[ sinisa81 @ 11.02.2013. 16:19 ] @
Poštovanje svima,

neko vrijeme se bavim amaterskim uzgojem ptica i golubova a isto tako želja mi je da naučim se koristiti access-om pa bi volio napraviti bazu koja bi pratila ptice za izložbi. Razmišljao sam neko vrijeme kako bi to trebalo izgledati ali više nisam siguran ni gdje sam ni šta sam!? :) Molio bi iskusnije članove da pomognu svojim savjetima. Hvala svima.


[Ovu poruku je menjao sinisa81 dana 12.02.2013. u 00:31 GMT+1]
[ srdrazic @ 11.02.2013. 17:48 ] @
Ja mislim da si ti promašio temu?

http://www.elitesecurity.org/t...va-baza-podataka-Berza-poslova
[ sinisa81 @ 11.02.2013. 18:19 ] @
Ako Vi mislite da je tako onda u redu. Mene je zanimalo kako se taj problem može rješiti u accessu. U biti htio sam da naučim kako tablice međusobno "dišu" s obzirom na problem. Više me zanima pozadina problema nego gotova baza. Pozzz
[ Getsbi @ 11.02.2013. 18:48 ] @
Ako nije u pitanju želja za gotovim rešenjem onda:

Za početak isprati ove dve aktuelne teme od poščetka do kraja.
http://www.elitesecurity.org/t...janje-investicionim-projektima
http://www.elitesecurity.org/t...-Access-baza-Odrzavanje-zgrade
Izlišno bi bilo da započinjemo istom metodologijom i treću temu.

U Top temi Gotovi programi članova foruma takođe postoji niz programa koji ti mogu pomoći da primenom analogije započneš rešavanje problema.
Ono što je nezaobilazno je da pročitaš temu http://www.elitesecurity.org/t...a-definisete-projektni-zadatak

Naoružaj se strpljenjem i obavezno literaturom koje ima u elektronskom obliku na ovom forumu.
Kad budeš imao neko konkretno pitanje, slobodno ga postavi, (ukoliko prethodno ne uspeš da nađeš odgovor pretraživanjem ovog foruma preko polja potraga).
[ sinisa81 @ 11.02.2013. 19:29 ] @
Hvala Getsbi na uljudnosti i profesionalnom pristupu da se pomogne. Proučit ću ove linkove pa ću se ponovo javiti. Hvala još jednom. Puno pozdrava
[ srdrazic @ 11.02.2013. 20:16 ] @

Srećan rad.

[Ovu poruku je menjao Getsbi dana 11.02.2013. u 21:48 GMT+1][Ovu poruku je menjao srdrazic dana 12.02.2013. u 16:18 GMT+1]
[ sinisa81 @ 11.02.2013. 23:26 ] @
Srdrazic::
Citat:
Da si imao volju da proučiš linkove već bi po otvaranju prve stranice access foruma video ove ponuđene teme.
Toliko za uljudnost, a ja ću ti prvi pomoći kad budeš postavio primer svoje "prve" baze.
Srećan rad.


Zahvaljujem na susretljivosti. I ja bi Vama pomogao ako Vam zatreba koja ptica ili golub. :) Mislim da nema potrebe više trošiti redove foruma na ovakve postove. Moja isprika ako ste se pronašli prozvanim na bilo koji način u mojim rečenicama gore navedenim. Možda nisam najbolje krenuo u prvom postu!? Ako postavim bazu onda se obično pita kako je to u praksi - zadatak, a ako opišem kako je to u praksi onda je odgovor promašio si temu ili nisi postavio bazu. U mom svijetu ptica kad me netko pita za pticu, tko se prvi put susreće s pticom, moram ga bar malo uputiti kako to izgleda i šta treba. Upravo ono što je Getsbi napisao u svom postu.

Uspio sam pročitati na brzinu temu: Upravljanje investicionim projektima i moram priznati da je to za mene početnika naučna fantastika. Mislim da ću biti zadovoljan ako uspijem napraviti i tablicu tblUzgajivaci.

