[ mikikg @ 08.02.2013. 13:14 ] @
Pozdrav,

imam problem sa Inverted V antenom. U pitanju je "kao" fabricka multyband ali je ja koristim (nazalost trenutno samo za prijem) za 80m.
Stvarno ne znam tehnicke detalje oko nje jer mi je tu antenu dao i montirao YU1YO.
Antena ima u sredini (kod napajanja) nekakv balun i odmah levo/desno od njega nekakve "zavojnice", tj nekoliko krugova (mislim da je neki tanji beli koaksialan kabal u pitanju) namotani u precniku oko 10cm, dalje od njih se nastavlja duza zica. Iskusniji radioamateri ce sigurno znati koja je to tacno antena u pitanju.

Problem je SWR :(

Radio sam pre neko moje merenje oko te antene i ustanovio da ima relativno veliki SWR, ~4 na 3.5MHz i onda ide jos losije sa visljom frekvencijom. Ispada da mi je antena rezonatna na 3.4MHz a voleo bih da bude na 3.6 - 3.7MHz.

Evo slika rezultata tog mog merenja.Posto sam posumljao u validnost tog rezultata, pozajmio sam MFJ-259B da izmerim ponovo i dobio sam ISTI rezultat po ciframa. To me je i obradovalo i razocaralo :) Obradovalo me je jer je to moje merenje bilo tacno ali me je razocaralo sto mi je tako los SWR :(

Sta moze da tu bude problem?
Prenisko montirana antena ili dugacak koaksialni kabal? Mozda los ugao trapova (mislim da imam nesto vise od 90 stepeni)?

To sam montirao kako sam mogao u mojim (skucenim) uslovima.

Po ovim rezultatima bi trebao da skratim trapove ali nisam siguran da li to da radim jer je antena "fabricka" i ne verujem da su toliko promasili duzine. Pitanje je isto sta ce da se desi sa ostalim bandovima ako to skratim.

Predpostavljam da bi informacija o imaginarnom delu imedanze pomogla ali nazalost ni moje merenje niti ovaj MFJ-259B ne moze da ustanovi kog tipa je imaginarni deo (pozitivni ili negativni, tj induktivni ili kapacitivni). Za takvo merenje treba VNA, al' nemam niti znam nekog u blizini da ima tako nesto ... :(

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 08.02.2013. u 14:35 GMT+1]
[ pbenka @ 08.02.2013. 13:48 ] @
Svaka multiband antena je kompromis, na nekim bandovima bolje radi, na nekim lošije. Ne znam koja je dužina te tvoje antene, ali mi liči kao da je dipol skraćen ubacivanjem kalemova. Verovatno je proizvođač našao neku kombinaciju induktivnosti kalemova i dužine preostale žice da rezonuje na više amaterskih bandova, a da 3.5 nije baš najsrećnije rešen. Sada zavisi od tebe, šta želiš od te antene. Možeš "popraviti" SWR antenskim tunerom, naravno tu ćeš postići samo da transformišeš impedansu antene da bude usklađena sa impedanskom antenskog konektora stanice, efikasnost antene ostaje ista. Ako te zanima samo 3.5 MHz, sečice u ruke i malo skrati žicu da antenu nateraš na željenu frekvenciju.
Da li si merio SWR na ostalim bandovima?
[ mikikg @ 08.02.2013. 14:08 ] @
To oko antenske kutije znam, zato je nisam ni spominjao ovde. Hteo bih naravno da resim problem na nivou antene.

Sad sam premerio ponovo i rezultati su sledeci:

Freq | SWR
------------
2.2M 1.9
3.4M 1.9
3.5M > 3
3.7M > 4
7.0M > 4
9.0M 3
10.5M 2.7
14.0M 4
16.0M 2.8
21.0M 2.5
21.5M 2.2
28.0 > 3

Tacno se vidi zavistnost da su svi bandovi prakticno "pobegli" u plus.
Zasto se to desilo? Kako fizicka pozicija antene u odnosu na zemlju (kucu) utice?

Verovatno cu morati da skratim trapove ...

