[ kyoman @ 15.02.2013. 23:41 ] @
trazio sam po raznim temama al nisam nasao sta mi je potrebno
elem, konacno sam zavrsio svoju distorziju, i ukljucim u struju....i nista
jedini zvuk koji dobijam je jedva cujan sum kad se okinu zice...druga stvar regulator napona lm 7808 mi se pregreje u roku od 3 sekunde. Na ulazu imam +7V, -7V i masu (mada bi trebalo da ide +/-9V, al transformator iz nekog razloga daje 7V): i sad na - kraju imam kondenzator pa regulator lm 7908 koji radi normalno i daje ocekivani napon u kolu. Ali na + kraju, lm 7808 odmah krene da se pregreva ( znam, treba samo hladjenje da mu montiram ) i napon na njemu je 0,2V u najboljem slucaju, a isto tako mi je svuda u kolu gde je + napon.

E sad, da li ce ugradnja hladnjaka resiti i ovaj problem sa naponom ili je potrebno nesto drugo odraditi?
i da li je taj sum koji se cuje uzrokovan tim nedostatkom napona ili je problem u vodovima ( koje sam proverio i kalajisao gde su mi se cinili losi ) ?

Tu su i slike, pa ako neko zna mnogo bi mi znacilo
[ shpiki @ 16.02.2013. 00:43 ] @
Aj daj semu kako si to svezao, PCB "nista" ne znaci :)
Jesi li probao sa nekim drugim 7808? Mozda je taj gecrkt?
Obavezno stavi blok kondezatore izmedju ulaza i mase, i izlaza i mase (i na 7908 i na 7808) - imas u datasheetu kapacitivnosti.

Hladnjak nista nece resiti jer generalno nemas velik pad napona ulaz/izlaz (grejanje je [ulaz-izlaz]*struja).
Koliko struje "trosis" na poz. i neg. grani?
[ mikikg @ 16.02.2013. 02:54 ] @
Ako ti se taj LM7808 usija u roku od 3 sekunda onda mozda negde imas kratak spoj u pozitivnoj grani napajanja. Vidim da imas podnoznja za IC, izvadi sve IC i premeri onda napone pa nam kazi vrednosti za AC napon na transformatoru i DC napon pre ulaza i izlaza regulatora i dali se greju stabilizatori.
[ veselinovic @ 16.02.2013. 08:05 ] @
Da nisi slucajno okrenuo neki elektrolit naopako?
C1`3 mozda, ostalo se ne vidi.
Prvo probaj izvaditi dzamper kod tranzistora, pa izmjeriti napon.
Onda dalje.
[ kyoman @ 16.02.2013. 11:23 ] @
da ostavljam semu nece pomoci jer je sema iz casopisa, a na njoj i nema ovog ispravljackog dela...a bio sam izvadio out pin na ovom regulatoru i radi normalno, samo kad ga spojim na plocu onda krene da daje ~0,2V i da se greje kao besan :)

nasao sam kratak spoj izgleda, jedva sam ga video, i sad radi normalno i ne greje se. Transformator mi daje po 7,5V, na ulazu u stabilizatore imam ~10,2V a na izlazu ~6,5V. I na IC kolima isto dobijam napon gde je potrebno :)

a sto se tice elektrolitskih, dobro su postavljeni, proverio sam...

Sad mi ostaje samo problem sto dobijam los signal zvuka, al pretpostavljam da je i tu problem u vodovima...hvala na savetima :)
[ shpiki @ 16.02.2013. 13:57 ] @
Ne znam kako rade te distorzije, ali sema bi svakako pomogla...
Sum (brum, ili sta vec) moze da bude zbog vise faktora: lose napajanje, lose komponente (tranzistori, elektroliti...), tako da bez seme tesko da ce ti neko nesto korisno savetovati.
Ako zapnes, imas forum Audio-elektronika, tamo ima mnogo vise ljudi koji se bave ovim stvarima pa mozes da potrazis savet.

