[ Ivan Starčević @ 12.03.2004. 18:05 ] @
Dakle koji je po vama najbolji program za defragmentaciju? Ja sam do sada koristio veoma oskudni windowsov Disk Defragmenter a razmišljam da skinem Diskeeper.
[ tone @ 12.03.2004. 18:21 ] @
A cemu sluzi defragmentacija i koliko traje na HD od 30GB.
[ Ivan Starčević @ 12.03.2004. 19:30 ] @
Defragmentacija služi da spakuje fileove razbacane po HDD-u. Traje u zavisnosti od zauzetosti HDD-a i file sistema, primetio sam na NTFS file sistemu mnogo brže radi defragmentaciju. Posle defragmentacije HDD radi za nijansu brže.
[ Simke @ 12.03.2004. 23:35 ] @
Koristim Nortonov SpeedDisk vec nekoliko godina, sasvim sam zadovoljan. A ni Diskeeper nije los.
[ Ivan Starčević @ 13.03.2004. 07:06 ] @
I ja sam koristio SpeedDisk ali sam izbacio sve nortonove programe iz ujpotrebe.
[ tone @ 13.03.2004. 07:39 ] @
Pa koliko otprilike traje za HD 30GB.
[ superbaka @ 13.03.2004. 11:05 ] @
pa zavisi koliko imas fragmentisanih fajlova... moze da traje 2 minuta ako si ga juce defragmentisao a moze i dva sata (i vise) ako to nisi radio godinu i jace...
u svakom slucaju radi ga jednom mesecno...
[ tone @ 13.03.2004. 18:26 ] @
Nisam radio 3 godine a ima li kakve opasnosti o gubljenju podataka sa HD.
[ kUdtiHaEX @ 13.03.2004. 22:58 ] @
Zasto defragmentacija
--------------------------------
Usled brisanja fajlova, nastaju tzv. praznine. Krecuci od prve praznine koja u stvari prestavlja slobodan prostor, disk pise i zauzima prostor. E sada, posle odredjenog vremena fajlovi bivaju razbacani na sve strane sto obara performanse diska pa je potrebno raditi defragmentaciju.

Cime raditi defragmentaciju i koliko cesto
---------------------------------------------
Defragmentaciju u principu mozete raditi i programom koji dolazi uz Windows. Ako pak nema te poverenja u njega ili smatrate da nije dovoljno dobar, onda preporuka ide za Diskeeper koji je sigurno najbrzi a i najbolji program za tu svrhu.
Ljudi cesto pitaju koliko cesto raditi defragmentaciju, a ja licno smatram da ne psotoji odredjeno pravilo. Sve zavisi od nacina na koji raspolazete podacima, jer ako svakoga dana brisete i upisujete nov sadrzaj defragmentacija bi morala cesce da se radi, recimo jednom u mesec dana i sl. U suprotnom, nema potrebe za defragmentacijom u duzem vremenskom periodu.

Da li defragmentacija steti i da li moji podaci mogu da nestanu
-----------------------------------------------------------------
Ne, ne steti ako se umereno koristi. To znaci da ne treba defragmentirati particije svaki dan vec kada se za tim ukaze potreba opisana u prethodnom odeljku.
Podaci na vasem disku su bezbedni jer defragmentaciaj razliku dve osnovne vrste fajlova: 'obicni' fajlovi poput neke slike, exe programa i sl. i sistemske. Obicno su svi fajlovi i segmenti oznaceni nekom bojom, pa pogledajte legendu da biste videli gde se sta nalazi. E sada, pomerati sistemske fajlove je vrlo rizicno pa se prilikom procesa defragmentacije oni ne pomeraju.
[ djdrale @ 14.03.2004. 02:35 ] @
Vopt XP
[ Operator @ 14.03.2004. 15:18 ] @
Nakon sto sam isprobao nekolicinu defragmentera ukljucujuci i onaj "desnoklicuci" iz samih vindoza zakljucio sam da je definitivno najbolji O&O Defrag koji mozete naci na http://www.oo-software.com/en/index.html
Eto...
[ skarahas @ 14.03.2004. 18:48 ] @
Koristio sam i Nortonov SpeedDisk i Diskeeper 8.0 i imam ih oba ali i RAXCO PerfektDisk 6.0.031 i taj je zakon.
[ Operator @ 14.03.2004. 22:12 ] @
Citat:
skarahas
RAXCO PerfektDisk 6.0

Koristio sam ga neko vrijeme i prog je odlican. A onda sam shvatio da postoji O&O Defrag...
[ VRKY @ 16.03.2004. 20:44 ] @
Za mene je odličan Diskeeper
[ Nesh-co @ 24.06.2004. 14:39 ] @
Drage dame,
prvo mozda poslednja i ne tako bitna funkcija defragmentera je da fajlove poredja u nizu i slozi. Najbitnija je da delove odredjenih file-ova spoji fizicki.
Naime, Ukoliko si primera radi kucao neki tekst u notepad-u, snimio ga, a zatim radio nesto sedmo i snimio ponovo, pa je to nesto snimljeno tik uz klaster na disku gde ti se zavrsava tvoj tekst, a zatim posle izvesnog vremena ponovo otvorio onaj prvi tekst i dodao mu jos stranica, sam OS nema nacina da nastavi snimanje na naredni klaster, jer je vec zauzet, on ce nastaviti snimanje na prvom slobodnom, jer je nemoguce da rezervise prostor, iz prostor razloga jer ne zna koliko ce ga biti potrebno. Na taj nacin je napravljeno 2 fragmenta za jedan te isti file.
E sad, sam tekst je zezanje, ali ukoliko je sam fajl veliki i sastoji se iz mnostva fragmenata, onda je glava hard diska primorana da se fizicki krece od jednog do drugog fragmenta i izgubi ogromno vreme citajuci nesto sto bi inace da je defragmentisano procitala u jednom prolazu. To je prava svrha defragmentacije. Postoji ogroman broj sistemskih fajlova koji se na ovaj nacin fragmentisu, jer ih sistem stalno modifikuje, a njih je windows defragmenterom nemoguce defragmentisati, jer obzirom da su najcesce u upotrebi, najvise se i vremena gubi na citanje istih.
Ja koristim diskeeper koji poseduje jednu izvanrednu opciju koja se zove boot time defragmentacija, a to znaci da se kod prvog restarta nakon postavljanja ove zastavice, pokrece defragmentacija pre nego da windows podigne i proglasi ekskluzivan pristup ovim fajlovima, defragmentise ih i nastavi p;odizanje.
Ovim se izuzetno dobija na ukupnoj brzini pristupa diskovima.
[ pizdun @ 27.06.2004. 18:50 ] @
voptXP 100%
[ henrik @ 29.06.2004. 23:01 ] @
Nije bas da ne mora da se radi cesto - zavisi od onoga sta radis. Obrni u 3 dana 20 fajlova po 500+ mb, pa ces videti na sta ti hard lici. U principu, posle svake instalacije i deinstalacije (dosuse, ne bas najsitnijeg programceta) bi trebalo uraditi defrag, posto ti ostaje gomila praznog/novopopunjenog prostora. Ovo govorim cisto iz opazanja - glava prosto pristupa podacima brze, i razlika se lako primeti bez nekih specijalnih testova.

Sto se tice programa...godinama sam koristio Nortona, a on je veliki i spor, i primetio sam da mi posle deinstalacije sistem radi 20% brze. Ima i problem sa pagefileom - ume 100 puta da se restartuje zbog izmene podataka na scratch disku, pa se zbuni i krece ponovo. To sam primetio i na win defragmenteru. Sada koristim System Mechanicov defragmenter, nije los, ali sam cuo za Diskeeper da je fin, pa cu ga probati.
[ #Ninja# @ 30.06.2004. 02:11 ] @
System Mechanicu treba nepuna godina da završi optimalnu defragmentaciju. Jednom sam ga ostavio da defragmentuje disk koji je već defragmentovan Windowsom i za 15h nije dovršio posao (20 GB, 7200 rpm, 933 MHz).

Napomena: System Mechanic je odličan za sve ostalo što može uraditi.
[ lazza @ 30.06.2004. 08:12 ] @
Defragmenter Pro Plus 2.1
Po meni najbolji ...
[ ton_majstor @ 25.05.2007. 19:29 ] @
Od danas - Ultimate Defrag 1.48. Firma Disktrix: www.disktrix.com.

Fantastičan, KRUŽNI (najzad ) view sektora na disku i zaista dosada najveći izbor ponuđenih opcija oko tipa defragmentacije! Sporiji je od drugih, ali za dobar defragmenter je to po meni, nebitno!

O&O je u kanti odavno... windows default je ispao bolji od njega.

Pozdrav!
[ ajdeBre @ 25.05.2007. 19:54 ] @
Citat:
ton_majstor: Od danas - Ultimate Defrag 1.48. Firma Disktrix: www.disktrix.com.

Da, odlican je!

Citat:
ton_majstor:Fantastičan, KRUŽNI (najzad ) view sektora na disku i zaista dosada najveći izbor ponuđenih opcija oko tipa defragmentacije! Sporiji je od drugih, ali za dobar defragmenter je to po meni, nebitno!

Kod mene je za pola nijanse brzi od windoze defaulta...
[ gogo_drazindo @ 26.05.2007. 10:07 ] @
UltimateDefrag - i ja sam ga počeo koristiti prije 30-40 dana i prezadovoljan sam! Mnogo mogućih podešavanja!
[ Deda_Mraz @ 26.05.2007. 10:19 ] @
Kad imam vremena ostavim windows-ov da drlja disk pa posle fino štelujem sa www.disktrix.com jer je stvarno sjajan program i ne opterećuje puno računar prilikom defragmentacije!

P.S. I meni se svidja što je kružni pregled
[ calexx @ 26.05.2007. 11:29 ] @
Toliko ga hvalite da ću na kraju da počnem da koristim neki defrag program. :)) To sam davno koristio ali od pojave ili NT-a ili NTFS sam prestao pošto sam negde pročitao da fragmentacija ne smeta kao na FAT. Možda je kasnije promenjena teorija ali ja nikad ali nikad nisam radio defragmentaciju i ne primećujem da imam nekih problema zbog toga. Možda je to i zato što dobro planiram koja particija čemu služi. :)
[ espresso @ 26.05.2007. 11:39 ] @
Imali smo kružne oblike odavno. Evo vam primer Sistem Mekenika:

Ja sam u početku koristio njega pa sam prešao na O&O Defrag i konačno na Diskiper.
Diskiper zbog toga što automatski pauzira defragmentaciju kada neka aplikacija želi da pristupi disku.
O&O i Perfektdisk nisu mogli da se upravljaju tako da ne koriste resurse kada i neka druga aplikacija.
To što vode računa o procesoru mi ništa ne znači kada ja uzmem da kopiram fajl. Kopiranje fajla od 1GB bih završio juče u podne da je defragmentacija aktivna u to vreme.

Još jedna mana za O&O defrag 10 je što automatska defragmentacija ne može da se podesi samo za pojedine particije već mora za sve odjednom.
Uglavnom se sada programi prave tako da korisnicima budu vezane ruke što se tiče podešavanja a sve u cilju da bi nekim tamo debilima bilo lako da koriste.

