[ Konstantin91 @ 28.04.2013. 00:15 ] @
Interesuje me koliko je "tesko" i kako napraviti transformator da se sa gradske mreze dobije oko 10kV...

Sa cime raspolazem, recimo 25A 220v , prebaciti to na 10kV dobije se oko 0.5 A (racunato u idealnom slucaju)

Verovatno je i vise nego ocigledno da mi ovo treba za Teslin transformator. Znam da ce me neki odvratiti, neki reci idi na resenje sa tranzistor i flyback transformator ali ja bih ipak originalni metod koristio...

Sema kaze transformator, paralelno kondenzator i teslin kalem, izmedju redno vezano zazor...1. Kondenzator, kakav kondenzator u ovom slucaju (sa gore navedenim vrednostima) mi treba... ?

2. Cemu sluzi ovaj zazor, zar kondenzator vezan sa kalemom ( LC ) nije dovoljan da napravi potrebnu frekvenciju... ?

3. Zasto je u ovom konkretnom slucaju (sema sa prikacene slike) kondenzator vezan paralelno sa teslinim kalemom, tj paralelno LC kolo ?

Ako vezemo redno kondenzator i teslin kalem (ja ga posmatram kao i svaki drugi kalem) induktivni i kapacitivni otpor ce se ponistavati za resonantnu frek. a za sve ostale frekv. ce biti veliki otpor (sto je udaljenije od resonatne bice veci)
Kod paralelne veze desava se suprutno, pa zasto na semi nije vezan kondenzator redno sa teslinim kalemom a ovaj zazor paralelno ?

Mozda su ova pitanja za eksperte u elektrotehnici / elektronici smesna ali ja studiram programiranje tako da predmeti iz elektrotehnike i elektronike nisu toliko (uopste) zastupljeni...
[ solesu @ 29.04.2013. 22:40 ] @
za cega ti treba takav napon
od toga zavisi odgovor
a sto se tice teslinog trafoa
kondenzator sluzi da se na njemu nagomilaju nosioci naelektrisanaj do tacke kad dolazi do proboja na zazoru tj varnicaru ,na taj nacin strujni krug se zatvara i tako se indkukuje veliki napon jer dolazi do brzog praznjenja velike kolicine naelektrisanje ali tu imas problem jer je frekvencija gradske mreze premala da bi teslin trafo upste proradio .
ali pazi se ako uopste budes poceo da pravis taj trafo jer je 10kV opasan napon ne samo ako dodjes u kontakt sa njim nego i kad se priblizis njemu.
eto toliko od mene inace ja sma srednjoskolac a o teslinom trafou znam nesto pomalo iz price jednog profesora koji je pravio taj trafo
uz adekvatnu izolaciju zice mozes da napravis i sam odgovarajci trafo
sa naponom od 25kV se pokrecu elektricne lokomotive
[ Konstantin91 @ 30.04.2013. 12:03 ] @
Frekvencija iz gradske mreze nije problem. Vidis semu, vidis paralelnu vezu kondenzator kalem, LC kolo, poznato i kao titrajni krug...