Pozdrav.
[ kyoman @ 16.02.2013. 14:02 ] @
Pa moguce da je do napajanja, jer mi trafo ne daje 9V nego 7V. Mislio sam i da proverim sve IC, ali ne znam kako osim da ih zamenim sa novim?
evo i seme :)
[ shpiki @ 16.02.2013. 14:57 ] @
Verovatno je do napajanja...
Citat:
kyoman: Pa moguce da je do napajanja, jer mi trafo ne daje 9V nego 7V.
evo i seme

Kakav trafo imas? Koliki napon treba da bude? Ja sam shvatio da imas trafo 2x9VAC i da ti daje 7VAC? Cak i ako daje 7VAC to kad se ispravi (grec) imaces 7 * 1.44 = 10.08VDC. Jesi li vezao trafo->grec->elektrolit->stabilizator? Ako posle elektrolita imas manje od 9V (mozda cak i 9.5) tesko da ce ti LM7808 raditi (isto vazi i za 7908 ). Moras da imas bar za 1.5 - 2V veci napon na ulazu stabilizatora da bi isti radio.
Citat:
kyoman:Mislio sam i da proverim sve IC, ali ne znam kako osim da ih zamenim sa novim?
evo i seme

Ako imas protoboard (breadboard...) odlemi stabilizatore sa plocice, pobodi ih u proto, OBAVEZNO dodaj kondezatore izmedju ulaza i mase i izlaza i mase (to pise u datasheetu koje/kakve) i probaj.
Izmeri i napon iza ispravljackog dela (grec + elektrolit).
[ kyoman @ 16.02.2013. 15:32 ] @
Pa pise na njemu da je 2x9VAC ( takav mi je i potreban ) ali mi daje 2x7-7,5VAC; ne znam zasto, uzeo sam ga nekoriscenog

Vezao sam bas tako i pazio sam da bude sve okrenuto kako treba.
Sad sam opet proveravao kontakte, i konacno sam dobio jak signal, al je i dalje u obliku suma.

nemam protoboard, ali mislim da su stabilizatori dobri, jer sam ih merio kada im je out pin odspojen od ploce i radili su. Mislio sam na druga IC kola koja imam u kolu npr TL084, CD4052,NE555...
posto mi je signal maksimalno distortiran, a potenciometri za podesavanja koji rade preko tih kola ne reaguju, pretpostavljam da su ili riknula ili da ne dobijaju dovoljno napona?
I videcu da u ponedeljak kupim blok kondenzatore da stavim posle stabilizatora
[ zica49 @ 16.02.2013. 15:33 ] @
I jos nam reci sta se jos grije na toj ploci osim stabilizatora???
[ kyoman @ 16.02.2013. 15:54 ] @
nista vise, samo se on przio dok mu nisam nasao taj kratak spoj
[ branko_g @ 16.02.2013. 22:16 ] @
Citat:
Pa pise na njemu da je 2x9VAC ( takav mi je i potreban ) ali mi daje 2x7-7,5VAC; ne znam zasto, uzeo sam ga nekoriscenog

Verovatno zato sto je preopterecen. Koje snage je trafo i koliko struje trosi tvoja elektronika?
[ newtesla @ 17.02.2013. 09:13 ] @
Piše na trafou (slika) da je 6W: mislim da je premalo... Otkači trafo, pa premeri napon u praznom hodu.

Ako hoćeš da ti regulatori tipa 78xx/79xx rade ok, minimum ulazni napon treba biti veći za bar 2-2.5V od poželjnog izlaznog.
[ kyoman @ 17.02.2013. 11:47 ] @
za struju cu morati da proverim, posto je sema iz casopisa, a nigde se ne spominje struja...
premericu trafo kad dodjem kuci, a sto se tice ulaznog napona jel treba da bude za 2V veci na trafou ili na ulazu u regulatore? posto mi se kondenzatori trenutno pune na nesto vise od 10V, a potrebni napon na izlazu je 8V.
I neko mmi je rekao da stavim kondenzatore od 1000uF umesto od 470uF, jel ima to veze?
[ shpiki @ 17.02.2013. 13:04 ] @
Veci kondezator znaci vecu filtraciju napona - manja talasnost.
Napon veci za 2-2.5V treba da bude na ulazu u STABILIZATOR, znaci nakon ISPRAVLJAC (grec+kond.).
[ kyoman @ 17.02.2013. 13:54 ] @
Onda je taj deo ok, jer nakon ispravljaca imam napon malo jaci od 10V, a na izlazu treba da dobijem 8V, tako da je to u redu cini mi se :)
Malo sam prckao po plocici, prepravljao sam neke vodove ( koji su mi se cinili iole losi ) i konacno sam dobio jak signal. Znaci da mi trafo ipak odgovara sto se tice toga?
Jedino sto je signal maksimalno distortiran, kao sto sam vec napisao, a potenciometri za podesavanje signala ne rade.
Ostaje mi jos da kupim novu lemilicu, jer ova ima vrlo los vrh, pa da sve vodove lepo isproveravam i iskalajisem. Jer ako sam tako uspeo da konacno dobijem signal, onda je najverovatnije plocica lose odradjena...pretpostavljam da je to problem jer dobijam manje-vise odgovarajuce napone na svim integralnim kolima
[ shpiki @ 17.02.2013. 15:57 ] @
Citat:
kyoman: Onda je taj deo ok, jer nakon ispravljaca imam napon malo jaci od 10V, a na izlazu treba da dobijem 8V, tako da je to u redu cini mi se :)