Zato je Altimejt defrag jedinstven program i pozdravljam tu opciju. Mada su mogli malo da se potrude oko interfejsa al 'ajde.

Za sada je meni najbolji izbor Diskiper ali konstantno pratim nove aplikacije pa kada nađem nešto što mi više odgovara ...
Uglavnom ne vodim se inercijom pa ako sad koristim jedan program taj mora da bude najbolji i nikada da ne probam nešto novo.
[ tordajav @ 26.05.2007. 13:38 ] @
Ja koristim Diskeeper vec duze vreme, OK je, ali planiram da probam O&O Defrag ili kao sto kazu ovaj poslednji Ultimate Defrag 1.48. S vremena na vreme lepo dodje promena...
[ Deda_Mraz @ 26.05.2007. 16:32 ] @
Citat:
calexx: Možda je kasnije promenjena teorija ali ja nikad ali nikad nisam radio defragmentaciju i ne primećujem da imam nekih problema zbog toga. Možda je to i zato što dobro planiram koja particija čemu služi. :)

Pazi ja imam jednu particiju od 250gb gde mi je muzika i imam oko 15-ak hiljada pesama i oko 400 spotova neke žurke zajebnacije, nebitno. Često šerujem te fajlove pa ih premeštam/kopiram u druge foldere na toj istoj particiji, tako da mi se particija zbrlja za nekih mesec ipo dana totalno da joj treba par sekundi da udje u neki direktorijum od recimo 2 hiljade fajlova (gde treba da udje momentalno) meni tu zabode pa dok pročita pa ovo pa ono, ja lepo pustim defrag. preko noći on mi lepo poslaže fajlove izbriše nepotrebne i prazne foldere i prečice a imam ih na stotine dnevno jer baš dosta radim sa muzikom i posle toga sve radi ko bombona.

Pokušaj sa nekim programima da izračunaš sa koje vreme će ti XP otvoriti neki folder od recimo 5000-6000 fajlova na početku cilindra hdd-a i na kraju cilindra hdd-a tačnije na toj particiji.... možeš i na sekundari na satu da izračunaš vreme ;)

Pre nego što to uradiš izmenjaj im putanje stalno ih pomeraj iz ovog foldera u ovaj, ne kopiranje nego pomeranje/move, i onda pokušaj to gore pa onda pokušaj sa defragmentacijom. Ni ja ne znam baš najjasnije šta se tu tačno radi ali meni pomogne donekle, mislim znam da fragmentiše fajlove i sredjuje ih da budu bliži početku particije, što bliže prvom cilindru diska...
[ calexx @ 27.05.2007. 14:26 ] @
Znam ja šta rade defragmenteri mada ni oni ne rade na isti način ali sam već napisao da dobro planiram pa mi je to retko potrebno. Par programa za koje znam da bi se čas posla razbacali po particiji su dobili svoju posebnu, najbolji primer je baza jednog OLR koja se stalno dopunjuje.
Imam i ja particije sa mnogo muzike ali je sve raspoređeno po folderima tj albumima, ja ipak skupljam muziku a ne pesmice. Jedini folder sa malo više fajlova je system32 koji ih trenutno ima 2232 i ne deluje mi da to nešto utiče na brzinu rada.
[ Deda_Mraz @ 27.05.2007. 15:24 ] @
Citat:
calexx: Jedini folder sa malo više fajlova je system32 koji ih trenutno ima 2232 i ne deluje mi da to nešto utiče na brzinu rada.

Hehehe pa to ti je sistemski folde on i treba da je takav ;)

Inače šta ti znači to ja ne skupljam pesmice nego muziku?
[ wex-alpha @ 27.05.2007. 16:24 ] @
Nisma uradio defrag vec nekoliko godina... a i prije kada sam redovno raido, nisam uvidio neke vece brzine.

Jedino sto je korisno kod defraga (imajuci u vidu ne profi upotrebu) je eventualno duzi vijek HD-a.
[ calexx @ 27.05.2007. 16:29 ] @
To znači da ne skupljam pesmice pa da imam u jednom folderu 5000-6000 ili 15-ak hiljada fajlova (zbog čega bi se pojavila potreba da ponekad odradim defragmentaciju) već je sva muzika u svom folderu gde je i ostalo sa konkretnog albuma. To se odnosi na prošlo vreme dok sam se bavio MP3 formatom, sada je sa lossless još bolje pošto su mi svi albumi u 3-4 fajla pa recimo jedan od foldera težak 150GB ima 375 naslova i ukupno možda par hiljada fajlova.
Verovatno zbog svega ovoga imam manje problema sa fragmentacijom pa nisam razmišljao o tome.
[ Shadowed @ 27.05.2007. 17:08 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Pokušaj sa nekim programima da izračunaš sa koje vreme će ti XP otvoriti neki folder od recimo 5000-6000 fajlova na početku cilindra hdd-a i na kraju cilindra hdd-a tačnije na toj particiji....

Lista fajlova se nalazi u MFT-u i polozaj fajlova ne utice na nju (doduse, polozaj MFT-a bi uticao, ali on retko kad bude pomeren).
[ DaneM. @ 27.05.2007. 21:09 ] @
Citat:
Nesh-co: Ja koristim diskeeper koji poseduje jednu izvanrednu opciju koja se zove boot time defragmentacija,

Tu opciju ima i O&O Defragmenter, a verujem i ovi najnoviji defragmenteri.
Citat:
kUdtiHaEX: ...pomerati sistemske fajlove je vrlo rizicno pa se prilikom procesa defragmentacije oni ne pomeraju.

Ako je tako, kako onda vrsimo defragmentaciju C:\ particije na kojoj je sistem? Pretpostavicemo da je ovo bio lapsus.
Citat:
calexx:...ja nikad ali nikad nisam radio defragmentaciju i ne primećujem da imam nekih problema zbog toga. Možda je to i zato što dobro planiram koja particija čemu služi. :)

Citat:
calexx:...ali sam već napisao da dobro planiram pa mi je to retko potrebno...Imam i ja particije sa mnogo muzike ali je sve raspoređeno po folderima tj albumima, ja ipak skupljam muziku a ne pesmice. Jedini folder sa malo više fajlova je system32 koji ih trenutno ima 2232 i ne deluje mi da to nešto utiče na brzinu rada.

Citat:
calexx:To znači da ne skupljam pesmice pa da imam u jednom folderu 5000-6000 ili 15-ak hiljada fajlova (zbog čega bi se pojavila potreba da ponekad odradim defragmentaciju) već je sva muzika u svom folderu gde je i ostalo sa konkretnog albuma.

Za ova tri poslednja citata stvarno nemam komentar. Mislim, sta reci...covek toliko dobro planira da mu uopste nije potreban defragmenter. Mogu samo da zamislim kako izgleda njegova sistemska particija kad bi je skenirao neki defragmenter. Verovatno bi vise od 50% bilo u crvenoj boji. Pitam se onda sta mi ostali radimo, sto se uopste bakcemo sa programima za defragmentaciju i zbog cega uopste postoje tamo neki programeri koji se utrkuju da svoje parce softwera za "prepakivanje" fajlova dovedu do savrsenstva nebi li time omogucili korisnicima da im igle na hard diskovima ne "drljaju" po plocama kad kliknu na neki fajl da ga otvore? @calexx , da li ti uopste znas kako nastaje fragmentacija fajlova? Ocigledno je da ne znas cim mislis da ce te tvoje dobro planiranje spasiti od nje. Za pohvalu je to sto imas muziku sredjenu po folderima a ne neku "MP3 kupusaru" gde se ne zna gde je sta- ali to nema ama bas nikakve veze sa fragmentacijom fajlova. Po tvojoj logici bi trebali da imamo po jednu particiju za svaki program koji nesto "pise" po hardu. Mogu da zamislim koliko bi tada imali particija. Evo ja bi u tom slucaju morao da kreiram particije za sledece programe: za Copernic Desktop Search program koji indeksira fajlove na hardu i cija se baza uvek azurira kad nesto novo kopiram na hard,za AcdSee jer on redovno belezi u svoju bazu sve novootvorene fotografije koje razgledam,za Internet Explorer,Firefox i Operu jer svaki dan kesiraju sadrzaje svih novih stranica koje posetim na internetu (mada oni te svoje kes fajlove brisu posle odredjenog vremena, ali svejedno fragmentiraju hard),za definicije antivirusnog softwera jer se svaki drugi dan obnavljaju i azuriraju,za mog klijenta za e-postu koji povremeno skida postu i cuva je na hard disku,za fajlove u Download folderu koje skidam sa interneta,a da ne pricam o fajlovima koje svaki dan zapisuje sam Windows kao sto su TEMP i LOG fajlovi od otvorenih aplikacija,"last known good configuration" fajlovi posle svakog uspesnog butovanja,istorija posecenih lokacija u Exploreru,tacke oporavka tj.System Restore fajlovi koji se gomilaju na disku svakih nekoliko dana,itd. Ma sta radili - fragmentacija je neizbezna. To sto neki folder ima 2322 fajlova ili ih ima 233000 - to uopste nije bitno- bitno je da li se ti fajlovi samo "citaju" (ne pomera im se lokacija) ili su u read/write rezimu (npr.dokumenti Worda,Excel-a,novi sejving od igrice koju igramo ili podaci o trenutnoj poziciji u njoj,eventualno neki novokreirani folder na Desktop-u u koji ubacujemo nesto) pa im se sadrzaj menja ili brise i tako fragmentuju hard. Evo ti primera: na novu (formatiranu) particiju koju si kreirao mozes recimo iskopirati koliko god hoces hiljada MP3 pesama(bilo da su sredjene po albumima kao kod tebe,bilo da su "MP3 kupusare" kao kod vecine nas,nebitno),na tone fotografija,dokumenata,filmova...itd. i sve dok budes dodavao fajlove na tu particiju sve ce biti u redu,tj. mozes ih koristiti godinama bez ikakvog znaka fragmentacije te particije sve dok ti ne nestane slobodnog prostora na njoj, ali cim budes i jedan jedini fajl obrisao sa te particije npr.jednu jedinu MP3 pesmu - ti si vec pokrenuo fragmentaciju sledeceg fajla koji treba da se upise na tu particiju,i tako sve redom za svaki fajl koji opet izbrises.
Toliko sto se tice toga da li je fragmentacija potrebna ili ne,nek' svako izvede zakljucak za sebe. Da se vratim na temu...mislim da su do skoro dva programa bila lideri na tom polju O&O Defrag i Diskeeper. Licno mi se O&O vise dopadao zato sto je jednostavniji i sto ima pregledniji interfejs za razliku od Diskeeper-a koji je prenatrpan i ima nepregledniji interfejs. Pricam konkretno za skorasnje verzije programa 8.6 za O&O i 11.0 za Diskeeper, ne znam kakve su ove novije verzije i da li se sta promenilo. O&O je imao i jednu opciju da se automatski ukljuci za vreme dok ne koristite racunar, znaci kad se ukljuci skrinsejver (koji je isto iz O&O produkcije i slikovito u 3D prikazu pokazuje defragmentaciju koja je u toku). Korisnici koji koriste Vistu i ne moraju da koriste defragmentere drugih firmi jer imaju onaj koji dolazi sa Vistom i koji se moze programirati da vrsi svoj posao u zadato vreme bilo koji dan u sedmici,bar ja ih licno nisam koristio dok sam imao instaliranu Vistu.
Sva sreca da vise nemam tih problema sa fragmentacijom fajlova,posto koristim Linux,kod koga je fragmentacija svedena na najmanju mogucu meru jer Linux upisuje fajlove po drugom principu u odnosu na Windows. Iz istih razloga sam i citavu particiju sa multimedijom formatirao u ext3 fajlsistem jer nisam zeleo da je ostavim u nekom od Windowsovih formata posto su podlozne fragmentaciji.
[ ipacid @ 28.05.2007. 02:13 ] @
Ja ipak mislim da je to defragmentiranje mlacenje prazne slame i da nije vredno da neko ko (kao i ja) nije radio defragmentaciju bukvalno od kako sam kupio nov kompjuter (godinu i jace) treba da odvojim minimum 10-ak sati da bi dobio 1% brzi rad hard diska. To je mozda bilo bitno na starijim, sporijim masinama sa sporim hard diskovima, danas je svejedno.
Al' u principu, ne moze da skodi pa ko voli nek izvoli.
[ M E N E @ 28.05.2007. 07:20 ] @
Naravno da je potrebno defragmentiranje, kako zbog brzine, tako zbog dugotrajnosti diska. Ne treba to raditi svakih sedam dana, ali s vremena na vreme treba, makar obicnim Windows defragmenterom
Kakav ti racunar imas, kad bi ti citava operacija trajala 10 SATI!?
[ djordje @ 28.05.2007. 08:25 ] @
Citat:
Nakon sto sam isprobao nekolicinu defragmentera ukljucujuci i onaj "desnoklicuci" iz samih vindoza zakljucio sam da je definitivno najbolji O&O Defrag koji mozete naci na http://www.oo-software.com/en/index.html
Eto...

