[ pisac @ 14.05.2013. 21:59 ] @
Nervira me što za hibernate na linuxu (slackware 14) moram da napravim swap particiju. Postoji li način da hibernate radi ali da se swap ne puni sa sadržajem memorije tokom rada već samo sa snimkom hibernacije, ili da hibernacija radi bez swap fajla (na Windowsu 2k/Xp... fajl za hibernaciju nema veze sa pagefile.sys)

Swap particija me konkretno nervira zbog toga što mi usporava kompjuter, a puni se zbog neke svoje logike iako imam 16GB memorije i od toga više GB sasvim slobodno. Verovatno zato što uvek imam otvorene stotine prozora, pa iz nekog razloga sistem misli da bi deo toga trebao da strpa u swap umesto u slobodnu radnu memoriju.

Trenutno mi hibernate radi tako što aktiviram swap samo radi hibernacije i ubijam swap odmah nakon buđenja (automatski, pritiskom na power taster):
swapon /disk/swap && pm-hibernate && swapoff /disk/swap


Međutim, to rezultuje sa oko 3 minuta drljanja po disku (i usporavanja) nakon izlaska iz hibernacije, jer probuđen kompjuter zadržava nekoliko GB podataka na swap fajlu (po svom običaju) i onda mora to da vrati u memoriju da bi ispunio "swapoff /disk/swap". Ja bih voleo da uopšte ne razmišlja o toj swap particiji, da ne trpa ništa u nju sem fajla za hibernaciju.
[ niceness @ 15.05.2013. 09:25 ] @
Možeš pokušati ostaviti aktivnu swap particiju i staviti swappiness na 0 (sysctl -w vm.swappiness=0 ili echo 0 > /proc/sys/vm/swappiness).
Onda vidi da li i dalje trpao neaktivne stranice memorije u swap.
[ pisac @ 16.05.2013. 19:15 ] @
Probao, ali ne vredi. Swap koji je pre ulaska u hibernaciju bio prazan, posle izlaska iz hibernacije bude i ostane popunjen sa jedno 3GB podataka. A /proc/sys/vm/swappines uredno sadrži "0"
[ niceness @ 25.05.2013. 17:14 ] @
Koliko vidim default implementacija hibernacije na linuksu radi samo sa swap, ali izgleda da tuxonice može da piše u fajl (bez swap)
Problem je što tuxonice nije u upstream kernelu pa bi morao patch-ovati slackware kernel.