[ joojant200 @ 28.02.2013. 21:01 ] @
Ne vidi se na slici - jesi probao da prelemis smd komponente izmedju usb utikaca i chipa?
Meni je jednom pomoglo, bili su slicni simptomi.
[ Odin D. @ 28.02.2013. 21:45 ] @
Možda ne moraš da nađeš baš isti: pogledaj koji je memorijski čip u pitanju, pa vidi da nema negdje u prodaji još kakvih usb-ova sa tim čipom, pa zalemi svoju memoriju u taj drugi.
Sem toga, možeš naći datasheet za memorijski čip pa vidi kako radi, pa ga sam isčitaj (bilo kojim mikrokontrolerom), a pročitani sadržaj prebaci nekako na PC kako ti već bude zgodno.
[ shadow88 @ 01.03.2013. 00:28 ] @
pored fleseva verovatno ce da radi i neki MP3 plejer jer se i u njih pakuju slicne ili iste memorije, iscitaj oznaku memorije da vidim u mom cumezu da li imam neki MP3 koji radi samo ko flesh
[ KrkaCiC @ 01.03.2013. 02:49 ] @
Sestra ima skoro isti takav,samo od 2 Gb 
I ima slican problem. Gubi neki kontakt. Njoj pomogne da ga rukom malo na silu drzi iskosenog na gore,i tako radi OK dok se drzi.
Verovatno nije ovakva banalnost kod tebe u pitanju ali se isplati probati 
[ rsinisa @ 01.03.2013. 06:45 ] @
Citat: joojant200:jesi probao da prelemis smd komponente izmedju usb utikaca i chipa? Jesam, nije pomoglo.
Citat: Odin D.:pogledaj koji je memorijski čip u pitanju, pa vidi da nema negdje u prodaji još kakvih usb-ova sa tim čipom, pa zalemi svoju memoriju u taj drugi. Napisah gore, 29F8008. Jedino ako nadjem isti po izgledu pa da kupim jer bez rasturanja ne mogu da saznam koji je čip unutra.
Citat: Sem toga, možeš naći datasheet za memorijski čip pa vidi kako radi, pa ga sam isčitaj (bilo kojim mikrokontrolerom), a pročitani sadržaj prebaci nekako na PC kako ti već bude zgodno. Hm, da, i ja sam razmišljao o tome, ali kako povratiti podatke sa FAT16 fajlsistema, tj. kako pretvoriti podatke iz memorije u fajlove? Ne verujem da je jednostavno.
Citat: shadow88:iscitaj oznaku memorije 29F8008.
Citat: KrkaCiC:Gubi neki kontakt. Njoj pomogne da ga rukom malo na silu drzi iskosenog na gore,i tako radi OK dok se drzi. Probano i to, probano u nekoliko računara i pod LINUX-om i pod WINDOWS-om; LINUX ga ne vidi uopšte, WINDOWS prijavi da vidi neki USB uredjaj, ali ne može da ga prepozna.
Pozdrav.
Sinisha
[ NenadSM @ 01.03.2013. 12:02 ] @
Jesi probao da mu pristupis sa programom ChipGenius ? Ima na netu da se nadje - besplatan je program.
[ shadow88 @ 01.03.2013. 17:17 ] @
ja sam takve simptome imao na flash-u kad sam pokupio nekih virusa na njega pa mi se pojavi u My computer-u kao nepoznat fajl umesto kao mass storage, skeniranjem antivirusa sam resavao problem, pokusaj i ti to sa boljim antivirusom. mozda u safe modu da probas da ga ubacis u komp ?
ima po netu dosta alata i besplatnih softvera koji vracaju izgubljene podatke sa flash memorija, cak i nakon visestrukog formatiranja istih
[ zica49 @ 01.03.2013. 17:59 ] @
Sinisa taj sto nije" kawasaki" ubaci ga koji minut u ultrazvucnu kadu...
