[ vladakru @ 22.02.2013. 17:20 ] @
Nakon pokusaja verglanja auta preko startera isti nije vise davao znake zivota. Trafo je ispravan, na sekundaru daje 11v kada je namesten da puni i 13v kada je namesten kao starter, diode na sekundaru su ispravne. Sta bih mogao dalje da proveravam?
Doticni starter
http://www.wobyhaus.co.rs/Hget...ist.ashx?Roba=89702&Size=4
[ boro62promaja @ 22.02.2013. 17:55 ] @
U oba slucaja napon na sekundaru ti je malen. Moguce da je doslo do proboja medju namotajima sekundara. Ako ti se trafo grije u praznom hodu onda je moguc proboj na primarnoj strani.
[ shpiki @ 22.02.2013. 18:15 ] @
Kako moze da bude malo napon?
Ako je na izlazu trafoa 11V AC, kada to prodje kroz grec imace 11VAC * 1.41 - 2 * 0.7 = 14.11VDC, tako?
Pogledaj kakva je elektronika za punjenje (obicno je *723) ili, jos verovatnije, na kucistu bi trebalo da postoji topljivi osigurac (parce ALU lima) koji pregori kada za*ebes polaritet ili preforsiras starter.
[ vladakru @ 22.02.2013. 18:37 ] @
ma naj gore je sto nema nikakva zastita... ja sve nesto sumnjam na neka 3 djavola na hladnjaku, da nisu to neki triaci? evo i slika

diode na sekundaru se ne vide jersam ih skidao zbog merenja, inace ima ih 8 a oznaka je ar351
sva kontrola punjenja ide preko - pola a + je vezan direktno na klemu. ploca se napaja direktno preko izlaza na sekundaru VAC ispred greca
[ Darko_zed @ 22.02.2013. 18:56 ] @
Sto je najsmesnije je to da je to starter od 100A sa ''tolikim trafom ''
[ vladakru @ 22.02.2013. 19:26 ] @
Citat:
Darko_zed: Sto je najsmesnije je to da je to starter od 100A :D sa ''tolikim trafom ''

batalimo ironiju, i na tarabi pise svasta.
Nego da sredimo ovo cudo od 100amp :) ako mozemo.
[ vladakru @ 22.02.2013. 19:51 ] @
evo i ploce i ova 3 komada na hladnjaku 2n0609

[ Darko_zed @ 22.02.2013. 20:31 ] @
Znaci i kada startuje struja tece kroz regulacioni sklop kroz te fetove ili ima zasebni vod koji je direktan i zaobilazi elektroniku ??
Jesi li proverio ispravnost tranzistora ??
[ vladakru @ 22.02.2013. 21:44 ] @
Elektronika se napaja iz sekundara AC strujom, na fetove ide jednosmerna i sva tri feta su vezana paralelno samo im prva nozica zasebno dobija signal. Nemam jaku lemilicu da ih skinem ali sam ih probao on board tako sto sam na 2-3 sekunde kratko spojio prvu i drugu nozicu i nakon toga je propustio voltazu, ali i dalje nece sam.

[Ovu poruku je menjao vladakru dana 22.02.2013. u 23:04 GMT+1]
[ Darko_zed @ 22.02.2013. 22:27 ] @
Dok ne ustanovis ispravnost fetova sve dalje je uzalud pricati jer je moguce da su oni direktno uzrok tome sto ne radi ispravljac .
Pozdrav
[ vladakru @ 22.02.2013. 22:39 ] @
zar nije pokazatelj da su ispravni to sto prespajanjem prvr i druge nozice dolazi do propustanjastruje? meni logicki deluje kao da ne dobijaju signal?
[ vladakru @ 23.02.2013. 12:26 ] @
sada sam ispitao ponaosob svaki mosfet, minus VDC na source, na drain povezao minus PC ventilatora, plus ventilatora na plus VDC, kada prstom pipnem gate i drain pali se ventilator, kada prstom pipnem gate i source gasi se ventilator, tako je sa sva tri mosfeta, samo da dodam da plocu napajam sa VAC i VDC sa drugog trafoa, ne onaj koji je u punjacu.
Definitivno sumnjam da je probjem u signalu koji treba da dodje na gate.
kada se prikljuci ploca daje izlaz od nekih 0.25vdc ali kratko spoji G i D voltaza se poveca, ali nece da drzi mosfet u propusno stanje vec odmah po prekidu kratkog spoja napon pada na onih 0.25vdc, da napomenem da kada sam ponaosob isprobavao mosfete propusno stanje ostaje sve dog se ne pipne G i S.
??? molim za pomoc.
[ ivan.goran @ 23.02.2013. 13:00 ] @
Ovo sve ispituješ sa priključenim akumulatorom ili bez?
Ovo pitam zato što ima punjača koji neće dati napon na izlazu dok ne dobiju "pobudu" sa akumulatora, ne kažem da je i kod tebe takav slučaj ali čisto da provjeriš.....

Jedan slučaj kod mene,
Donese mi komšija "neispravan" bosch punjač kaže crko nema napona na izlazu, ja ispitam stvarno nema, raskopam cijeli punjač i tek onda skontam da traži pobudu, pitam šta se desi kad priključi akumulator kaže on:"Nemam pojma nisam ni probao, ja sam htio sa njim da pogonim vrtuljak da pečem prasiće....." :)
[ Darko_zed @ 23.02.2013. 13:01 ] @
Mozda je uslov da su stipaljke spojene na akumulator i tek tada uredjaj proradi to jest elektronika dobije signal da je akumulator prisutan .
Pozdrav
[ vladakru @ 23.02.2013. 15:54 ] @
Citat:
Darko_zed: Mozda je uslov da su stipaljke spojene na akumulator i tek tada uredjaj proradi to jest elektronika dobije signal da je akumulator prisutan .
Pozdrav

izgleda da si u pravu, trenutno nemam ni jedan acu ali sam probao sa baterijom za busilicu i pokazuje na diodama da puni. hvala na pomoci.