[ e-oglasi @ 19.02.2013. 11:48 ] @
Godinama koristim samo WIN, a sada imam potrebu da pređem na Linux. Znam da ima raznih verzija pa mi treba savet nekog iskusnog korisnika koju verziju Linuxa da instaliram?

Potrebna mi je verzija koju ću najlakše savladati, da je slična WIN sistemu, da nije komplikovana za instalaciju ...

Unapred hvala!
[ plague @ 19.02.2013. 11:59 ] @
Verovatno je Mint najbolje resenje, mada nisam testirao novije distribucije tako da ne znam da li se nesto promenilo.
[ djoka_l @ 19.02.2013. 12:05 ] @
Ovakvo pitanje povlači za sobom žestoko trolovanje.

Najbolji Linux za početnika je onaj koji je omiljena verzija Linuxa početnikovog najboljeg druga. Kada nešto zapne, cimneš druga (ili drugaricu).
[ e-oglasi @ 19.02.2013. 12:13 ] @
^ Slažem se, ali svi su na WIN i zato tražim savet koja verzija je najjednostavnija.

@plague Sad gledam http://www.linuxmint.com/oldreleases.php
Ovde ima više verzija ...
Neće biti lako odlučiti koju verziju instalirati.
[ component @ 19.02.2013. 12:16 ] @
Kod Linuxa je dobra stvar što je besplatan i ima live CD. Uvek možeš da skineš nekoliko distribucija i probaš ih bez potrebe da ukloniš prethodni sistem. Mint i Ubuntu nisu loš izbor po meni. Ako dolaziš sa Windowsa obavezno probaj i KDE verziju (Kubuntu).
[ djoka_l @ 19.02.2013. 12:29 ] @
Šta znači izjava:
Citat:
sada imam potrebu da pređem na Linux


Ona određuje koja ti je verzija Linuxa potrebna.
Na primer, ako si student i treba da naučiš osnovne komande na Linuxu, ne moraš uopšte da instaliraš Linux, već ti je dovoljno da na Windows instaliraš Cygwin - njihov moto je "Get that Linux feeling - on Windows!"

Ako ti je potrebno za neki server, ja bih išao na Oracle Linux 6. Za profesionalni server podjednako dobro kao Red Hat Advanced Server ili SuSE Linux Enterprise Server.

Ako ti je fokus bezbednost, uzmi BackTrack Linux i instaliraj ga na USB od 32GB i ima da radi kao lud.

U svakom slučaju, šta god skineš, nećeš da pogrešiš...
[ e-oglasi @ 19.02.2013. 13:14 ] @
Nisam bio dovoljno jasan, izvinjavam se.
Ne treba mi server, nisam student. Koristio bih na njemu internet, Open Office, nešto za obradu fotografija i za rad sa vektorskim fajlovima.
[ maksvel @ 19.02.2013. 13:26 ] @
Zaista imaš pregršt tema i to relativno svežih sa ovom tematikom.

Na primer: http://www.elitesecurity.org/t456607-0#3224711

Moraš malo i da isprobavaš, zavisi i od hardvera da li će neko okruženje raditi brže ili ne.
[ Jovan 1988 @ 19.02.2013. 22:34 ] @
Trebao si malo pretragu da koristiš ima gomila ljudi kojima se smučio Windows pa hoće da pređu na linux...
Moja preporuka ili Ubuntu ili Mint
[ newtesla @ 19.02.2013. 23:46 ] @
Mint 13 ili 14 MATE, samo vidi da li ti procesor podržava 64-bitni OS.

