Evo sada da prenesem utiske. Pogrešio sam u vezi KVM-a, nije on (bio) problem, problem je (i dalje) VirtualBox.
Prvo da kažem da je VirtualBox (mada nije hipervizor pa ne spada striktno gledajući u ovu temu) fenomenalan program, daleko udobniji od virt-managera (gui za KVM, LXC, i još poneke...), ima odlično baratanje snapošotovima (iz gui, ne mora da se poteže komandna linija kao što mora na KVM-u), ima grupisanje mašina, čak mogu grupno i da se startuju, zaustave, snime... (što je odlična opcija za neko mrežno razvojno okruženje), ima i fenomenalni "seamless" mod u kome paralelno koristite pojedinačne prozore iz virtuelne mašine pored prozora iz host sistema (evo ovaj Internet Eksplorer/Win7 iz koga upravo pišem je samo običan IE prozor na Centos desktopu pored ostalih gnome <firefox opera itd> prozora), radi 2D/3D akceleracija (najzad sam video kako izgleda taj "Aero" na Win7) ali nažalost
jako nepouzdan. Nikada ne znate da li će sutra raditi, ili će sve da ode "u 3 lepe" pa umesto da radite šta treba da radite a vi gubite sate rešavajući VirtualBox bagove
Evo, upravo juče, verzija 4.2.10, lepo sam radio i odjednom počinju problemi... prvo mi zabrljavi jednu mašinu u trenutku dok sam radio snapšot... mašina više nije mogla da izađe iz pauze posle snapšota, i morao sam da vratim prethodni snapšot. A ovaj snapšot sam radio upravo da bih sačuvao vrlo bitne stvari, koje sam baš tada i izgubio jelte zbog tog snapšota

.
Međutim, nije samo taj sporadični događaj... kasnije mi je napravio haos koji sam rešavao 4-5 sati. Znači, u jednom trenutku je sve pobrljavilo, i više nijedna mašina nije mogla da se podigne, čak ni da se pročita konfiguracija. Ne samo to, nego nijedno opšte setovanje VirtualBox-a nije moglo da se promeni, nije pomagala ni reinstalacija, ni instalacija starije verzije... ništa. Da skratim priču, problem je izazivala jedna jedina gost mašina Win2K koja u trenutku početka brljavljenja uopšte nije ni bila aktivna. Odnosno, samo čitanje tog konfiguracionog Win2K.vbox fajla je u potpunosti izbacivalo VirtualBox iz razuma, bez mogućnosti da se vrati u normalno stanje, sve dok se ne obriše glavni VirtualBox.xml fajl i time izgube veze do svih drugih mašina (koje onda moraju jedna po jedna da se dodaju ručno). Nisam našao šta je u tom vbox fajlu neispravno, na oko deluje sasvim normalno.
Inače, ukoliko je aktivan KVM, startovanje VirtualBox-a na Centosu 6.3 odmah ruši ceo sistem, a na Slackwareu samo izbacuje neki violation ali sve nastavlja da radi (bez VirtualBox-a naravno). Obrnuto, ako se startuje KVM dok VirtualBox radi, virt-manager samo daje neku pristojnu poruku i završava rad.
----
S druge strane, virt-manager (gui za KVM) je malo siromašan sa opcijama, nema čak ni grupisanje mašina (ogromna mana), listing je krajnje nepregledan. Virt-manager ne propušta ni zvuk iz gost mašina (opet velika mana), ali ukoliko startujete mašinu direktno iz komandne linije (
qemu-kvm -vga cirrus -soundhw ac97 disk.img) i tako zaobiđete virtual-manager onda zvuk imate (!?). Znači, komandna linija je jako bitna za rad sa KVM-om. Previše je to nekompletno i siromašno za udoban rad, ali
radi.
Što se brzine tiče, nisam imao nikakvih problema ni sa jednom ni sa drugim. Čak i kada startujem grupno iz VBox-a 5 Win2K servera istovremeno, ne zagušuje se ništa. Doduše, nisam testirao sa pravim opterećenjem...
[Ovu poruku je menjao pisacc dana 17.03.2013. u 19:04 GMT+1]