[ mikikg @ 03.04.2013. 15:03 ] @
Pozdrav,

da li zna neko da li je moguce uraditi (i ko to radi) usluzno kod nas metalne kutice kao sa slike?

Dakle, moze samo ovaj gornji deo. Za ovaj donji deo je vec komplikacija tako da bih to izbego, tehnicki ce tu da dodje dvoslojna PCB pa ce se tako zatvoriti.

Mislim tehnologija je prosta ko ima prese za to. Jedino materijal mozda malo bude komplikacija, "beli lim" koji mora da bude pogodan za letovanje. Cak i ovi "falcevi" sa strane mi nisu bitni.

Kolicinu i dimenzije bih vec konkretno ugovorio ali su dimenzije reda 2 do 5cm stranica.
[ ventura @ 03.04.2013. 15:15 ] @
Može to da se uradi kod nas na dosta mesta, samo ne znam da li bi ti se svidela cena od 1000-2000 evra koliko bi koštala samo izrada kalupa.

[ emiSAr @ 03.04.2013. 15:17 ] @
Kako su u istim i slicnim kucistima razni kristalni filteri, FPO, TXCO, a u .rs ih je radio IMP (Institut Mihajlo Pupin)
Sava Stajic je negdje okacio adresu, u nekoj tvojoj temi, isplatilo bi se provjeriti jeli neko u Srbiji radi to za
njih ili kupuju vani.-

pOz
[ mikikg @ 03.04.2013. 15:47 ] @
Ok pogledacu to sto je Sava postavio, upravo za to mi i treba.

@ventura ta cena za kalup je totalno nerealna iz vise razloga, prvo sto su veoma male dimenzije u pitanju, drugo sto bi se presovao veoma mekan lim i jos prlicno tanak tako da kalup verovatno ne mora da bude od specificnog celika niti kaljen (ne znam), a i ako bi se kalup istrosio nebi mi smetalo, nebitne su mi oblici ivica ... Ajd da trazim kalup za izradu sudopera od rosvaja pa da razumem :)

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 03.04.2013. u 17:05 GMT+1]
[ ventura @ 03.04.2013. 16:16 ] @
Citat:
mikikg:
@ventura ta cena za kalup je totalno nerealna iz vise razloga, prvo sto su veoma male dimenzije u pitanju, drugo sto bi se presovao veoma mekan lim i jos prlicno tanak tako da kalup verovatno ne mora da bude od specificnog celika niti kaljen (ne znam), a i ako bi se kalup istrosio nebi mi smetalo, nebitne su mi oblici ivica ... Ajd da trazim kalup za izradu sudopera od rosvaja pa da razumem :)

Koliko kalupa si do sada poručivao? :)

Cenim da je ova kutijica dimenzija 25x25x15mm, i da to radiš od plastike kalup bi te koštao reda veličine 3000 evra. Pošto je u pitanju štancovanje metala cenim da je kalup jedno duplo jeftiniji nego u slučaju brizganja plastike, što mu dođe nekih 1500 evra.

Najjeftinije ti je da ova kućišta poručiš sa tog sajta sa koga si skinuo ovu sliku i da završiš sa celom pričom. Nema šanse da bilo gde prođeš jeftinije.
[ PedjaZ @ 03.04.2013. 16:22 ] @
Ne znam o koliko komada se radi
ali da li dolazi u obzir da cela stranica bude iz jednog komada
koji ce se isavijati i od gore zalemiti poklopac?
To bi verovatno mogao i neko ko radi oluke jeftinije da ti odradi.
Opet... pitanje estetike i kolicine...

ventura
Nisam vise u tom poslu ali znam da je 2006
mislim da je bio kalup za korpice za WC solju (kao bref)
kostao oko 1500 evra.
[ zica49 @ 03.04.2013. 16:41 ] @
Jeftino ces proci ako nadjes nesto da ti odgovara a vec se pravi za neki drugi proizvod,a ostale varijante Ventura je ispravno rekao..Ipak je u pitanju dubinsko izvlacenje..
U stvari jel potreban bas taj oblik ili moze nesto drugacije..
[ mikikg @ 03.04.2013. 16:57 ] @
Pa valjalo bi da bude iz jednog komada, zbog (ne)strujanja vazduha. Za oblik, mislim nebitno, eto tako nesto kao sto izgleda na slici, unutra ce da ide niskoprofilna PCB sa SMD komponentama (RF je u pitanju) i oblik PCB cu prilagoditi kutici.

Da, to i ja kontam, koja je to mehanicka komplikacija napraviti kalup za takvu plasticnu korpicu. Ovo sto ja trazim mislim da ne moze prostije da bude. Za ovaj kalup mehanicka obrada cca 30 minuta, rucno bez CNC, na glodalici ...

