ih nekako zulja WIMP i misle da mogu bolje a prave moronske interfejse. Situacija me potpuno podseca na doskorasnji trend da svaki diplomac CSa mora da izmisli neki idiotski programski jezik, srecom pa je to malo utihnulo.


[ calexx @ 14.01.2013. 09:39 ] @
Ma gnome 3 je čudo, mada sam viđao varijante da postoji i da ne postoji. Kasnije podvarijante i druga DE su imala shutdown ... ali ako ćemo pravo, uvek nešto mora da se dobije dodatnim tasterom ili prelaskom na drugi nivo menija. Neko će da kaže ... ima shutdown, nema sleep ili nema logout ili šta već. Windows uglavnom ima varijantu da se vidi jedno a da drugo dobiješ strelicama ili klikom. Ja za windows izbacim gedžet, na linuxu (KDE) imam desnoklik pa leave pa izbor ili preko menija ... a praktikujem alt-ctrl-del i odatle odmah biram.
Poenta je bila da je tip napisao da ne postoji shutdown a ne da je zavučeno i da mora da se nešto zna ili proba. Desilo se to i meni kada sam probao neku noviju ... hm, baš fedoru, pitao sam gugleta i našao odgovor ... i neću sada da pišem poruke tipa ... eee, fedora nema shutdown.

Oba teksta su napisana planski, jedino što je drugi parodija na prvi. Nadam se da je i taj prvi napisan sa sličnom idejom, a ako nije, onda tek potvrđuje mišljenje o autoru. Šta, koristi outlook i onda drugi os ne valja jer ne može da importuje mejlove? Evo, ja koristim thunderbird i kažem da oba OS-a rade isto. Ajde neka proba da koristi ktorrent u windowsu. ;)
It doesn't have a usable GUI package installer. Ajde? A da proba i neki package manager? Shutdown traži password? Moguće, meni se to nije desilo ali ne kažem da je nemoguće.
[ Stefan Markic @ 14.01.2013. 15:19 ] @
Citat:
calexx:Oba teksta su napisana planski, jedino što je drugi parodija na prvi. Nadam se da je i taj prvi napisan sa sličnom idejom, a ako nije, onda tek potvrđuje mišljenje o autoru.


Kao što već rekoh onde, autor Jonas je vrlo stručan sa Linuxom i već dugo ga koristi. Kada krene da bashuje Linux, kao što to radi u nekim njegovim člancima, bashuje ga iz njegove perspektive krajnjeg korisnika.
Ovo, zapravo, radim i ja. Kada mažem, obično mažem iz perspektive krajnjeg korisnika kada se zabrinem u kom pravcu se nešto razvija, a do čega mi je stalo. Da kažemo da je iz nekog entuzijazma i "ljubavi" prema ovim stvarima, zbog čega treba biti vrlo objektivan. Kada treba nešto izmazati, treba ga izmazati grđe nego neko iz nekog drugog tabora, jer ono što grdiš je tvoje čedo. Tako nekako. :)
[ newtesla @ 16.01.2013. 10:41 ] @
Da, neke stvari iz gornjih komentara stoje.

Ali, u poslednje vreme (u poslu i privatno) sam barem desetak ljudi do 50+ godina preveo na korišćenje Minta: samo da napomenem da je rečenica mog brata "ajd svrati da mi središ nešto na kompu (drnđ mrnđ virusi blablabla) radi sporo" - postala deo istorije. Poslednje što sam mu čačkao po kompu je bila instalacija Jave da bi mogao da pokreće neki java digitron za Ikariam. Pre dve godine ;)

A plus što imam prijatelje (bračni par, svako po 50+) koji su tranziciju sa Minta 11 GNOME na Mint 13 MATE preživeli rečenicom "JBT pa ovo isto... AHA, drugačija ikonica" :D