A na osnovu kojih parametara zakljucujete da je neki bolji ili losiji? Imam utisak da se ovde prica o lepoti korisnickog interfejsa, a ne o primarnoj funkcionalnosti programa.

PS
Pitanje nije upuceno samo coveku koga sam citirao
[ ton_majstor @ 28.05.2007. 08:34 ] @
Kada vidim ove opcije, shvatim da imam ozbiljan program pred sobom:

Njih sam imao u defrag-programima još počektom devedesetih, zašto ih tek sad dodaju za Win? Na stranu da još uvek nema SVIH opcija koje sam tada imao!

Ne ulazim u to kako neko održava svoj sistem, ja svoj MORAM da sređujem na max. dvonedeljnoj bazi...

Pozdrav!
[ espresso @ 28.05.2007. 13:14 ] @
Citat:
A na osnovu kojih parametara zakljucujete da je neki bolji ili losiji? Imam utisak da se ovde prica o lepoti korisnickog interfejsa, a ne o primarnoj funkcionalnosti programa.

Evo ja sam na primer u svom prethodnom postu izložio zašto koristim konkretno Diskiper i ne svodi se na lepotu kor. interfejsa već na funkcionalnost.

a ovaj Altimejt Defrag stvarno liči na ružno pače; nadam se da će u nekoj od sledećih verzija da se pretvori u labuda.
[ ton_majstor @ 28.05.2007. 13:43 ] @
Srećom, to je VEĆ labud, a "ružno pače" je samo "zloj maćehi" važno...

Pozdrav!
[ djordje @ 28.05.2007. 14:58 ] @
Citat:
Ako je tako, kako onda vrsimo defragmentaciju C:\ particije na kojoj je sistem? Pretpostavicemo da je ovo bio lapsus.

Nisu svi fajlovi na c particiji sistemski
[ calexx @ 28.05.2007. 20:29 ] @
Citat:
DaneM.: Mislim, sta reci...covek toliko dobro planira da mu uopste nije potreban defragmenter. Mogu samo da zamislim kako izgleda njegova sistemska particija kad bi je skenirao neki defragmenter. Verovatno bi vise od 50% bilo u crvenoj boji. Pitam se onda sta mi ostali radimo, sto se uopste bakcemo sa programima za defragmentaciju i zbog cega uopste postoje tamo neki programeri koji se utrkuju da svoje parce softwera za "prepakivanje" fajlova dovedu do savrsenstva nebi li time omogucili korisnicima da im igle na hard diskovima ne "drljaju" po plocama kad kliknu na neki fajl da ga otvore? @calexx , da li ti uopste znas kako nastaje fragmentacija fajlova? Ocigledno je da ne znas cim mislis da ce te tvoje dobro planiranje spasiti od nje.
Kao prvo, moram da se izvinim programerima koji pišu softwere za "prepakivanje" fajlova kao i korisnicima koji ih koriste zbog toga što ne koristim te programe.
Nisam mislio da je dobro planiranje dovoljno da ne postoji fragmentacija ali prilično pomaže pa ja jednostavno ne vidim potrebu da gubim vreme sa ovim ipak malo dužim procesom. Dobro znam šta je fragmentacija, kako dolazi do nje i šta znači, redovno sam koristio programe za sređivanje pre dvadesetak godina u vreme dosa i kasnije win9x. Posle sam negde pročitao da se NT dobro snalazi s tim pa zbog toga uopšte i nema program te vrste, prestao sam pa do sada nikad i nigde nisam radio defragmentaciju i ne primećujem da mi to smeta. Sigurno da bi mi sve radilo 1-2% brže ali me jednostavno mrzi da se time bavim.

Da ne ispadne da neću da sarađujem, jutros sam instalirao pomenuti UltimateDefrag i evo kakva je situacija kod mene:
Na C tj sistemskoj particiji je 16% crveno i koliko sam mogao da vidim, to je uglavnom Inbox Vatrene ptice (eto meni ideje za sledeći potez).
Dve particije (od ukupno 6) su uglavnom crvene, ostale su na <10%. Jedna je pomenuta particija sa OLR gde se stalno dodaju delovi, u pitanju je 1GB i baza koja je oko pola toga ali ne vidim neku svrhu da to defragmentiram. Lakše mi je da iskopiram na drugu particiju pa vratim ali uglavnom ne diram.
Druga je baš svaštara, od 180GB tu je oko 150GB sa (lossless) muzikom i svakodnevno se više puta drastično menja sadržaj. Tu je i FreeDB lokalna baza kao i folder u kome je većina onoga što sam skinuo poslednjih desetak godina. Ne znam koliko je korisno da tu particiju defragmentišem jer će već sutra njen sadržaj da bude bitno drugačiji.
Inače nisam ja rekao da broj fajlova nešto znači ali je u svakom slučaju bolje da sklonim folder sa dvadesetak numera nego dvadesetak numera iz gomile.
Kao što sam napisao, onaj OLR (koji za pra dana totalno uguši neku veću particiju na kojoj je) je na posebnoj particiji, swap fajl je na posebnoj particiji drugog diska a sada mogu da razmislim i o folderima za mail. Hm, možda i o keš folderu Firefoxa. ;)
[ ton_majstor @ 28.05.2007. 21:03 ] @
Kažem ja da je dobar program... čak i za one koji su pažljivi!

Calexx, pređi na Operu, pa i to da rešimo!

Pozdrav!
[ vaske71 @ 28.05.2007. 23:46 ] @
Za sve koje to vole Free !!!
http://www.auslogics.com/disk-defrag/index.php
[ ipacid @ 29.05.2007. 01:51 ] @
Citat:
M E N E: Kakav ti racunar imas, kad bi ti citava operacija trajala 10 SATI!?

P IV 2.2
512DDR
80GB maxtor 7200
[ kicba @ 29.05.2007. 20:34 ] @
Ja koristim Deeskeper 2007 i za svaku preporuku je.
[ alexa23 @ 31.05.2007. 11:43 ] @
RAXCO PerfectDisk 8.0 - najbolji za moj HD
[ mkvb @ 31.05.2007. 13:16 ] @
Posto sam se jedno vreme bavio video montazom, imao sam Matrox RTX10 Capture karticu, u uputstvu pre instalacije preporucuju da se odradi defragmentacija a pre skidanja video materijala u komp obavezno treba da se odradi defragmentacija te particije! U Matroxu valjda znaju zasto to treba, ja koristim Diskeeper jos od verzije 6 cini mi se, trenutno koristim ver. 9 i prezadovoljan sam. Da napomenem da mi je pagefile ogranicen na 2048Mb na posebnoj particiji i defragmentaciju radi u zavisnosti od rada na racunaru, otprilike 1-2 mesecno
[ davidkovacs2 @ 01.06.2007. 23:37 ] @
Najbolji Diskeeper 2007 (11) . Koristim ga vec godinama...
[ davidkovacs2 @ 01.06.2007. 23:39 ] @
e da.... Kod Diskeeper 2007 imate e auto-defragment (uopste ne usporava komp. ako je na auto)... Cim se pomeri nesto na HDD-u sa svog mesta, Diskeeper automatski pravi red....
[ mkvb @ 02.06.2007. 11:12 ] @
Instalirao Diskeeper 2007, za svaku preporuku je!
Pozdrav
[ brus_li @ 02.06.2007. 11:58 ] @
Definitivno najbolji program je O&O. Ima podršku za x64-bit. Jedan je od bržih na testovima a meni je jako pouzdan.
[ sh0ne @ 02.06.2007. 15:14 ] @
Po mom misljenju najbolji su Diskeeper i O&O Defrag.
[ Masamunea @ 02.06.2007. 15:35 ] @
Kod O&O Defrag koji metod defragmentacije birate... ja sam uvek u dilemi
[ espresso @ 03.06.2007. 11:13 ] @
Complete/modified
kada hoćeš da ti se stvara što manja fragmentacija. On stavlja retko menjane fajlove na početak particije a sveže i često menjane fajlove na kraju. Tako se neće stvarati "rupe" u celini podataka i manje će morati da se defragmentira u budućnosti.

Complete/Access
ideja je da stavi sve podatke kojoma često pristupaš, na kraju particije. Tako su oni blizu jedan drugome i glava ne mora da šeta mnogo.

Complete/name je preporučljivo za servere.