[ HeYoo @ 01.03.2013. 19:50 ] @
Citat: Hm, da, i ja sam razmišljao o tome, ali kako povratiti podatke sa FAT16 fajlsistema, tj. kako pretvoriti podatke iz memorije u fajlove? Ne verujem da je jednostavno.
Veci je definitivno problem iscitati memoriju. Kada izvuces podatke lako ih je upisati na zdravu flesku bit po bit. Cak i ako je fs ostecen ima alata koji mogu analizirati podatke i spasiti deo fajlova.
[ zica49 @ 01.03.2013. 21:18 ] @
ko je proizvodjac chipa 29F8008MAD
[ rsinisa @ 01.03.2013. 23:08 ] @
Citat: NenadSM: Jesi probao da mu pristupis sa programom ChipGenius ? Ima na netu da se nadje - besplatan je program. Ne mogu da mu pristupim ni sa jednim programom jer ga komp ne vidi.
Citat: zica49: Sinisa taj sto nije" kawasaki" ubaci ga koji minut u ultrazvucnu kadu... Mogu da probam, ne košta me ništa, ima drugar servis. Duvaljka mi je kod drugara, probaću sutra da ga preduvam vrelim vazduhom.
Citat: zica49: ko je proizvodjac chipa 29F8008MAD Ima jako malo oznaka na njemu i to plitko utisnute, jedva se i vide. Ima jedan logo ispred oznake, neko debelo slovo M preko koga je jedna elipsa pozicionirana ukoso.
Pozdrav.
Sinisha
P.S. Nadjoh PDF od "Texas Instruments"-a, ali na ovom čipu nema njihovog logoa, verovatno neki žuti klon.
[ niceness @ 01.03.2013. 23:50 ] @
Da oznaka te memorije nije možda 29F8G08 (slovo G umesto nule)?
Proizvođač je možda Micron, barem po opisu za logo (pogledaj njihov sajt).
Naravno sve ovo je čisto nagađanje :)
[ rsinisa @ 02.03.2013. 08:22 ] @
Vrlo je moguće da si u pravu jer se vidi da je nula prekinuta tamo gde treba da bi ličilo na G, ali se ne vidi ona horizontalna crtica, mada ne čudi obzirom na plitku oznaku. Bio sam u dilemi i ja da li je 0 ili 6, ali G mi nije padalo na pamet.
Pozdrav.
Sinisha
P.S. Da, pogledah sajt, to je taj logo.
[ grabik @ 02.03.2013. 08:43 ] @
kolega ima isti takav(gledano iz vana) od 8gb ali je njemu krepla memorija unutra odnosno ima jako puno korumpiranih fajlova. Navodno procitao da ti flash cipovi imaju mogucnost relativno malog broja upisa u memoriju, sto ne mora znaciti kod tebe da je problem. Isti problem linux nece nida ga prijavi a windows ocita i prijavljuje korumpirane podatke.
[ zica49 @ 02.03.2013. 12:52 ] @
Citat: rsinisa:
Vrlo je moguće da si u pravu jer se vidi da je nula prekinuta tamo gde treba da bi ličilo na G, ali se ne vidi ona horizontalna crtica, mada ne čudi obzirom na plitku oznaku. Bio sam u dilemi i ja da li je 0 ili 6, ali G mi nije padalo na pamet.
Pozdrav.
Sinisha
P.S. Da, pogledah sajt, to je taj logo.
u pravu si imam ja programator i adapter te mogu izvuci van sadrzaj sad da li se to moze prsloziti stvarno ne znam
[img][/img][att_img]
koliko se da vidjeti sa slike to tvoje je TSOP 48 kuciste..
[ bogdan.kecman @ 02.03.2013. 13:35 ] @
butnes ga u linux i gledas /var/log/messages (tail -f ) ako prepozna da si nesto gurno ali ne moze da odradi enumeraciju problem je izmedjju konektora i mikrokontrolera. Ako ni ne pocne enumeraciju - prso je mcu.
ako moze kolega da ti iscita flash, taj binarni fajl u 99% slucajeva mozes direkt da mountujes na lindzi kao vfat
[ niceness @ 02.03.2013. 14:37 ] @
I mislio sam da je MT29F8G08, viđao sam ranije slične.