Svako dobro.[Ovu poruku je menjao sinisa81 dana 12.02.2013. u 01:20 GMT+1]
[ Zoran.Eremija @ 12.02.2013. 08:40 ] @
Pomenuli ste a cak i prikazali elemente Prijave??!?! Mozete li da tu prijavu ako sam dobro razumeo da se tako zove da popunite podacima i da je skenirate i okacite da vidimo sta ona u sebi sadrzi i kako izgleda.
[ Zidar @ 12.02.2013. 15:04 ] @
OK, coveki nudi novu interesantnu temu, kakvu nismo obradjivali, ili ne bar skoro, a mi sve cinimo da ga odvratimo od posla. Gledanje u Odrzavanje zgrade i Upravljanje invetsicijama ce ga samo uplasiti. To dva slucaja su profesionalni nivo i nisam siguran da absolutni pocetnik moze iz tih primera bilo sta da nauci, dok bar malo ne odmakne.

Drugo, definisanje projektnog zadatka isto tako nije pocetnicki zadatak. projektni zadatak mzoe da definise neko sa mnogo iskustva, pa da recimo programer sa mnogo manje iskustva pocne da radi na osnovu takve dokumentacije. Znaci, opet se en odnosi na pocetnika.

Problem nije ni za berzu poslova. Uzgoj ptica je hobi, niko na tome ne zaradjuje toliko para da bi mogao da plati razvoj baze i aplikacije. Cak ni na "Zapadu", gde mozda i imaju para, ali nece da se zamaraju, radije bi nesto genericko.

Ako smognemo strpljenja da saslusamo kako izgleda izlozba ptica i sta bi se to pratilo, mozda iz svega izidje nesto sto bi moglo da ima siru primenu.Po cemu se izlozba ptica razlikuje od izlozbe pasa, ili izlozbe starih automobila? Ako se u jednom delu projekta prate vlaznici ptica, i rezimo za njih rezervise smestaj, ili ucesce u pojedinim dogadjanjima, po cemu s etaj deo razlikuje od organizovanaj kongresa geologa? Geolog prijavljuje rad za kongres, ili samo ce da prisustvuje i hoce da mu oragznizator obezbedi smestaj u lokalnom hotelu, a golubar prijavljuje jednu ili vise ptica za izlozbu, i hoce da mu organizator izlozbe obezbedi smestaj u lokalnom hotelu. Suatinske razlike nema.

Prema tome, neka Sinisa81 pocne sa opisom problema, pa dokle stignemo.

Sto se tice ucenja Accesa, predlazem da neko predlozi jedan od sajtova sa praktikumom Accesa, ili neke knjige na srpskom, ili dobar kurs u Trebinju ili okolini, ili da se nandje neko ko zivi tu blizu i voljan je da se upusti u nekakv aranzman o obuci programiranja. Ljudi uzimaju privatne ucitelje gitare, klavira i engleskog, pa zasto ne bi imali i privatne ucitelje Accesa?
[ sinisa81 @ 12.02.2013. 17:45 ] @
Zidar, ostao sam bez riječi! Evo ne znam šta bi napisao. Hvala puno.

Ovako izgleda moja ptica.Postavio sam i dodatke uz poruku gdje sam napisao nešto o izložbi. Pozdrav svima.[Ovu poruku je menjao sinisa81 dana 12.02.2013. u 22:05 GMT+1]
[ Zoran.Eremija @ 13.02.2013. 14:35 ] @
Evo pocetnog modela za diskusiju...

[ sinisa81 @ 13.02.2013. 15:54 ] @
Citat:
sinisa81:U biti htio sam da naučim kako tablice međusobno "dišu" s obzirom na problem.


Da li se rješavanje nekog zadatka u accessu može gledati tako da se odredi "glavna tablica" problema pa da se na nju nadovezuju ostale tablice ili se problem gleda u cjelini? Ovo me jako zbunjuje!!! Tema je izložba a čini mi se da se sve vrti oko tablice prijava.

Trenutno gledam tablice prijava - uzgajatelj - drustvo i jasno mi je da se može prijaviti više uzgajatelja i više društava na izložbu al mi nije jasno zašto se povezuju uzgajatelj i drustvo preko tablice prijava. Za mene laika odmah se nameće da povežem direktno drustvo 1 prema više uzgajatelj. Molio bi nekoga da mi objasni zašto uvijek ovako griješim. Da li ima situacija kada bi moje razmišljanje imalo smisla kod povezivanja ovih tablica?. Hvala.