Pa i nije bas u redu ako je trafo 2x9VAC, onda bi trebao da imas nesto blizu 9VAC * 1.44 ≈ 13VDC.
Citat:
kyoman
Jedino sto je signal maksimalno distortiran, kao sto sam vec napisao, a potenciometri za podesavanje signala ne rade.

Koji tacno? Ima ih 6 (koliko sam ja video).
Citat:
kyoman: ...jer dobijam manje-vise odgovarajuce napone na svim integralnim kolima

Sta to znaci "manje-vise"? ± koliko?
[ kyoman @ 17.02.2013. 16:34 ] @
Da, ali meni je potreban izlazni napon od 8V, a posto je napon ulazni ~10,2V, trebalo bi da bude ok jer je veci ulazni od izlaznog za 2V?
kakav trafo bi trebalo onda da postavim ako je ovaj preslab? 2x12V?

Ima ih 6, ali nijedan ne radi, osim sto na poslednja 3 dolazi do promene u signalu samo u jednoj tacki a to je zanemarljivo.

Pa uglavnom dobijam 0,5-0,8V manje, al nisam sad kod kuce pa ne mogu da kazem tacno. Uglavnom, razlika je ispod 1V

[ shpiki @ 17.02.2013. 17:41 ] @
Nije bitno sto je 2V vise, problem je koliko W (Vati) ima taj tvoj trafo?
Moze on da bude i 2x100VAC ako je 10W (karikiram) nista ti ne znaci.
Ne znam koja je potrosnja struje te tvoje distorzije (sigurno ne pise u casopisu?).
Napon bi trebalo da je ±8VDC, ne bi trebalo da seta u + ili - (i bolje da je za 0.5 ili vise veci nego manji)...
[ kyoman @ 17.02.2013. 21:39 ] @
Pa trafo ima 6W...za potrosnju struje nista ne pise, ne spominje se nigde struja. Ne znam kako da je izracunam, preko kondenzatora mogu samo ako je naizmenicna, jel tako?
Ako hoces mogu da ti posaljem tekst iz casopisa, imam ga otkucanog, pa da pogledas...nisam totalni duduk, al ja ne mogu da izvucem odatle nista za odredjivanje strije u kolu :)

Sto se tice napona, imam ove vrednosti: trafo mi daje +7,5VAC i -7,5VAC ( u praznom hodu daje +/-7,7VAC), posle greca dobijam +9.8VDC i -9.8VDC, na kondenzatorima mi je po 9,86VDC (znaci i na ulazu u regulatore), na izlazu iz regulatora je ~+6,5VDC i -7,2V umesto +/-8VDC i isto tako je na svim IC kolima posle gde bi takodje trebalo da bude +/-8VDC...sad sam sve premerio opet
[ ZAS011 @ 17.02.2013. 22:09 ] @
Ova će tema, čini mi se, da se razvlači k'o žvaka, dok se ne stavo ODGOVARAJUĆI trafo.
Kod LM7808 i LM7908, Dropout Voltage može da bude i 2V, što zavisi od proizvođača. To mu dođe da ulazni naponi na stabilizatorima moraju da budu MINIMALNO 10V
[ enaB @ 17.02.2013. 22:11 ] @
Na šemi ima 10 operacionih pojačavača, svaki troši do 2.5mA sam za sebe, NE555 neka bude recimo 5mA, otpori su svi relativno veliki, da ne sitničarimo...po ovoj računici 50-60 mA otprilike ako sam sve dobro ošacovao
[ emiSAr @ 17.02.2013. 23:42 ] @
Trafo ima dovoljno i napona i struje da napoji spravu. Dok postavljac teme ne izmjeri i mrezni napon i ne pokaze kako i cime
mjeri i kako je prikljucen trafo na mrezu tema ce se razvlaciti.-
[ kyoman @ 18.02.2013. 00:10 ] @
ajde onda da zavrsavamo...
Za povezivanje trafoa sam skinuo kabl sa stone lampe i tako spojio na mrezni napon, koji je meren na transformatoru i iznosi 194V. Ostale napone sam naveo. Sve merim unimerom marke MASTECH M-838.
Ako ne uspem da nadjem drugi trafo ili zbog nekih drugih razloga ne budem u prilici da ga nabavim, jel mogu da iskoristim na primer 2 obicna adaptera, nesto tipa ovog http://static.kupindoslike.com...-DC-1000mA_slika_O_3753873.jpg pa da lepo zavrsavam sa tim?

