[ Mozdabudan @ 24.01.2013. 09:20 ] @
Pozdrav svim forumasima!Zanima me dali je neko pokusao raditi bilo sta po ovom pitanju?Dali ima neko shemu koja moze posluziti za ovo bio bih jako zahvalan.Hobi mi je casovnicarstvo i voleo bih imati i ovaj uredjaj za podesavanje vremena,dosta je skup pa bi u saradnji sa nekim od vas probao to uraditi handmade:):):) Misa
[ rsinisa @ 10.02.2013. 19:07 ] @
Tek sam sad video, nadam se da nije kasno.

Taj uredjaj se kod nas zove "časovni komparator", a ovo što se prodaje po netu po ceni od oko 260$ nije uopšte skupo. Doduše, ne piše klasa tačnosti, ali čak i da je unutra standardni oscilator od 20 ppm-a, to i nije loše.

Imam jedan takav domaće proizvodnje kupljen pre 13 godina zbog proizvodnje uklopnih satova i plaćen 800 DEM-a. Pošto proizvodim samo elektronske nije kupljena sonda za mehaničke, iako je postojala opcija. Instrument pokazuje grešku u sekundama na 24 sata, rezolucija mu je relativno mala, 0,1 sekunda na 24h, što je za moje potrebe sasvim u redu jer zakon dozvoljava grešku od +/- 2 sekunde na 24 sata za elektronske uklopne satove. Medjutim klasa tačnosti mu je 1 * 10-6 i to je ono što odredjuje cenu takvog proizvoda. Doduše, ovaj je i tipski odobren od strane tadašnjeg Zavoda za mere i dragocene metale (današnja direkcija za mere i dragocene metale), a tipsko odbrenje nije jeftino, plus je bio baždaren svake godine u toj ustanovi.

Sve sam ti to napisao da bi shvatio da 260$ i nije mnogo za taj uredjaj, ali i dalje ostaje pitanje klasa tačnosti, mada verujem da ona zadovoljava tvoje potrebe.
Napraviti takav uredjaj sa nekim mikrokontrolerom i nije problem, ali dok ga napraviš sa odgovarajućim oscilatorom, podesiš, testiraš, eventualno proveriš u nekoj laboratoriji njegovu preciznost, tu si negde manje-više, jer mi se čini da se ne baviš mikrokontrolerima. Da ti to neko ovde pravi, možda bi i pristao na tu cenu, ali opet treba da čekaš (sem ako ima napravljeno).

Prijateljski savet: kupi taj uredjaj od 260$.

Pozdrav.
Sinisha