P.S. Gosp. Zorane u kojem programu radite ovaj dijagram projekta?
[ Zoran.Eremija @ 13.02.2013. 18:30 ] @
Citat:
sinisa81: Da li se rješavanje nekog zadatka u accessu može gledati tako da se odredi "glavna tablica" problema pa da se na nju nadovezuju ostale tablice ili se problem gleda u cjelini?

Vidite postavili ste krunsko pitanje. Parvi odgovor ćete dobiti tek kada date odgovor na sledeće pitanje: „Šta je Vaš interes posmatranja?“
Osnov svega pa i ovog pitanja čine teorijske postavke. Odakle krenuti?
Tako kada je u pitanju primena računara u nekoj delatnosti, a isto to važi i za delatnost kojom ste otvorili temu, može se reći da spada u oblast teorije informacionih sistema. Informacioni sistemi su deo teorije sistema.
Jedna od definicija sistema je:
Sistem predstavlja izdvojenu funkcionalnu celinu, koja je sastavljena od skupa objekata, njihovih utvrđenih svojstava (atributa) i skupa relacija koji povezuju te objekte, kao i osobina tih relacija.
Daklem eto pojmova koji se u Vašem pitanju nalaze (skup objekata, osobine objekta i njihove veze).
Da bi primenili računar prvo što treba uraditi je definisati granicu Vašeg interesa posmatranja, tj koji deo realnog sveta - sistema želite da posmatrate. U temi http://www.elitesecurity.org/t...a-definisete-projektni-zadatak okačena je prezentacija u kojoj se govori o ovom pitanju, gde je na slajdu broj 4. slikovito predstavljeno strelicama identifikovanje sistema, objekata sistema i njihovi elementi kao skup elemenata.
Kvalitetna primena računara zavisi od kvalitetnog preslikavanja objekata. Ako neki element prilikom preslikavanja iz realnog sveta, preskočite ili zanemarite, on se kasnije u primeni računara ili aplikaciji neće ni pojaviti kao pojavni oblik.
Kako se počinje i koji je postupak u kratkim crtama je opisano u pomenutoj prezentaciji.

Ako se vratimo na Vaše prvo pitanje i na osnovu rečenog možete zaljučiti da je upravo odgovor u vašem pitanju. Da treba odrediti koji objekat je dominantan u Vašem posmatranom sistemu (Napomena: ovo važi ne samo za Access već za sve sisteme za upravljanje bazom podataka).
E sada je stvarno suštinsko pitanje da li je sistem koji posmatrate sistem koji gleda Uzgajatelj ili sistem koji gleda Drustvo...?
Model koji sam Vam postavio je model koji je uzeo pretpostavku da je posmatrani sistem sa strane uzgajatelja.

Drugo pitanje: E ovo pitanje sada je domen diskusije i dalje analize. Da slažem se sa konstatacijom koju ste dali i Uzgajatelj sigurno pripada nekom Drustvu. U tom smislu sam i korigovao sada model s time što sam dodao vezu između Drustvo i Izlozba gde se definise koje drustvo je organizator.

U modelovanju koristim CASE alat Erwin data modelar.

[ Zidar @ 13.02.2013. 20:43 ] @
Citat:
Da li se rješavanje nekog zadatka u accessu može gledati tako da se odredi "glavna tablica" problema pa da se na nju nadovezuju ostale tablice

U bazi podataka, sve su tablice nekako povezane. Ako ima tablica koje vise u vazduhu, onda nesto nije u redu (uglavnom, ima kontrolisanih izuzetaka).

Najprostije receno, posmatraj svaku tablicu kao jednu recenicu koja opisuje neku stvar, pojavu ili dogadjaj iz realnog zivota.
Isto tako, kad se tablice 'povezu', te veze, to su isto tako recenice koje opisuju odnose izmedju stvari (tablica).
Do sheme tablica se dolazi obrnutim putem - prvo se iskazu recenice koje opsuju realn zivot, pa se te recenice pretvore u tablice.
STvari su u zivotu na neki nacin povezane, pa se i te recenice mogu iskazati, i onda nacrtati- tako sto se povezu tablice.

