Citat:
Risto.:
Iz nekog starog grundig vcr-a sam izvadio neki motor, video sam na netu da se zove capstan motor.
Izgleda dosta slicno ovome
Jedino sto je ic lb1887N za koji nisam nasao nista .
Ima 8 pinova.
Interesuje me kako da pokrenem ovaj motor, da li je neko radio sa nekim slicnim ili mozda istim.
Sta je ustvari taj capstan to je kao neki servo ili?
Nisam bio siguran gde da postavim temu tako da se izvinjavam ako sam pogresio.
Capstan-om je nazvan sistem koji odrzava konstantnu vucu trake.
Sustav sadrzi osovinu i koja je pokretana kod kasetofona i magnetoskopa remenom a kod video rekordera i camcordera direktno osovinom
"statora",i gumenog valjka zvanog pinch roler. Ti motori su napravljeni inverzno rotor stoji a stator se okrece :)
U stvari kapstan-om ga nazvali jer je postao cest kao prasak za pecivo u kolacima a on u tim sistemima.
To je trofazni motor a IC n kontrolnoj elektronici je u stvari driver za 3 faze i brine se o konstantnoj brzini ima jes nekoliko kontrola kocnice i slicno.
Da pojednostavim taj sklop je ono sto kolega Aca Jevtic na temi dinama kao elektromotor izvodi sa alternatorom i elektronikom samo sto je ovo za daleko manju snagu.
Motori u sustavu capstana-pre video tehnike su bili standardi serijski sa elektronskom regulacijom obrtaja.
Nekakva velika korist od toga izvan video rekordera nije bas iskoristiva osim kao sredstvo za ucenje.