[ burex @ 05.02.2013. 22:37 ] @
Citat:
Dell goes private in $24.4 billion deal, including $2 billion loan from Microsoft

Dell has officially closed a buyout of the company, taking the company off the publicly-traded stock market and into private hands. The deal is being financed by cash and equity from CEO Michael Dell, funds from investment firms Silver Lake and MSD Capital, a $2 billion loan from Microsoft, plus debt financing from a number of banks as well as Dell's cash on hand. Dell's shareholders will receive $13.65 for each share of common Dell stock they hold, up about 25 percent from Dell's closing share price of $10.88 back on January 11th, which Dell says is the last day prior to rumors of the buying starting to circulate. Those rumors have escalated in the last week, when Bloomberg and The Wall Street Journal reported that discussions to bring Dell private were serious, and that a deal could be reached in the following six weeks.


http://www.theverge.com/2013/2/5/3904452/dell-goes-private

Dakle, Dell više ne želi da kuka za keš od akcionara, niti da vrši marketing kada bi trebao da vrši proizvodnju. Obratiti pažnju da je sam Michael dao svoj keš, pozajmio nešto i još pozajmio od Microsofta. Interesantno, priznaćete. Da li će ovo malo uzdrmati IT kompanije u svetu, ili će im i dalje Wall Street biti majka i maćeha?
[ Nedeljko @ 06.02.2013. 00:31 ] @
Od akcionara se ne kuka za keš. To su jednostavno njihove pare koje oni tu drže i kojima firma ka fiktivno telo upravlja (a u stvari o tome odlučuje CEO koji odgovara pred skupštinom akcionara). Zauzvrat akcionari dobijaju kintu od profita, pri čemu ima akcije ostaju. Akcionar je tresnuo kintu kad je kupovao akcije, a posle samo uzima keš za njih. Naravno, može da ih proda ili da ih kupi još.

Ovde je neko jednostavno kupio sve akcije.
[ burex @ 06.02.2013. 02:33 ] @
Naravno da se kuka... ovo je 21. vek, i vrlo je lako da neko proda svoje akcije sa par klikova mišem jer smatra da je firma imala jedan loš kvartal, a CEO-i su prestali da budu lideri i došli su do statusa Billy Mays pitchmena pred raznoraznim predstavnicima shareholdera gde, kao što sam rekao, konstantno kukaju i mole ih za strpljenje ne bi li stock price bio takav-kakav. Ovo preuzimanje kormila od strane gosn. Della bi trebalo da podari čitavoj kompaniji prostora za manevrisanje, eksperimentisanje ali i dugoročno planiranje... ako budu znali to da iskoriste. Drago mi je i da vidim da Microsoft smatra da nije loš potez u pitanju.
[ Dexic @ 06.02.2013. 04:16 ] @
Microsoft je ovo delimicno uradio sa svojim akcijama jos pre 10 godina, kada ih je otkupljivao jer su imali gomilu novca. Zato je u stvari i Mkt Cap. MSFT-a pao, a ne zbog cene akcija skroz.
Mislim da se isto desava i sa Apple-om sada - cekaju da akcije prilicno padnu pa da otkupe svoje akcije kesom i time budu nezavisniji.
Medjutim, Dell ne vredi koliko ove dve firme pa se i moze kupiti. Treba previse novca da AAPL skorz postane privatan recimo, a niko ko moze priblizno novca dati ne zeli da deli vlasnistvo nad tolikm gigantom :)

U prevodu, sve firme ovo zele. Izlaze na berzu kada im treba kes jer je to nacin da se dobije novac bez maltene imalo papirologije (kao za kredit), bez obezbedjenja (niko ne garantuje akcionaru novac). Ali cim firma zaradi dovoljno, svi oni koji se stvarno bakcu njom (ne mora da znaci da je to najveci akcionar uopste) bi radije da je ista obican privatna kompanija van berze.
[ ventura @ 06.02.2013. 07:48 ] @
Cenim da je Microsoft ušao u ovu kombinaciju sa Dell-om da bi napravili neki pandan Apple-u, a ne zbog one priče za malu decu o Dell USB računaru.
[ Ivan Dimkovic @ 06.02.2013. 08:20 ] @
Ne zaboravite da je Micael Dell osnivac te firme, i vrlo verovatno tesko emotivno vezan za nju.

Ali osim sto je emotivno vezan za nju, Dell je poznat kao opasni moth*rfucker koji ume da pravi poslovne imperije.

Zbog toga Dell, ako hoce, moze da okupi oko sebe bandu koja moze da izvuce toliku firmu sa berze. To malo ko moze, posto je kinta potrebna za to enormna - $25 milijardi.

Dell i njegova ekipa su platili debeli premium na trenutnu vrednost akcija (25%), sto samo pokazuje njegovu privrzenost toj ideji i zelju da se dil zatvori.

Make no mistake - ovo nije klasicni "leveraged buyout", ovo je Michael Dell-ov show. Obratite paznju da je MSFT samo pozajmio pare.
[ madamov @ 06.02.2013. 08:24 ] @
Kako ti se sopstvene reči obiju onglavu:

http://livewire.talkingpointsm...os-shut-it-down-apple-comments