[ dr.zmaj @ 01.05.2013. 16:11 ] @
Imam dugo akusticnu gitaru Muzicke naklade Zagreb AG 10, koja i dan danas ima prelep zvuk. Problem je sto nakon svih ovih godina primecujem da se malo odvojio deo vrata koji je spojen sa telom gitare pa su zice sada malo vise udaljene od vrata. Na netu nisam nasao ali sam video da se ove stvari mogu srediti, ali prethodno mora da se skine vrat sa tela gitare. Koliko vidim vrat ovde nije spojen sa srafom, sto znaci da je najverovatnije zalepljen. Da li neko ima ideju kako da odlepim i skinem vrat.
[ Kovacevic Vladimir @ 01.05.2013. 18:51 ] @
Video sam kod starih majstora najjednostavniji način:
pošto se to nekada radilo/lepilo sa tutkalom, primenjuju isti princip i kod odlepljivanja - zagreju tutkalo sa jakim fenom (koji obavezno ima usmerivač toplog vazduha) i onda se lako odvoje spojeni delovi.

Kada se sve ohladi, dobro i precizno obrade/skinu staro tutkalo i sledi "operacija" vraćanja vrata gitare.
Treba besprekorno biti precizan, ne mazati previše lepka (sada ima i modernijih lepkova za drvo) i imati dobro "naštelovan" stezač, koji drži nekoliko dana gitaru sa zalepljenim vratom u pravilnom položaju.

Ako nemaš alata, savet je:
nađi professionalca-majstora, jer to nije neka velika "operacija" i ne verujem da je tako skupa usluga, kao što može da bude nevešto urađen posao.

Pozdrav
[ Sava @ 11.05.2013. 08:00 ] @
Jeste, dobro ti je Vladimir rekao. Moguće je da su u to vreme još koristili tutkalo, ali nisam siguran. Današnji lepkovi bolje drže, ali zato je nemoguće skinuti vrat ili fingerboard, odnosno jako je teško i komplikovano. Dobar majstor to ume da popravi, ali malo sumnjam da se to isplati za Nakladu čija je vrednost možda 50 e za komad u idealnom stanju. Sa druge strane bolje da uložiš pare nego da je baciš. Kako si iz Beograda savetujem ti da pitaš majstora Mirka Tasića, tel. 060/300-2252 jer ne dere, a jedini je školovani majstor na ovim prostorima i radio je u Skali, firmi koja je i pravila gitare.