[Ovu poruku je menjao kyoman dana 18.02.2013. u 01:21 GMT+1]
[ shpiki @ 18.02.2013. 00:15 ] @
Pa eto problema!
Citat:
kyoman: ajde onda da zavrsavamo...
Za povezivanje trafoa sam skinuo kabl sa stone lampe i tako spojio na mrezni napon, koji je meren na transformatoru i iznosi 194V.

Mrezni napon bi trebalo da je bar 220VAC (240VAC je mislim sada standard i kod nas - napokon).
Trafo odgovara. Struju (grubo) racunas kao snaga (W) kroz napon (V) - u tvom slucaju 6W / 9V ≈ 660mA. Sigurno ima da gura te OPove.
Ili nadji neku fazu koja nije toliko opterecena ili promeni trafo.
Ne znam kako si zamislio sa ova dva ispravljaca da povezujes?
[ kyoman @ 18.02.2013. 00:20 ] @
Pa nemam pojma, sad sam merio mrezni napon na trafou i dobio sam 194V...znaci na normalnom naponu bi trebalo da radi normalno? :)

Mislio sam da povezem jedan na + kontakt, drugi na -kontakt i mase spojim...mada bi mi u slucaju da to moze bile potrebne 2 uticnice, al to je nebitno :)
[ emiSAr @ 18.02.2013. 01:16 ] @
Premjeri napon direktno na uticnici, pa ako bude ok mijenjaj prikljucni kabel, ako napon u uticnici ne valja
(mala kuca na kraju sokaka) ni ovi adapteri ti ne mogu pomoci. Tazi trafo 2x12 AC.-
Kako se na lokaciji ponasaju ostali potrosaci?
[ mikikg @ 18.02.2013. 01:47 ] @
ZAS011 je lepo rekao, ti 7808 i 7908 regulatori moraju da imaju bar 2V veci napon na ulazu nego sto je njihova vrednost regulisanog napona jer u suprotnom moze da se prenese "riple" sa nestabilisanog dela DC izvora na sam izlaz regulatora. Kada se na to spoji elektronika sa veoma velikim pojacanjem (gain) kao sto je ta "distorzija", na izlazu iz sprave moze da se dobiju razne anomalije koje nemaju veze sa samim zvukom.

Dakle imas nekoliko opcija:

- da se prikljucis negde na "normalnu" mrezu od 220-230VAC
- da zamenis trafo koji daje veci napon (recimo 2 x 12VAC)
- da koristis kako jeste ali da zamenis regulatore sa nekim malo modernijim low-drop koji mogu da rade i sa naponskom razlikom od 0.4 - 1V

Te analogne sprave zahtevaju veoma cisto napajanje i tu ne treba stedeti. Nakrcavanje kondenzatora pre i posle regulatora moze delimicno da poboljsa situaciju ali poenta sa regulatorima je ta da oni moraju da rade u specificiranim uslovima (za 78xx, Vin > Vout +2V) kako bi mogli da "peglaju" ne samo riple od 100Hz vec i sve druge tranzientne pojave koje se desavaju u mrezi pa u tom smislu cak nije ni preporucljivo stavljati na izlaze iz regulatora vece kondenzatore od 10-20uF jer mogu biti kontra produktivni.

