[ nikolapirot @ 17.03.2013. 09:54 ] @
Gledam po internetu kako napraviti servo motor od DC motora. I sad sve sam ja to skapirao, i deo u kontroleru ali mi nije jasno ako enkoder daje samo pulseve kada se on rotira, na primer sa IR senzorom, ima 3 izlaza + - i signal, postoji li neki nacin da ja odredim u koji se smer vrti taj motor? Da li bi i sta tu trebalo dodati, citao sam da kod starih miseva, enkoderi su imali 2 IR diode koje su veoma blizu i onda se gleda koja se prva pali pa se odredjuje smer, ali u proelectronic i mgelectronic nisam uspeo da nadjem takve senzore. Ima li neko predlog sta bih mogao da iskoristim da stavim na motor ili nesto sto ce da mi odredjuje u kom smeru se krece motor?
[ veselinovic @ 17.03.2013. 10:10 ] @
Valjda znas u koju stranu vozis motor.
Jedino, ako ce momenat opterecenja biti veci od momenta motora, pa ce se isti vrtiti u suprotnom smjeru.
[ goran_68 @ 17.03.2013. 10:38 ] @
Potraži na netu quadrature encoder. Možeš da ga napraviš i sam na foliji pomoću laserskog štampača. Potraži slike. Neki mikrokontroleri imaju interfejs (QEI) na sebi za direktno povezivanje te vrste enkodera mada može i softverski da se reši. Nije komplikovano.

[ nikolapirot @ 17.03.2013. 21:43 ] @
Pogledacu jos malo po netu, ja znam u koju ga stranu vozim, al npr stane motor, i ne treba da se mrdne i nesto ga mrdne, kako da zna on u koju ga je stranu mrdnulo da se vrati u prvobitnu poziciju? Zato mi treba u koju stranu se okrece. Koristicu jos google pa ako zapnem jaljam
[ ZAS011 @ 17.03.2013. 21:49 ] @
Na motore se stavljaju minimum 200 LPR (Lines Per Revolution - Linija Po Obrtaju). Igrarije sa mišonjamapišonjama nisu za takve stvari.
Enkoder služi da zatvori servo petlju na kontroleru/drajveru.
[ nikolapirot @ 18.03.2013. 12:55 ] @
Ma jasno je to meni nego me interesuje kako smer da odredim, u slucaju da dok motor miruje i nesto ga pomeri da moze da se vrati u prvobitni polozaj.
[ ZAS011 @ 18.03.2013. 13:11 ] @
Da li ti to pišeš program il' samo 'nako?
Odokativnom metodom nikako nećeš videti na koji ti je stranu pobegao motor.

Nego kad smo kod superultraprecizno postavljenih pitanja, čime da otvorim Fiću?
[ grabik @ 18.03.2013. 14:01 ] @
Citat:
nikolapirot: Ma jasno je to meni nego me interesuje kako smer da odredim, u slucaju da dok motor miruje i nesto ga pomeri da moze da se vrati u prvobitni polozaj.

Malo pitaj google za PID , QEI, H-bridge pa ce ti neke stvari biti jasnije.
[ YU2AX @ 20.03.2013. 00:39 ] @
Citat:
ZAS011:
Nego kad smo kod superultraprecizno postavljenih pitanja, čime da otvorim Fiću? :D

Jesi li probao kljucem? Obicno se to koristi, mada ...
[ ZAS011 @ 20.03.2013. 13:23 ] @
Citat:
YU2AX: Jesi li probao kljucem? Obicno se to koristi, mada ...

Pajserom
[ mikikg @ 20.03.2013. 15:36 ] @
Pogledaj ova dva dokumenta ...

http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/93002A.pdf

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/70208A.pdf
[ YU2AX @ 21.03.2013. 05:42 ] @
Citat:
ZAS011:
Citat:
YU2AX: Jesi li probao kljucem? Obicno se to koristi, mada ...

Pajserom

E to je vec hakerski metod
[ BosniaCNC @ 21.03.2013. 12:05 ] @
Ako je pajser mali onda je zgodnija ćuskija - jest da je malo teža ali efikasnija!
Pa zar ti momče hoćeš u par reči da ti se na forumu objasni složeni algoritam zatvorene petlje u krugu mikrokontroler -->dc-motor--->inkrementalni enkoder--->mikrokontroler? Pa svi bi onda pravili servo sisteme i niko ne bi kupovao složene i skupe servo-upravljače.