[ Odin D. @ 18.03.2013. 18:54 ] @
Danas sam nešto pretumbavao svoju kolekciju "ostavi, možda će nekad zatrebati" - električnog zauzimača prostora, pa izbunarih i neke ortodinamičke slušalice. Slušalice su nove, u smislu - nikad upotrebljavane, a kutiju sam bacio, jer sam nekad slučajno stao na nju pa je zgužvao. To spominjem jer je na kutiji bila tačna oznaka modela, a ja u međuvremenu zaboravio.
Elem, ono što se sad o tome zna je natpis na onoj kožici što na glavu naleže:

PEERLESS - MB
ORTHODYNAMIC-HEADPHONE


Inače, sa onom SMB bojom i dizajnom izgledaju više ko neke slušalice iz kompleta rezervne opreme za tenk 72-ojku, nego nešto za muziku.
Malo sam guglao i izguglao da bi ova sorta slušalica trebala bolje da zvuči od običnih, pa sam ja to lično svojim ušesima testirao.
Utisci su suprotni od tvrdnji - obične Philips slušalice "za oko'kuće" od €20 zvuče u svakom segmentu bolje od ovih, pogotovo u basovima.
Ovdje basova skoro da i nema, a hard-rock zvuči kao da ga svira tamburaški orkestar sa kontrabasom.

Možda je to spadalo u neki kvalitet tamo negdje prije 20-30 godina kada je ovo - po mojim nekim pretpostavkama na osnovu utiska o izgledu - moglo biti novo, ali ne znam kako se to danas kotira?

Možda bi to moglo zvučati i bolje da se poćera nekim drugim pojačalom ili "pripremi" nekim ekvilajzerom, nego da se direktno turi u izlaz današnjih mp3 playera ili kompjutera?
Mjereno direktno na jack-u, slušalice imaju otpor oko 150 Ohma (jedna malo manje, a druga malo više...).
Razumije li se neko u ovo i vredi li se ovim zamajavati?

[ Kovacevic Vladimir @ 19.03.2013. 04:44 ] @
Mislim da si sám došao do najboljeg zaključka, a oslanjajući se na iskustvo.

Jer, najpouzdaniji test za zvuk preko bilo kojih slušalica je - ljudsko uho!
Pod pretpostavkom da je sluh dobar i izoštren i da se uvežbanim metodama "iznivelisala" upotreba slušalica.

Po SMB boji i po utisku posle slušanja muzike, moguće je da se radi o nekom Vojnom proizvodu, kojeg je trebalo prodati, kao višak ili kao zastareli model i da služi za slušanje govora.
Možda je kavalitet u tome da je "osetljiv" i da jasno i izoštreno prenosi svaki signal, pogotovo frekvencije ljudskog glasa.

Citat:
 Razumije li se neko u ovo i vredi li se ovim zamajavati?


Mislim da NE, ali...http://www.google.com/cse?cx=p...0slu%C5%A1alice&gsc.page=1

Pozdrav


[ Sceka @ 19.03.2013. 11:46 ] @
Mislim da su to Yamaha slusalice, pogledaj ovaj link - http://www.head-fi.org/t/111193/orthodynamic-roundup -

Kako god, kao sto Vladimir rece, vec si sve rekao i sam zakljucio. Inace, slusalice se u principu probaju na 'necemu' sto koristis svakodnevno a ima izlaz (ili ulaz, kako se ko izrazava) za slusalice. Pa najpribliznije onome sto cujes bez slusalica. Ako je velika razlika onda "nece da moze". U svakom slucaju, za kucnu upotrebu je bitno da su prijatne, fizicki, i da zadovoljavaju licni kriterijum dozivljaja zvucne slike. Sve ostalo moze da se diskutuje, raspravlja... do "vela havle" i na kraju go to prethodna recenica. :)


Pozdrav!

EDIT
http://headfonics.com/2011/05/...-electrostatic-which-is-which/ :: mozda ce ti ovo biti interesantno