I to samo zato što najviše liči na "stare" windowse. Inače je ispod haube čist Ubuntu - što u prevodu znači da sav softver, a i sve komande rade identično kao i u ubuntuu.
[ iglig @ 20.02.2013. 01:27 ] @
Isprobao sam dvadesetak distribucija u poslednjih godinu dana i došao sam do zaključka da su sve manje više identične. Bitnije stvari po kojima se razlikuju distribucije su grafička okruženja, menadžeri paketa (instalacija programa), formati podržanih paketa, kao i načini ažuriranja sistema. Kod većine distribucija možeš instalirati nekoliko različitih grafičih okruženja koje možeš menjati po restartu ili kad to tebi odgovara.
Što se tiče grafičkih okruženja, dva najčešće korišćena su GNOME i KDE, prate ih XFCE i Cinnamon. XFCE i Cinnamon su za moj ukus previše jednostavna, nemam dovoljnu kontrolu nad podešavanjima iz GUI-a, a takođe nemam vremena da jurim po forumima kako se edituju konfiguracioni fajlovi i skripte pa sam ih za sada iz tog razloga preskočio. Gnome sam koristio u ona srećnija vremena 2.x verzije koja je neodoljivo podsećala na rad u XP-u, uz totalnu kontrolu nad svakom sitnicom. Zajednica je odlučila da nije više "privlačan za oko" pa je pre par godina započet razvoj 3.x GNOME-a, sa najjačim pravom glasa iz Cannonical-a, što je rezultovalo njihovim Unity interfejsom u kome mi nikako ne odgovara način rada. Dosta stvari se može podesiti ali svakom novom verzijom se ubacuju i izbacuju ne toliko trivijalni detalji pa sam stoga morao da odustanem i od ovog okruženja.
*Jedina distribucija koju sam instalirao u poslednje vreme a koja je dolazila sa GNOME 2.x okruženjem je CentOS, koji je orijentisan ka serverskom okruženju pa ti verovatno neće biti zanimljiv.
KDE-om sam prezadovoljan, kada se prođu svi meniji može se podesiti tako da workflow bude identičan, pa čak i bolji nego što je slučaj sa Windows-om 7 čijim radom sam vrlo zadovoljan, a koji mi je bio referentna tačka. Realnost je da je KDE malo bahatiji prema resursima računara od ostalih okruženja ali to samo iz razloga što po defaultu koristi skoro sve moguće efekte, a koje je moguće pojedinačno izmeniti. Koristim najnoviju verziju na dva Dual Core računara, jedan je LT prve generacije, 1.87GHz, drugi Sandy 2.4GHz, razlike u radu nema, i ako ne poseduješ sporiji računar od navedenih moj glas ide KDE-u.
Preporuka KDE distribucija za početnika bi bila, redom:
Mint
Kubuntu
Open Suse
Fedora

Takođe uzmi u obzir veličinu zajednice, stekao sam utisak da je u Srbiji najjača ona okupljena oko Mint-a, a do koje ćeš lako doći.
Trenutno koristim Mint 14 x64 KDE i OpenSuse, zapravo vagam koja mi više odgovara i koja od njih će uskoro da zameni Win u svakodnevnim poslovima.

Želim ti puno sreće, samo nemoj da se uplašiš povremenog otvaranja terminala i ubrzo ćeš se upitati zašto si toliko dugo odlagao prelazak.

P.S. VirtualBox je tvoj dobaL dLugaL.
[ e-oglasi @ 20.02.2013. 02:17 ] @
^HVALA!!!

Postaviću Mint.
[ Homer J. Simpson @ 20.02.2013. 12:12 ] @
Nemoj odmah da 'postavljas' vec prvo probaj Live verziju.
Kao sto su vec rekli, probaj Mint Mate ili KDE (XFCE ako je slabiji komp) i mozda Fuduntu (nije poznat ali odlicno radi)
[ ib.kroki @ 21.02.2013. 23:53 ] @
Uspešno instaliran Mint 14.

Hvala!!!
[ Homer J. Simpson @ 21.02.2013. 23:58 ] @
Malo dupli nalozi, ovo-ono ...
[ maksvel @ 22.02.2013. 11:37 ] @
Hajde ovde ključ, pa posle, ako bude pitanja, neka ide posebna tema.