[ Dalibor81 @ 08.04.2013. 22:50 ] @
Nisam siguran 100% al verujem da je nabavljiv, i mislio sam da umesto starog "kijavca" na kompresoru testiram tu varijantu, da motor usporava pri postizanju max pritiska u boci, i ubrzava pri opadanju istog, sad to je u grubo sve, pa prvo da krenemo od onog - da li postoji to :D

Pozdrav
[ ventura @ 08.04.2013. 22:57 ] @
Postoji. Obrati se ovima: mikrokontrol.rs
[ Dalibor81 @ 08.04.2013. 23:11 ] @
A dobro, a ne zelim im se obratit dok jos ovde neko ne potvrdi da ideja ima smisla, nekako mislim da bi to vec postojalo da valja :S i ja ovde nisam bio godinama, zasto mi kada procitam ventura nesto asocira na Danko Vukovic? o.O
[ ZAS011 @ 08.04.2013. 23:50 ] @
Ideja ti nema smisla pošto na malim brzinama asinhroni motori imaju manji momenat nego pri nominalnoj brzini za koju su projektovani. Tu ne pomaže ni VFD sa vektorskim upravljanjem.

A za venturu: ima i boljih VFD od Omron-a.
[ ventura @ 09.04.2013. 07:37 ] @
Citat:
ZAS011
A za venturu: ima i boljih VFD od Omron-a.

Za druge i ne znam, a znam da ovi uvek imaju dobar lager pa sam mu zbog toga i ostavio link..
[ Dalibor81 @ 19.04.2013. 00:12 ] @
Znaci da bi bilo ekonomicno u pogledu potrosnje, trebao bi servo motor?
[ ZAS011 @ 19.04.2013. 07:15 ] @
Neekonomično po pitanju investicije/otplativosti.
[ macolakg @ 19.04.2013. 11:38 ] @
Citat:
Dalibor81:
Nisam siguran 100% al verujem da je nabavljiv, i mislio sam da umesto starog "kijavca" na kompresoru testiram tu varijantu, da motor usporava pri postizanju max pritiska u boci, i ubrzava pri opadanju istog, sad to je u grubo sve, pa prvo da krenemo od onog - da li postoji to :D

Pozdrav

Verzija sa varijabilnim brojem obrtaja, kao metoda stabilizacije pritiska, se upotrebljava kod skupljih zavojnih (vijcanih) kompresora.

To je ujedno i najbolja metoda regulacije pritiska, ali i najskuplja.

Kod klipnih kompresora je takav metod nepovoljan. Kod smanjenog broja obrtaja manji je efekat zamajca na kompresoru, pa ce dolaziti do velikih varijacija momenta motora.
To ce i motor i frekventni regulator izloziti vecem opterecenju od normalnog. Bio bi potreban motor sa bar trostrukim momentom od nominalnog (citaj tri puta jaci) da bi radio u takvim uslovima bez stresa.

Dakle, kod zavojnih kompresora, metoda regulacije brojem obrtaja DA, kod klipnih NE.

Pozz
[ Dalibor81 @ 07.05.2013. 23:18 ] @
Ali niko nije ogranicio obrtaje tog motora, sa vecom redukcijom bi se smanjili udari u momentu na samom vratilu motora, pricamo u teoriji naravno, klasicna 4 velika klipa na manjoj frekvenciji, vazduh je ipak fluid, samo stisljiv. Slazem se oko cene, al sam mislio na neko hibridno resenje malih obrtaja i velike zapremine. Uostalom, motor bi mogao da pogoni sam zamajac koji bi iza pokretao kompresor, tako da kinetikom amortizuje teretne udare na motoru?
[ ZAS011 @ 07.05.2013. 23:50 ] @
Da ne bismo teoretisali, ovo sa elektronikom ima veze k'o ja sa štrikanjem.
Nastavite, gospodo, u npr. Tech Zoni.