|
[ zero_83 @ 02.05.2013. 18:55 ] @
| Pozdrav ljudi :)
Imam jedno laicko pitanje ... naime, rec je o obrtnom potenciometru bez granicnika, moze da se vrti beskonacno u jednu i drugu stranu ... regulise volume na pojacalu, ali se desava da kada ga vrtim npr. u levo (smanjujem jacinu zvuka), on malo smanjuje, a malo i pojacava ... znaci, ponasa se kao da ga povremeno okrecem u drugu stranu, ali ga ja konstantno okrecem samo u levo.
Mene zanima da li je potenciometar zreo za menjanje, ili je samo zaprljan, pa bi ciscenje bilo dovoljno?
Hvala :) |
[ radarac66 @ 02.05.2013. 18:57 ] @
to nije potenciometar nego encoder, daje povorke impulsa na izlazu
[ villenjak @ 02.05.2013. 19:01 ] @
Pogledaj ovo
[url=http://www.hobbytronics.co.uk/rotary-encoder-tutorial/url]
[ Backy @ 02.05.2013. 19:11 ] @
mislim da čoveka interesuje kako da ga opere ili čime da zameni, a ne kako da se dekodira izlaz :D
[ shpiki @ 02.05.2013. 20:01 ] @
Daj ti lepo neku oznaku ili tog enkodera ili pojacala (da vidimo koji enkoder je unutra) pa da ti preporucimo cime da ga zamenis... moze to i da se ocisti, i da se "podmaze", ali novo je novo :)
[ zero_83 @ 02.05.2013. 23:50 ] @
Citat: mislim da čoveka interesuje kako da ga opere ili čime da zameni, a ne kako da se dekodira izlaz :D
Bas me to zanima, da li moze da se opcisti, tj. da li brljavi zbog prljavstine, ili moze da bude nesto drugo uzrocnik?
Ako mora da se menja, to cu lako ... kupim drugi, lemilicu u ruke, i ubacim ... ne treba nista da kodiram ni da budzim, pojacalo je radilo odlicno, a radi i dalje, samo ponekad malo baguje podesavanje jacine zvuka (volume).
Hvala
[ presa @ 03.05.2013. 10:35 ] @
Zdravo.
Mozes pokusati da ga izvadis sa ploce i otvoriti,pa ga ocisti vatom sa blagim alkoholom.Ja sam jedan takav na taj nacin ocistio.Vredi pokusati.
[ zero_83 @ 03.05.2013. 14:26 ] @
Svakako cu probati, hvala na odgovoru :)
[ bogdan.kecman @ 03.05.2013. 16:55 ] @
zavisi dal je opticki ili klizni, ako je opticki (koji je obicno skuplji, ima svoju malu elektroniku na sebi) na njega ide 4 ili 5 zica, ako je obican klizni to je 3 zicke, obicno je bolje da zamenis ceo nego da ga cistis, opticki su obicno zatvoreni dobro i tesko se otvaraju, malo su skuplji pa se ciscenje i isplati ali je dosta posla, ovi klizni, obicno posle ciscenja rade jos kratko pa opet zezaju, bolje zameni
[ fodi @ 11.12.2014. 14:30 ] @
Ne bih da zapocinjem novu temu, ali imam isti problem. U pitanju je mini linija (cerkina) LG model LX-M340 kome je crko taj enkoder, ako je to uopste to. Ima oznaku na ploci VR301, a pod tom nalazim samo potenciometar koji bas i ne lici na to. Izgleda ovako otprilike i ima 3 izlaza (prvih 5-6 slika)
https://www.google.rs/search?q...fbapn9gNgF&ved=0CAcQ_AUoAg
ili ovako
http://www.soundservice.gr/e-shop/en/product.php?products_id=4109
Ima li to negde da se kupi u Bgd-u, ako neko zna moze i na PM, ja nisam uspeo da nadjem.
[ branko tod @ 11.12.2014. 16:46 ] @
[ bogdan.kecman @ 11.12.2014. 16:55 ] @
beli ih skoro nikad nema na stanju, comet takodje (cekaju se 2 nedelje), kelco ima ove neke cudne http://kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=16746 u mikroprincu ih nikad nisam vidjao, tagor ne radi sa fizickim licima ...
doduse ovi u kometu su identicni kao ovi na slici koji se traze nego da li ste sigurni da je enkoder crko? ja jos nisam video crknut enkoder!!! uglavnom crkne RC posle njega ili onaj schmidt inverter ili flipflop zavisi na sta ide.. sam enkoder je bas tesko pokvariti
[ branko tod @ 11.12.2014. 17:35 ] @
Ako nije enkoder onda može uglavnom da baci uređaj , jer enkoder ide direkto u stonogu.
