[ dune_ks @ 20.02.2013. 14:32 ] @
Pozdrav drustvo nemam nikakav problem..nego sam neiskusan sa audio opremom...pre nekoliko dana sam kupio pojacalo marke Yamaha A-760 II i dva zvucnika koja se cuje vise nego dovoljno za moju sobu 4x4m..e sad ono sto mene interesuje ...dali je moguce na ovo moje pojacalo povezati Vufer za auto ...gledam neke oglase pa da se ne zaletim da kupim neki vufer a da to nece da mi radi...Hvala unapred...
[ zeoN_Rider @ 20.02.2013. 14:36 ] @
Jedino aktivni SW.
[ dune_ks @ 20.02.2013. 14:37 ] @
uff sta mu sad to dodje pojasni mi malo ako nije prob. ;))
[ zeoN_Rider @ 20.02.2013. 14:46 ] @
Nije problem, a zašto bi bio?

Takav pasivni SW je malo teže kačiti na taj pojačavač. Ako uzmemo da su ti zvučnici koje poseduješ 8Oma a taj za kola je sigurno 4Oma i sve to spojiš na Yamahu u paralelnoj vezi biće teško tom pojačavaču. Jednostavno na malo višim nivoima povećaće se i grjawe tog ampa-a.

[ dune_ks @ 20.02.2013. 14:48 ] @
mislim da sam razumeo...moram da gledam na koliko je oma taj vufer..i ako ima isto kao i pojacalo radice a ako ima vise...pojacalo se opterecuje,a ako ima manje vufer moze da pregori....ispravi me ako sam pogresno skontao ;))) ako gledam da kupim vufer...moram da gledam da radi na isto oma onoliko koliko je jako pojacalo>>>
[ zeoN_Rider @ 20.02.2013. 14:49 ] @
Ne, kako god da okreneš pojačavač je taj koji za brigu.
[ dune_ks @ 20.02.2013. 14:52 ] @
Sta mi onda preporucujes za moju zelju da imam vufer u svojoj sobi ...????tj u svom ozvucenju?
[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 14:53 ] @
Kupi 2 vufera pa spoji na jedan kanal pojacala...plus od jednog,minus od drugog u pojacalo,
a posle preostali plus i minus spoji medjusobno.Dobices 8 oma.
[ zeoN_Rider @ 20.02.2013. 17:20 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Kupi 2 vufera pa spoji na jedan kanal pojacala...plus od jednog,minus od drugog u pojacalo,
a posle preostali plus i minus spoji medjusobno.Dobices 8 oma.

e to će sigurno da radi dobro
[ 44250 @ 20.02.2013. 17:29 ] @
Na jedan kanal vufere a na drugi?
[ iglig @ 20.02.2013. 18:53 ] @
Još dva komada.
[ 44250 @ 20.02.2013. 19:20 ] @
i onda bye-bye srednji i visoki,ili opet smanjenje impedanse paralelnim vezivanjem...
[ Pioneer cdj 200 @ 21.02.2013. 12:41 ] @
Ako već hoćeš vufer za kola, traži neki aktivni (s integriranim pojačalom u sebi) a ako ne treba ti pasivni vufer + neko pojačalo za njega. Ako uzmeš pak pojačalo za auto vufere, treba ti i napajanje za njega (moglo bi proći neko bolje PC napajanje ako nije prejako pojačalo).

Ali za u sobu ti je najbolje riješenje kupit neki aktivni vufer za kuću i nemaš problema. Evo primjera kako to izgleda: Yamaha, Sony, Pioneer i tako dalje...

A aktivni subwooferi za auto recimo ovako nešto: Alpine

Razlika je u tome što kućni subwooferi aktivni imaju ugrađeno napajanje. Oni su ti plug'n'play, štekaj u struju u pojačalo i vozi. A ovi za auto trebaju 12V za napajanje i tu ti treba neko dobro napajanje.