Uzgred, merio sam SWR u u jednoj tacki na koaksialnom kablu blize anteni (tu mi spoj za drugu sobu, to je uredno prespojeno sa BNC konektorima) i dobio sam za nijansu losije rezultate. Opet vezano za VNA valjalo bi da znam koja je tacna duzina tog parceta kako bih mogao da uradim karakteristiku samog koaksialnog kabla, al dzaba, nemam VNA ...
[ pbenka @ 09.02.2013. 11:55 ] @
Uuu pa tebi jedva da radi antena na 21 MHz :(
Možda bi mogao da saznaš o kakvoj se anteni radi, eventualno da nešto nađeš na internetu, ako je već antena fabrička.
Ja, za početak, ne bih dirao trapove, nego bi skratio žičani deo antene. Kažeš da se radi o Inv. V anteni, možda su ti krajevi antene lako dostupni. Ne moraš odmah da sečeš žicu, samo pomeri izolator a višak žice vrati pored postojeće žice i fiksiraj ga izolir trakom tako da bude jedna uz drugu. Mislim da onda višak žice neće uticati na dužinu antene, pa da vidiš šta se dešava. No ja se ne bih mnogo nadao da ću je doterati za sve bandove.
Visina antene ne bi do te mere trebala da utiče na rezonantnu frekvenciju, više utiče na impedansu na rezonantnoj frekvenciji.
Da li tako antena radi od kako je postavljena?
[ mikikg @ 09.02.2013. 12:56 ] @
Upravo sam skratio za 1.2m trapove, drasticno se poboljsala situacija, dobio sam ~1.5 SWR na 3.7MHz
Napisacu nesto detaljnije samo da malo iztestiram ...

Inace jedna "ludacka" fora koju sam sad koristio za stelovanje :))) ... Uzeo telefon sa kamericom i postavio ga da gleda u analizator (u sobi) i izasao napolje i sa drugim telefonom gledao "live prenos" sa analizatora (preko WiFi) posto nisam mogao fizicki da razvucem koaksialni kabal nazad u dvoriste :) . Pomerao sam trapove tamo-vamo, gore-dole cisto da vidim kako se menja SWR. Visina donje tacke i pozicija u prostoru je vrlo malo uticala, jedino se drasticno kvario SWR kada je zica dodirivala krov ili neku metalnu konstrukciju.
[ emiSAr @ 09.02.2013. 21:45 ] @
Pozdrav

Sve antene,kako fabricke tako i ove koje amateri grade kod proracuna koriste obrasce koji se odnose na rad antene
u s l o b o d n o m prostoru, bez blizine raznih prepreka i normalno montiranih na visini minimalno 1/2 talasa od
tla .

Tako se uvijek dogodi da je antena montirana u realnim uslovima dugacka, ima nizu rezonantnu frekvenciju od
proracunate. Posebno je uticaj ovog efekta izrazen na multiband antenama koje imaju s k r a c e n u duzinu
u odnosu na dipol za najnizu frekvenciju na kojoj antena radi. Kod tebe se vjerovatno radi o anteni sa trapovima
od koaksijalnog kabla koji iako rezonantni na nekoj visoj frekvenciji od 3,5 MHz (moguce za 7 ili 21 MHz)
i koji m i n i m a l n o skracuju realnu duzinu kraka dipola za 3,5MHz.
.
Montiranjem dipola u inverted V samo se mijenja impedansa u tacki napajanja, sa 72 se smanjuje na vrijednost blisku
50 Oma. U sredini je vjerovatno samo balun za simetriranje napajanja dipola.

Vrlo je korisno kod stimanja antene, bilo koje, pored SWR posmatrati i izracenu energiju nekim mjeracem polja i
porediti ponasanja antene jer se zna dogoditi da minimalan SWR ne znaci i maksimum zracenja.-

73
[ mikikg @ 09.02.2013. 23:59 ] @
Hvala na odgovorima.

Ocigledno je ovde bio glavni uzrok prenisko monitirana antena. Gornja tacka gde se napaja dipol ne verujem da je vislja od 10-ak metara.

Imam field-strenth meter ali se nisam setio da to sad iskoristim.

Kada sam skratio ove trapove, poboljsao se dosta SWR i naterao sam antenu da bude rezonatna na cca 3.7MHz. Posle sam probao par veza i definitivno su me sada sagovornici culi. Pre toga sam jedva u lokalu "prolazio". A vidim i na SDR prijemniku da mi se drasticno pojacao signal pa sam cak morao tamo da prepravljam demodulator i spustam pojacanje da mi nebi klipovao ;) Sve u svemu mnogo bolje nego sto je bilo. Sa SWR 1.5 imam 4% gubitaka na predaji, ihhha, meni puna kapa :)
[ mikikg @ 11.02.2013. 19:24 ] @
Napravicu ponovo lose-bridge (predhodni sam razmontirao :) pa da uradim ponovo onaj zanimljiv grafikon. Inace to je uradjeno sa sweep generatorom, lose-bridge i one vrednosti sto sam nacrtao i zalepio na ekran su "iskalibrisane" sa aktivnim opterecenjem (otpornici 50, 100, 200 ohm itd). Posto vidim da ovakvo merenje moze biti vrlo korisno, mozda se bacim na projekat jednog SWR analizotora na moju "foru". Sve varijante koje sam video do sad takvih uredjaja su bile sa nekim trenutno tesko nabavljivim komponetama (PLL-ovi, NE602 koji je super ali ja ne mogu nigde da ih nabavim, RMS detektorima od Analog Devices itd).

