[ ADNAN_IM @ 15.05.2013. 09:03 ] @
| Pozdrav
Imam Grundig tv koji je pregorio od groma i to preko kablovse.Kada sam otvorio i pronasao par neispravnih elemenata u mrezi (osigurac,mrezni integral,smd dioda kod integrala i optokapler koji je bio skroz istopljen) te iste sam kupio i zamjenio novim,nadajuci se da ce tv raditi.Pri startanju tv-a stby dioda dodje na trenutak (zasvjetli) i odmah se ugasi.Naponi na sekundaru isto idu od neke vrijednosti kao npr. B+ ide od 40V do 95V i tako naizmjenicno.Zatim sam izvadio VN tranzistor i serijski spojio zarulju,ali nisam nista dobio.Stby diodica se i dalje isto ponasa,a zarulja ne isijava.Molio bih sve kolege koji su imali slican problem neka pomognu
hvala |
[ alexa_pg @ 15.05.2013. 15:28 ] @
Samo ime Grundig nista ne znaci. Ako hoces konkretnu pomoc navedi tacan tip aparata.
[ ADNAN_IM @ 15.05.2013. 23:24 ] @
Tv je Grundig Sedance 55 ST 55-2503/8 TOP
Hvala za interesovanje.....pozdrav
[ alexa_pg @ 16.05.2013. 09:48 ] @
Za aparat koji je stradao od groma ne moze da se kaze sta treba provjeriti jer pravila ne postoje. Mogao je da strada samo mrezni dio - primar a moguce je da je stradalo nesto i u sekundaru.
U svakom slucaju provjeri sve poluprovodnike u stepenu za napajanje.
Semu za ovu sasiju imas na internetu a u pitanju je sasija Beko K1
http://elektrotanya.com/beko-chassis-k1.rar/download.html
[ I AM BORGS @ 16.05.2013. 11:04 ] @
kad je grom u pitanju onda je težak kvar - jedan od najtežih. mogu izgoriti djelovi sa dve (2) strane . preko mreže i preko tunera , a onda je kvar apsolutno neisplativ. pozzz
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.