Malo je of topic, ali evo cisto za primer sta je "ozbiljan" regulator i OP za audio primenu:
TPS73133 http://www.ti.com/product/tps73133
OPA1662 http://www.ti.com/product/opa1662
Sa tim se nesto trenutno igram i odusevljen sam kako ta dva malca u paru rade na 3.3V, preko 110dB dinamike "opusteno" daju i to napajano sa "kljakavih" 5V sa USB porta.
Ovaj TPS73133 je "ludnica" od chipa, radi sa neverovatnih 30mV razlike Vin / Vout (Ultra low-drop), tranzientni response se krece u rangu MHz ...
A OPA1662 je isto vrhunski, mozda nije jedan od najboljih OP od TI ali je u prvih 10 i tih prvh 10 nema teorije da se na uvo cuje razlika, cak sa standardnom opremom (osciloskopi i sl) ne moze da se uradi komparacija jer svi imaju fenomenalne karakteristike koje su za dekadu/dve ispod mogucnosti klasicne merne opreme. Ovaj OPA1662 mi se jos svidja zato sto ima rail-to-rail output sto je fina stvar da se dobije na dinamici kod napajanja sa niskim naponima i ima potrosnju od 1mA po kanalu sto je odlicno za uredjaje koji se napajaju iz baterija.
BTW: Oba IC su nabavljiva kod nas.

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 18.02.2013. u 04:40 GMT+1]
[ kyoman @ 18.02.2013. 10:20 ] @
Nije mala kuca na kraju sokaka, nego zgrada na kraju grada...bukvalno
Sve uticnice u stanu daju 190-195VAC, a zgrada je nova, izgradjena pre manje od godinu dana.

Mogu da uzmem trafo 2x12VAC ali je 3W. Da li bi posluzio? I koliko vidim ovim regulatorima je gornja granica ulaza 35VDC, tako da ne bi bili preoptereceni i kad prikljucim na normalan mrezni napon?

I sto se tice treceg slucaja, koje regulatore mogu da stavim umesto ovih? Sve sto sam nasao je da im je minimalan ulaz 10,5VDC
[ shpiki @ 18.02.2013. 12:55 ] @
Citat:
kyoman: Nije mala kuca na kraju sokaka, nego zgrada na kraju grada...bukvalno
Sve uticnice u stanu daju 190-195VAC, a zgrada je nova, izgradjena pre manje od godinu dana.

Onda je ili komplet zgrada nakacena na preopterecen deo mreze, ili se uspesno stedelo na kablovima

Citat:
kyoman: Mogu da uzmem trafo 2x12VAC ali je 3W. Da li bi posluzio?

Mozda i bi (3W / 12VAC ≈ 250mA), treba preracunati ukupnu potrosnju u kolu (imas datasheet za svako IC pa saberi potrosnju).

Citat:
kyoman:I koliko vidim ovim regulatorima je gornja granica ulaza 35VDC, tako da ne bi bili preoptereceni i kad prikljucim na normalan mrezni napon?

Objasni ovaj deo? Da trafo prikljucis na normalan mrezni napon? Jeste njima (regulatorima) max ulaz 35VDC, ali vodi racuna: recimo da dovedes svih 35VDC, imaces grejanje od 35VDC * struja_u_kolu ≈ snaga_disipacije (jer ona razlika od 35VDC do 8VDC mora negde da "ode").

Citat:
kyoman:I sto se tice treceg slucaja, koje regulatore mogu da stavim umesto ovih? Sve sto sam nasao je da im je minimalan ulaz 10,5VDC

Imas recimo:
LM2940T-8.0
KA78R08C
BA08ST
ili jednostavno Googlaj "LDO 8v".
[ emiSAr @ 18.02.2013. 12:56 ] @
Normirani napon gradske elektrodistributivne mreze je 230 +- 10% . Kod tebe je situacija mnogo gora, pa bi stanari ili
vlasnik zgrade morali prema EDS-u podnijeti zahtjev za normalizaciju stanja.

Zasad ti je jedino rjesenje taj trafo, pa i 3VA ce zadovoljiti potrebe distorzije, @shpiki je dao grub proracun potrosnje,
pa i tih 125mA po grani ce zadovoljiti.

U slucaju prikljucka na normalan mrezni napon sprava ce raditi, LM7808 i 7908 nece biti preoptereceni, a neki manji
hladnjaci im nece skoditi.-
[ kyoman @ 18.02.2013. 13:54 ] @
Pa verovatno jeste, jer se podmah pored gradi jos jedno naselje, pa se mozda oni kace pa dolazi do ovoga...u svakom slucaju morace da se proveri to ovih dana

E sad ovako, racunam potrosnju, i imam tranzistor 2n2907. Pise da mu je struja na kolektoru -600mA, jel njemu treba toliko da bi ga napajali? Ako treba onda mi ne odgovara nista ispod 6W...

A taj deo za max ulaz od 35VDC sam naveo cisto da znam da li ce mu smetati ako mu stavim jaci trafo, recimo od 15VAC. A znam da mu treba hladjenje, ako bude potrebno skrpicu neki lim i postaviti

Sto se tice ovoga npr. KA78R08C, gde mu kacim ovaj cetvrti pin Vdis?

