[ kosin @ 10.04.2013. 12:52 ] @
Znas li mozda neko da li sifra delatnosti 7311 reklamna agencija treba fiskalnu kasu ako necu pausalac da budem? Generalno, mozda je bolje pausalac da budem, ali s obzirom da li bih u pocetku imao dovoljan obim za mesecni porez, da ne bih licno da se istrosim, pitam sta je bolje ako necu da se pokrivam duze od 2 meseca iz drugih izvora dok ne nadjem poslove?
[ S A J A @ 11.04.2013. 12:00 ] @
Samo određene delatnosti imaju oslobođenje od obaveze imanja fiskalne kase ako su paušalci a tvoja delatnosti nije među njima. Znači sve jedno ti je dal si paušalac ili nisi sa stanovišta fiskalne kase.

Fiskalnu kasu moraš da imaš ako posluješ sa fizičkim licima ili uzimaš pare u kešu. Ako radiš sa pravnim licima i primaš uplate preko računa onda ne moraš da imaš fiskalnu.
[ kosin @ 11.04.2013. 12:25 ] @
Podnese se zahtev za paušalnim oporezivanjem i bude se paušalac. Tako da to može da se reguliše. A da li se paušalni porez plaća godišnje, da li se onda doprinosi plaćaju mesečno? Koji je to procenat od prihoda?
[ goranvuc @ 11.04.2013. 15:13 ] @
Ja ti lepo odgovorio u tvom prethodnom pitanju...

A da li se paušalni porez plaća godišnje?

Ne, placa se mesecno - na osnovu godisnjeg resenja koje ti daju iz poreske, placas porez na pausalno utvrdjeni prihod, kao i doprinose na taj isti prihod MESECNO! U prethodnom postu sam ti dao konkretan iznos za onu drugu sifru koju si pitao.

Koji je to procenat od prihoda?

Ajd' i ovo po hiljaditi put na ovom forumu za 10 godina koliko se vec o tome pise (barem ja) - Ovi porezi i doprinosi ne zavise od tvojih prihoda procentualno, vec su kao sto im i ime kaze pausalno odredjeni na osnovu kriterijuma koji su definisani odgovarajucim pravilnikom.

U prethodnom postu sam ti dao kalkulaciju do koje granice ti se isplati da nisi u pausalu, a do koje da jesi.
Alternativa pausalnom oporezivanju je da vodis sam prosto knjigovodstvo, tj. PK1 knjigu i da na osnovu nje dolazis do bilansa po kom bi placao poreze i doprinose.

U svakoj drugoj varijanti, unajmi knjigovodju (ako ti se isplati), a onda ti ovo o cemu pricamo nije vise ni vazno.

Ako me nisi opet razumeo:

Ako nemas vise od 3.000.000 din prihoda imas 3 opcije vodjenja knjiga i placanja poreza i doprinosa:

1. sam vodis knjige, porezi i doprinosi pausalno, vodi se KPO, isplati se samo ako su ti stvarni prihodi > pausalno odredjenog prihoda + porezi i doprinosi na to + realni troskovi

2. sam vodis knjige, porezi i doprinosi po bilansu, vodi se prosto knjigovodstvo (PK1 i eventualno jos neka evidencija), isplati se ako su ti stvarni prihodi < pausalno odredjenog prihoda + porezi i doprinosi na to + realni troskovi na tvoju delatnost kad bi hteo da budes pausalac

3. Knjige ti vodi knjigovodja, porezi i doprinosi po bilansu, vodi se prosto ili dvojno knjigovodstvo, isplati se ... ako neces da sa bavis sa ovim stvarima
[ kosin @ 11.04.2013. 19:00 ] @
Sad mi je tek sve jasno. :) Narocito ovo poslednje u tri tacke. :) Hvala.
[ marijalady @ 21.08.2015. 14:08 ] @
cao, htela bih da malo ozivim ovu temu jer se puno stvari promenilo poslednjih godina...zanima me da li je neko upuceniji od mene i da li zna sledece:
1. da li mi je bolje da otvorim marketinsku agenciju pod sifrom 7311 i budem preduzetnik ili doo
2. posto po novom zakonu ne mogu da budem pausalac, na koji nacin i do koliko novca mogu mesecno da dizem, a da to nisu sitni racuni
3. posto otvaram agenciju na opstini novi beograd, da li imate predstavu koliki bi mi bili mesecni diprinosi i porezi