[ EHF @ 01.04.2013. 08:27 ] @
sta sve moze da se uradi sa ovim

[ ventura @ 01.04.2013. 08:29 ] @
Možeš da napraviš čitač disketa!!
[ EHF @ 01.04.2013. 08:37 ] @
ovo sam izvadio iz njega i da ga vracam necu hocu nesto novo da napravim
[ chkalja @ 01.04.2013. 15:25 ] @
Od staaarog flopija moze da se napravi vetrenjaca:
http://solar.freeonplate.com/flopi_vetrenjaca.htm

Ne znam da li moze od "novijih" modela flopija.

Nakaci na motor neku diodicu i vrti. Ako zasvetli, napravi malu vetrenjacu za dvoriste.
Ja sam isprobavao od step motora sa nekog stampaca, i radilo je.
[ mikikg @ 01.04.2013. 15:51 ] @
Za ove 3.5'' modele slabo nesto, ali od onih 5.25'' vec moze da se iskoristi po nesto.

Recimo steper od 5.25'' flopija, jeste male snage i nije bas za neku mehaniku, ali od njega moze da se napravi vrlo dobar rotacioni enkoder!
Prilikom okretanja na njegovim izvodima se dobijaju vrlo precizni i jaki naponski pikovi koji bez problema mogu da se detektuju tako da svaki njegov step se dalje moze pretvoriti u neku poziciju. Takodje je moguce odrediti smer posmatrajuci fazu. Zavisno od upotrebljene elektronike (ocigledno zahteva neki MCU) moze se detektovati svaki impuls i pri relativno velikim (a i malim) rotacionim brzinama.

U sustini vrlo simpaticna namena, mehanika odlicna (vrlo kvalitetni lezajevi) i kada se na to npr postavi neki veliki masivni metalni "gumb" bas ima super fazon.
Koriste ga u audio pojacalima u funkciji master volume ili kod drugih uredjaja za zadavanje ulaznih parametra npr na radio stanicama za biranje kanala ili frekvencije.