Na mojoj liniji je isto s,,.e , enkoder , ali nema ko da popravi. Radi daljinski , dosta .
[ tomam @ 11.12.2014. 18:02 ] @
Rotary enkoder Limundo Kupindo Kupujemprodajem
[ fodi @ 12.12.2014. 08:39 ] @
Citat: bogdan.kecman: ...u kometu su identicni kao ovi na slici koji se traze nego da li ste sigurni da je enkoder crko? j
u Kometu ima samo jedan sa 5 pinova a meni treba sa 3, barem koliko ja vidim. Nisam siguran da je enkoder crko, brljavi kad pojacavam ili stisavam, ne radi u kontinuitetu. Npr. kad pojacavam okrenem 5 krugova on se jedva pojaca ili ostane na istoj jacini.
nasao sam neke na proelectronic.rs pod sifrom ENCODER 12 i ENCODER 09, s`tim sto se kod ovog drugog ne vidi da li ima jos neki pin iza. Jel ovi enkoderi imaju neku vrednost-otpor tipa 10k ili se kupuju na izgled?
[ bogdan.kecman @ 12.12.2014. 09:28 ] @
2 dodatna pina su "taster" kada pritisnes enkoder i ne moras da ih koristis ako ti ne trebaju
nemaju nikakav otpor, kupuju se na broj stanja u krugu, da li imaju ili nemaju detent, da li imaju taster ili ne, fizicki oblik ...
[ branko tod @ 12.12.2014. 10:45 ] @
fodi
Sada će ti biti jasnije

[ 3055 @ 12.12.2014. 11:22 ] @
Citat: bogdan.kecman: kupuju se na broj stanja u krugu, da li imaju ili nemaju detent,
Bogdane ,
aj pomozi , šta je "detent" u ovoj priči ?___stvarno ne znam za tu reć, zbog toga i pitam,
pOz
[ bogdan.kecman @ 12.12.2014. 11:30 ] @
ne znam kako se kaze na srpskom. kada okreces enkoder on moze da ide
glatko a moze izmedju svake pozicije da ima kao "zastoj", da ti nesto
pruza otpor, i onda osetis kada okreces svaku poziciju .. to kada ima
taj otpor se zove detent, moze da bude na prvi i na drugi prelaz a
zavisno od toga kako se dekodira sam enkoder ako se uzme na drugi prelaz
a detektuje se svaki onda svaki taj detent pravi pauzu izmedju 2
impulsa, ako se uzme ovaj sto ima detent na prvi a detektuje se na drugi
onda moras dva "klika" da okrenes enkoder da bi uradio 1 impuls
[ fodi @ 12.12.2014. 11:56 ] @
Citat: bogdan.kecman: 2 dodatna pina su "taster" kada pritisnes enkoder i ne moras da ih koristis ako ti ne trebaju
...
eto, "svasta ti Srbin izmisli" sto bi rekao moj pokojni profesor. Sad mi je sve jasnije, jedna fotografija - 1000 reci, mozda ipak probam da ga otvorim i ocistim, alkoholom i vatom (neko rece gore) ili mozda nekom vodenom smirglom 2000-darkom par puta. Svakako hvala na odgovorima, kad zavrsim javljam, da vidimo dal` je enkoder ili nesto drugo, a ako je nesto drugo, ide u djubre.
[ branko tod @ 12.12.2014. 12:22 ] @
Alkohol i vata , onda vrlo blago pomeri kontakte ustranu za 0,5 do 1 mm da ne klize po starom tragu i na kraju pola kapljice WD 40.
[ fodi @ 15.12.2014. 13:57 ] @
Sve sam odradio po proceduri, osim WD 40, i radi. Koliko ce dugo raditi, videcemo, sve u svemu bar znam da je enkoder bio u pitanju.
Hvala
[ branko tod @ 15.12.2014. 16:24 ] @
Trebao si da kaneš neko ulje , recimo parafinsko.
[ boro62promaja @ 15.12.2014. 16:36 ] @
Da li tu moze da posluzi ona smjesa za ciscenje i podmazivanje kliznih povrsina kod potenciometara (medicinski benzin+vazelin) ?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|