[ Notorious91 @ 17.01.2013. 02:28 ] @
Postovanje,
imam problema sa algoritmom za projekat, tj. nisam siguran u njegovu ispravnost pa bih vas molio za pomoc
Tekst zadatka

Code:
Napisati C program koji će omogućiti rad sa podacima o evidentiranim parkiranjima na Velikom gradskom parkiralištu. Za svako parkiranje beleži se evidencioni broj (9 cifara), registarska oznaka vozila (najviše 10 karaktera), datum i vreme parkiranja, oznaka upotrebljenog parking mesta (tačno 7 karaktera) i dužina boravka u minutima (do 1 000 000 minuta).
Svi podaci moraju biti smešteni u binarnu sekvencijalno organizovanu datoteku sa faktorom blokiranja f dok ažuriranje mora biti vršeno u režimu redosledne obrade.
Program treba da ponudi sledeće funkcionalnosti kroz formu tekstualnog korisničkog menija:
1. formiranje prazne datoteke pri čemu korisnik zadaje naziv nove datoteke 
2. izbor aktivne datoteke zadavanjem njenog naziva 
3. prikaz naziva aktivne datoteke meni i prve tri tačke (1* 
4.formiranje vodeće serijske datoteke promena direktnim unosom podataka u realnom vremenu, pri čemu sadržaj te datoteke obuhvata slogove namenjene za unos, izmenu i brisanje u aktivnoj datoteci (5*) 
5.formiranje sekvencijalne datoteke promena na sledeći način (5*) 1. učitavanje slogova iz serijske datoteke promena u dinamičku strukturu podataka 2. sortiranje članova strukture podataka prema rastućoj vrednosti identifikatora 3. upis članova strukture podataka u sekvencijalnu datoteku promena 
6.formiranje izlazne sekvencijalne datoteke na osnovu sadržaja sekvencijalne datoteke promena i aktivne datoteke, kao i formiranje datoteke grešaka (5*) 7.
prikaz svih slogova aktivne datoteke zajedno sa adresom bloka i rednim brojem sloga u bloku (3*)
Pripremiti posebnu test datoteku sa podacima koja će sadržati bar 10 slogova. (1*)

Poštovati sledeća ograničenja:
1. vrednost faktora blokiranja f je 5 
2. prilikom rada nad datotekom, dozvoliti preuzimanje i upis isključivo čitavih blokova 
3. prisustvo statusnog polja u datotekama promena 
4. prisustvo polja opisa greške u datoteci grešaka 
5. prisustvo posebnog sloga koji označava kraj datoteke 
6. upotrebu isključivo ASCII karaktera za tekstualni sadržaj


Ako sam dobro shvatio mi vrsimo unos kada unesemo broj slogova koje je jednak faktoru blokiranja f unete slogove upisujemo u vodecu serijsku datoteku. Zatim vrednosti te datoteke ucitavamo u dinamicku strukturi i vrsimo sortiranje, i te vrednosti smestamo u sekvencijalnu datoteku promena. Vrsimo promene tako sto ucitavamo vrednosti stare datoteke i vrednosti sekvencijalne datoteke promena i to snimamo u novu sekvencijalnu datoteku. Moje pitanje je, da li mi u vodecu serijsku datoteku upisujemo nove unete vrednosti na vec postojece (kada dostignemo faktor blokiranja f) ili mozemo da "prepisemo" nove vrednosti preko starih? Takodjen da li dodajemo vrednosti u sekvencijalnu datoteku promena ili nove vrednosti "prepisujemo" preko starih? Da li se ogranicenje da u datoteku smemo da upisujemo ili preuzimamo samo cele blokove odnosi samo na izlaznu sekvencijalnu datoteku ili na sve?

[ Zidar @ 17.01.2013. 14:28 ] @
Pitanje je za forum 'Programiranje'. Sistemi za upravljanje bazama podataka su izmisljeni upravo da bi se izbeglo ono sto se tvojim zadatkom trazi. Tvoj zadatak trazi da pravis binarne sekvencijalne datoteke - termin koji ne postoju u bazama podataka. Mislim da je bolje da pitanje postavis na programerskim forumima. To verovatno nekazu u skoli, ali programiranje i baze podataka su dve razlicite stvari