Ja bih bez sumnje izabrao Complete/Modified za nesistemske particije

O&O bi stvarno bio najbolji da može da pauzira defragmentaciju kada naka aplikacija hoće da pristupi disku a ovako opterećuje sistem mnogo kao i PD. Zato sam izabrao Diskipera.
[ MarinoXXX @ 03.06.2007. 13:36 ] @
Ja koristim O&O Defrag i potpuno sam zadovoljan njime.
[ musicman @ 04.06.2007. 08:55 ] @
The best je ubedljivo Diskeeper 11 (2007) Pro, osim boot defragmentacije, auto defragmentacije i auto detekcije novih HDD ima i iFast funkciju za potpunu optimizaciju, zatim MFT defragmentaciju, izuzetno korisnu opciju Frag Shield i jos mnogo toga.
Za svaku preporuku, osim sto nije besplatan.
btw:calexx zar je moguce da jedan moderator ovog foruma pise ovakve komentare, zamisli neiskusne koji ovo citaju a u uglu procitaju da si moderator, to je neoprostivo(osim ako nisi moderator vec si sebe tako prozvao).
Svaka cast za planiranje, ali dodaj jedan fajl od recimo 600 Mb pa ces videti sta je sa tvojim planiranjem.
Defragmentacija je preko potrebna, koliko cesto je raditi zavisi od kompleksnosti rada na racunaru.
Zamisli da ti HDD svakog dana upisuje gomilu wav fajlova kao u mom poslu, kakvo mi je onda planiranje potrebno za optimalne performanse HDD, osim redovne defragmentacije.
Ja licno imam ugasen servis Diskeepera i pokrecem ga po potrebi da mi ne bi trosio preko potreban RAM.
Takodje kod istog se mogu iskljuciti sve automatizacije sto je pohvalno, zar ne.
Preporuka i za Ultimate defrag, ali je za moj ukus prespor, mada veoma kvalitetno odradjuje svoj posao.
Takodje je dobar i Vopt, ali je Diskeeper 11 pro za sada neprevazidjen.Koristim isti od verzije 7 i svaki put je sve kvalitetniji.
Iskustvo je na njihovoj strani.
P.S. calexx bez ljutnje. nista licno nema u mojoj opasci, samo konstatacija za ostale "citaoce" foruma.
Poz
[ Miroslav Jeftić @ 04.06.2007. 09:07 ] @
Ako je akcenat zaista na performansama, mislim da će se onda korisnik ipak pre odlučiti da hardverski ubrza svoje diskove, primenom RAID rešenja, SCSI diskova i sl. nego što će se petljati sa defragmentacijom. Inače imao sam prilike najmanje jednom da čitam testove (iz PCWorld-a npr.) da defragmentacija ne utiče bitnije na performanse (na novijim sistemima i diskovima), tako da ne vidim čemu toliko iščuđavanje.
Ne kažem da je defragmentacija loša, ali ne radimo svi sa fajlovima koji nisu manji od 600Mb, prosečan korisnik u najvećem broju slučajeva neće ni primemtiti razliku pre i posle defragmentacije.

[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 04.06.2007. u 11:07 GMT+1]
[ krkr @ 04.06.2007. 13:49 ] @
Definitivno Diskeeper Pro Premier. Sve dobro podesis pa posle nemas uopste brige oko defragmentacije, sve automatski.

[ scrip @ 04.06.2007. 15:16 ] @
Jos jedan glas za Perfect disk 8.
[ Mr.Back @ 04.06.2007. 19:42 ] @
Ovde se obrcu samo jedne te istre recenice.. Ovaj ili onaj je najbolji i to... Po mom misljenju svi ti programi koje ste naveli zadovoljavaju potrebe... neki ima vise , neki manje funkcija, ali u sustini tu su oni i ako neko ima vec jedan od pomenutih, neka ne menja... jednostavno milsim da ovo nije neka velika zbrka na hdd... Defragmentacija po potrebi... To je moj savjet...
I da,ja koristim Diskeeper 2007 i ne treba mi drugi... Sve sto mi treba je vec sadrzano u njemu... A i u tim ostalim defrag. programima 100%...

Pozdrav!!!

P.S. Na koju god temu naletim, Darko (ton_majstor) daje preporuke... Malo sam zbunjen Sala!
[ calexx @ 04.06.2007. 21:29 ] @
Citat:
musicman: btw:calexx zar je moguce da jedan moderator ovog foruma pise ovakve komentare, zamisli neiskusne koji ovo citaju a u uglu procitaju da si moderator, to je neoprostivo(osim ako nisi moderator vec si sebe tako prozvao).
Svaka cast za planiranje, ali dodaj jedan fajl od recimo 600 Mb pa ces videti sta je sa tvojim planiranjem.
Defragmentacija je preko potrebna, koliko cesto je raditi zavisi od kompleksnosti rada na racunaru.
Zamisli da ti HDD svakog dana upisuje gomilu wav fajlova kao u mom poslu, kakvo mi je onda planiranje potrebno za optimalne performanse HDD, osim redovne defragmentacije.
Ne znam da li si primetio, ali ja nijednom nisam napisao da je defragmentacija štetna ili da nekome preporučujem da to ne radi. Jednostavno sam pisao šta ja o tome mislim a to je zasnovano na nekom iskustvu, što najčešće primenjujem kada biram koji program za šta da koristim. Nekada davno sam koristio Nortonov Speed Disk ili defragmentaciju iz PCT (neko će i njega da se seti), posle sam koristio slične programe za Win9x a od prelaska na NT sam prestao. Možda se ne bavim poslovima koji mnogo utiču na ovo pa mi ne smeta.
Napisao sam da sam zbog ove teme instalirao UltimateDefrag i sistemska particija pokazuje 16% (pomenuo sam da je uglavnom u pitanju Inbox). Da li je to loše tj da li zahteva neke intervencije? Imam i par particija na koje ide najviše muzika ali tu mi defragmentacija ne bi mnogo pomogla pošto je u pitanju dnevni protok od nekoliko desetina GB. Bilo bi previše da par puta dnevno radim defrag da bih imao zeleno a ne crveno polje. Ostaje pitanje koliko bi mi to ubrzalo rad, kopiranje (prema merama iz TC) mi uglavnom ide preko 40MBps a često i preko 50. Da li je to malo i kolika će da bude brzina kopiranja posle defragmentacije?
Inače ne vidim da je strašno ako napišem šta mislim o nekom programu ili postupku, ja recimo imam dobro mišljenje o Partition Magicu koji mi nikad ali nikad nije napravio problem (ne računam nestanke struje mada je i tada sve preživelo). Recimo da Autopatcher ne smatram korisnim programom i to ću uvek da napišem. Takođe ne koristim nijedan poseban firewall, računam da mi osnovni Windows firewall plus KAV, Ad-Aware i dva rutera u nizu završavaju posao.
Sve ovo što radim je iz jednostavnog razloga što mislim da je to dobitna kombinacija za mene a sve to sa nekim iskustvom od dos-a preko većine verzija Windowsa (dobro, nisam radio na 1.0 ali na 2.0 već jesam) preko OS/2 pa do raznih unixolikih OS-a.
P.S. Zašto bih se pa ljutio? ;)
[ _goThic_ @ 05.06.2007. 07:45 ] @
Power Defragmenter GUI (+Contig)

sitan oko pola mb, free, malo opcija, mala kontrola, al vise mi i ne treba...
i naravno da ne zelim programe od par mega samo zbog defrag...
[ iMiki @ 05.06.2007. 15:07 ] @
Za defragmentere pocetnike.

Cak i Windows disk tools (desni klik na hard disk pa properties pa tools) prvo nudi CHECK NOW.
Znaci, prvo proveriti "ispravnost" fajlova na hard disku pa tek onda defragmentacija.
Ulsed raznih glposti moze se desiti da dva fajla koriste isti prostor na disku.
Sta se desava kod defragmentacije?
Defragmeter uzme jedan fajl smini ga na neko mesto i obrise ga na sa mesta gde je bio, time je unistio deo fajla koji koristi isti taj prostor, a i defragmentirani fajl moze da bude neispravan.
[ Nesh-co @ 05.06.2007. 23:57 ] @
Ne mogu bas sad da citiram tacno, ali prepoznace se svako ko je imao udela.
Gospodo, ja ne razumem odakle Vam ta logika da defragmentaciju kao sistemsku operaciju izostavljate iz obaveznih "system maintenance" operacija. Mislim po toj logici Vi ne morate ni da imate racunar, mozete da ga drzite na tavanu, ali se postavlja pitanje gde su Vam novci koje ste dali za njega? Ovo podseca na neke ljude koji instalaciju servis pakova na OS smatraju stvarom izbora (pri tom ne mislim na brze bolje instalaciju novih zakrpa pre temeljne provere istih).
Par je bitnih razloga za defragmentaciju i to je fakat:
1. Brzi rad - Podizanje windowsa kao i sve druge operacije koje zahtevaju komunikaciju sa hardom ce raditi brze, i to ne 1-2% ko sto neko rece, vec mnogo vise, u nekim slucajevima i nekoliko puta brze.
2. Habanje HDD-a - Mehanika hard diska kod fragmentisanih hard diskova se haba nekoliko puta vise nego kod defragmentisanih (cak i u slucajevima gde se dobija nekoliko procenata ubrzanja), pa ova operacija moze produziti vek hard disku i vise puta.
3. Ova stavka je u vezi stavke 1, a tice se svih onih koji imaju RAM memorije manje od bar 1 giga, pa njihov hard disk mnogo cesce "konsultuje" virtuelni RAM na hardu, a samim tim rad znatno usporava, a takvih je ovde verujem vise. Usporenje = izgubljeno vreme = izgubljen novac = izgubljeni nervi = izgubljena koncentracija (barem u mom slucaju).
Ako se kod kuce "zezate" sa racunarom onda sve ovo moze i ne mora da bude bitno, ali sa aspekta nekog ko se brine o masinama koje se koriste u poslovne svrhe, ovakvo ophodjenje prema elementarnim operacijama za odrzavanje sistema "u formi", je blago receno, neozbiljno.

[ plavigor @ 06.06.2007. 11:53 ] @
Ajd' i ja da kažem moje mišljenje. U potpunosti se slažem sa Calexxom i Miroslavom Jeftićem. Dakle, i ja mislim da defragmentacija doprinosi bržem čitanju i pisanju fajlova, ali to ubrzanje veoma zavisi od učestanosti pisanja i čitanja i od slobodnog prostora na disku. To ubrzanje je uglavnom neprimetno kod tzv. običnih korisnika. Oni kojima su potrebne vrhunske performanse diskova svakako će raditi defragmentaciju redovno ali, kako kaže Miroslav, takvi korisnici će se opredeliti za SCASI diskove ili RAID 0 pa će konačno ubrzanje diskova biti više primetno. Prelistajte malo teme o RAID-u 0 i kolika je polemika o takvom ubrzanju sistema. Teoretski, ubrzanje korišćenjem RIAD-a 0 je skoro 100%, a praktično daleko ispod toga (zavisi u kojim aplikacijama) ali ipak primetno. Defragmentacija? Teoretski... Ne može se sa lakoćom ni izmeriti (svakako nije 100%, ni 50%, ni 10%...), a praktično ljudi ni ne primećuju razliku. Inače, mislim da je defragmentacija mnogo više potrebnija na starijim diskovima (5-20GB) u starim PII i PIII računarima.

Dalje, ne mogu nikako da se složim sa kolegom Nesh-com (vidim da radi kao Admin) da ubrzanje defragmetacijom može biti i nekoliko puta. To znači 200, 300% i više. Nadam se da ne govorimo o Windows-u XP na PII 400MHz sa 128MB RAM-a. Veća količina RAM-a naravno smanjuje svapovanje pa to ima smisla. Ali... Kada sam povećao RAM sa 256 na 512MB zaista sam osetio bolji i brži rad celog sistema. Da li je to zbog manjeg svapovanja ili zato što Windows XP sada raspolaše sa znatno više memorije, ostavljam stručnjacija i laboratorijskim ispitivanjima. Povećanjem RAM-a na 1GB nisam osetio nikakvo poboljšanje u svakodnevnom radu. Poboljšanje sam osetio npr. u nekoj akciji prebacivanja video sadržaja u DivX. Drugar se bavio time pa sam malo eksperimentisao sa time, tj. memorijom. Čak i u tom slučaju mislim da je za ubrzanje zaslužan RAM a ne manjak svapovanja.

