[ T.E.T.R.A.B.U.S. @ 12.03.2004. 02:50 ] @
KOnacno sam sakupio sav moguci alat koji moze da zatreba u obradi drveta,
i hteo bih da napravim stvarno dobar par zvucnika.
imam
sony 9'' oko 70w mhc-w550 8 ohm
cobra 8'' oko 40w 4ohm

gomilu srednjih nekakvih i
kolekciju visokih

Pravio bih nesto po modelu MAGNATA (onih sa 4 zvucnika)
Interesuje me koje drvo treba da upotrebim i da li da strafim ili lepim kutije

cime da gitujem kutiju i da li treba da je napunim necim?.

ma svaki savet mi je dobar.
[ Mladen.s @ 12.03.2004. 14:28 ] @
Probaj na internetu da nadjes neki projekat zvucne kutije i tamo ces da nadjes nacin izrade. a sto se tice punjenja samo se kompresione kutije pune (po meni bolje zvuce na malom prostoru)
ako hoces da ti dam ja jedan zanimljiv projekat zvucne kutije koji sam nasao u SAMu i koji se spremam da napravim
[ T.E.T.R.A.B.U.S. @ 12.03.2004. 16:23 ] @
DAJ DAJ DAJ samo da ne lici na ves masinu obesi ili posalji.
[ -doktor- @ 12.03.2004. 16:54 ] @
Samogradnja zvučnih kutija se, u principu, isplati samo u sledeća 2 slučaja:

1. Imaš dosta vremena, novca i teh. znanja pa želiš da napraviš sebi nešto unikatno što drugi nemaju ili
2. Nemaš mnogo novca a želiš (relativno) dobre zvučnike.

Ja sam sam pravio svoje prve zvučne kutije iz razloga br.2 ;-)

Na Internetu ima mnogo DIY ("Do-It-Yourself") projekata, hi-fi sajtova i vredi odvojiti koji dan/nedelju da se oni prouče.

Pošto vidim da nemaš mnogo iskustva, preporučujem ti da odabereš neki jednostavniji projekat za početak (npr. dvosistemce). Sad kad pogledam svoje prve kutije vidm da sam pogrešio na svakom mestu gde se moglo pogrešiti! :-)

Evo i nekoliko informacija:
- preporucujem ti da ipak kupis nove zvučnike (npr. pogledaj u ITC-u, ima stvarno jeftinih a dobrih VISATON). Pitanje je kako će ti se ovi koje imaš uklopiti međusobno a to nemožeš znati ako nemaš njihove parametre ili dok ne napraviš kutiju.
- na osnovu zvučnika koje imaš treba se odlučiti koji tip kutije je najbolji: kompresioni (closed) ili tzv bas-refleks (vented)
- dimenzije kutije (tj. njenu zapreminu) treba prvo proračunati na osnovu parametara zvučnika i tipa kutije. Zapremina i tip kutije određuju karakteristiku basa.
- kada se proračuna kutija, treba uraditi proračun skretnice, koja ima zadatak da "ispegla" karakteristiku srednjih i visokih tonova.
- Za gore navedene proračune postoje posebni programi (Abacus, DosBox, PerfBox, SpeakerWorks). Ukoliko nisi verziran u ovakve stvari, napravi kompresione kutije veličine koju smatraš za prigodnu (bolje veće nego manje). Vodi račun da ti zvučnici ipak treba da ti stanu u sobu/stan/kuću. :-?
- drvo je MDF (Meduim Density Fiber) ili kod nas poznatije kao "medijapan" a radi se o onoj jako sitnoj iverici koja se inače koristi za izradu nameštaja.
- što se lepka i kit-a tiče, pretpostavljam da imaš nekog prijatelja/komšiju/rođaka koji je stolar pa se raspitaj kod njega,
- i pored lepka, kutiju dobro zašrafi, čvrstoća kutije je od presudne važnosti za kvalitet basa!
- sve kutije se ispunjavaju nekim zvučno-izolacionim materijalom (tipa staklena vuna)
- što se završnog finiša tiče, na raspolaganju ti je širok spektar mogućnosti: od farbanja auto-lakom do furnira, takođe poželjna konsultacija sa nekim stolarom.

Evo jedan link za početak:
Dalibor's page
a dalje ćeš se pretpostavljam snaći i sam.