Na primer, posmatrani slucaj se moze opisati, za pocetak, jednom recenicom: "Neko organizuje izlozbe ptica" To je najkrace sta se o ovom zadatku moze reci. U toj recenici imas dve imenice ('izlozbe','ptice'), jednu zamenicu ('neko') i jedan glagol ('organizovati'). Imenice i zamenice postaju 'tabele' a glagol postaje 'veza'. U shemi ce biti vise veza nego glagola, jer smo recenicu iskazali na najkraci moguci nacin.

Mozemo da kazemo i ovako:
"Organizatori organizuje izlozbe na kojim ucestvuju uzgajivaci koji gaje ptice".
Iz ovoga slede tabele 'Organizatori', 'Izlozbe','Odgajivaci','Ptice'. Njihove veze su glagoli koje sam napiao kosim slovima.
Ako pogledas Zoranovu shemu, vodeces da su sve ova tabele tamo, uz jos neke druge. Ove koje sam nabrojao su 'glavne' tabele. Ima jos jedna glavna tabela, Prijave. Sve ostale su pomocne - one sluze da se obezbedi izvor podataka za glavne tabele.

Kako je i 'Prijava' glavna tabela? Zoran je pretpostavio da recenica koja opisuje slucaj glasi:

"Organizatori organizuje izlozbe na koje uzgajivaci koji gaje ptice podnose prijave".

Ako je Zoranova pretpostavka tacna, evo glavnih tabela: Organizatori, Izlozbe, uzgajivaci, ptice, prijave. Zoran je takodje napravio neke pretpostavke o vezama. Uspeh sheme baze zavisis od dve stvari;
1) koliko su tacne pocetne pretpostavke
2) koliko su dobro pretpostavke pretvorene u shemu

Stavka 2) dolazi iz Zoranovog iskustva, i tu nema greske, a stvaka 1) dolazi iz razgovora koji Zoran obavlja sa nekim ko poznaje stvari u vezi sa izlozbama ptica. Ceo posao je iterativan. Recimo, ti sad mozes da kazes - mene ne interesuju prijave, mene intersuju samo ptice. U tom slucaju, OK, napravili smo gresku, jer smo na osnovu prilozenih dokumenta pravili pretpostavke. Shema bi se u tom slucaju promenila, uz dokumentovanje izmena. Ovo je samo opsta slika procesa koji se odvija dok pokusavamo da smislimo kakao baza treba da izgleda. U profesionalnoj praksi, proces je formalizovan do razlicitog stepena, svako to radi na malkice drugaciji nacin, ali je sustina ista.

Znaci, Zoranova pitanja treba tako da shvatis - kakao bi opisao u nekoliko recenica odnose medju ucesnicima u procesu zvanom 'izlozba ptica'' To ce dati pocetni kostur baze, verovatno vrlo slican onome sto je Zoran postavio.

Posto je i svaka tabela recenica, i te su nam recenice potrebne. Recimo, tabele Ptice. Mogu da kazem: 'Ptica, identifikovana poljen[PticaID] je pola [Pol] rase [Rasa] i ime joj je [Ime] i ima broj prstena [BrojPrstena], i ima sliku [Slika]' Ono u zgardama mozes da shvatis kao promenjlive, za svaku razlicitu pticu promenljive ce imati druge vrednosti.

veza tabele 'Rasa' i 'Ptica' se iskazuje recenicom 'Rasa ptice moze biti jedna od unapred definisanih rasa' ili '[Rasa] dodeljena ptici mora biti prethodno definisana u tabeli 'Rasa''

Da bi shvatio, pokusaj za vesbu ovo:
1) pogledaj tabele koje je nacrtao Zoran. Za svaku glavnu tabelu, sastavi recenicu sa promenljivama i vidi da li ta recenica ima amislia i d ali je kompletna.
2) pogledaj veze izmedju glavnih tabela i pokusaj da iskazes recenicu koja tu vezu iskazuje.
Na primer, uzmi tabele 'Uzgajatelj', 'Prijava', 'Izlozba' pvezane su recenicom 'Uzgajatelj zeli da ucestvuje na izlozbi i zato podnosiprijavu ' Kako s euvode ptice u igru? Recenicom 'Za prijavu se vezu 'prijavljen ptice' koje moraju biti iz skupa ptica' Zoran je za 'prijavljene ptica' upotrebio ime 'PrijavaPtica'