EDIT: ima još jedna opcija no ovisi koliko kvalitetno želiš i koliko snage mora bit taj sub. Ako ti nije do kvalitete i ne treba ti neka velika snaga, možeš naći na oglasnicima neke PC 2.1 ili 5.1 zvučnike ili kućno kino i onda uzeti samo subwoofer. Tu opciju sam ja osobno koristio, stereo pojačalo + 2 zvučnika a za bas sam koristio aktivni subwoofer od kućnog kina 5.1. I moja soba je bila 16 kvadrata, subwoofer je 16 cm 40W i meni sasvim dosta (naravno uz uvjet da nađeš idealnu poziciju u sobi za mjesto slušanja, meni se najviše bas čuo za radnim stolom i na ulazu u sobu, na drugim djelovima sobe ga praktički nije ni bilo ) meni se namještaj tresao, osobito vrata od sobe.

[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 21.02.2013. u 13:52 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 21.02.2013. 12:46 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200

Ali za u sobu ti je najbolje riješenje kupit neki aktivni vufer za kuću i nemaš problema. Evo primjera kako to izgleda: Yamaha, Sony, Pioneer i tako dalje...

Naravno.
[ Lavlja_Jazbina @ 21.02.2013. 23:35 ] @
Citat:
i onda bye-bye srednji i visoki,ili opet smanjenje impedanse paralelnim vezivanjem...

Svasta.Na drugi kanal sstavi kucne kutije,valjda je to hteo
[ 44250 @ 22.02.2013. 07:35 ] @
Neznanje je blagoslov,inspektore. Ne povezuje ringle na sporetu koje ce kuvati kafu nego zvucnike koji treba da mu daju neku zvucnu sliku. Sto je najgore nakon ovako izvaljene gluposti sad ces se jos samoprozvati poznavaocem i uzivaocem stereo zvuka...internet je cudo,otkrice 20 vijeka majke mi!
[ Lavlja_Jazbina @ 22.02.2013. 07:39 ] @
I priznanje istog.
[ Lavlja_Jazbina @ 22.02.2013. 07:46 ] @
Vala jes.Znas povezivalo se i po 15 binova s hornama po strani,tebi cudno ,naravno i mono blokovima.
Mozda bi trebao obnoviti gradivo za povezivanje 4,8,16 oma.Ali objani gde je greska u ovoj temi.
2 zvucnika imaju 4 oma. spajanjem plusa i minusa od svakog i drugog dela plusa i minusa u pojacalo,KOLIKO SE OMA DOBIJA.
Prosto,samo treba odgovoriti.Izvoli.
[ zeoN_Rider @ 22.02.2013. 08:58 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina

2 zvucnika imaju 4 oma. spajanjem plusa i minusa od svakog i drugog dela plusa i minusa u pojacalo,KOLIKO SE OMA DOBIJA.

Jes' vala velika matematika treba
[ 44250 @ 22.02.2013. 09:10 ] @
Po toj računici na drugi kanal može spojiti i sijalicu 220V 60W i pojačalu se neće ništa desiti-u pravu si. Takođe si u pravu da se mogu povezivati redno basovi na jedan kanal a full-range kutije na drugi kanal-električno nema problema.

Pitanje je šta će ČUTI iz svega toga?

Prvo,za subwoofer je patnja i nepotreban trošak energije da sagorijeva u sebi išta što je više od 250Hz.

Drugo,ako se u njega unosi nefiltriran signal i on sam gubi na efikasnosti tj postaje tiši-muči se da postane mid-bas a vlasniku je cilj ako sam dobro shvatio duboki pod-zvuk basa.

Treće,zvuk sa svih nosača zvuka (HDD,CD,kaseta,gramofonska ploča ili šta već) od šezdeset i neke na ovamo stereo je prirode što znači da u sebi nosi ne samo razliku „na lijevom bubanj a na desnom ne" nego i prostorni doživljaj zvuka kojeg nema sa ovakvim sistemom vezivanja kakvog ti predlažeš jer su za taj doživljaj potrebna minimum dve midbas+visokotonac zvučne kutije (sa više je uglavnom „surround" ili okruženje zvukom) . Sve ostalo kako ti predlažeš je MONO zvuk iz kojeg se nerijetko gubi i do pola instrumenata u zvuku a o zvučnoj slici da i ne govorim.

