[ deedee5 @ 13.03.2013. 13:07 ] @
Kako mogu da saznam kako se zove ovaj kondenzator i gde mogu da ga nabavim?

FZ5A
1000
16V

Već sam postavio temu na forumu video karte i monitori ali izgleda da je pogrešno mesto :)

http://www.elitesecurity.org/t463077-0#3264489

[ shpiki @ 13.03.2013. 13:24 ] @
Pa zove se FZ5A, ima 1000uF i max napon mu je 16V.
Kod kondenzatora moze jos da te zanima ESR i to bi bilo to :D
[ mikikg @ 13.03.2013. 13:50 ] @
Za zamenu mozes staviti bilo koji 1000uF/16V kondenzator stim sto bi LOW-ESR tu trebao da se postavi.

Ako ne nadjes LOW-ESR, onda uzmi bilo koji drugi ali paralelno njemu sa druge strane plocice zaletuj jedan SMD kondenzator (ili obican) od 0.1uF - 1uF. Tako prakticno dobijes ekvivalent LOW-ESR kondenzatorima.

Inace nije preporucljivo da skidas neke druge polovne kondenzatore jer su oni vrlo skloni trosenju pa bi bilo pitanje u kakvom su stanju te koje skines.

Dodatno mozes imati malo problem da skines te kondenzatore sa graficke jer je u pitanju relativno veca povrsina bakra pa se tesko to razgreje.
Najbolje je to uraditi sa duvaljkom (vruc vazduh) sa kojom to malo "podgrejes" i onda sa standardnom lemilicom to skines i posle pupmicom ocistis rupice da bi postavio drugi kondezator.

PS: Nebi bilo lose da zamenis sve te kondenzatore na grafickoj ako hoces da joj produzis jos malo radni vek. Kao sto rekoh, ti kondenzatori su skloni trosenju, iako recimo se nije "rascveto", on je sigurno odradio svoje posle toliko vremena rada.
[ deedee5 @ 13.03.2013. 14:08 ] @
Kontam da se tako zove, FZ5A... nego onako kao laik vidim da nisu isti kao na ploči, pa sam mislio da imaju neku svoju pod grupu i kako da ih tražim...
Odneću negde u servis da mi to naprave ali hoću da izbegnem čekanje na deo koji zna dugo da putuje ako ga nemaju kod sebe. Hteo sam da ga nabavim pa onda možda bude pre gotovo.
Hvala na odgovorima i pomoći.
[ zica49 @ 13.03.2013. 16:35 ] @
J...š taj servis koji kod sebe nema na lageru takav kondezator...