[ djordjes @ 10.03.2004. 10:24 ] @
Dobio sam mejl koji ne mogu da procitam, verovatno je napisan
na ćirilici koji Yahoo ne podržava. Posavetujte me kako da procitam
sadržaj mejla ili ga sami dešifrujte i pošaljite mi na mejl
djordjestakic [et] yahoo.com. Ovde svakako nije reč o
kriptologiji ili šifrovanju, ali ja kada vidim ovakvu poruku za
mene je to isto kao da je šifrovano. Imam poverenja u ovaj forum
i verujem da će se na njemu naći neko da mi oko ovoga pomogne.
Puno vas pozdravljam i hvala unapred.

Sadržaj mejla je: (copy/paste)


Поштовани господине Стакићу!Примили смо Вашу електронску пошту и на овом месту бисмо желели истаћи да би нам било посебно драго, да Вам помогнемо у истраживању порекла породице којој припадате.

Као што сте вероватно имали прилике да видите на нашем сајту, ми вршимо истраживање породичног порекла по подацима из стручне литературе. У радовима ове врсте су наведени подаци о месту порекла, времену досељавања, евентуалним променама презимена, именима предака, сродним породицама, као и друге информације о породици. Радови се базирају на подацима из етнографске и историјске литературе, а понекад и архивске грађе. Уз радове су наведени сви коришћени извори података. Подаци о Вашој породици су дати у виду текста који садржи наведене информације, а уколико је то могуће, на основу прикупљених података се, као прилог, формира и родослов.

За почетак истраживања породичног порекла неопходни су нам и неки подаци које бисте нам Ви требали доставити. Поред података о непосредном месту порекла, неопходни су нам и подаци о крсној слави Ваше породице, именима предака по мушкој линији за које знате, а по могућности и њиховим годинама рођења. Поред тога, постоје подаци који нам нису неопходни, али могу бити од користи за овакво истраживање. То су, у првом реду, Ваша сазнања о породичним предањима (да ли се у породици прича нешто о пореклу или слично), затим сазнања о евентуалним променама славе или презимена, породичном надимку, сродницима Ваше породице или о породицама које су у сродству по мушкој линији са Вашом фамилијом, али не носе исто презиме.

На основу ових података ми бисмо почели претраживање по стручној литератури, у потрази за новим, суштинским подацима о пореклу Ваше породице, о којима је напред било речи.

Оквирно време потребно за ова истраживања износи две до три недеље. Накнада за рад о пореклу Ваше породице износи 50 евра то јест противвредност у динарима. У случају да се за Вашу фамилију не могу пронаћи релевантни подаци по којима би се формирао рад, никаква накнада неби била потребна, већ бисте у наведеном року били обавештени о резултатима истраживања. Собзиром на чињеницу да сте већ успели наћи неке од релевантних података, као и на ситуацију коју у писму помињете, могао бих Вам једино предложити, да накнада за рад о пореклу Стакића по мушкој линији износи 30, уместо 50 евра.

Постоји могућност плаћања поузећем, преко жиро рачуна или, пошто сте у Београду, при личној испоруци рада. Најљубазније бисмо Вас молили да нам се, уколико сте заинтересовани за истраживање породичног порекла, јавите путем електронске поште или на телефон 011/146-244, да бисмо могли прикупити неопходне податке о Вашој породици и детаљније се договорити око модалитета наше сарадње.Захвалан,

Александар Бачко

“Српски Деспот”


[Ovu poruku je menjao djordjes dana 04.06.2004. u 12:44 GMT]
[ StratOS @ 10.03.2004. 16:40 ] @
Izmjeni ili instaliraj kodiranje za cirilicu i onda u IE ili drugim browserima daj za default kodiranje cirilicu KOI8-R ili KOI8-U (barem mislim, da je to to , aka ne neka me netko ispravi) pa ces moci vidjeti sta ( ako je to bilo u body-u e-maila ) ti je netko poslao. Mislim, da trebas imati instalirane i fontove, koje to kodiranje podrzavaju.
[ byTer @ 10.03.2004. 22:24 ] @
Moguce je da je neki od dalekoistocnih jezika.