Srećno!
[ dr_gubi @ 16.03.2004. 23:46 ] @
Da doktor je potpuno u pravu.Nece to tako lako da ide, a ukoliko i bude islo a ne budes vodio racuna onda ce to za sigurno da bude niz brdo.
Za te zvucnike koje ti imas sigurno mogu da se odrede parametri ali se bojim da ce ti biti potrebno nesto vise od alata za obradu drveta,zato ako budes kupovao nove zvucnike obavezno proveri da li si uz njih dobio specifikacuju sa parametrima :)))
[ seca @ 17.03.2004. 23:24 ] @
odes u neku dobru prodavnicu i kupis firmirane zvucnike to je najbolje resenje javi ako ti bude trebala adresa ili sl.pozdrav
[ T.E.T.R.A.B.U.S. @ 19.03.2004. 01:06 ] @
Pa iz nekih programa sam video da da zvucnik ima brdo karakteristika
KOje su krucijalne zna neko?
[ Leftist @ 23.03.2004. 12:03 ] @
Probaj sa www.audio.co.yu/forum ima poseban odeljak o samogradnji

Luka
[ T.E.T.R.A.B.U.S. @ 11.06.2004. 03:18 ] @
Hvala na savetima uspeo sam stvar da privedem kraju
Napravio sam komresionu kutiju visoku 170 cm stavio 4 zvucnika i oko 50 srafova,
400 grama gita, 3 sundjerasta jastuka fino se cuje a kostalo me oko 400 din.
[ ksrele @ 19.06.2004. 11:51 ] @
Hteo bi malo da reaktiviram ovu temu!
Da li neko ima dobar program za izracunavanje gabarita zvucne kutije na osnovu podataka zvucnika (Mislim na kataloske podatke). Ja sam imao gomilu takvih programa ali mislim da su totalno s*****, pa ako neko zna neki PRO program za te svrhe dorbro bi mi dosao.
Ili jos bolje ako neko ima formule za izracunavanje toga svega moze i tako...
BIG poz' ljudima koji se trude da sami sebi projektuju zvucne kutije! Samo hrabro napred ljudi!
[ miljenko2003 @ 19.06.2004. 14:02 ] @
da li je neko pokusao da dobudgi 5.1 zvucni sistem , onaj (mali) subwofer zamenim sa 2 bas reflexa (2 kutije) i u svaku stranu po jedan(sa skretnicama sve) i jos one satelite malo pojacas sa jednom kvalitetnom hornom hornom . Bilo bi to zanomljivo , i to cu uskoro pokusati samo da nadjem polovan set 5.1 zvucnika da neko prodaje-ako ima neko da prodaje neka se javi na [email protected]
[ dr.AgOlO @ 20.06.2004. 15:49 ] @
Da sad ne bih otvarao novu temu ...
Imam Pioneer-ove zvucnike trosistemce (model TS-E2088) trenutno mi oni sluze za slusanje mp3 ... povezani su na pojacalo 2*50 w itd. E sad me interesuje u koje kutije bi ih bilo bolje staviti u kompresione ili bas-refleks ? Cisto me zanima i koja je razlika izmenju istih ?
Hvala.
[ Zarko82 @ 22.11.2004. 20:43 ] @
Stvarno, da li neko ima formule za proracun kutije i skretnice? To jurim vec pola godine ( ne konstantno )! Pravio sam dvosistemac sa EI zvucnicima i pravo da vam kazem zadovoljan sam. Skretnicu sam pravio po semi, a kalemove sam motao kako sam znao i umeo. Pitaj boga koliko imaju H (odnosmo mili H). Ima li neko uputstvo za Speaker Workshop na nasem? On bi trebalo da moze da izmeri induktivnost kalema. Zvucnik radi relativno dobro s obzirom da sam ga sklepao na brzinu. Duva promaja na sve strane. Hteo bi to da poboljsam i da prepravim skretnicu ako bude bilo potrebno! Hvala unapred !!!!!
[ Mad_mangod @ 09.12.2004. 16:35 ] @
Pokusacu da nadjem link za sajt.
Na njemu ima sve dimenzije kutija u zavisnosti koje zvucnike imas, neke gotove verzije ..........