Konačno, ne mislim ništa loše o defragmentaciji, neka je radi ko misli da mu je potrebna. Ja se ne sećam kada sam je poslednji put uradio, možda ni jednom na ovom sistemu koji je star ravno dve godine. Evo rezultata Windowse analize mojih particija. U pitanju su dva Maxtorova diska po 40GB, prvi na 7200, drugi na 5400 obrtaja.

A sad i analiza.

Sistemska particija je neznatno fragmentisana. Iz priloženog riporta se vidi da su za fragmentaciju najzaslužniji jedan ISO fajl i OutlookExpress-ove baze.

Drugoj particiji nije potrebna defragmentacija, a na njoj se nalazi moj My Documents koji svakodnevno koristim. Čak moji fajlovi nisu pri vrhu riporta već ćerkina muzika.

Treća particija se crveni k'o semafor. Ali ona je svega 7GB velika i potpuno zauzeta. Najfragmentisaniji fajl je Acronis-ov bekap moje sistemske particije koji srećom i ne koristim. Dalje, po fragmentisanosti slede ISO fajlovi koje takođe retko koristim i nisu bitni za rad sistema.

Poslednja particija takođe ne zahteva defragmentaciju, a opet se ISO fajlovi ističu po fragmentaciji (zbog ograničenja sajta nisam mogao da postavim i taj riport).

Eto, to je stanje mojih particija. U eksperimentalne svrhe ću rado uraditi defragmentaciju, ali mi prvo recite kako da izvršim testiranja pre i posle te akcije.

Onima koji su pročitali ceo post hvala na strpljenju.

Voleo bih da i ostali na sličan način prikažu stanje svojih particija.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 06.06.2007. u 13:16 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 06.06.2007. u 13:25 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 06.06.2007. u 13:27 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 06.06.2007. u 13:37 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 06.06.2007. u 13:41 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 06.06.2007. u 13:43 GMT+1]
[ Nesh-co @ 06.06.2007. 12:43 ] @
Postovani,
pod ubrzanjem od vise puta podrazumevam ubrzanje u radu sa diskovima, valjda je to trebalo da bude jasno, izvinjavam se ako je zvucalo drugacije.
Kad govorimo o swap fajlu, podrazumevam da se "nesto" ipak radi na racunaru, iole ozbiljno, kad bi ovaj momenat postao bitan. Za racunare koji su kupljeni radi prestiza to je apsolutno nebitno, kao i za racunare na kojima se pogleda neki film ili slusa muzika.
Ubrzanje povecanjem kolicine raspolozive memorije sa 256mb na 512 svakako je osetnije od povecanja sa 512 na 1024 i tu se slazem, a mogli ste da probate sa 128 na 256, videli bi da je tu pomak jos veci. Naravno da je ovo zbog samog OS-a i naravno da ce elementarne operacije biti brze, ja se izvinjavam, ali ja sam pomenuo "upotrebu" racunara u "neke" svrhe.
E sad to sto se slazete da Vam trebaju SCSI, RAID, ili SCSI RAID diskovi ukoliko zelite da ubrzate rad sistema, a defragmentacija (kao btw besplatan nacin da poboljsate performanse najuzeg grla u celom sistemu pa makar to bilo 3%) je, "...pih, tu i tamo, moze i ne mora..." stvarno ne znam kako treba da tumacim.
Elem, mozda je pametno da oslobodite malo vise prostora na svojim diskovima.
[ plavigor @ 06.06.2007. 13:23 ] @
Pozdrav za Nesh-ca,

I svima ostalima,

Ova tema je na vrhu izdvojenih tema na naslovnoj stranici ovog sajta i pročitana je više od 5000 puta. Sama ta činjenica nas obavezuje ne da pronađemo univerzalan odgovor koji će se primeniti na sve, već da pokušamo objasniti samu srž problema i potencijalno rešavanje, u ovom slušaju ima li koristi od defragmentacije ili ne.

Voleo bih da neko na Internetu nađe neke zvanične i relevantne testove u vezi sa defragmentacijom (ja sam pokušao, ali bezuspešno, mada je moja potraga trajala manje od pet minuta).

Akcenat bih opet dao na raznolikost načina korišćenja računara. Šta znači računar za ozbiljan rad? Evo ja živim od računara i moj računar koristimo svi ukućani. Ostali za zabavu, ja za posao og koga zivim. Naravno, brinem o računaru (ovaj Windows XP ne bi poživeo dve godine bez poklonjene mu pažnje), ali prethodnim postom sam pokazao da mi defragmentacija nije neophodna. A to da li će ćerkina muzika krenuti pre ili kasnije to smatram marginalnim (za one koji nisu pročitali moj prethodni post, ćerkina muzika je fragmentisana). Ćerka je skoro dobila svoj računar pa će uskoro i njena muzika da ˝leti˝ sa mog računara. Pored svog računara održavam i nekolicinu tuđih računara (po firmama i kućama). Tu i tamo sam negde preporučio ili uradio defragmentaciju i to samo u sliučajevima velike fragmentisanosti. Na pitanja kako ubrzati sistem obično odgovaram dodavanjem RAM-a ili kupovinom boljeg/novog računara. U firmama u kojima ja obitavam računari se uglavnom koriste za Office i Mail, pa i u tom slučaju smatram da defragmentacija ne donosi vidna poboljšanja. Naravno, postoje situacije kada neko nekakvom radnjom poprilično fragmentira disk i tada bi trebalo reagovati. Kada uđem u Computer Management obično uđem i u Disk Defragmenter i tu sam retko kad naišao na ˝semafor˝. Računara na kojima se radi nešto ˝ozbiljno˝, bolje reći nešto zahtevno, ima procentualno mnogo manje od navedenih pa smatram da takim računarima i treba pokloniti veću pažnju pa i defragmentacijom. Ali takvi računari će obično i biti malo savremeniji i jači no ostali (ipak je posao u pitanju pa ne treba cicijašiti).

Ovo je sve samo moje lično mišljenje i nije nepromenljivo. Da li postoji neki ozbiljan test koji ću moći sprovesti na svom računaru?

I još nešto. Neka još neko ko ne koristi defragmentaciju okači slike ili opis particija na svom računaru ili serveru. Čisto kao uvid u postojeće stanje.

Pozdrav

P.S. @Nesh-co

Vrlo rado bih oslobodio prostor na diskovima ili ubacio veći, ali uvek nekako ti diskovi završe u tuđim računarima, u radnom koferu ili kao ovaj poslednji komad u ćerkinom računaru.
[ Shadowed @ 06.06.2007. 13:50 ] @
Heh, a eto, ja imam bas prilicnu razliku izmedju brzine (citanja/upisa) podataka pre i posle defragmentacije. Naravno, pod uslovom da je proslo jedno 2-3 meseca izmedju dve defrag.
Medjutim, razlog tome je sto na dve particije od po 12.5GB obicno nemam vise od 2GB slobodno (a cesto to bude i manje od 100MB). A stalno punim i praznim (citaj download/rezanje/transfer kroz lokalnu mrezu).
Eto primera da je defragmentacija potrebna.

Poenta svega je da je nekom e potrebn(ij)a a nekom ne (toliko). To zavisi sta i kako se radi na tom kompjuteru. Igore, i ti verovatno ne bi dopustio da ti audio fajlovi imaju oko 1000 fragmenata da se bavis obradom zvuka :).
Znaci, postoje faktori koji uticu na fragmentaciju i u zavisnosti koliko su oni zastupljeni, toliko je defragmentacija potrebna. Neki od tih faktora su:
-Procenat slobodnog prostora na disku. Sto je manji, to je fragmentacija veca.
-Ucestalost brisanja i kreiranja fajlova. Sto cesce, fragmentacija je veca.
-Velicina fajlova. Veci fajlovi imaju vecu sansu da se fragmentuju jer teze upadnu na neko kontinualno slobodno mesto. Kombinacija mnogo malih sa nekoliko (ili takodje mnogo :)) velikih fajlova je najgora.
-Fajlovi koji cesto menjaju velicinu (ali se ne brisu). Logovi, mailbox-ovi, database i sl. fajlovi.
-Kompresovani fajlovi (NTFS kompresija). Ovo u kombinaciji sa malo prostora ume da napravi i po 2-3 fragmenta na svaki MB fajla.

Pri tome, fragmentacija i ako postoji, moze da se zanemari osim ako ne radite neke stvari koje su zahtevne za disk kao npr:
-File serveri
-Database serveri (ovde spadaju i Domain Controler-i)
-Cesto rezanje DVD-a na vecim brzinama
-Obrada video materijala (pa i audio)
-Rad sa velikim rasterskim slikama
-itd :)

PS. Crveno na grafiku ne mora da znaci nista narocito. Ako ima par ogromnih fajlova koji su fragmentovani na po 2-3 dela veliki deo ce biti crven iako je zapravo fragmentacija zanemarljiva.
[ plavigor @ 06.06.2007. 15:27 ] @
Citat:
Shadowed: Poenta svega je da je nekom potrebn(ij)a a nekom ne (toliko).

Ovo je prava poenta, možda se u prethodnim postovima nisam dobro izrazio, ali svakako se slažem s tim. Hvala Shadowedu na odličnom komentaru.

Pozdrav
[ Nesh-co @ 06.06.2007. 17:33 ] @
Pozdrav za shadowed-a,
manje ili vise svi pricamo istu pricu, svakako ne moze da skodi, ovakva polemika samo stvara zdravu diskusiju.
[ shobra @ 06.06.2007. 19:28 ] @
UltimateDefrag se meni stvarno svideo, mada mi se zapucao prilikom defragmentacije pa sam ga batalio..
[ aMeR K @ 09.06.2007. 14:32 ] @
i ja koristim DiskTrix-ov UltimateDefrag i zadovoljan sam njegovim obavljanjem posla.jedina mana je sto ne daje prijedloge da li je potrebno defragmentirati disk ili ne!
[ U.F.O @ 09.06.2007. 21:33 ] @
Da li je neko probao ovaj Defragmenter Lite Plus
http://www.softpedia.com/get/S...s/Defragmenter-Lite-Plus.shtml
[ sstanko78 @ 10.06.2007. 08:29 ] @
OO Defrag 8.5 - ovo trenutno koristim
http://www.oo-software.com/home/en/products/oodefrag/
[ ZZ Top @ 14.06.2007. 16:02 ] @
Licno sam koristio PerfecDisk jedno vreme i pre par godina presao na O&O koji radi posao kako treba. Ultimate Defrag sam probao ali zbog jako lose dokumentacije koja je dolazila sa njim [barem u to vreme] odustao sam od koriscenja - cak postoje i razne preporuke kako ga setovati za najbolje rezultate, ali opet mislim da i sa njegovim "masterovanjem" se moze dobiti tek 1-2% u odnosu na konkurenciju.