Priznajem nisam narucivao nista slicno ali sam proveo puno vremena po raznim pogonima metalske industrije i nagledao se cuda od masina a neke od tih masina sam sa svojom bivsom firmom revitalizovao sa nasim PLC pa znam po nesto oko tih procesa termicke i mehanicke obrade metala ...

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 03.04.2013. u 18:24 GMT+1]
[ zica49 @ 03.04.2013. 17:26 ] @
@mikikg Nije bas tako jednostvan zahtjev od ravnog lima napraviti dubinsko izvlacenje...
recimo bakarna cijev za grijanje ima im precnika po zelji,odsijece se prsten opet po zelji pretvori u pravougaoni oblik vrlo jednostavno poklopac se zalemi...opet od bakarnog lima.
[ shpiki @ 03.04.2013. 17:42 ] @
OFFTOPIC:
Citat:
ventura:...da to radiš od plastike kalup bi te koštao reda veličine 3000 evra...

Ovo potpisujem!
Pre 4 dana sam ja obisao sijaset plasticara, treba mi kutija plasticna, okrugla, sa navojem (slicna kao od kreme za ruke), i covek je za kutiju + poklopac trazio 8k evra.

Metal jeste jeftiniji, ali za male serije se ne isplati praviti alat (ni za metal ni za plastiku). Sama izrada kutije + materijal nije skupa, alat (kalup) je preskup.
[ mikikg @ 03.04.2013. 17:50 ] @
Hmm, zanimljiv predlog sa bakranim cevima ali meni je to posle komplikacija. Vrlo nezgodno onda zaletovati iznutra PCB za sranicu, morao bih to puno da grejem a PCB i SMD komponente unutra su jako osetljive. Bice tu sitnih kristala koje nikako ne smem da pregrejem a vec sam imao problema sa njima zbog ne adekvatnog heating/reflow profila.

Pogledacu jos na par mesta pa ako nista ne uradim da vidim sta kinezi mogu da ponude.

Mada opet gledam, ovaj kalup bi bio jako prost, nema nista specialno, eventualno samo ivice da se okale ili ceo komad ...
http://www.youtube.com/watch?v=tphuyvqzlZo

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 03.04.2013. u 19:02 GMT+1]
[ zica49 @ 03.04.2013. 20:17 ] @
Kao sto se vidi na linku koji si postavio jednostavan princip.
Koliko znam najjednostvine se u dubinskom izvlacenju rade parabolicni oblici jer istezanje i sabijanje materijala najbolje prati tu funkciju.
Opet ni to nije beskonacno. Nezgodni su u tvojoj ideji uglovi od 90 stepeni (okej imaju nekakav radijus)oni to bas nece podnijeti.
Ako mozes naci komprimis da maksimalno smanjis dubinu toga koliko je god moguce i povecas radijus na uglovima..
Onda bi to mogao odradjivati jednim udarcem cekica od nekoliko kilograma.Naravno u tom istom udarcu cekicem bi se mogao radiit i onaj falc ili utor kako si spomenuo da nije bas potreban(on ne predstavlja nikakav problem samo malo muke oko alata).
[ mikikg @ 03.04.2013. 20:32 ] @
Raspitao sam se kod prijatelja, ima lokalna firma koja to radi i eventualno postoji opcija da vec imaju neke slicne kalupe sto bi mi ustedelo troskove oko toga. Oticicu sutra direkt kod njih pa da vidim kakva je situacija.
[ Zlatni_bg @ 03.04.2013. 20:32 ] @
Je l' bi ti ovako nesto radilo posao:

[ mikikg @ 03.04.2013. 20:47 ] @
Hehe, trebalo bi mi i to :) Ne za ovu pricu sa pocetka teme vec za par drugih RF spravica.

Jel ima to kod nas, na komad? Jel ima jos neka dimenzija?
[ Zlatni_bg @ 03.04.2013. 20:51 ] @
http://kelco.rs/katalog/komponente.php?IDgroupweb=7835

Dimenzije te koju sam okacio su 53x38x27mm sto je priblizno dimenzijama koje si trazio, a mozes da ih kupis ravno 412 za cenu izrade kalupa. I iz domace su firme, samo ne verujem da ih imaju bas 412 na lageru :)

Imas ih raznih, baci pogled, pa ako ti ne treba serija od preko 1000 komada, odluci se za nesto vec gotovo :)

Pozdrav!
[ mikikg @ 03.04.2013. 20:54 ] @
Odicno, hvala! Ove ce mi zatrebati nekoliko komada za druge stvari ali i dalje mi ono sa pocetka teme treba.
[ PedjaZ @ 03.04.2013. 20:55 ] @
Mislim da mu ne odgovara aluminijum, mada dobra ideja.

