[ zivadin_despot @ 23.01.2013. 00:44 ] @
Pozdrav svima, unapred da se izvinim moderatorima ako sam na pogresno mesto postavio temu, ali mislim da je ovde najkorisnija.
Naime, hteo bih da vas pitam, kako se moze zaraditi u ovoj struci ako nisi zaposlen? Mnogo mojih kolega i ja smo tome razmisljali ali uvek negde zakocimo, pa bih zamolio i druge da podele sa nama neke svoje pocetke ili predloge. Takodje sto se mene tice rado bih prihvatio i pomagati nekome u poslu, na smeru sam Energetika i interesuje me projektovanje. Sto se tice projektovanja, za sada sam uradio 10-tak projekata u EPLAN-u... Od kolega najvise je onih sa elektronike, pa eto da se ponudimo ako nekome zatreba...
Unapred hvala na odgovorima i savetima
[ bcboris @ 23.01.2013. 10:11 ] @
U ovoj struci? Elektrotehnici??? Pa zavisi na koji deo struke mislis i na koji nivo to jest kao elektrotehnicar ili elektroinzenjer,sirok je spektar poslova u ovoj struci ! ! ! Mada se na kraju sve svodi na hilti u ruke i udri,kucne instalacije tu ima posla ! ! ! Lepo je to,EPLAN i tako to projektovanje ali pitanje je koliko tu ima posla,na 100 objekata samo 1 ili 2 imaju projekat i to oni koji moraju da imaju.
[ zivadin_despot @ 23.01.2013. 13:20 ] @
Meni licno je dosta zanimljivo projektovanje kucne instalacije, to sam radio u AutoCAD-u za fakultet za mene i za kolege. Interesuje me moze li se negde to raditi bez licence projektanta, posto sam cuo da bez licence, to ne vazi...
[ bcboris @ 23.01.2013. 22:18 ] @
Citas li ti druze postove ili samo pises??? Onaj kome treba projekat njemu treba i pecat projektanta tako da moras i licencu da imas,a kome ne treba projekat taj maltretira izvodjaca radova (elektricara)!
[ zivadin_despot @ 24.01.2013. 01:36 ] @
Citam naravno, ali znam da ima dosta projektanata koji manje projekte daju da im rade pomocnici bez licence, pa me interesuje ima li takvih ovde?
[ CS10 @ 07.02.2013. 11:58 ] @
Moj savjet za tebe je svakako da se prvo (ako možeš i ako imaš prilike) okušaš u nekoj velikoj firmi za instalacije ili automatiku (pa makar pristao i na nešto manju lovu. Tu se rade veliki i kompleksni projekti, radi se u timovima. Tek kada tu stekneš iskustvo sposoban si za sve.

Najbolje je da se kroz nekoliko projekata provučeš kao nadzor od strane izvođača radova i stekneš iskustvo kako to sve na terenu izgleda. Da ispratiš sve probleme na koje se može naići, sve izmjene na projektima i milion drugih sitnih faktora koji znače iskustvo i položiš stručni ispit nakon nekog vremena. (ovo je sve gledano sa stručne strane, ja ti govorim iz iskustva).

A gledano sa strane tržišta znaš i sam kako kod nas na balkanu idu te stvari - teško
[ milan_86 @ 19.02.2013. 16:31 ] @
Citat:
Moj savjet za tebe je svakako da se prvo (ako možeš i ako imaš prilike) okušaš u nekoj velikoj firmi za instalacije ili automatiku (pa makar pristao i na nešto manju lovu. Tu se rade veliki i kompleksni projekti, radi se u timovima. Tek kada tu stekneš iskustvo sposoban si za sve.


Samo je jos pitanje koje to firme u Srbiji zele da zaposle nekog inženjera bez iskustva. Ako neko zna neka napiše.