Elem. proizvodjaci hard diskova doslovno umiru pred proivodjacima sve jeftinijih memorija. Vec postoje razna resenja flash diskova: od "kaseta" u koje se stavljaju moduli do gotovih resenja kao SunDisk Solid State Drive ili PQI Solid State Disk. Kada im jos malo padne cena i postanu dostupni obicnim smrtnicima ova tema ce postati tehnoloski zastarela. Prema postojecoj progresiji razvoja memorijiskih modula mislim da ce to vreme doci jako brzo.
[ webdoe72 @ 15.06.2007. 15:47 ] @
AusLogics Disk Defrag
odlican, besplatan defrag program. radi brzo. O&O sam batalio odavno - srusio mi je particiju. Raxco takodje - mislim da je jos gori od O&O. Imam 4 hdd-a sa po nekoliko particija i dugo sam koristio pre i posle gore navedenih programa obican windows defrag.
[ dexkg @ 16.06.2007. 19:56 ] @
Ton majstor bravo, samo sam cekao dali ce neko da pomene i ultimatedefrag stim sto ima i 1.52. program je extra. Bravo...
[ Abbiategrasso @ 17.06.2007. 19:57 ] @
O & O Defrag je po meni definitivno najbolji.
[ dexkg @ 17.06.2007. 21:35 ] @
Abbiategrasso moguce. Skinucu ga pa cu da probam. Ali za sad ultimate je ultimate
[ agvozden @ 19.06.2007. 09:16 ] @
U kategoriji besplatnih programa, a moguće i uopšte, najbolja iskustva imam sa:

System File Defragmenter - pre svakog pokretanja sistema defragmentira sistemske fajlove, uključujući swap fajl

AusLogics Disk Defrag - je mali i brzi defragmentator. Korisitim ga na sistemima gde nema obrade velikih blokova podataka (čitaj: čestih instalacija i deinstalacija). Npr, koristim ga na poslovnom laptopu

IObit SmartDefrag - radi u vipe režima rada - expres, comprehensive (šta god to znači), deamon, screen saver, scheduled. Vrlo je koristan za mašine sa velikim diskovima ili diskove koji obrađuju velike blokove. Koristim ga na fajl serveru u firmi.

Probao sam i Norton Speed disk i diskkeeper i još neke, ali ova rešenja su besplatna, lagana i kvalitetna!
[ Nikola M @ 21.06.2007. 23:27 ] @
Ljudi imam ja jednu foru za defragmentaciju:

Uradite GHOSTOVANJE! Ghost radi overwrite particije i sve lepo poslaze redom.
Ako ne verujete, proverite!

[ agvozden @ 22.06.2007. 08:37 ] @
Citat:
Nikola M:
Uradite GHOSTOVANJE! Ghost radi overwrite particije i sve lepo poslaze redom.
Ako ne verujete, proverite!

Uveri nas prvo da je GHOSTOVANJE bezbedna akcija!? Neznam ni koliko to moze biti prakticno?!
[ Masamunea @ 22.06.2007. 09:05 ] @
Sto ne bi bilo bezbedno?
[ Shadowed @ 22.06.2007. 10:59 ] @
Jeste bezbedno al' nema blage veze sa defragmentacijom.
[ Nikola_pop @ 23.06.2007. 12:15 ] @
Partition Magic 7
odlican je
[ calexx @ 24.06.2007. 13:36 ] @
Partition Magic 7 radi defragmentaciju?
[ Shadowed @ 24.06.2007. 14:39 ] @
Mozda i moze, izvesnu. Ako smanjis particiju na skoro onoliko koliko je zauzeto, on mora da prepakuje podatke (mada je to prilicno losa defragmentacija - samo slobodnog prostora). Onda povecas particiju na staru velicinu.

Naravno, to ne znaci da treba tako :)
[ calexx @ 24.06.2007. 15:33 ] @
Onda i Total Commander mogu da koristim ... ma i copy komandu, samo iskopiram sve na drugu particiju i vratim. Naravno, ne važi za sistemsku. ;)
[ risp73 @ 24.06.2007. 22:46 ] @
Ashampoo Magical Defrag:

* Defragments the hard disk automatically and "invisibly" in the background.
* Pauses defragmentation automatically as soon as other programs require processor capacity or access the hard disk.
* Switching to Pause mode only takes around one second.
* Support for defragmenting compressed files.
* No analysis needed - defragmentation starts immediately! The advanced defragmentation algorithm eliminates the need for a time-consuming analysis phase. This means that the program is genuinely productive whenever it's running, even if it's just for a few seconds.
* Install & Forget: Once the program is installed it runs in the background as a service and keeps the hard disk defragmented automatically.
* Statistic functions for monitoring defragmentation.
* Multi-user support: Once the administrator has installed the program it keeps running, even on restricted user accounts without administrator rights.
* Also defragments the hard disk when no user is logged in.
* Can be controlled and monitored via a local network.
[ nnn @ 25.06.2007. 14:20 ] @
Citao sam pre par meseci u svetu kompljutera, o nekom programu za defragmentaciju, koji analizila keje fajlove korisnik najcesce otvara, i njih smesta na ivice ploca, radi brzeg pristupa. Kazu SK da je ubrzanje sistema od 30-100%. Jer ima neko taj broj da nadje ime programa?
[ nnn @ 25.06.2007. 14:24 ] @
Nasao sam

Disk Trix UltimateDefrag 1.46

Defragmentacija hard diska

Hard diskove možemo uporediti sa fiokama ili ostavama. Ako su one sređene i sve se nalazi na svom mestu, uvek se lako može doći do tražene stvari. Ali, ako su stvari nabacane bez ikakvog reda, vreme koje je potrebno za pronalaženje određenog objekta znatno se produžava. Ako takvo razmišljanje prenesemo u sferu hard diskova, dolazimo do činjenice da se na sređenom i urednom hard disku mnogo brže i lakše pronalaze fajlovi. Pri tome ne mislimo na organizaciju fajlova i foldera u fajl menadžerima, već na njihovo fizičko smeštanje na diskove.

Program UltimateDefrag mogli bismo da nazovemo elektronskim ekvivalentom spremačice. On će vam pomoći da se sadržaj diska sredi i da se fajlovi koji se na njemu nalaze fizički optimalno rasporede. Da bismo vam predstavili kako program funkcioniše u praksi, moramo da vas ukratko upoznamo sa načinom funkcionisanja hard diskova. Svi znamo da se diskovi sastoje od jedne ili više magnetnih ploča koje se vrte određenom brzinom. Zbog takvog načina rada jasno je da spoljni obod ploča ima najveću brzinu rotacije koja je od 180% do 240% brža od rotacije unutrašnjeg oboda (ova vrednost varira u zavisnosti od prečnika ploča). Svaki proizvođač hard diskova obavezno naznačava koja je prosečna brzina čitanja podataka, a maksimalna brzina čitanja je oko četiri puta veća od prosečne. UltimateDefrag pokušava da pripremi podatke na disku tako da se prosečna brzina čitanja što više približi maksimalnoj. Da bi to uradio, potrebno je da se zadovolje četiri uslova, a ovaj program pokušava da ih sve objedini i da izvrši optimizaciju na osnovu tih zahteva.

Prvi i najvažniji uslov jeste da fajlovi budu defragmentovani kako bi se minimizovalo kretanje glave po disku za vreme njihovog čitanja. Drugi uslov je da se svaki često korišćeni fajl smesti što je moguće bliže spoljašnjoj ivici ploče diska kako bi se vreme čitanja takvog fajla minimizovalo. Raspored fajlova na disku takođe treba da bude takav da se prilikom čitanja različitih fajlova minimizuje kretanje glave po disku. Drugim rečima, fajlovi koji se često zajedno učitavaju u memoriju računara trebalo bi da budu u blizini. To u praksi znači da svi fajlovi koji se učitavaju prilikom pokretanja nekog programa treba da i fizički budu smešteni jedan iza drugog. Poslednja stvar o kojoj treba voditi računa jeste da se fajlovi koji se retko koriste smeštaju što bliže unutrašnjoj ivici diska kako bi na delovima ploče sa bržim pristupom ostalo mesta za fajlove koji se često koriste. UltimateDefrag je napravljen sa ciljem da koliko je god to moguće u svakom konkretnom slučaju ispoštuje postavljene uslove. Ukoliko se u potpunosti uspe u ovakvim nastojanjima, radne performanse diska se mogu povećati od tri do četiri puta, ali je realnije očekivati ubrzanje pristupa podacima od 30 do 100 odsto, što i dalje predstavlja veoma dobar rezultat optimizacije.

Naravno, ovo važi samo ukoliko je izvršena potpuna defragmentacija. Pored nje, UltimateDefrag korisniku dozvoljava da odabere nekoliko drugih načina razmeštaja fajlova po disku. Na primer, dozvoljeno je konsolidovanje fajlova (grupisanje fajlova koji se uvek zajedno startuju), samo defragmentovanje fajlova koji su rascepkani po disku, grupisanje fajlova po folderima itd. Svaka od odabranih opcija može se dodatno podešavati odnosno optimizovati po nekim dodatnim kriterijumima.

Posebno ćemo se osvrnuti na vizuelni prikaz programa. Svi ostali programi za defragmentaciju diska koje smo do sada imali prilike da vidimo sadržaj diska prikazuju u obliku običnog linijskog ili pravougaonog dijagrama. UltimateDefrag umesto toga disk prikazuje u obliku kružne ploče koja odgovara njegovom stvarnom izgledu, a podatke iscrtava po klasterima, i to tačno na mestima na kojima su fizički smešteni na disku. Klik na neki klaster prikazaće spisak fajlova koji su tu zaista smešteni. Na taj način korisnik dobija stvarnu sliku o razmeštaju fajlova na hard disku.

Treba napomenuti i da se vodilo dosta računa o sigurnosti podataka tokom defragmentacije, naročito kada su u pitanju diskovi koji rade pod NTFS sistemom. UltimateDefrag koristi API za defragmentaciju koji je kreirao Microsoft (verovatno za svoj alat za defragmentaciju, Disk Defragmenter) koji ne briše podatke koje je prekopirao sve dok ne uradi verifikaciju da su oni korektno snimljeni na novoj lokaciji.

UltimateDefrag je specifičan i po još jednoj stvari. Konkurentske alatke zahtevaju da se pre defragmentacije na disku nalazi minimum 10 odsto slobodnog prostora. Neke bez toga neće hteti ni da započnu defragmentaciju, a drugi programi će je u takvim slučajevima obavljati, ali znatno sporije od uobičajene brzine rada. Ovaj program se ne obazire na takva ograničenja. Da bi on funkcionisao u punoj snazi i brzini, dovoljno je da na disku postoji samo jedan procenat slobodnog prostora. A tu je i tehnologija OptiSeek koja ceo proces defragmentacije automatizuje tako da korisnik praktično samo treba da klikne na dugme za startovanje tog procesa.

Po onom što smo u toku testiranja videli, UlitmateDefrag je stvarno ultimativni alat za defragmentovanje diskova. Intuitivan je, lepo radi i ne zauzima mnogo prostora na disku.

http://www.sk.co.yu/2007/04/sktr11.html
[ zoran_dojkic @ 26.06.2007. 21:48 ] @
Citat:
nnn:fajlovi koji se retko koriste smeštaju što bliže unutrašnjoj ivici diska kako bi na delovima ploče sa bržim pristupom ostalo mesta za fajlove koji se često koriste

Naročito ako je disk podeljen na nekoliko particija - besmislica.
[ Nikola M @ 27.06.2007. 01:12 ] @
Citat:
Shadowed: Jeste bezbedno al' nema blage veze sa defragmentacijom.

