[ aspitanis @ 25.04.2013. 21:43 ] @
Pokušavam da uđem u tajne SolidWorks-a uz pomoć priručnika, u kome su dati i zadaci za samostalno rešavanje. Sa jednim od njih imam problem, pošto mi nikako ne uspeva da postignem potpunu definisanost skice, što mi onemogućava završetak zadatka. S obzirom da želim da što potpunije savladam ovaj program, molio bih da me neko usmeri ka rešenju ovog konkretnog problema.
Inače, moji utisci o ovom programu (a verujem da su principi rada manje-više isti i kod ostalih) nisu baš naročito povoljni: nacrtati iole komplikovaniju početnu skicu prava je "robija" koja mi odnosi enormno mnogo vremena, koju bih inače u ispljuvanom AutoCAD-u uradio očas posla, takoreći žmurećki, a onda kao šlag na torti dolazi "definisanje" nacrtane skice, gde se uvek nađe neka začkoljica koja odnese još vremena.
No, bez obzira na te početne probleme, ostajem pri tome da završim započeto, pa ako neko misli da može da pomogne, bio bih mu zahvalan.
[ enigma78 @ 26.04.2013. 10:30 ] @
Princip rada u SW (a i u ostalim 3D parametarskim programima) ti je bitno drugačiji nego u AutoCAD-u, suština je da se ne prave komplikovane skice, umjesto toga napravi se više jednostavnih skica. I kreiranje skice - Sketch nije isto (ni teorijski ni praktično) što i izrada crteža. Skica u SW je baza ili podloga iz koje kreiraš 3D tipsku formu, koju posle kombinuješ sa drugim tipskim formama, i na kraju formiraš 3D model - Part, i opšte nema potrebe da na skici gubiš vrijeme, kreiraj najprostiju skicu, kreiraj tipsku formu, i tako redom...


Trenutno nemam SW na računaru, daj pošalji sliku toga što radiš za neki konkretniji odgovor...


Lijep pozdrav![ SlavishaT @ 26.04.2013. 17:26 ] @
Kako reče kolega Boro princip je drugačiji prilikom skiciranja u parametarskim CAD sistemima. Kako si već primjetio ovdje su kote i relacije u skici ravnopravni sa geometrijskim entitetima i onda treba da se na pravi način i upotrebljavaju. Kotama i relacijama treba da upravljaš geometrijom skice i to efikasno kako bi neka naknadna redimenzionisanja što lakše bila obavljena. Tvoja skica ima neke kote koje su nepotrebne. Recimo položaj centara nekih kružnih lukova nije potrebno kotirati, nego nametneš relacije tangentnosti tom kružnom luku, što je uz kotiran radijus dovoljno da se centar ''pozicionira'' i bez kotiranja.
Kako Boro reče, princip sa više tipskih formi koje imaju jednostavnije skice je dobar pristup u većini situacija i pokušaj tako raditi 3D modele. Što bi amerikanci rekli ''devida and conquer''
U ovoj tvojoj situaciji međutim, jedna skica može zgodno da se iskoristi kao roditelj gotovo svih tipskih formi na klipnjači, ali time skica je i nešto kompleksnija i teža za upravljanje.
Pogledaj priloženu sliku uz poruku, pa uporedi sa tvojim rješenjem.
[ aspitanis @ 26.04.2013. 18:42 ] @
Zahvaljujem se na odgovorima i savetima, koji će mi svakako biti od koristi u daljem radu.
Principi koji se koriste prilikom izrade skica u 3D programima poznati su mi od ranije, a mogućnost uspostavljanja relacija uvedena je i u AutoCAD još pre par godina, ali ih nisam koristio.
Definisanje skice pomoću uspostavljanja relacija još uvek mi nije jača strana i zato radije koristim kotiranje, ali u ovom slučaju to očigledno nije dovoljno (mada mi je čudno da iako su sve plave linije postale crne - skica još uvek nije potpuno definisana, ima li za to objašnjenje?).
Dati primer je iz priručnika i takav je kakav je zadat, a meni je svakako koristan savet da se svi komplikovaniji delovi rade parcijalno.
Hvala još jednom.
[ SlavishaT @ 26.04.2013. 20:11 ] @
Potrebno je i krajnjim tačkama linija oduzeti sve stepene slobode kretanja u ravni skice. Trimuj lukove (vidi priloženu sliku) ili manualno zadaj Coincidence relacije krajnjim tačkama lukova R20 na kružnicu fi 32. Imaš u skici i par drugih tačaka koje nisu ograničene.
Ako ograničavanje tih tačaka ne riješi problem onda je moguće da je negdje slučajno nacrtana kratka linija koja se i ne vidi ako se ne zumira područje. Takve probleme može praviti loš i neprecizan miš - malo pomjeranje u kombinaciji sa tasterom za lijevi klik koji ''opuca'' dvoklik.
Koristi Sketch Repair da bi pronašao nepravilnosti u skici.

[ sanibo @ 07.05.2013. 01:24 ] @
pored trimovanja viška linija, kad postaviš relacije za tangiranje linija onda ti kotirani položaji centara radijus na odgovaraju, obično se to razlikuje u par decimala al prgram izbacuje grešku, zato je bolje ići sa relacijama a koordinate centra obično zadaš jednu po x ili po y a ona druga kako ispadne nakon relacije

drugo imaš viška linija i @extrude neće da uspe, dakle prvo moraš krenutu od primitivnih oblika i posle isecati ili dodavati rupe, izbočine i sl
da bi sketch bio potpuno definisan potrebno je jednu tačku postavit za fiksnu (klik na tačku i imaš sidro FIX.

evo na brzinu primer pa pogledaj, mada ove se moze uraditi na vise nacina, stvar je pristupa a rezultat obicno bude isti