POTRUDICU SE!!!!!
[ Rendisha @ 09.12.2004. 18:03 ] @
http://www.speakerworkshop.com
[ 1OXB @ 13.12.2004. 23:45 ] @
Pogledaj sledeci clanak na mom WEB-sajtu:
www.b-a-s.0catch.com/tocatta.html
PAZI! u reci "0catch" ovo je broj nula a ne veliko slovo "O"
Naci ces tamo jos dosta toga sto bi moglo da te zanima.
[ DR_PONJA @ 10.02.2005. 22:18 ] @
Na NET-u ima pogodnih mesta za gotovo sve samograditelje zvučnika.
Jedno od njih koje pokriva (čitaj: zadovolja) širok spektar samograditelja je lokacija www.visaton.de. U odejku sajta sa KIT kompletima nalaze se zvučne kutije sa svim potrebnim podacima (frekventno-amplitudne karakteristike, dimenzije i tehnički crteži kutija, el. šeme skretnica, odgovarajući Visatonovi zvučnici... zaista sve što je potrebno).
Ti projekti za trosistemske kutije se nalaze na adresi http://www.visaton.de/english/uebersicht/6_21_u.html

Ja sam se lično opredelio za kutiju po imenu Starlet koja je, bar po meni, najbolje što moze da se priušti za relativno male pare. Nju možete videti na adresi http://www.visaton.de/english/artikel/art_580_6_21.html , a njena kosnstrukcija klikom na link Construction u donjem delu strane.

Kod nas Visatonove zvučnike možete naći u ITC-u (Beograd) i Dayens-u (Šabac) po cenama približno istim kao na Visatonovom zvaničnom sajtu, pa čak i nižim, prema rečima ljudi iz Dayens-a "Čak do 15%". Molio bi moderatore ovog foruma da ovo ne shvate kao reklamu zato što meni nije u interesu da reklamiram ove firme već da eventualno onaj ko nije obavešten sazna upravo to.

Zanimaju me vaši utisci o Visatonovim kutijama, prvenstveno "Starlet" pa čak i "Alto III C".

[Ovu poruku je menjao DR_PONJA dana 11.02.2005. u 12:30 GMT+1]
[ Rendisha @ 11.02.2005. 06:08 ] @
Na http://www.visaton.de/vb/ ima forum koji je namenjen diskusijama o Zvucnicima sa Visaton driverima. Dosta je dobar, al' ima za mene jednu manu, naravno, svi koriste nemacki jezik kao primarni. Potrazi tamo Starlet Turbo projekat - to je starlet sa drugim, nesto boljim visokotoncem i novom skretnicom. Nesto malo vise izadje od obicnog Starlet-a. Ja sam se naprimao da ga pravim, al' jedan od likova koji ga je napravio, kao i 4-5 drugih modela (sa skupljim drajverima) bas i nije bio preterano odusevljen. Sad ni sam ne znam sta bih pravio. Visaton je ovde najlakse nabaviti po pristojnim cenama, mada vecina konstrukcija ima jednu manu, bar po meni, uglavnom su sve niskoosetljive.
[ DR_PONJA @ 11.02.2005. 11:28 ] @
Citat:
Rendisha:Visaton je ovde najlakse nabaviti po pristojnim cenama, mada vecina konstrukcija ima jednu manu, bar po meni, uglavnom su sve niskoosetljive.

Sasvim si u pravu. Retko koji primerak premaši 90dB. I ako premaši, obično nije primamljiv većini novčanika. Možda pak Visaton najmanje "laže" u navedenim karakteristikama u odnosu na druge proizvođače (kad kažem "druge proizvođače" ne mislim na Sqny, Sonashi, Pioner, Pionar... ;-) već na nešto ozbiljnije).

Što se tiče Starlet Turbo kutije na prvi pogled deluje moćno takođe možeš da vidiš na narednoj adresi koju sam "iskopao" nacrte i način izrade Starlet-a Turbo: http://www.mrfreezer-online.de/4986/5583.html?*session*id*key*=*session*id*val*

