Definisi "uzasno" skupo. San Francisco je recimo uzasno skup za nekog ko tek dolazi. Ne znam kako tacno ide definicija ali dobra situacija je kada ti do 1/3 ide na stan, pa ti vidi. Ako na minimalcu uzmes 1500 mesecno, a stan ti je 600, to je onako, mozda malo skupo, ali ako isti podelis pa placas 300, to je i vise nego dobra situacija. Ako je minimalac u gradu $10/h (1700 mesecno recimo) a najjeftiniji pravi stan 1400, to je jezivo skupo.
Primera radi, u san franciscu ce neko pokusati da ti iznajmi prostoriju 3x4m bez kupatila i kuhinje za 1000 dolara, ako imas kupatilo 1200. A i full studio moze da bude zesce losi tipa jedva da ti stane krevet, "kuhinja zesce kompaktna, i to bi bilo 1500-1600. I sve to u tenderloinu, najprljavijem delu grada, mada nije vise preterano opasno.
Da sam na tvom mestu, nasao bih nesto sto je zaista jezivo skupo, i onda gledao u odnosu na to. Takodje i pogledao bih sta je bukvalno najjeftinije. Nekad je to nesto jezivo malo, a nekad je u bas losem kraju, Ljudi na w&t ionako gledaju da sto vise rade pa ti je stan bukvalno samo krevet.
Primera radi, dosta ljudi sam upoznao sto su na w&t bili, i delilo je po nih 4 sobu. Medjutim nisam siguran kako se to dobija. U SF postoji rent control, i nekad zaista mozes da nadjes dobar dil za sobu, ali jako cesto placas market rate i prakticno celu kiriju nekome ko u tom stanu zivi 10 godina. Zbog ovako lose situacije sa housing, naci i cimera je tesko, jer je izbor veliki. Idealan cimer za SF je neko ko placa kiriju i nikad nije u stanu. Dobar cimer je neko ko ne radi od kuce recimo, ili neko ko nikad nema goste... Tako da mi nije jasno ko bi primio 4 cimera u jednu sobu. A sa druge strane postoji i ugovorna obaveza - lease, koji je najcesce na godinu dana, nekad 6 meseci (skuplje) ili month to month (najskuplje), i to mi deluje kao ozbiljna prepreka nekome na W&T programu.
Svi drugi gradovi su mnogo drugaciji. Kuca i stanova ima na pretek i uglavnom su priustivi. Gledao bih sublet sekciju na craigslist.
http://lasvegas.craigslist.org/sub/
Po ovome meni vegas deluje bas uzasno jeftin.
Ako mozes kod rodbine, to bi ti verovatno bilo isplativo. Medjutim, jedan moj poznanik je tako ovde zapucao, i bio izbacen posle 4 dana. Ljudi se ovde dosta promene, i prihvate ovaj nacin zivota, pa im nesto sto nama deluje normalno bas tesko pada. Tako da ja bih uvek bio spreman na backup varijantu.