[ ZaMpA @ 02.04.2013. 15:26 ] @
Da li ste probali zsh (Z-Shell) ?

ja sam probao malo, i sviđa mi se (pogotovo oh-my-zsh paket, odličan je ako radite sa Git-om)

ono što me kopka je kolike su šanse da počnu alati da mi otkazuju poslušnost Da li ste se susretali sa situacijom da alati traže baš bash?

Ako ste probali zsh, koliko ste imali problema da ga integrišete u proces rada?
[ nkrgovic @ 02.04.2013. 15:52 ] @
Kao interaktivni shell mozes da koristis sta hoces. Vecina (tj. sve koje sam ja za 13 godina iskustva video) skripti pocinje hash-bang-om i poziva shell koji im treba, a to je obicno bourne. To sto ti interaktivno koristis zsh ne znaci da ce ti shell skripte koristiti zsh.

Licno nikad ne bi koristio nista sto mora da se doinstalira, ali ja radim kao admin ne kao developer i stalno mi dolaze nove masine - pa ne mogu da se pouzdam u to da cu imati sve sto mi treba, ili da odvajam vreme za instalaciju raznih alata. Zato sam poceo da koristim i vi. :D
[ ZaMpA @ 02.04.2013. 17:52 ] @
Tačno, skripte definišu shell koji im treba, odlično.

To što bash dolazi po defaultu na mnogim sistemima je njegova velika prednost
Ako se previše naviknem na zsh, moguće je da će mi biti teže na serverima gde ne mogu da ga instaliram. Ili da ću potpuno zaboraviti kako se neke stvari rade.

Npr, ako u zsh ukucam kill -9 i udarim tab on mi radi autocompletion na osnovu procesa koje mogu da ubijem.
takođe, automatski radi cd ako ukucam samo ime direktorijuma u prompt

ima još gomilu takvih simpa prečica prešao bih odma da mi to bude default login shell, ali me mrzi da portujem svoj napimpovan .bash_profile - pa sam se zbog toga i setio da pitam za savet.
[ Machiavelli... @ 13.05.2013. 15:51 ] @
Meni su je na poslu default zsh - odlican je. Meni najvise odgovara auto completion - pametan je. zsh mi ovde vise odgovara jer su ga prilagodili okruzenju u kom radimo (posebno path za neke alate do kojih dolazis kroz 10-ak foldera).
Inace i bash je super, nekako je zsh za mene - za lenje :-). Sto se tice svih Linux servera na njima ide mali script nocu i vrati na default shell - zsh, tako da hteo ili ne moras da ga koritsis. Ja dok se nisam navikao samo imao svoj script koji sam startovao uvek kad se logujem da me dafault na bash.
Nema neke velike razlike, koliko ja kapiram ne bi trebao da ima sproblema ni sa jednim bash script-om u zsh.

Recimo imas file koji se zove xxx.fsd.dorde.jkl.c

dovoljno je samo vi dorde+[tab] i uradice auto completion na prvi file koji sadrzi rec dorde :-)