Evo nasao sam trafo 2x12VAC i 10W

[Ovu poruku je menjao kyoman dana 18.02.2013. u 16:03 GMT+1]
[ mikikg @ 18.02.2013. 15:49 ] @
Citat:
kyoman: Sto se tice ovoga npr. KA78R08C, gde mu kacim ovaj cetvrti pin Vdis?

Vezuje se zajedno sa Vin na ulazni napon. To je da se "iskljuci" regulator, na tom pinu 0V=iskljuceno, >1V=ukljuceno.
Treba ti jos slican takva regulator za negativno napajanje.

Ako si nasao nov trafo 2x12V, prikljuci njega i premeri napone pre i posle regulatora 78xx/79xx. Sa tim bi trebalo da sve bude OK (bar sto se napajanja tice).
[ enaB @ 18.02.2013. 16:25 ] @
Citat:
kyoman:
E sad ovako, racunam potrosnju, i imam tranzistor 2n2907. Pise da mu je struja na kolektoru -600mA, jel njemu treba toliko da bi ga napajali? Ako treba onda mi ne odgovara nista ispod 6W...

Piše maksimalna struja. Struja u kolu je (8V-2V)/560 = oko 10mA
[ kyoman @ 19.02.2013. 10:54 ] @
Sad sam premerio kod devojke, potpuno ista stvar. Mrezni napon 190VAC i svi ostali naponi isti. Ili ne valja unimer ili EDB zakida...
Cekam da mi stigne trafo pa cemo da vidimo
[ zica49 @ 19.02.2013. 16:25 ] @
kyoman ...kod djevojke se ne ide sa mulimetrom.. :)
[ mikikg @ 19.02.2013. 16:57 ] @
Nesto ti taj tvoj unimer pobrljavio. AC merenje kod prostih unimera je sklono raznim problemima i kvarovima dok je DC merenje uglavnom tacnije. Proveri cisto za referencu da li je tacno merenje recimo 5V sa nekih punjaca ili 5/12V sa PC napajanja (+/- 0.1V).

Proveri po ovoj formuli Udc = 1.41 * Uac da li ti se slazu merenja jednosmernog i naizmenicnog napona (pre i posle gretz-a na tvojoj distorziji). Ako ti se ne slaze, nabavi nov unimer ...

BTW: Kako se nisi setio da napravis kopiju Boss DS1 pedale, verovatno znas koja je to pedala i kako radi a krajnje je prosta za izradu i napaja se sa baterija. Ja sam pre mnogo godina dok jos nije bilo Interneta iskopirao tu pedalu 1:1 (gledajuci PCB) i to je radilo identicno kao original :)

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 19.02.2013. u 18:07 GMT+1]
[ kyoman @ 19.02.2013. 17:29 ] @
@zica49 sta cu, terala me da joj pokazem sa cime ja to radim, pa taman da proverim i kod nje a i da joj pokazem da i ja znam ponesto :)

@mikikg sad sam izracunao napon pre je 7,4V a posle greca je 9,6V sto mu dodje 1,29 a ne 1,41...
a sto se tice pedale, prijatelj mi je rekao da ima neku dobru distorziju u casopisu sa sve el. semom, semom za pcb i opisom kako radi...pa eto reko aj onda nju da odradim :)
sta ces...pogresi covek :)
[ enaB @ 19.02.2013. 18:07 ] @
Nisi oduzeo pad napona na diodi. (7,4-0,6)*1,41 = 9,6
[ mikikg @ 19.02.2013. 19:37 ] @
@kyoman po tim merenjima ispada da ti je OK unimer, jel isto pokazuje i veci opseg za AC napon?

A da li si probao taj trafo od 2 x 12VAC? Kako sa tim radi sprava, jel ima neke razlike?
[ kyoman @ 19.02.2013. 20:01 ] @
merio sam sa oba opsega za AC, isto pokazuje

trafo nemam, narucio sam ga, treba da mi stigne sutra-prekoustra najkasnije nadam se, pa cu da vidim kako ce da radi...dok ne stigne, ne mogu nista da radim

[ Slave82 @ 19.02.2013. 20:06 ] @
Pozdrav druze vidim da se boris sa mreznim naponom,ja sam jednu pravio pre 10-12 godina radi na 9V bateriju jes da je imala distorziju jedno minutipo :) ali sljakala je,tad sam se jos borio sa lemilicom i pravio je za druga on je bio zadovoljan ! verovatno sam pogresio kod el.kondenzator....pa ako te interesuje mogu da nadjem semu na tavanu i da ju skeniram ?