Ako se napravi Ghost fajl recimo particije C i snimi na neku drugu particiju, formatira se C i na njega vrati ghost, fajl sistem ce biti snimljen bez praznih mesta, odnosno, kao sto rece covek defragmentacija praznog prostora.
[ Shadowed @ 27.06.2007. 11:14 ] @
Da, ako si ghost-ovao defragmentovanu particiju i vratis je, bice ponovo defragmentovana (nisam siguran da li ce i ako originalna nije bila). No, bez obzira, koji je smisao da zbog defragmentacije vracas sistem u neko staro stanje i ubijes sve korisne promene na njemu (pored nekih nekorisnih kao sto je recimo framentovanost). To je prihvatljivo u vrlo retkim prilikama.
[ nnn @ 27.06.2007. 11:31 ] @
Citat:
zoran_dojkic: Naročito ako je disk podeljen na nekoliko particija - besmislica.

Ja sam samo preneo tekst iz sveta kompljutera. A i isto tako instalirao sam doticni program na mom racunaru, i posle 3 sata defragmentacije hard diska na kome mi je sistem, mogu da primetim da mi se vista dize malo brze.
[ TurboBoy7 @ 27.06.2007. 12:01 ] @
Najbolji po meni je i ne znam jel li pomenut uopste, jer nisam imao vremena da ispratim celu temu, je

Raxco Perfect Disk

Jedini disk defragg koji to sto jedanput uradi ostaje za navek dobro uradjeno!!! Ovo je moje subjektivno misljenje iako se poakzalo vise puta kako kod mene na poslu tako i kuci da kad jednom njime defragmentujem hard disk racunar stvarno progleda. Imas u njemu razna podesavanja oko kojih nisam prckao ali znam da postoje. Jedina stvar je da se pusti da to uradi bez koriscenja racunara. Nudi i invisible defragg ali nije toliko efikasan i gusi sve ostale programe...

Toliko od mene, nadam se da ce ti pomoci
[ zoran_dojkic @ 27.06.2007. 12:17 ] @
Citat:
nnn: Ja sam samo preneo tekst iz sveta kompljutera. A i isto tako instalirao sam doticni program na mom racunaru, i posle 3 sata defragmentacije hard diska na kome mi je sistem, mogu da primetim da mi se vista dize malo brze.

Samo mi je malo nelogično da svaku particiju predstavlja kao pun krug i na njemu raspoređuje fajlove po učestalosti korišćenja.
Kako u stvari izgledaju particije, fizički na disku, da li neko može da objasni?

[ calexx @ 27.06.2007. 19:31 ] @
Citat:
Shadowed: Da, ako si ghost-ovao defragmentovanu particiju i vratis je, bice ponovo defragmentovana (nisam siguran da li ce i ako originalna nije bila). No, bez obzira, koji je smisao da zbog defragmentacije vracas sistem u neko staro stanje i ubijes sve korisne promene na njemu (pored nekih nekorisnih kao sto je recimo framentovanost). To je prihvatljivo u vrlo retkim prilikama.
Ovo je malo nepraktičan način za sređivanje velikih particija, potrebno je da ima prostora za image. Moguće da će da se sredi pošto mi se čini da se kod ghostovanja kopiraju fajlovi ali to znači i da obično kopiranje fajlova na drugu particiju pa vraćanje završava isti posao, osim u slučaju sistemske particije. Nije teško da se proveri.
Ipak, ne verujem da je mislio da se koristi neki image ko zna kad napravljen već da se napravi baš namenski što znači da ostaje isto stanje.
Citat:
TurboBoy7: Jedini disk defragg koji to sto jedanput uradi ostaje za navek dobro uradjeno!!! Ovo je moje subjektivno misljenje
Ovo ipak ostaje samo subjektivno mišljenje pošto nije baš izvodljivo. Za navek može da se sredi samo ono što nikad neće da se menja, to mogu da budu neki sistemski fajlovi i osnovni deo instalacije ali svako novo kopiranje/brisanje uglavnom pravi fragmentaciju. Tako nešto valjda oduvek postoji u opcijama, bira se šta ide na početak pa se tu postavi ono što se sigurno ne dira a posle šta naiđe.
[ espresso @ 27.06.2007. 19:33 ] @
Citat:
Najbolji po meni je i ne znam jel li pomenut uopste, jer nisam imao vremena da ispratim celu temu, je
Raxco Perfect Disk
Jedini disk defragg koji to sto jedanput uradi ostaje za navek dobro uradjeno!!!

Kako može zauvek da ostane dobro urađeno?
Perfektdisk je samo jedan defragmenter u moru defragmentera i ne nudi ništa revolucionarno. O&O defrag čak ima više opcija.

Zorane ovako izgleda:
Jedna particija je vertikalno raspoređena na više ploča. Tako da ni jedan program ne prikazuje pravi raspored na disku. Može da bude krug ili kocka, nema veze sa pravim stanjem stvari.
[ Uzhekiel @ 28.06.2007. 12:13 ] @
Za obične korisnike dovoljan je i klasični windows - ov defragmenter. Koristio sam O & O dok jedanput nije samo podivljao i nije mogao da pronađe više nijedan HD. Zašto? Ptice znaju. Što se tiče testova vezanih za prije i poslije defragmentacije na stranici http://files.diskeeper.com/pdf/NSTLsummary.pdf nalazi se detaljan test, vezan doduše za winNT i aplikacije MS Excel, sql server 7.0i Outlook.

Našao sam i ovo http://www.executive.com/diskeeper/IDC-White-Paper.pdf
te http://www.sohei.co.jp/softwar...ng_Backup_Performance_0606.pdf koji je doduše više vezan za testiranje prilikom backup-a ali...

E sad što se tiče teme, i ja sam za to da se diskovi trebaju defragmentovati. Za ljude koji dnevno barataju sa nekoliko 10 -aka GB je to gubljenje vremena jer mu treba dosta vremena za defragmentaciju diska a onda sutra "Ajmo Jovo nanovo". Da i za takve ljude prenos podataka od 1h i 05 min i 1h i 10 min ne predstavlja neku bitnu razliku.

Surfajući netom našao sam i programe (čini mi se čak da je bio i besplatan, ako se sjetim postaću ime) koji mogu defragmentovati i pagefile.sys što bih preporučio da ne radite jel niko ne može garantovati da će se sistem ponovo podignuti. (prijatelj se zaletio i istu stvar uradio dvaput, čisto da bude siguran :)

[Ovu poruku je menjao Uzhekiel dana 28.06.2007. u 13:24 GMT+1]
[ nesod @ 29.06.2007. 20:10 ] @
Još jedan glas za RAXCO PerfectDisk 8.0, ja sam prezadovoljan sa njim.
Preporučujem ga i drugima!
[ moon510 @ 30.06.2007. 14:37 ] @
Od skora koristim Paragon Total Defrag. Našao sam butabilnu CD verziju. Sistem se butuje sa Total Defrag CDa a zatim se izvrši totalna defragmentacija SVIH fajlova, uključujući i page fajl i registry fajlove. 8 Gb podeataka defragmentira za oko 40 min, zavisno od broja fragmentiranih fajlova. postoji ogućnost izbora položaja foldera (na početku ili na kraju mase podataka, način sortiranja fajlova po veličini, po vremenu kreiranja itd. Dugo sam koristio Diskeeper, ali Paragon Total Defrag je bolji.
[ vlado85 @ 01.07.2007. 00:23 ] @
O&O Defragmenter moj favorit... :)

Cijela kolekcija oo-software-a:

http://www.oo-software.com/home/en/products/

Zaista izvanredan kvalitet.

[Ovu poruku je menjao vlado85 dana 01.07.2007. u 01:53 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vlado85 dana 01.07.2007. u 01:53 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vlado85 dana 01.07.2007. u 01:54 GMT+1]
[ Vorador @ 16.07.2007. 12:22 ] @
Postoji prikaz defragment programa u jednom od proslih brojeva casopisa DIGITAL, mislim da je u pitanju junski pisan od strane moje malenkosti, pa ko voli nek izvoli :D. Tu su pored DiskDefragmet-era prikazana jos dva softverska resenja...
[ djdacha @ 19.07.2007. 21:21 ] @
Za obicnog korisnika cini mi se da su najbolji oni koji mogu da rade defragmentaciju kad nista ne radite za kompom,
recimo dok je screen saver ukljucen on odradjuje posao a vi spavate.

Set it and forget it - meni radi posao, uvek je masina spremna za rad - koristim
Diskeeper Professional Premium v10.0.593
[ Binary Mind @ 20.07.2007. 00:47 ] @
Moj trenutni favorit je PerfectDisk a pre je to bio Diskeeper...
[ Ilic Igor @ 31.07.2007. 11:30 ] @
Ja sam koristio O&O Defragmenter i i sasvim je ok.
Koliko defragmentacija znaci kod rezanja diskova, cuo sam da hoce diskovi da pucaju ako je hdd u haosu?
[ Vorador @ 31.07.2007. 12:01 ] @
Naravno da hoce. Ako je disk u haosu, moze da se desi da mu treba previse vremena da pronadje podatak koji treba da nareze, u medjuvremenu se bafer isprazni i program prekine sa rezanjem.
[ mayhem333 @ 25.08.2007. 20:16 ] @
Kakve su razlike izmedju O&O Defrag i Diskeeper??
ovaj diskeeperpro2007 mi istekao posle mesec dana!(patch)
Hvala!
[ Binary Mind @ 26.08.2007. 02:19 ] @
Jesi li probao PerfectDisk? Bolji je i od jednog i od drugog.

[ espresso @ 26.08.2007. 07:58 ] @
Pa nije bolji ako ćemo već da govorimo subjektivno (mada ja imam i par reči više).
Od sva 3 programa najviše opcija ima Diskiper. Ali korisnički interfejs je možda malo prenatrpan. Njegove prednosti nad O&O i PD su:
1. Ima proces koji prati najčešće korišćene fajlove i na osnovu toga u pozadini radi defragmentaciju
2. Ne defragmentiše ogromne fajlove bez potrebe. Na primer imaš fajl od 8GB koji je podeljen u 2 fragmenta na hardu. PD i O&O bi takav fajl uzeli da slažu da bude ceo. To je glup pristup jer ako je tako veliki fajl fragmentisan samo na dva dela, performanse pri njegovom čitanju nisu narušene. Znači Diskiper procenjuje do koje mere će da defragmentiše velike fajlove i tako pametno iskorišćava vreme i resurse.
3. Diskiper ima najviše opcija što se tiče zakazivanja defragmentacije i grafički su najbolje prikazane (ostala 2 programa nemaju grafički prikaz)
4. Jedino Diskiper može automatski da pauzira defragmentaciju kada neka aplikacija pristupa disku. Tako se ne oseća da radi dok kod druga dva, nastaje muka jer se oni prilagođavaju samo prema zauzeću procesora a ne i aktivnosti harda.

Mana kod O&O 10 je što ne može da postavi automatsku defragmentaciju za pojedinačne particije već za ceo hard disk što je baš bezveze.