Dosta price, pokusaj da gledas u sliku i da sliku nazad prevedes u recenice. Ako recenice imaju smisla i kompletne su, ond aje shema dobra. Ako ne, treba jos jedna iteracija. Zoran te upucuje na formalne metode za dolazenje do valjane shema, ali moras prvo da pokusas da razumes o cemu se u stvari radi.

[ sinisa81 @ 18.02.2013. 15:46 ] @
Zahvaljujem se na riječima podrške i savjetima za učenje. Trenutno sam na stranici http://www.praktikum.rs/skola/access/default.asp i pomalo, koliko mi vrijeme dopušta, čitam o accessu. :)

Da se pohvalim neku večer sam otvorio Access 2010 i napravio prvu tablicu. Naučio sam da postoje tablice, forme, upiti, izvještaji, makroi i moduli. :) Jako mi je zanimljivo pa bez obzira na godine upamti se nešto. :)

Pokušat ću da naučim tablice i forme, nakon toga jednostavne upite i izvještaje. E sad nekako mi ova dva zadnja strašno zvuče pa ne znam da li ću to moći. To je ipak za profesionalce. :)

Napisao sam djelomično nastavak oko izložbe pa kad završim postavit ću na forum da pogledate šta se dalje dešava u praksi.

Puno pozdrava

[ agkiki @ 22.02.2013. 13:52 ] @
Ovo što je predloženo i nije tako loše, mislim da samo nedostaju sledeci podaci koji bi morali da se uzimaju u obzir. Sobzirom da je tema Ptice, smatram da su i golubovi vrsta ptica, ima više vrsta golubova od onih za izložbe do onih koji se takmicu u letenju (visoko letaci). Znam iz iskustva da se golubovi svrtavaju po imenu koje zavisi od boja samog goluba. Svaki registrovani golubar ima svoj broj karike, koju navlace pilicima. Šta hoču da kažem da postoji par za leglo, pa onda prvo leglo drugo i td. Pa onda koje kome rod slicno RODOSLOVU. Pa onda postoji takmicenje u letu kao i ocene istog, sve se to odvija pred komisijom koja po pravilniku prati takmicenje. Naravno ima toga još ali mislim da je ovo za sada dovoljno. Smatram da ako se pravi program da treba da obuhvati sve ovo, zato neka se jave svi zainteresovani pa da pomognemo ćoveku.
Ika
[ Zidar @ 22.02.2013. 20:21 ] @
Meni izgleda da ovde mogu da se posmatraju barem tri moguca scenarija (onako kako mali Djokica to zamislja):

Scenario 1: Ja sam odgajivac ptica. Hocu da imam bazu u kojoj cuvam podatke o svojim pticama i sta se snjima desava. Podaci o pticama: ime, vrsat, broj prstena, otac, mati, datum rodjenja, datum smrti. Sta se s pticama desva: ucesca na izlozbama, odlasci kod veterinara, parenja, pozajmljivanje muzjaka drugim odgajivacima zbog parenja, prijem tudjih zenki za parenej sa mojim muzjacima

Scenario 2: Ja samorganizator izlozbe. Meni se prijavljuju odgajivaci, podnose listu ptica i za koju nagradu se takmice. Pratim prijem prijava, sudije, rangiranje ptica, nagrade. Ekstenzija: pomazem ucesnicima sa smestajem i/ili naplacujem ucesce, komuniciram s aucesnicima (saljem fakture, potvrde o prijemu prijave, potvrde o prijemu uplate)

Scenario 3: Ja sam udruzenje odgajivaca, ne nekom nivou (opstina, region, republika, drzava). Pratim registrovane odgajivace i njihove ptice. Pariim izlozbe - izdajem dozvole za izlozbe. Pratim rezultate izlozbi, akreditujem ocenjivace.