Menjaj bateriju na unimeru kupi alkalnu..Pozzz
[ kyoman @ 19.02.2013. 21:13 ] @
hvala ti druze, ali ovu sam skoro dovrsio, ostaje samo da sredim napajanje i eventualno da proverim da li je crklo neko kolo...nadam se da me nista vise nece maltretirati....al svejedno mozes da ostavis ako te ne mrzi, nije zgoreg imati je :)
[ mikikg @ 20.02.2013. 03:36 ] @
Ako budes zeleo mozda sledecu distorziju da pravis, evo linkova za Boss DS-1 (ima ih u raznim varijantama):

http://www.tonegeek.com/musicg...rtion-effects-pedal-modded.php
http://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=1516398

Ta shema moze jos da se uprosti tako sto bi se izbacila ona dva donja transitora i delovi oko njega (to je diskretni D-Flip-Flop) i umesto njega postavio neki nagazni prekidac, mada ovo originalno resenje radi odlicno sa jednim tasterom i ako se lepo mehanicki to odradi sa granicnikom, prakticno ne moze da se pokvari/polomi. I jos bih ja recimo za OP uzeo npr NE5532 posto je dosta noviji od onog sa sheme sa drasticno manjim shumom sto na kraju moze da daje jos finiji zvuk.
[ kyoman @ 20.02.2013. 10:24 ] @
nasao sam sinoc ovaj link http://www.diystompboxes.com/D...d_Your_Own_DS-1_Distortion.pdf
ne znam sto odmah u pocetku nisam ovako odradio...al nema veze, ako budem radio ovu bar cu imati malo vise iskustva, jer mi je ovo prvi ozbiljniji rad.
A ako je ipak budem radio, ubacicu i taj NE5532 :)
[ kyoman @ 22.02.2013. 19:04 ] @
Konacno sam dobio trafo 2x12VAC i dobijam na ulazu u stabilizatore 13,2VDC ali na izlazu iy njih opet dobijam +6,5VDC i -7,5VDC. srazmerno sa tim se i mnogo vise greju. Izgleda da su riknuli...
[ ZAS011 @ 22.02.2013. 20:19 ] @
Hoće kratki spojevi da ih sprže, a nedostatak rasprežnih kondenzatora da prouzrokuje njihovo oscilovanje, što za posledicu ima podgrevanje kafe.
[ kyoman @ 22.02.2013. 20:54 ] @
pa imao sam kratak spoj kod jednog, al to i dalje ne obasnjava sta se desava sa drugim....a posle njih su mi keramicki od 100nF...da zamenim i njih blok kondenzatorima?
[ ZAS011 @ 22.02.2013. 22:30 ] @
Keramiku možeš da ostaviš i da staviš po jedan 100n i na svaki ulazni pin.
Predpostavljam da si posle pronalaženja kratkog(ih) spoja(eva) stavio nove regulatore
Ako nisi, dalja diskusija je izlišna.
[ kyoman @ 22.02.2013. 22:51 ] @
na ulaznim pinovima su mi elektrolitski od 1000uF...da dodam i te od 100n ili da ostavim?
Zamenio sam ovaj kod kojeg sam nasao kratke spojeve, al sutra cu da odem da kupim oba nova, mozda je u medjuvremenu sprzen dok sam prckao sa transformatorima...
[ shpiki @ 23.02.2013. 00:31 ] @
Ovo si morao da vidis u datasheetu

dakle, OBAVEZNO staviti. Onda nemas problema sa grejanjem i divljanjem napona. I OBAVEZNO nove regulatore.
[ kyoman @ 23.02.2013. 01:00 ] @
Tako sam i postavio kondenzatore, samo sto mi je na ulazu od 1000uF a na izlazu 100nF