Perfektdisk ima manje metoda defragmentacije od O&O.
Na primer njegov "Smartplacement" odgovara O&O metodi Complete/modified. Defragmentacija bez Smart plejsmenta odgovara O&O metodi Stealth.
A "free space conslolidation" je slaganje podataka od početka do kraja particije. Ovaj način defragmentacije je isti kao i smart plejsment samo što ne vodi računa o zadnjem vremenu izmene podataka već ih slaže kako mu dođu pod ruku.

I na kraju, O&O ima dve metode koje Perfektdisk nema a to su defrag. na osnovu vremena poslednjeg pristupa fajlovima (ovako nejčešće pristupane fajlove stavlja blizu jedan drugom) i metoda koja ređa fajlove po abecednom redu (preporučljivo za servere).

Mana Diskipera je to što onaj servis koji skuplja podatke o najčešće korišćenim fajlovima utiče na performanse. Primetio sam na 512MB rama kod rezanja diskova na 8x da virtuelni bafer u ramu ne može da se održi; često pada na minimum. Gašenjem servisa sve se vraća u normalu.

Ja bih preporučio Diskiper jer za razliku od O&O i PD nije opsednut slaganjem fajlova kao kore za pitu kako ne bi ostavio ni trunku praznog prostora između podataka. On ima drugačiji pristup koji mu omogućava da brže odradi defrag i da se ne zamajava velikim fajlovima ako za tim nema potrebe.
Posle Diskipera preporučio bih O&O Defrag zbog bogatijeg izbora metoda defragmentacije.

Evo jedan lep članak o tome šta je bitno kod defragmentacije:
Citat:
It is important to know that having all of the free space in a single, contiguous piece provides very little (if any) performance benefit. Free space fragmented into hundreds of pieces will impact disk performance, but free space that’s in a few pieces should not have any effect on the performance of your disk.

It is a common misconception that a defragmented disk should look very neat and tidy in the Volume Map tab, with solid blue bars all the way across the screen (representing fragmentation-free files) and the rest white space (representing consolidated space).
Clearly, the speed of the volume (meaning how fast you can access the data on it) is more important than the prettiness of the display or the consolidation of all the free space into one place. Free space consolidation might be important if the next file that you plan to create needs to be one gigantic contiguous file, but it has no effect on performance. In fact, the operating system may or may not write the next file into a contiguous location—even if there is a large enough space.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 26.08.2007. u 11:09 GMT+1]
[ boban03 @ 05.09.2007. 11:05 ] @
moj favorit je definitivno Diskeeper.
[ djstank @ 12.09.2007. 13:45 ] @
Mislim da defregmetacija kod velikih harddiskova(80GB i vise) uopste nije potrebna!
[ Fuzz @ 12.09.2007. 15:43 ] @
Zasto?
[ NICS @ 16.09.2007. 11:18 ] @
Ajde se malo dogovorite od ponudjenis 113 postova bez ovog i oko 30-tak mozda i vise programa ja sam sludjen :) Sad neko kao ja nema pojma koji program da instalira. Da malo docaram situaciju to je kao da imam na svim particijama po jedan Windows pocevsi od Win 3.11 ako neko nie upoznat to je prvi Windows pod DOS-om i da mu rade bez ikakvih problema. Svima je favorit neki program a razlog malo ko navodu. Mrzelo me je da citam svaki post mozda je i neko naveo ali to kje sve od pola do pola. Tako da su ovakve teme po meni totalno beskorisne i iluzorne.
Najogicinji akljucak je da instaliram br dva programa koji slicno rade imace problema
[ agvozden @ 16.09.2007. 14:26 ] @
Mala digresija:

Citat:
Windows pocevsi od Win 3.11 ako neko nie upoznat to je prvi Windows pod DOS-om

Kao što mu ime govori windows 3.11 nije prvi windows pod dos-om.
Pre toga je postojao windows1 i 2, prvi je, koliko se sećam, radio u tekst režimu. Windows 3 je uneo znatna poboljšanja, a 3.11 je bio do tada najozbiljniji dotatak za DOS jer je uveo poboljšanu podršku za mreže i internet. Stoga je i bio najrasprostranjeniji, pa se čini da win era počinje od v3.11, mada bi svi konstantovali da je pravi windows tek od verzije 95 - ova verzija je napravila prekretnicu u PC eri, jer su do tada pretežno mašine za igranje bile Amige, atari, commodore...

Ovo je ipak za neku drugu temu, izvinjavam se na digresiji, ali morao sam...
[ linuxadore @ 27.10.2007. 16:45 ] @
OS Linux / ne treba defrag uopste/. Kome se smucilo sve neka kupi Nomak sa Ubuntuom gde sve radi out-of-the box.
Nece imati ni viruse ni svaki-cas-update-security-patches, kao ni malware at alll.
[ Ivek33 @ 27.10.2007. 23:34 ] @
Total Defrag 2007 build 2235
Trebam pomoć onih koji imaju iskustva s njime. Ne bih da rizikujem eventualno oštećenje sistema ili files na C particiji.

Prelistavajući ovu temu a zbog potreba defragmentacije HDD-a ( onaj iz Win XP mi se ne sviđa ) skinuo sam Paragon Total Defrag 2007 build 2235 i instalirao ga.
Pogledao sam malo program i nema mi puno opcija za podešavanje što mi odgovara.
Izvršio sam analizu particija D, E, F i G na FAT32 ( a imam dva HDD-a )
Uredno i brzo je to složio.

No kada sam htio analizirati C: particiju pojavio se ovakav prozor

Kliknuo sam na "restart" i komp se restartao a prilikom podizanja pojavio se prozor Paragon Total Defrag i odradio je nekakvu provjeru. Nakon provjere sam se restartao i ponovno podigao sistem. Ušao sam u Windowse i program se sam podigao.

E tu sam htio napraviti defragmentaciju klikom na Defragment Partition ALI SAM U ZADNJI MOMENAT ODUSTAO
Htio sam se posavjetovati s Vama ili još bolje sa onima koji ga koriste ili su ga probali.

Imate li kakav savjet na što trebam obratit pažnju ili kakve postavke trebam postaviti a da ne riskiram probleme sa Windowsima ili podacima na C particiji.
Ima li ovaj program problema sa našim slovima ČĆŽĐŠ ?
[ Ivek33 @ 03.11.2007. 10:37 ] @
Uf, niko ni riječi.
Pa zar nitko nije koristio ovaj program ?
[ Dr.Doc @ 03.11.2007. 12:45 ] @
Citat:
No kada sam htio analizirati C: particiju pojavio se ovakav prozor

Normalna stvar.........kada se zeli defragmentirati sistemska particija,potreban je restart odnostno offline defragmentacija iz razloga sto neke sistemske fajlove ne mozes sloziti a u ovom slucaju pregledati jer im sistem to ne dozvoljava kada je aktivan!!

Citat:
Imate li kakav savjet na što trebam obratit pažnju ili kakve postavke trebam postaviti a da ne riskiram probleme sa Windowsima ili podacima na C particiji.

Ne moras da brines puno..........to su postavke koje imaju i drugi programi iste namene!Po sopstvenoj zelji ti stelujes kako da ti se sloze fajlovi(po velicini,po imenu itd.)Iskreno receno,to i nije toliko bitno...........ja te postavke drzim da default!!
[ Reggie @ 17.07.2008. 10:04 ] @
Jeste da vadim malo temu, al bolje nego da otvaram novu.
Stalno nesto skidam sa neta i rezem na dvd.Analiziram disk i vidim da je sve crveno tj fragmentovano.
E sad da pitam dal pre rezanja treba da defragmentujem disk ili da rezem iako je sve fragmentovano?
Zanima me kako se do odrazava na kvalitet narezanog dvd-a?
I da li je na dvd-u sve spojeno tj nije razbacano kao po hardu?
[ kristi1 @ 17.07.2008. 10:38 ] @
Nema to veze sa dvd-em, ti radis defregmentaciju zbog HD-a jer ce mnogo brze da ti radi komp.
[ draganmi @ 09.09.2008. 13:41 ] @
Ja bih molio nekog stručnjaka da mi objasni kako se particije fizički raspoređuju po cilindrima i da li postoji način (neki softver itd.) da se to grafički prikaže na konkretnom disku.

Ultimate defrag 2.0 (njegov help) predstavlja stvari tako kao da prva particija uvek obuhvata obode svih cilindara, odnosno trek 0, 1, 2, itd. redom svakog cilindra, pa druga particija kreće od unutrašnjeg odboda prve particije (npr. trek 3, 4, 5, svakog cilindra, itd.).
Njihov "kružni prikaz" takođe to sugeriše, odnosno da particije idu redom po vertikali svih cilindara odjednom.
[ nikolac @ 09.09.2008. 17:19 ] @
ne znam, ja nema tih nedoumica, koristim hdd sa jednom plocom ;)
wd3200aaks
[ kvaju @ 10.09.2008. 01:09 ] @
ja koristim jk defrag i zadovoljan sam s njim
[ draganmi @ 10.09.2008. 07:03 ] @
Citat:
draganmi: Ja bih molio nekog stručnjaka da mi objasni kako se particije fizički raspoređuju po cilindrima i da li postoji način (neki softver itd.) da se to grafički prikaže na konkretnom disku.

Ultimate defrag 2.0 (njegov help) predstavlja stvari tako kao da prva particija uvek obuhvata obode svih cilindara, odnosno trek 0, 1, 2, itd. redom svakog cilindra, pa druga particija kreće od unutrašnjeg odboda prve particije (npr. trek 3, 4, 5, svakog cilindra, itd.).
Njihov "kružni prikaz" takođe to sugeriše, odnosno da particije idu redom po vertikali svih cilindara odjednom.

Vidim iz jednog starijeg posta da stvar stoji upravo tako.

http://www.elitesecurity.org/p1621506
[ marijamartic @ 16.09.2008. 15:48 ] @
Od nedavno koristim Piriform Defraggler i Piriform CCleaner,brzo odradi posao,uporedo radim i drugo,ne usporava rad.
Zadovoljna sam i drugima preporucujem.
[ dexkg @ 16.10.2008. 20:31 ] @
Ajde malo da ozivim temu, zna li neko kako je najbolje setovati disktrix ultimate defrag, za najbolje rezultate.
[ Sabijach @ 16.10.2008. 23:40 ] @
Što se mene tiče, ovako nešto mi najviše odgovara

Znači, u consolidate modu arhiviram fajlove kojima nije pristupano više od mesec dana na unutrašnje trake,
20% Najčešće korišćenih idu u spoljašnje trake, a između njih slobodan prostor i sve ostalo.
[ dexkg @ 17.10.2008. 07:54 ] @
nisam video kako, mada sam ja evo posatvio podesavanja na ovaj nacin. Ispravi me ako gresim. Isao sam na opciju folder / ile name i podesio ovako, sad ne znam tj nisam siguran dali ce to dati najbolje rezultate
Citat:
Sabijach: Što se mene tiče, ovako nešto mi najviše odgovara

Znači, u consolidate modu arhiviram fajlove kojima nije pristupano više od mesec dana na unutrašnje trake,
20% Najčešće korišćenih idu u spoljašnje trake, a između njih slobodan prostor i sve ostalo.