Ovo nije svemirska nauka ni astrofizika već nešto što se može doživjeti veoma rano ukoliko se obrati pažnja na to ili nešto kasnije (ja sam to skontao u devetoj godini brkajući dugme „stereo-mono" na radio prijemniku) a nije ništa strano da to ljudi ne dožive nkada tj da nikada ne postanu svjesni onoga što čuju. Koliko ljudi znam da imaju sasvim dobar sluh a ubiše se okretajući se oko sebe kad ih neko zovne iz daljine jer ne umiju da ocijene odakle poziv dolazi tj gdje se nalazi taj koji ga je zvao.

Mogao si povezivati zvučnike trista godina unatrag a opet ne znati osnovne stvari po pitanju zvuka druže inspektore. Nije poenta samo povezati da ne izgori... Svi mi vozimo kola i imamo vozačku ali rijetki tek približno kao pokojni McRae,ostatak samo MISLI da zna. Zato kažem,neznanje je blagoslov. Ne znam ni ja a volim da pitam.

Čega si inspektor ako nije tajna?

[Ovu poruku je menjao 44250 dana 22.02.2013. u 10:22 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 22.02.2013. 09:20 ] @
Citat:
44250

Jesi i ti svoje B&C tako vezao,drajvere na jedan kanal a visokotonce na drugi?

Jesam.
[ Lavlja_Jazbina @ 22.02.2013. 09:27 ] @
Ja ne mislim da ti sa Audio strane nisi u pravu.Cim neko hoce da woofer iz kola stavi u kucu,ja sam mu
i dao taj predlog.Ti si poceo sa ringlama i ostalim.Ja tebi nista nisam rekao.I bez obzira na godine i modernizaciju,kao i sada u vikendici,
za mene je bin 18 inca i aktivno rezan na 60hz BAS.Sve te kutijice i woof woof me nerviraju.Kao i u kolima.
Ti si se najljutio kao da sam ti usao u semu pojacala pa ti solio koje elektrolite i tranzistore da koristis.A i tu ne bi ni postovao.
To je i u to vreme 80ih radio Dule Stupar,pokojni Joja,Nenad Napijalo motao zvucnike ITD.
Pozdrav.
[ zeoN_Rider @ 22.02.2013. 09:37 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina

To je i u to vreme 80ih radio Dule Stupar,pokojni Joja,Nenad Napijalo motao zvucnike ITD.
Pozdrav.

Prva dvojca su prave legende.
[ 44250 @ 22.02.2013. 09:50 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Ja ne mislim da ti sa Audio strane nisi u pravu.

To sam želio da Miroslav sazna,ne da sam u pravu nego smisao vezivanja. Električno je tvoj način sasvim ok ali zvučno ne. Zato i rekoh da je pioneer dao najkompletniji i najkvalitetniji odgovor.

Citat:
Lavlja_Jazbina: I bez obzira na godine i modernizaciju,kao i sada u vikendici,
za mene je bin 18 inca i aktivno rezan na 60hz BAS.Sve te kutijice i woof woof me nerviraju.Kao i u kolima.

Ista priča.

Citat:
Lavlja_Jazbina: Ja tebi nista nisam rekao.

Citat:
je bio tvoj komentar kad rekoh da je tad „bye-bye srednji i visoki”.

Ne sjećam se teme ni tranzistora/kondenzatora o kojima si kako kažeš pričao a pokušaću da nađem,naravno od volje ti u čije ćeš teme da zađeš a u čije ne. Najmanji mi je problem da pročitam tuđa mišljenja,ispade da se zapravo potpuno slažemo po pitanju vezivanja kako električno tako i zvučno,samo sa tom razlikom što ja nisam tvoj predlog prokomentarisao sa „Svašta" nego naveo šta gubi ako poveže kako si ti rekao. Sad,nakon svega ovoga neka poveže kako ima mogućnosti i/ili kako mu se dopada.
[ Pioneer cdj 200 @ 22.02.2013. 11:27 ] @
Nemojte se svađat ovdje, ubiste čovjeku temu a možda i volju da išta radi. Ne znam dal ste imali prilike to iskusiti, ali ja jesam; kako je to kad dođeš i ozbiljno pitaš a onda se nađe netko tko će podje*avat, svađat se i slično. To što čovjek hoće subwoofer ne znaći da mu nije stalo do kvalitete zvuka, da ne može uočiti razliku između mono i stereo itd. Svatko tko je imalo pametan i ima imalo mozga, na svaku će temu (bez obzira je li riječ o kvalitetnom ili nekvalitetnom zvuku, pravoj audio opemi ili igračkama, audiofilu ili tek klincu koji sluša komercijalu/cajke) dati najbolji mogući odgovor što zna, potrudit će se pomoći čovjeku ILI će zaobići temu. Svi oni koji ne zaobiđu temu a ne daju kvalitetan odgovor ili nađu podje*avat tamo di ne treba, ne znam što bi komentirao ili mislio. Šala je uvijek dobrodošla, i g. Zeon je meni osobno više puta uljepšao dan svojim provalama ali dajte uz šalu i neki konstruktivan post čovjeku, pobogu. I nemojte se svađati, nije vrijedno.