Moja varijanta bi bila sa USB PIC + Si5351 generatorom, jedan kristal i nesto jos malo analogne elektronike za detektor.
[ mikikg @ 28.02.2013. 11:03 ] @
Spomenuh da cu praviti nesto oko ovih merenja pa za pocetak evo kako mi je ispao Return Loss Bridge.

Krajnje prosta konstrukacija a veoma korisna spravica.

Ovde je koriscen fabricki trafo i izabrane su sekcije koje imaju 1:1 transformaciju ali moze da se napravi i sa FT37-43 jezgrom. Dr. Bora 1OXB je postavio detalje oko izrade RLB i transformatora na svojoj "svastari" tj sajtu ;)
http://bas.elitesecurity.org/AntAnaly-RLB-RP-DET.pdf

Postavicu kasnije i oscilogram sa sweep-era sa moje antene. Koliko sam video samo mi 3.7MHz radi korektno (mali SWR) ostali bandovi "truba" :( ... Nema veze, bar jedan band da mi radi kako treba.
E sad jedno pitanje, da li moze antenska kutija da REALNO poboljsa situaciju? Znam da ce ona da prilagodi impedansu ka predajniku a da li ce da "pomogne" da u anteni stvarno izadje nesto vise snage nego bez nje?

Koliko sam ja oko toga razmisljao, tehnicki ne moze da pomogne jer je transmisiona linija (napojni coax) konstantne impedance (50ohm) pa se onda sve to medjusobno kosi i snaga se gubi usput a to sto ce ka predajniku da bude SWR 1:1.x to nema mnogo veze. Mozda bi pomoglo, recimo da antena na svom kraju imalu 300ohm-a za neku ucestanost pa da se onda koristi i 300ohm transmisiona linija pa da tako udje u antensku kutiju. Mora da se u celom lancu sloze impedance, neke antene zato i imaju balune da bi se izbeglo koriscenje nestandardnih kablova. Idealno bi bilo da antenska kutija stoji kod antene ali naravno to je tesko izvodljivo :)
[ emiSAr @ 28.02.2013. 21:21 ] @
Iako oprema koju posjedujes omogucuje veoma precizna i pozdana mjerenja, nebi bilo na odmet napraviti i nesto
ovakvo. Svi potrebni fajlovi za izradu su u ZIP fajlu negdje na kraju clanka.

http://homepages.ipact.nl/~pa1are/Antenna_Analyzer.html

pOz
[ mikikg @ 28.02.2013. 22:52 ] @
Da da, cuveni analizator od PA1ARE ;) Na njega sam mislio kada sam rekao da tesko mogu nabaviti delove ... Mada sam u medjuvremenu nasao NE602 u Farnell-u ali ovaj PLL MC145170 sto ide u tu spravu je bas problematican za nabavku, tj i njega sam nasao u Digi-key (i jos pise non-stock) ali samo u SMD kucistu pa to onda povlaci za sobom crtanje nove plocice i ostale komplikacije.
Inace mi se jako svidja koncept tog analizatora sa merenjem napona u 0 i 90 stepeni pa na osnovu toga preracunavaju realni i imagirani deo impedanze. Sjajno!
[ emiSAr @ 28.02.2013. 23:25 ] @
Bitno je imati nesto sto ce pratiti promjene kod intervencije na anteni bez ukljucivanja predajnika. cak i ova "balkanishe"
varijanta( iako izradjena u Australiji) radi posao: mada mi prijedlog 1OXB iako nedovrsen djeluje bolje.
Svi sklopovi pojedinacno provjereni pa nema razloga da slozeni u cjelinu ne rade.-

73 Emir
[ SStudio @ 01.03.2013. 11:17 ] @
Ako se sećam kod invertedv tačka gde dolazi napajanje treba da bude na određenoj visini u odnosu na prostor ispod nje, kao i to da krajevi dolaze ka zemlji pod uglom od 20 do 45 stepeni.
Po nekom kalkulatoru koji sam našao na kompu za 3.7mhz
Dužina antene 37,28m
Dužina svakog kraja 18,64
Minimalna vertikalna visina 6,98m
Horizontalni razmak od kraja do kraja 34,56m

E sad kako je u pitanju multiband verovatno ima neka varijacija u merama.
[ mikikg @ 01.03.2013. 11:42 ] @
Pa razmisljam sta da radim sa tom antenom ... Sinoc sam probao Icom AH-3 ATU kutiju i mogu da potvrdim da sam se za koji decibel jace cuo sa njom nego bez nje na 3.7MHz!

Sad krece lepo vreme pa cu malo to oko antene da preispitam pa ako uspem prvo da mehanicki resim tj da probam da je podignem jos malo u vis.

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 01.03.2013. u 12:54 GMT+1]