A do regulatora danas nisam mogao da dodjem, tako da cu sutra uzeti oba nova

[ shpiki @ 23.02.2013. 01:06 ] @
Bez obzira na taj od 1000uF na ulazu, sto blize nozicama regulatora dodaj i 330nF (ulaz - masa) i 100nF (masa - izlaz). Gledaj da to bude sto blize, neko ih cak lemi direkt na nozice regulatora (stabilizatora).
[ kyoman @ 23.02.2013. 01:16 ] @
hocu, hvala ti
[ kyoman @ 23.02.2013. 19:44 ] @
Dodao sam kako si mi rekao na ulaze jos po jedan od 330nF i na izlaze po 100nF, neke sam na pinove neke nisam, i sad mi oba daju 6,5VDC. Kako je to moguce ako su regulatori na 8V?
[ emiSAr @ 23.02.2013. 20:58 ] @
Posudi neki drugi instrument i premjeri.-
[ ZAS011 @ 23.02.2013. 21:10 ] @
Ajde, ovako:
Lokacija ti je, barem kako si upisao u profil, Novi Beograd, instrument ti je pokazivao, i kod tebe i kod devojke, 194V , što je na toj lokaciji više nego nemoguće.
Iz ovoga proizilazi da ti je instrument "sazreo" za "okruglu fasciklu" (korpa za odpatke).
Sada ti, čini mi se, stabilizatori rade OK.
[ kyoman @ 23.02.2013. 21:18 ] @
Da, ali ja zivim u novim zgradama na kraju Novog Beograda, a devojka na Vozdovcu, isto zgrada stara 2-3 godine...a instrument nije moj, vec od brata koji ga je nedavno kupio "novog" na limundu...
ugl, ovako sad stoje stvari, naponi na izlazima stabilizatora su po 6,5V, konacno je proveo i tranzistor tako da mi radi i led dioda, jedino sto sam izgubio zvuk. Do sad se cula distorzija na maksimumu a sad muk. Nisam nista dirao osim sto sam stavio nove regulatore i ubacio dodatne kondenzatore... Pregledao sam vodove, sve je spojeno dobro, nema kratkih spojeva...
[ ZAS011 @ 23.02.2013. 21:29 ] @
Prenesi bratu da je na !"#$%&undu kupio đubre.
Evo, kod mene je trenutno be uključene TA peći i nekih većih potrošača 233.2V, a sa ukljućenom TA od 4.5kW (monofazno, i da ti ne opisujem jedan deo instalacije) 227.3V.
Za izmerenih 196V bih nekome u EDB otkinuo svaštanešto.

Sve u svemu, i emiSAr ti je lepo napisao da pozajmiš ISPRAVAN instrument i sve lepo ponovo premeriš. Videćeš da su ti stabilizatori OK.
[ kyoman @ 23.02.2013. 21:47 ] @
Pa moracu, ovo nema smisla vise.
Ali mi svejedno nije jasno zasto pokazuje na ulazu u regulator 13.5VDC a na izlazu 6.5VDC...nije to neka velika razlika pa da toliko gresi. Videcu da nadjem ko ima instrument pa da se to valjano odradi
[ shpiki @ 23.02.2013. 22:37 ] @
12VAC * 1.41 - 2 * 0.7 ≈ 15.5VDC, grubo.
Znaci, ipak gresi! :D
[ kyoman @ 23.02.2013. 23:38 ] @
Pa s obzirom na trafo/mrezni napon, dobijam 10VAC a ne 12VAC, ali i sa tom racunicom ispada da gresi opet :)
[ mikikg @ 24.02.2013. 01:50 ] @
Ja sam predlozio da izmeris recimo napajanje iz PC racunara, tamo imas "poznatih" +3.3V, +5 i +12V (+/-0.1V) i utvrdis definitivno da li ti laze taj unimer ...
[ kyoman @ 24.02.2013. 12:46 ] @
izmerio sam mu sad od +12V i +5V, i laze za vise od 1V. +3,3 nisam uspeo da izmerim
[ zica49 @ 24.02.2013. 15:16 ] @
Kakva li je to "gurabija" od multimetra???
[ shpiki @ 24.02.2013. 15:44 ] @
Verovatno mu je baterija na izdahu. Treba zameniti pa probati.
Ne verujem da je toliko los, bez obzira sto je "chung-shung elektroniks" proizvodjac...
[ kyoman @ 25.02.2013. 22:28 ] @
Ne znam sta mu je, ici cu ovih dana do prijatelja da proverimo to....ostaje jos samo da zamenim IC kola i lepo sve ispitam...

Hvala vam ljudi, mnogo ste pomogli, i izvinite na ovolikom cimanju :)
[ zica49 @ 26.02.2013. 17:50 ] @
To je zbog toga sto si ga nosio kod djevojke:)
[ kyoman @ 27.02.2013. 18:02 ] @
moguce, sad znam za ubuduce :)