[ Odin D. @ 18.03.2013. 18:54 ] @
Danas sam nešto pretumbavao svoju kolekciju "ostavi, možda će nekad zatrebati" - električnog zauzimača prostora, pa izbunarih i neke ortodinamičke slušalice. Slušalice su nove, u smislu - nikad upotrebljavane, a kutiju sam bacio, jer sam nekad slučajno stao na nju pa je zgužvao. To spominjem jer je na kutiji bila tačna oznaka modela, a ja u međuvremenu zaboravio. Elem, ono što se sad o tome zna je natpis na onoj kožici što na glavu naleže: PEERLESS - MB ORTHODYNAMIC-HEADPHONE Inače, sa onom SMB bojom i dizajnom izgledaju više ko neke slušalice iz kompleta rezervne opreme za tenk 72-ojku, nego nešto za muziku. Malo sam guglao i izguglao da bi ova sorta slušalica trebala bolje da zvuči od običnih, pa sam ja to lično svojim ušesima testirao. Utisci su suprotni od tvrdnji - obične Philips slušalice "za oko'kuće" od €20 zvuče u svakom segmentu bolje od ovih, pogotovo u basovima. Ovdje basova skoro da i nema, a hard-rock zvuči kao da ga svira tamburaški orkestar sa kontrabasom. Možda je to spadalo u neki kvalitet tamo negdje prije 20-30 godina kada je ovo - po mojim nekim pretpostavkama na osnovu utiska o izgledu - moglo biti novo, ali ne znam kako se to danas kotira? Možda bi to moglo zvučati i bolje da se poćera nekim drugim pojačalom ili "pripremi" nekim ekvilajzerom, nego da se direktno turi u izlaz današnjih mp3 playera ili kompjutera? Mjereno direktno na jack-u, slušalice imaju otpor oko 150 Ohma (jedna malo manje, a druga malo više...). Razumije li se neko u ovo i vredi li se ovim zamajavati? ![]() |