Ono sto dosad imamo, najslicnije je scenariju 2 - organizovanje izlozbe. Ako smo to hteli, nastavimo u tom pravcu. Ako smo hteli nesto drugo, da menjamo pravac. Ili da radimo paraleleno. Sve govorim u mnozini, a u stvari ne mislim ja da u stvari radim, ovo je vise ono "drugovi, treba da se radi na ovome.."
[ sinisaptice @ 03.12.2013. 00:37 ] @
Citat:
Scenario 2: Ja samorganizator izlozbe. Meni se prijavljuju odgajivaci, podnose listu ptica i za koju nagradu se takmice. Pratim prijem prijava, sudije, rangiranje ptica, nagrade. Ekstenzija: pomazem ucesnicima sa smestajem i/ili naplacujem ucesce, komuniciram s aucesnicima (saljem fakture, potvrde o prijemu prijave, potvrde o prijemu uplate)


Pozdrav svima,

obaveze i štošta ostalog me udalji od želje da nešto napravim ali evo me ponovo tu. Čak sam izgubio i login na ovaj forum pa sam sad registrirao novu adresu. Čitao sam ponovo što je napisano pa mislim da je ovdje u pitanju scenario 2 kojeg je Zidar predložio. Ako bi mogli nastaviti temu bio bi zahvalan. Pozzz
[ Zidar @ 03.12.2013. 16:35 ] @
OK, imamao slucaj koji se razmatra:
Citat:

Scenario 2: Ja sam organizator izlozbe. Meni se prijavljuju odgajivaci, podnose listu ptica i za koju nagradu se takmice. Pratim prijem prijava, sudije, rangiranje ptica, nagrade. Ekstenzija: pomazem ucesnicima sa smestajem i/ili naplacujem ucesce, komuniciram sa ucesnicima (saljem fakture, potvrde o prijemu prijave, potvrde o prijemu uplate)


Prvi korak mora da uradi Sinisa, ovako:
Iz kratkog opisa scenarija 2 vidimo da ce se u igri pojavljivati: odgajivaci, ptice, takmicenja, nagrade, smestaj, fakture, naplate, komunikacija, sudije is verovatno jos ponesto cega se nismo odmah setili. Mozemo da kazemo da postoji skup pojmovaNazovimo taj skup P = "Pojmovi od interesa" = { odgajivaci, ptice, takmicenja, nagrade, smestaj, fakture, naplate, komunikacija}
Skup P je skup pojmova od interesa, objekata od interesa u problemu koji resavamo. U kratkom opisu scenarija upotrebili smo neke imenice. Imenice iz kratkog opisa scenarija su elementi skupa P. Moze se kazati da na neki nacin skup P delimicno opisuje problem koji resavamo. Delimicno - zato sto su navedeni pojmovi od interesa, a ne i njihove medjusobne veze i uticaji.
Da bi kompletirali opis problema, treba da nekako identifikujemo i zapisemo veze i uticaje izmedju pojmova od interesa.

Posao koji Sinisa mora da obavi u ovom trenutku je:
A) Napravi listu pojmova od interesa i da svaki pojam opise tako da svakom pojmu od interesa treba da kazemo nesto sto taj pojam opisuje, bez pominjajna drugih pojmova. Ako imamo potrebu da pomenemo dva ili vise pojmova u jednoj recenici, onda idemo na tacku B.
B) Napisati recenice koje povezuju dva po dva pojma, sve razumen kombinacije, na primer (odgajivaci,ptice),(odgaijvaci, takmicenja),(ptice,nagrade),(odgajivaci,smestaj),(odgaijivaci,fakture)...

