[ kosticc.milan @ 04.05.2013. 15:22 ] @
Pozdrav ljudi. Imam Aku busilicu Black Decker 18V koja nosi 1.3ah ni-cd baterije. Oslabele baterije, e sad se pokvario punjac ...
Mogu da nadjem originalni punjac i baterije za nju ali su one li- ion; Dali je to problem i dali ce to da radi?
[ emiSAr @ 04.05.2013. 16:13 ] @
Uporedi cijenu te Li-ion baterije i pripadajuceg punjaca sa cijenom nove busilice, samo ti se kaze da li je
isplativo. Pitanje da li je moguce staru 18V busilicu pogoniti Li baterijom, moguce je bez problema.
Napon pune baterije je 21V za Li-ion bateriju, a za nazivnih 18V Ni-Cd bateriju je takodje 21V .-

pOz
[ kosticc.milan @ 04.05.2013. 16:18 ] @
Znaci moze da se prebaci na drugi tip baterije. Znam da su skuplje ali su Li-ion bat kvalitetnije i dugotrajnije. Zar ne?
[ ZAS011 @ 04.05.2013. 17:27 ] @
I potpuno drugačiji priključak baterija na bušilicu/šrafilicu
[ emiSAr @ 04.05.2013. 18:53 ] @
E, to mora sam da vidi. Ako "ono" ide u "ono" i ako je pravilno polarisano, busilici/srafilici je svejedno.
Nisam do sada sreo zamjenski model baterije da je Li-ion a da moze u busilicu. Razlog su stari Ni-Cd punjaci
i PPZ (protivpozarna zastita).

pOz
[ MILANAN @ 05.05.2013. 22:26 ] @
Problem moze da ti bude sa li-on baterjom jer nju nesmes da praznis do kraja,koliko se secam nebi smeo ispod 2.7v celiju dok ni-cd i treba ponekad isprazniti do kraja.Znas ono nekad prodavci mob.tel. pa kazu formiraj baterju isprazni i napuni 3 puta do kraja,to je vazilo za ni-cd .Baterja lion na pr iz telefona ima svoju kontrolu u "sebi" koja joj neda da se isprazni do kraja sto se moze videti kad se ugasi tel pa se izmeri baterja da ima napona.Po meni ako si nasao nesto originalno bat sa svojom kontrolom i punjac za to to je ok ali ako mislis samo da stavis celije tj one okrugle lion bat kao na pr iz lap-topa i samo ih ispovezes da ti daju zeljeni napon to nece dugo da ti sluzi,buslica zna dosta da povuce i ako ih nekoliko puta ispraznis do kraja unistices ih trajno.Provereno vise puta jer imam ih dosta i koriscene su za reflektore