[ qqaa @ 29.04.2013. 14:59 ] @
Ako neko moze da mi pomogne,
Radim u Rhinu 3d elemente koji treba da se seku CNC-om
Proizvodjac u Powermill-u ima greske koje su na slikama i koje treba popraviti
Nije mi jasno na koji nacin to da sredim-popravim u Rhinu.[ Team player @ 01.05.2013. 20:32 ] @
...ako nije problem okaci rhino part problematicnog dela pa da mozemo da pogledamo da li se tu vidi u cemu je stvar. Takodje nije zgoreg da znamo da li eksportujes u neki format ili isporucujes native rhino podatke proizvodjacu?
[ qqaa @ 02.05.2013. 13:24 ] @
Proizvodjacu saljem u Rhinu
Vecinom je problem razmak ivica, proizvodjac trazi da uradim rebuild elementa.

Probao sam u Rhinu da uradim - join naked edges, izgleda OK, ali kada se importuje u PM opet se pojavi razmak
Problem mogu da resim tako sto cu ponovo napraviti surface, ali ima 1600 elemenata i rok 45 dana, pa mi treba
brze resenje, kao join egde ali da tako ostane u i PM.
[ Team player @ 03.05.2013. 00:10 ] @
...pogledao sam rhino part na brzinu, i sto se tice Rhino-a taj part izgleda dobar.

Nemam konkretno iskustvo sa powermill-om, ali sretao sam se sa slicnim problemima sa drugim softverima, pa cu navesti par stvari koje bi mogle da pomognu.

PowerMill moze da direktno otvara 3dm fajlove, ali to ne znaci da ce oni biti interpretirani na isti nacin kao sto to radi sam Rhino, i ovo je verovatno uzrok problema. Obicno je uzrok "accuracy" parametar samog rhino modela, ili pak ekvivalentno setovanje u programu koji se koristi posle Rhino-a. Ipak cak i kada su ta podesavanja ok, desavaju se problemi. Rhino podaci se mogu eksportovati u razne formate, ali od najveceg interesa za trenutni problem su nam: IGES, STEP i STL

Moze se desiti da problem nestane jednostavnim eksportovanjem delova u odgovarajuci format. Problem je sto IGES export u Rhino-u ima gomilu predefinisanih profila, pa treba znati koji od njih najvise odgovara za powermill. Takodje potrebno je navesti i zahtevanu preciznost prilikom eksporta. (npr. 0.01mm, ali mozda je potrebno i vise - nisam siguran kako PowerMill to tretira i da li i u njemu ima podesavanje tog tipa)

Dodatni problem je sto neki deo moze praviti probleme kada se izveze kao IGES, dok npr. STEP eksport ili STL prodju bez problema. Sa malim brojem delova ovo i nije toliki problem, jer se da probati vise puta ali sa 1600, moze biti zamorno.

Mozda je najbolje isporuciti podatke i kao 3dm i kao IGES i kao STL. PowerMill ce verovatno nesto progutati u jednom formatu, nesto u drugom... Proizvodjac ce vam se vec javiti sa spiskom fajlova koje uopste nije mogao da otvori, pa cete tu morati da se snalazite kako najbolje umete. "Neresive partove" sa kojima sam se ja sretao smo na kraju otvarali u drugom softveru (u mom slucaju Pro/E) i tamo ih krpili/zatvarali a zatim eksportovali u neki od pomenutih formata, nakon cega nismo vise imali problema.

Nadam se da je ovaj komentar bar malo pomogao. Puno srece sa projektom.[ qqaa @ 03.05.2013. 21:55 ] @
Hvala na pomoci i vremenu.
Export-om u STL format je problem resen u potpunosti. :)