----------------
kasnim
dok ja napisem ono vec par prepiski
[ Zlatni_bg @ 03.04.2013. 21:01 ] @
Pa s obzirom da je RF projekat u pitanju, nisam siguran da li ce imati ometanja, zavisi od toga gde mu se nalazi i antena, a GND da spoji sa kutijom nije najbolja ideja, ako neko slucajno stavi na neku povrsinu sa strujom :)

Najblize sto moze da nadje po nekoj normalnoj ceni gotovo je ABS...
[ mikikg @ 03.04.2013. 21:06 ] @
Od plastike mi nista ne vredi. Ove aluminijumske su OK za spoljne sitne, cesto pasivne spravice sa RF konketorima.

Ona od belog lima je vise kao modul za ugradnju na neku vecu plocicu unutar uredjaja.
[ YU2AX @ 03.04.2013. 22:41 ] @
Da li ti odgovara mesing kao materijal, s tim da je kutija savijana ali mogu da se izleme sve stranice pa da bude hermeticki zaptivena?
[ guja011 @ 04.04.2013. 00:12 ] @
https://www.buerklin.com/defau...=RF+cases&l=e&ch=64951
[ flighter_022 @ 04.04.2013. 00:58 ] @
Ja mogu na 3D CNC masini da vam uradim model za izradu kalupa (vosak ili mekana plastika) a dalje da se snalazite, i da to donesem u Julu kada dolazim na odmor... ne kosta nista... U principu, bilo sta do dimenzija 1.5 x 2.5 metara i dubine do 140-150mm nije problem (znaci ni ovo sa slike ne bi bio problem sigurno, moze da radi i 1x1mm ako treba :D a preciznost je izuzetna, po X i Y osama 0.01 mm, po Z osi 0.05mm :)
[ mikikg @ 04.04.2013. 07:03 ] @
@YU2AX Pa tehnicki moze i mesing ali je malo estetski problem. Znas i sam kako to ide, od pipanja prstiju posle ostanu fleke a neko to ne voli. Sad da li treba da bude hermeticki zatvorena, to je pitanje, valjalo bi mada ne mora 100% da bude zatvoreno. Caka je sto ce se unutra smestiti (opciono) OCXO pa bi valjalo da sprecim strujanje vazduha koji bi ga brzo rashladilo i uticalo na kratkorocnu stabilnost.

@guja011 ovo je vec zanimljivo sa cenama

@flighter_022 zahvaljujem na ponudi ali mi to ne vrsi posao jer je malo drugacija problematika u pitanju. Ovde mi bukvalno treba jedna metalna kockica za klip i dodnji deo sa ucesenim istim tim oblikom.
[ hobbista @ 04.04.2013. 10:29 ] @
Nije baš ono što tražiš, ali možda može da posluži.

Raspitaj se po maim livnicama, koje imaju male mašine za centrifugalno livenje. U njima prave obično kopče za kaiševe, značke, priveske...
Kalup koji koriste su dve silikonske ploče, između kojih se stavi negativ i pritisne presom. Kalup za mašinu koju sam ja gledao je kružnog oblika, prečnika oko 40-50cm, i debljine oko 2-3cm po ploči. Koliko se sećam, izrada kalupa je bila oko 100-200€.

Loša strana je što su zidovi deblji (kao na slici koju je Zlatni_bg okačio), i materijal od koga liju je uglavnom Zn, odnosno neka njegova legura.
[ flighter_022 @ 04.04.2013. 14:36 ] @
Citat:
mikikg:@flighter_022 zahvaljujem na ponudi ali mi to ne vrsi posao jer je malo drugacija problematika u pitanju. Ovde mi bukvalno treba jedna metalna kockica za klip i dodnji deo sa ucesenim istim tim oblikom.