E sad jedno pitanje, pošto i mene zanima a ne znam, ako se isčita flash hoće li se to moći lako mountovati (kao što bogdan reče) ili ti usb flash kontroleri rade neke ekzibicije npr. neki wear leveling ili nešto slično?
Imali neko iskustva sa tim?
[ bogdan.kecman @ 02.03.2013. 15:11 ] @
ti jeftini mapiraju vfat na flash i to je to ne bave se nicim drugim, jada pukne blok - pukao je.
ono sto moze da zeza je moze da se nalazi neki header na pocetku koji bi morao da se isece i u nekim slucajevima moze da bude naopacke (da blokovi idu sa kraja a ne sa pocetka)
[ niceness @ 02.03.2013. 15:35 ] @
Aha, znaci ti jeftiniji nisu previse pametni, sto u ovoj situaciji i nije lose :)
[ zica49 @ 02.03.2013. 15:38 ] @
[ bogdan.kecman @ 02.03.2013. 16:13 ] @
Citat: niceness: Aha, znaci ti jeftiniji nisu previse pametni, sto u ovoj situaciji i nije lose :)
najzeznutije je kad su blokovi ispremestani ali to napises mali app da isprebacuje ... evo imas super objasnjenja na ovim linkovima sto je zica49 stavio
fat je super lagan fs tako da se relativno lako provali sta je gde (posebno ako imas ispravan device na kom znas sta je zapisano :D )
e sad oni pametniji imaju svoju tabelu sa blokovima, menjaju dotrajale blokove, rade enkripciju i razne druge zastite etc etc ... tako da je tu prica exponencijalno kompleksnija
[ dragon @ 02.03.2013. 21:45 ] @
Evo jedna (najbolja do sada koju sam pronasao) stranica sa podacima o USB flesevima i alatima za sve kontrolere
http://www.flashboot.ru/iflash.html
Mozes da pretrazujes i po vrsti kontrolera kao i vrsti memorije...
[ zica49 @ 02.03.2013. 21:59 ] @
Sjecam se sami pocetci usb stickova i imao neki lik slican problem na nekom od 32 MB...kaze ne zali platiti samo da mu ga vratim u zivot.Platio moj u ime nauke jer tad je postojao samo takav..
I poslije poprilicno izgubljenog vremena i popravke tog kome se nije moglo pristupiti sve vrijedno sto je imao na tom je bilo linkovi na nekih tridesetak XXX url-ova...i slike od punice na moru :)
[ gilopile @ 02.03.2013. 22:49 ] @
E jbg, bas rasklopih jedan matoriji od giga u nadi da ti pomognem, ali mrka kapa, ovde dva chipa od 512MB.:(
Skoro pa sam siguran da drugar ima jako slican od giga, pa kad budem u mogucnosti, pogledacu i javiti.
Nego, da li se greje taj kontroler chip? Obicno kad crknu, ili su mrtvi `ladni, ili se nenormalno greju. Kada je ispravan ima radnu temperaturu oko 40-ak C. ja ga primaknem usnama i proverim - preko produznog USB kabla, naravno:) Jedino je fora u tome da li USB kontroler ukine 5V ukoliko nije u mogucnosti da prepozna uredjaj koji je udenut, pa treba i na to obratiti paznju. Obicno makar javi gresku oko prepoznavanja i ukida napon. Kod tebe, koliko sam primetio, nista ne prijavljuje racunar, pa mozda i ne ukida 5V...
[ shadow88 @ 04.03.2013. 11:45 ] @
koji je kontroler na ploci ? neki atmel ili ? mozda bi mogao da iscitas HEX iz njega pa da speces drugi pa zamenis kontroler? pogledaj da li ti radi oscilator kontrolera , mozda ako ne prepoznaje nista komp ni ne radi kontroler a nije u kvaru vec nema clock pa proveri kvarc i oscilovanje, nije iskljuceno da se nesto sa njim dogodilo
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|