Uputstvo za rad:
A:Lista pojmova od intersa, za svaki pojam Treba da se napisu recenice koje glase ovako na primer:
Citat:
Odgajivac Sinisa zivi u Trebinju i telefon mu je 123-456, a adresa mu je Jovana Ducica 7, Trebinje.
Ovo moze da se generalno napise kao:
Citat:

Odgajivac [Ime] zivu u mestu [MestoStanovanja] na adresi [Adresa] i ima telefon [Telefon]

Ako izvadimo pojmove u uglastim zagradama i prikazemo ih kao skup, to ce izgledati ovako:
Citat:
Odgajivaci = {Ime, MestoStanovanja, Adresa,Telefon}

Elementi skupa Odgajivaci se cesto zovu atributi. Ovo - skup atributa - nam otprilike daje strukturu buduce tabele Odgajivaci, ili drugim recima, to je deo definicije buduce tabele. Kazem 'otprilike', da bi bilo 'tacno' treba da dodamo i tip podatka za svaki atribut. To cemo uraditi kasnije. Za sada, vazno je da koliko toliko kompletiramo listu atributa za svaki pojam od interesa. To ocekujem da Sinisa uradi. Ne ocekuje se da definicije tabela budu potpuno tacne i kompletirane, pa cak ni lista tabela u ovom koraki, ali su nam potrebne da bismo isli dalje.


B:
Treba nam znaci skup recenica koje opisuju odnose izmedju elementa skupa P, ako je moguce dva po dva. Ako u nekoj recenici figurisu i 3 objekta (imenice, pojmovi od interesa), nije strasno.

Na primer, moze se reci:
Citat:
Odgajivaci ucestvuju/prijavljuju se na takmicenjima.

Recenice su dakle proste - Neko (Subjekat) nesto radi(predikat) s nekim drugim (Objekat)
Treba napisati recenice za svaku razumnu kombinaciju pojmova od interesa (elemenata skupa P).
Skup recenica koje povezuju objekte od interesa bice osnova za kasniji E-R model baze podatka. E-R stoji za 'Entity-Relationship' dijagram, poznat i pod imenom 'Model Objekti-Veze'
[ sinisa1981 @ 20.11.2014. 01:24 ] @
Evo mene ponovo! :)

Tek kad sam ovo pročitao vidim da je ovo jako složeno i istovremeno i logično samo treba razmišljati na pravi način. :)

Ali ipak, sve mi se čini da moj način razmišljanja i logika baze ne ide nikako skupa. Ja razmišljam na jedan način a baza radi na sasvim drugim principima i pravilima.

Pokušat ću ovo uraditi što mi je Zidar predložio pa se javim na forum.

Pozzz

P.S. ne zamjerite što imam više nickova na ovoj temi pošto sam smotan pa sam zaboravio podatke za prva dva. :)

[ Zidar @ 21.11.2014. 15:11 ] @
Dobrodosao nazad :-)

Ovo sto smo ti ispricali je cista matematika - relaciona torija. Relaciona terija je grana matematike, zasnovana na matematickoj logici i teoriji skupova.

Deo koji dolazi iz matematicke logike je ono kad napisemo recenicu sa parametrima - na primer - "'Ptica, identifikovana prstenom [PticaID] je pola [Pol] rase [Rasa] i ime joj je [Ime] i ima broj prstena [BrojPrstena], i ima sliku [Slika]' ". U matematickoj logici, parametraske recenice zovu se logicki predikati. Dodeljivanje stvarnih vrednosti parametrima dobijaju se iskazi (propositions). Iskazi dobijeni iz predikata su ili tacni ili netacni, zavisno od vrednosti koje smo dodelili parametrima.

Teorija skupova nam pomaze da manipulisemo pojmovima iz matematicke logike. Tako kazemo da logicki predikat ima skup parametara. Posto je u pitanju skup, sledi da su elementi skupa (parametri) jedinstveni - ne moze biti dva parametra sa istim imenom. Dalje, od jednog predikata mozemo izvesti mnogo iskaza (propozicija), ceo jedan skup propozicija. Posto je opet u pitanju skup, znaci da ti iskazi (propozicijae) moraju biti razlicti - duplikati nisu dozvoljeni.

Relaciona teorija bavi se samo tacnim iskazima. Matematicka struktura koja opisuje predikate i njihove iskaze, naziva se relacija. Relacija se moze prikazati na papiru u dvodimenzionom tabelom, gde zaglavlje tabele sadrzi skup parametara, a redovi u tabeli sadrze tacne iskaze koji su izvedeni iz zadatog predikata, pri cemu su svi iskazi razliciti. ZNaci, zaglavlje je skup parametara, svaki iskaz je skup vrednosti koje odgovaraju parametrima, i relacija je skup koji se sastoji od zaglavlja i tela = skup iskaza.

