[ hakler88 @ 01.05.2013. 13:50 ] @
Da li se u nauci sve moze modelovati? Pogotovo kada je rec o drustvenim naukama. Cesto kada istrazujem neke teme dolazim do nekih radova (mada sam i sam tek usao u te "naucne vode", pa mi je jos uvek dosta toga apstraktno), koji su previse apstraktni i ne znam da li uopste imaju neku prakticnu svrhu. Primera radi, dok sam pisao neki rad iz ekonomije naleteo sam na tzv. DSGE model, koji ima cak 42 jednacine, dok u skracenoj verziji ima ovih 5-6 jdnacina: ![]() ![]() Inace, ovaj model koristi centralna banka, tj. NBS u procesu targetiranja inflacije. I sta na kraju, nakon ispisanog velikog broja radova na ovu temu i kreiranja modela koji ne razume 99,99999% ljudi u svetu u Srbiji je targetirana stopa inflacije 3-6%, a prakticna stopa inflacije je iznad 10%, uz ogromnu nezaposlenost. Stoga me zanima, ima li svako kreiranje modela neku svrhu ukoliko ne daje prakticne rezultate? Takodje, zbog cega su pojedini modeli samo opisani, a nije dat praktican primer koji opisuje njihovu efikasnost u objasnjavanju i predvidjanju pojava. u tom smislu, neka mi neko objasni kako neko ko zeli da nauci nesto novo moze npr iz ovakvog teksta da nauci sustinu i nacin primene npr, ARIMA statistickog modela? ![]() Citajuci ovakve radove sticem utisak da mnogi pisu radove da bi samo pisali, a niti su ti modeli primenljivi, niti bilo ko iz njih nesto pametno moze nauciti. Ako je neko razumeo oove modele, i kako da odredim svih 2000 parametara u modelu neka mi se javi. Hvala unapred. P.S. Ironija, ne trazim da mi iko objasnjava, samo ukazujem na moje misljenje da se pise sve vise radova koji imaju sve manju prakticnu primenu. [Ovu poruku je menjao hakler88 dana 01.05.2013. u 15:14 GMT+1] [Ovu poruku je menjao hakler88 dana 01.05.2013. u 15:26 GMT+1] |