[ ivan_srbwap @ 21.01.2013. 23:16 ] @
Već jako dugo (bezuspešno) tražim program za praktično učenje.
Nije mi važan zvuk, samo da se lepo (krupno) vide dirke, da može lepo da se usporava tempo, premotava i sl. Da može da se izoluje solo melodija itd.
Imam vanbasco plejer, ali mu je klavijatura malecna i moram da se zalepim za monitor da bih nešto video.
Pored tog plejera, imam još dvadesetak kojekakvih programčića, ali su ili felerični ili trial.

Valjda mora postojati nešto praktično za tu svrhu. Nisu mi problem toliko pesme. Više su problem brza kola sa brdom trilera.


[ Kovacevic Vladimir @ 22.01.2013. 05:49 ] @
Ako želiš neki program za uspešno učenje, onda to zaslužuje i neko novčano ulaganje.
To nisu tako skupi programi (cca 50 €), a svako ulaganje u učilo, kasnije se višestruko isplati!

Ja koristim MidiIllustrator Maestro 2.0
a ima i drugih, po principu - starije verzije za FREE.

http://music-notation-software.sharewarecentral.com/2.html

Svi software-i iako imaju notni i keyboard/piano prikaz, ipak su ograničeni na osnovne informacije, a za dodatnu interpretacionu korekciju potreban je dobar sluh!

Pozdrav

[ Sceka @ 22.01.2013. 12:25 ] @
Citat:
ivan_srbwap: ...
... Više su problem brza kola sa brdom trilera.

To sto hoces je u stvari pogresno. Na taj nacin neces nauciti sviranje harmonike ili klavijature vec ces samo napamet nauciti neke ukrase, fraze... bez razumevanja zasto, kako, kada, koliko... - a sto je sustinski bitno. Ako hoces da ucis onda treba da ucis pravilno i to od samoh pocetka pa na dalje. Drugo, nije isto sviranje harmonike i klavijature, nikako nije isto. Poznavanje instrumenta kao i njegove namene je vrlo bitno a to se ne moze nauciti na nacin na koji ti to planiras da radis. Pazi, samo "trilera" na harmonici, kad se radi o kolima koje si pomenuo, ima jako puno vrsta i ni malo nije sve jedno da li ces u nekoj kompoziciji/kolu u nekom trenutku odsvirati "vranjanski" ili neki drugi "triler". "Triler" je pod navodnicima jer se u to trpa svaki moguci ukras koji postoji!

Ako stvarno hoces da naucis onda prvo odluci koji instrument zelis da sviras (i zasto!) pa onda nadji nekoga ko daje privatne casove ili upisi neku skolu, ili neki kurs... pa nauci na pravi nacin da sviras. Na "sam svoj majstor" nacin ces vise pogresnih stvari da naucis/savladas nego u saradnji sa onima kojima je to zanimanje (pa, recimo, na bilo koji nacin). Ono sto je bitno, jako bitno - greske koje ces neminovno napraviti je veoma tesko kasnije ispraviti, neke i nemoguce!


Pozdrav!
[ ivan_srbwap @ 22.01.2013. 18:31 ] @
Hvala na savetima. Zaista bih više vodio računa da krećem iz početka, ali imam nešto iskustva od ranije, pa smatram da mogu da izostavim dosta toga. Počeo sam da uzimam časove harmonike još 96god. Svirao nekoliko godina aktivno, pa nakon škole batalio. Učio sam i direktno (odsvira učitelj, ja gledam u prste pa odsviram i ja),
a učio sam i note.
Note me ne zanimaju mnogo. Oslanjam se na sluh i vizuelno "gledanje" šta odsvirati. Nemam ni neke velike ambicije jer sviram samo povremeno i za svoju dušu ili prijatelje.
Pored harmonike, imam stari kawai sint. Odgovara mi da na njega učim jer je u istoj ravni sa klavijaturom na monitoru i ispred mene je. Posle, kad uvežbam, uzmem harmoniku i tražim basove koji idu uz tu pesmu ili kolo.
Trileri su stvarno nezgodni zbog brzine, jer kad usporim dovoljno da njih vidim kako treba, osnovna melodija bude toliko spora da ne mogu ništa da zapamtim. Ipak, uspem na kraju kombinovanjem brzo-sporo da "skinem" celu kompoziciju u originalu.
Jedino mi je plejer zadavao glavobolje zbog nepraktičnosti. Pokušaću da nađem neku free ili sa s/n verziju preporučenih programa.

[ ivan_srbwap @ 22.01.2013. 22:35 ] @
Skinuo sam MidiIllustrator Virtuoso i to je to. Klavijatura može da se povećava i odlično se vidi.
Sad samo kad bih ga pazario negde *******...[Ovu poruku je menjao Kovacevic Vladimir dana 23.01.2013. u 09:09 GMT+1]
[ tsbobi @ 16.03.2013. 11:24 ] @
Pozdrav. Probaj program Synthesia, ja koristim taj za vežbanje klavijature (verziju v0.8.2). Program učitava midi fajl, odabereš kanale, levu ruku akord, desnu melodiju, usporiš na 30% brzine (zavisno od kompozicije) i pratiš usporeno. Naravno može da se vraća unazad, dodatno usporava/ubrzava. Klavijatura se vidi u krupnom planu. Program takodje može da se integriše sa midi klavijaturom, i da se vežba kao ,,kviz" npr. zadaje odredjene note iz midi fajla koje trebaju da se sviraju preko midi klavijature, onda ako se pravilno sviraju dolaze sledeće itd. Dobar program za početnike...
[ ivan_srbwap @ 16.03.2013. 12:41 ] @
Probao sam jednom davno taj, ali nisam uspeo da pronađem "full" verziju, tako da sam odustao.
Potražiću opet