[ pile_naucnik @ 20.01.2013. 09:26 ] @
Postovanje,
potrebna mi je pomoc i smernice u radu. Citao sam knjige, gledao video tutorijale, malo sam radio primere iz knjiga, ali to nije to.
Shvatio sam da se ipak najbolje uci kada sam nesto radim. Izabrao sam primer iz mog preduzeca, gde kolega vodi racuna i evidenciju o raznim uredjajima kojima raspolazemo. Tabelu trenutnog stanja vodi u excel tabeli, a sve ostalo ima u fasciklama, za svaki uredjaj posebno. Mislim da bi ovaj programcic njemu olaksao posao (a i meni, jer kade je on odsutan ja radim i njegov posao), a meni bi dobro dosao za sticanje nekog pocentog iskustva i znanja.
Sve ovo bih radio u C#, a baza bi bila SQL express ili eventualno Access.

Pokusao sam da sastavim zadatak za projekat, na osnovu intervjua, i to bi izgledalo ovako:

Magacioner zaduzuje uredjaj radnim jedinicama. Uredjaj preuzima bilo koji radnik radne jedinice.
Magacioner preuzima uredjaj radne jedinice i salje ga na pregled ili na popravku. Redovan kompletan pregled uredja se vrsi svake godine, a za neke uredjaje svake tri godine. Na redovan godisnji pregled ne salju se svi uredjaji odjednom, vec magacioner odredjuje koliko kojih uredjaja i kada dostavlja radna jedinica. Prilikom redovnog godisnjeg pregleda za uredjaj se sacinjava potvrda o ispravnosti, a taj pregled vrsi preduzece koje nije u sastavu naseg preduzeca. Prilikom svakog davanja ili preuzimanja uredja sacinjava se potvrda (kada vise uredjaja idu jednom subjektu onda se svi oni nabrajaju u jednoj potvrdi), potvrdu potpisjue magacioner i radnik koji pedaje/preuzima uredjaj.
Po potrebi, magacioner moze od jedne radne jedinice da uzme uredjaj i preda ga drugoj radnoj jedinici.
Magacioner treba uvek da ima preled o broju uredjaja ukupno, broju uredjaja kod radnih jedinica, broju uredjaja na pregledu ili popravci, uredjajima za koje nije izvrsen redovan pregle i sve to po vrstama uredjaja.

Takodje, magacioner treba da ima mogucnost pretrage kada, koliko i kojih uredjaja u odredjenom periodu je imala (koristila) jedna rad. jedinica, kao i mogucnost pretrage gde se u odredjenom periodu nalazio odredjeni uredjaj.

klase: uredjaj, magacioner,
atributi klase uredjaj: vrsta, marka, tip, serijski broj, inventarski broj, stanje (ispravan, neispravan, pregledan, nepregledan, rashodovan, ostecen)

atributi klase magacioner: ime, prezime,korisnicko ime, password
metodi klase magacioner: dodaj novi uredjaj, zaduzi uredjaj, razduzi uredjaj, posalji uredjaj na pregled, izvrsi pretragu, keriraj potvrdu


Jos je rano da govorim o bazi, ali moja razmisljanja su otprilike sledeca: Baza bi bila najverovatnije u SQL express.
Tabele:

nazivi_uredjaja: id_nazur, vrsta, marka, tip

radne jedinice: id_rj, ime_rj

uredjaji: id_uredjaja, id_nazur(FK), serijski broj, inv_broj, napomena

stanje: id_stanje, id_uredjaja(FK), id_rj(FK), datum_zaduzenja, datum_razduzenja, datum_rashodovanja, potvrdaIspravnosti, napomena


Molim vas za predloge i sugestije.

Hvala
[ AMD guy @ 20.01.2013. 14:16 ] @
Citat:
Postovanje,
potrebna mi je pomoc i smernice u radu. Citao sam knjige, gledao video tutorijale, malo sam radio primere iz knjiga, ali to nije to.

Kako nije, meni je to bila odlicna podloga za dalji rad, trebaju ti samo dobri primeri kako da radis.

Jesi li nesto radio, jel si pisao nesto, jel imas neke greske?
Jel si napisao ove klase uredjaj, magacioner?

Za pristup i rad sa bazom se koristi ADO.NET
[ pile_naucnik @ 20.01.2013. 15:48 ] @
Nisam jos nista radio na aplikaciji imam samo ideju koji sam napiao.
Nisam siguran da li sam sve dobro postavio, odnosno da li sam dobro odredio sta ce mi biti klase i metodi klase.
Gledacu da sto pre napravim ovu aplikaciju, ali nisam siguran da ce sve ici tako brzo jer na poslu imam obaveza, a kada dodjem kuci opet obaveze,
ali nadam se da cu bar za mesec - dva izgurati aplikaciju do kraja.
A onda cu je malo prosirivati, cisto vezbe radi i sticanja novih znanja (role na serveru, stored procedure i sl)