Zaključak: najbolje riješenje je aktivni subwoofer, bilo neki kvalitetniji ili pak nešto od 2.1/5.1 zvučnika za kućno kino. Kakav će subwoofer uzeti, ovisi o snazi i kvaliteti koju očekuje. Ali svaki će subwoofer ako se dobro pozicionira dodat dobar i jak bas. Ako hoće baš auto subwoofer, bit će malo složenije. Treba pojačalo i adekvatno 12V napajanje. Spajanje pasivnog subwoofera sa ovim pojačalom neće nikako dati dobar zvuk., kao što je već 44250 rekao, mučit će se reproducirat frekvencije za koje nije namjenjen i izgubit će svoje osnovno svojstvo. Probao sam subwoofer spojit na izlaz običnog stereo pojačala i zvučalo je loše odnosno izgubio je gotovo sav onaj bas koji daje kad se ganja sa samo svojom frekvencijom. Jedini subwoofer koji mi pada na pamet za ovo što on želi (a da je gotov) je Bose Acoustimass (ne znam koji ono broj) koji u sebi ima dva drivera i ugrađene pasivne skretnice i on se upravo spaja na stereo pojačalo a na njega se spajaju sateliti, budući da ima integrirane skretnice.

Ja ću samo reći da treba dat najveći naglasak na POZICIJU subwoofera. Ja sam svoga premještao, isprobavao svaki centimetar sobe i naravno slušao na stolu, za kompjuterom gdje ću provodit vrijeme (sa slabijim subwooferima nije moguće dobiti dobar bas baš u bilo kojem kutku sobe), dok nisam dobio najbolji bas na tome mjestu gdje ću sjediti i slušati muziku. Pa sam tako od malenog jeftinog suba (sa driverom od 11 cm) iz mrtvoh puhala dobio "ozbiljnog igrača" koji mi stoji ispod stola i daje dovoljno basa da mi ukućani redovito imaju glavobolje :D

Citat:
I bez obzira na godine i modernizaciju,kao i sada u vikendici,

Ne znam kakve su komšije i ukućani za živcima kod vas, meni prijete već sa malim 11cm subom od Smart Box kućnog kina da će letit kroz prozor :D Da donesem takav bin u stan, smjestili bi me u ludnicu istog trena. Te je isto tako meni ideja o 18 incha subu u sobi od 16 kvadrata suluda. Na kraju krajeva sve ovisi i koju glazbu autor teme slusa, i kako on voli. Mozda voli woof woof. Meni moj sub za elektronsku i hip-hop glazbu odlično obavlja posao. Woof Woof je pogotovo dobar za hip-hop.
[ Lavlja_Jazbina @ 24.02.2013. 08:34 ] @
A treba videti koja mu je kutija,koji zvucnik unutra,koja snaga,koji opseg i da li ima svoju
prigusnicu-skretnicu unutra.Mozda ceto i da radi,naravno ne sa ringlama.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 04.03.2013. u 17:16 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 24.02.2013. 09:04 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina

A treba videti koja mu je kutija,koji zvucnik unutra,koja snaga,koji opseg i da li ima svoju
prigusnicu-skretnicu unutra.Mozda ceto i da radi,naravno ne sa ringlama.

Naravno da ništa od toga ne znamo a u proračun sve ulazi.

PS. ringle su sve manje u upotrebi, sada su ravne ploče hit