Pazi, tabela nije isto sto i relacija. Table predstavlja sliku relacije. Isto kao sto tacka u geometriji nema dimenzije, a ipak je na papiru predstavljamo nekako, i to sto zovemo tackom na pairu te kako ima dimenzije. Prava je skup tacaka, i predstavljamo je na papiru linijom koju nacrtamo lenjirom - ima debljinu.

Da bi neku tabelu nazvali relacijom, moramo da iskazemo njen predikat, da u zaglavlju nema parametara sa istim imenom i da naglasimo da su iskazi jedinstveni. Tek tada mozemo reci da neka tabela predstavlja relaciju. Sta ovo znaci u praksi:
1) CREATE TABLE nij isto sto i "napravi relaciju"
2) Uocavanje skupa parametara koji se razlikuje za svaki iskaz - deklarisanje kljuca - na tabeli koju smo kreirali dovodi do toga da mozemo reci "ova tabela predstavlja relaciju..."

Znaci, tabela bez jedinstvenog kljuca ne predstavlja relaciju i sa takvim tabelama je u sustini nemoguce raditi.

I jos jedan skup je u igri: "baza podataka je skup relacija"

Na kraju da ponovimo:
1) napravi predikate koji opisuje ono sta hoces da smestis u bazu - svaki predikat ce dobiti svoju tabelu u bazi. Postupak poznat kao E/R modeling ili MOV moze da pomogne da se vidi koji ti predikati trebaju. E/R nije deo relacione teorije, ali je korisan alat.
2) uoci parametre koji cine iskaze jedinstvenim - odaberi primarni kljuc (moze da bude vise skupova parametara koji cine iskaz jedinstvenim)
3) uocices da se neki parametri (atributi) javljaju u dve ili vise relacija (tabela). Medju njima treba da postoji nekakva zavisnost, obicno u oblike "atribut A u tabeli T1 moze da ima vrednost samo ako u tabeli T2 postoji ista vrednost dodeljena istom atributu". Ovo se svodi an FOREIGM KEY zavisnost.

Preporucljivoje da za sada pretpostavis da neces koristiti NULL vrednosti. NULL nije deo relacione teorije, ali mnogi SQL dijalekti koriste NULL. Za sada, pretpostavi da NULL nece biti koricen u bazi koju gradis.

Za pocetak, vise nego dovoljno, nadam se.

:-)
[ SinisaBird @ 10.12.2016. 23:22 ] @
Pozdrav svima,

pošto je Zidar tražio da napravim listu pojmova od interesa pokušat ću to napraviti ali koliko ću biti uspješan pitanje je. :)

Pojmovi od interesa:

1. Izložba (javni događaj ili manifestacija koja se održava svake godine, ona ima svoj naziv (npr. Zlatna vuga 2016), vrstu (državna, otvorena, međugradska,...), ima početni i krajnji datum (1.11 - 3.11),
2. Organizator (društvo ili udruga koja organizira ovaj javni događaj)
3. Izlagač (npr. Siniša Buluta živi u Trebinju na adresi Jovana Dučića 7, telefon mu je 059-123-xx5, s mail adresom [email protected] i njegov članski broj je 05)
4. Naplata (prilikom predaje eksponata naplajuće se gajbarina i katalog. Gajbarina je 2,00 do 30 eksponata a 1,00 preko 30 eksponata)
5. Sudije (naziv, grad, adresa, telefon, mail, titula (međunarodni, savezni,...))
6. Nagrade (na kraju se najboljim izlagačima dodjeljuju nagrade za (1, 2 i 3 za kolekcije (4 ptice istovremeno), 1, 2, 3 pojedinačno - ptice), ...
7. Faktura (izdaje se grupno izlagačima iz jednog društva ili pojedinačno po izlagaču)
8. Eksponati (golubovi, zečevi, koke, ptice)

Rečenice koje povezuju dva pojma:

(izlagač, eksponati)
(društvo, izlagač)
(izlagač, fakture)
(izlagač, nagrada)
...

Ovo je baš nezgodno! :( Puno bi lakše to opisno objasnio.