Hmm... sve zavisi. Recimo, moze od stiropora da se uradi "kopija" te kutije (oba dela). To se dalje koristi za rpavljenje gipsanog kalupa, i naliva se topljeni aluminijum. Aluminijum spali stiropor i ostane gotovo savrsena kopija. Druga varijanta bi bila, ako nije hitno, da ovde probam da nadjem blok aluminijuma dovoljno debeo pa da napravim oba dela kutije, izuzev narezivanja navoja (nestalo mi alata za to).
[ mr. ako @ 04.04.2013. 15:48 ] @
Citat:
mikikg:
Mada opet gledam, ovaj kalup bi bio jako prost, nema nista specialno, eventualno samo ivice da se okale ili ceo komad ...
http://www.youtube.com/watch?v=tphuyvqzlZo

Pa to ide tako na "snimku", u realnosti ne ide bas tako lako i iz komada... :) Pre svega, retko se izvlaci iz jednog poteza ako je iole komplikovaniji oblik, vec se to radi u nekoliko hladnih izvlacenja u koracima... a za taj tvoj oblik koji zelis bi bilo potrebno sigurno iz vise prolaza raditi izvlacenje. Tako da to sa Youtube izgleda prosto, ali za ono sto tebi treba nije bas...
No, rekao bih da si vec odustao od pravljenja svog alata, a i saveti ostalih su odlicni - trazi neko pristupacnije resenje. Ili k'o sto si i sam rekao ako ima vec gotov alat za slicnu stvar...

[ Darko_zed @ 04.04.2013. 19:53 ] @
Ima mogucnosti da se brizgaju od aluminijuma , ako te interesuje mogu te spojiti sa ljudima u mom kraju . sami prave alate inace , mada znam da imaju nesto slicno u ponudi od tih livnih kutija .
Alati inace nisu bas toliko skupi kao sto se tvrdi jer znam napravljeno mi je jedno 5-6 komada do sada i u fazi mi izrade par komada jos kao i za presu tako i za livenje plastike jer uzimam neki extruder za brizganje plastike 35gr tako da sam i u tom polju i niko mi nije spomenuo tolike cifre ,a prozivodi koje trebam raditi su daleko veci od navedenih .
Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Darko_zed dana 04.04.2013. u 23:06 GMT+1]
[ mikikg @ 04.04.2013. 21:27 ] @
Pa ovako, ovo sto ja nameravam da napravim se uglavnom pakuje u male kutice kao sa pocetka teme ...
Evo ovde gomila primera i sve su na istu foru:

https://www.google.rs/search?q...amp;sei=geBdUcXCF8WPtQbStYCYCw

Livene kutije su isto korisne ali ne bas za ovo sto mi treba a i takve livene vec imaju da se uzmu na komad tako da mi to nije problem.
Mislim da je tu u mom slucaju malo zackoljica oko mase kutije jer se unutra treba odrzavati konstantna temperatura i zato se ide na sto tanje zidove a negde se dodatno postavlja i termo izolacioni materijal.

@Darko_zed Eto super, tako sam nesto i predpostavljao oko cena.
[ bogdan.kecman @ 05.04.2013. 06:29 ] @
velika je razlika dal ti kalup pravi drugar, firma sa kojom saradjujes ili si dosao sa ulice na bum - ocu kalup. ide od dzabe preko nesto sitno za materijal do bubrega .. ako pricamo o regularnoj ceni to je ova bubrezna (1000+eur) za varijantu dodjes sa ulice, ali realno ako neko ima erozimat moze da ti uradi kalup i fraj, za cenu materijala i malo bakarne zice

inace ja sam pravio takve kutije kakve trazis sam pre par godina od bakarne folije. inicijalno sam sekao obicnu bakarnu foliju (makazama) u otvorenu rastvorenu kocku, onda to zalemis obicnom duvaljkom i posle lako zalemis direkt na pcb gde ti treba, samo ostavis track. to izgleda korektno, posebno ako ga po zavrsetku posla zastitis plastikom (plastik sprej). posle sam probao i varijantu sa izvlacenjem, u obicnom aluminijumskom kalupu, napravio sam alat sam, rucnim glodalom, u aluminijumu, sa obicnom stonom stegom stisnem dva dela alata sa 0.7mm bakarnim limom izmedju i to radi. jos bolje sljaka ako predgrejem i kalup i bakar na jedno 200C duvaljkom pre nego krenem da stiskam stegom i ako namazem kalup sa silikonskim uljem. od 10 pokusaja 5 budu extra, 1-2 budu ok i 3-4 ne valjaju (pocepa se bakar) a to je obicno zato sto me mrzelo da grejem i podmazem (kao stedim ulje) .. neko mi rece da je bolje silikonska mast ali to nisam imao da probam .. mislim da jos uvek imam negde tu kontrapciju u ovim kutijama, ako nadjem poslacu ti, ali mozes sam to da iseces ili na glodalu ili na nekom cnc-u, ti bar imas u kg jeftino da na cnc-u iseces taj alat, jos bolje ako uradis neko gvozdje a ne aluminijum (ako nadjem taj kalup videces da su se vec dosta potrosile ivice)... inace probao sam i alu lim da izvlacim na tome i ne moze.

ako ti je vizualno bitno, obrati paznju da bakar mozes vrlo lako da niklujes/hromiras !!