Hvala što si me uputio na ovu kutiju. Ne bi ni obratio pažnju na nju zato što, gotovo ni malo, ne znam nemački.
[ Bilypiton @ 17.03.2005. 09:27 ] @
Treba da izracunam Thiele-small parametre po uputstvu na http://www.b-a-s.0catch.com/ts.html pa ne znam koji oblik signala da koristim za ispitivanje: sinusni ili kvadratni itd. Imam sledece programe koji imitiraju ove gen ,pogledajte ovaj link da ne bih ponovo pisao

http://www.audio.co.yu/forum/viewtopic.php?t=175
[ Spre @ 23.04.2005. 17:08 ] @
E ovako narode posto vidim da se prica o zvucnim kutijama imam jednu molbu (Jako mi je bitno)! Napravio sam zvucnike za maturski (2 kutije).A sad treba da pisem o tome i trebaju mi tekstovi o zvucnim kutijama uopste i nesto o zvucnicima i skretnicama (Ma znate o cemu govorim(.Ako neko moze da mi pomogne neka kaze kaze jer sam se ubio trazecii ne mogu da nadjem tekstove o tome samo neke cene i takve gluposti.pliz pomagajte
[ 1OXB @ 23.04.2005. 20:01 ] @
Obavestenje svima koje to mozda zanima, vec neko vreme spremam tutorijal o zvucnicima, kutijama, skretnicama itd. i vec je nekih 60-tak posto odradjeno. Nadam se da cu to moci uskoro da ponudim mladim drugarima.
[ Spre @ 23.04.2005. 22:44 ] @
Hm...jako zanimljiva ideja.I ja se nadam da ce biti uskoro!.Meni ovo treba posto radim maturski a vec su mi gutije gotove i zvucnici namontirani samo treba da kucam a tu je problem.Nigde nisam mogao naci tekstove o zvucnim kutijama samo neke kataloge i gluposti.A posto je maturski u pitanju ipak treba da bude malo opsirnije.samo napred sto se tice te ideje verujem da biti od pomoci vecini ljudi!!!
[ Bilypiton @ 23.04.2005. 23:33 ] @

Probaj ovde http://www.audio.co.yu/forum/i...0334fb81b23f75853d199baac96aa2

trebalo bi da ima sve sta vas zanima o audio tehnici
[ Spre @ 24.04.2005. 19:07 ] @
E pogledao sam nije lose stvarno ima zanimljivih stvari nastavicu da trazim.:) Ko zna mozda od svega ovoga i ispadne nesto super!hehe.Puno hvala.Cujemo se.
[ vlada-nis @ 15.04.2006. 18:14 ] @
Imam jedno pitanje, hteo bih da kupim dva zvucnika od 45w i da ih stavim u dve kutije...(da napravim nesto kao zvucnike za komp)...e sad me interesuje da li mogu da iz starih zvucnika za kutiju da izvadim onaj deo..(valjda je malo pojacalo)... i da prikljucim da dva zvucnika?....koliko od prilike imaju zvucnici od 45w ohma?
I kakva bi kutija trebala da izgleda?
Hvala unapred!
[ vlada-nis @ 15.04.2006. 18:17 ] @
imam ja neke tekstove neke gluposti...mozda moze da ti posluzi... :0
Posalji mi mail [email protected]
pa cu da ti odgovorim
[ ekoboy @ 24.01.2012. 00:30 ] @
dobro vece.kupio sam prije nekoliko dana subwoofer http://www.google.me/imgres?q=...0,s:0&biw=1440&bih=773 .zelio bih da napravim kutiju za taj vufer ali se ne razumijem oko tih dimenzija i tako tih stvari.bio bih vam veoma zahvalan ukoliko bi ste mi izasli u susret da dodjem do dimenzija za tu kutiju.kupio sam tablu od medijapana debljine 18mm,sarafe,lijepak...ali nikako nemogu te dimenzije da nadjem.woofer ima 500 w.nista vise ne znam.unaprijed HVALA :)
[ piterjov @ 03.06.2012. 12:01 ] @
Ljudi.. Kakvo je vase misljenje o izgradnji trosistemskih zvucnih kutija : Celestion 12'' 100 w, srednjetonac SAL skn 16, visokotonac DTF 10(SAL)...
da li je ovo dobro za pevanje? hteo bih da vezbam kuci pevanje na mikroofonu,,hvala!
[ ackopk @ 03.06.2012. 12:31 ] @
Mislim da nista neces dobiti sa trosistemskom kutijom pogotovu sa basom od 12".

12"+ dobar HF i udri.

Ako hoces trosistemac ja bih isao na 15"+8"+HF.

Pozdrav!

Aleksandar.
[ piterjov @ 03.06.2012. 13:23 ] @
hmm... :/..hvala!! :)